Vår damm inomhus

Aktuell bild

Text och foto: Ulf & May-Britt Lundquist

 

Vår nuvarande innedamm byggdes 2006 på grund av att den gamla dammen började läcka. Den gamla dammen var murad i tegel och klädd med skyddsfolie och PVC-folie.

Plötsligt en dag upptäckte jag att det hade bildats en mörk fläck på dammens vänstra sida. Fläcken på teglet visade sig bero på att vatten trängt ut från dammen. Efter att ha flyttat över fiskarna till en 600 liters plasttank och tömt dammen kunde jag snabbt konstatera att en spricka uppstått i ett veck i PVC-folien i ena hörnet.

Eftersom fiskarna i den dåvarande dammen hade vuxit så mycket att dammen var för liten beslutade vi att riva dammen och bygga en större.

Vi funderade på hur den nya dammen skulle se ut och som gamla akvarister ville vi gärna kunna se fiskarna från sidan och inte bara uppifrån. En klubbkamrat hade konstruerat en damm bestående av en stomme av plywood som sedan plastats och varvats med glasfiberduk. På insidan var den målad med gelcot, samma material som båtbyggare av plastbåtar applicerar på båtens utsida. Vi lät tillverka en sådan damm med en glasruta på framsidan. Dammen innehåller 3 000 liter och storleken på glasrutan är 90 x 50cm.

Dammen på plats och fylld med vatten.

Eftersom dammen härbärgerar mer fisk än som rekommenderas har dammen försetts med ett extra stort filter och UV-ljus. Vi valde ett PowerBead PB10 filter som presenteras under rubriken filter på vår hemsida.

Reparation och ombyggnad av innedammen i samband med att glasrutan sprack våren 2008

I april 2008 inträffade det som man hoppas aldrig ska inträffa, glasrutan på dammen sprack och 3000 liter vatten hittade på några sekunder nya vägar i huset. Jag ska inte närmare gå in på skadorna i huset och allt det medförde, men arbetet med att reparera och återställa allt efter vattenskadan tog ca 4 månader. Under den tiden hade vi bland annat minst 2 snickare här på heltid.

Här fick fiskarna husera under tiden som dammen reparerades.

En fråga som omedelbart uppstår när en sådan här sak händer är varför sprack rutan i dammen. Efter en noggrann analys av dammens konstruktion kom vi fram till att rutan borde inte ha spruckit.

När dammen skulle lagas kom dammens konstruktör och jag fram till att vi ändå skulle göra vissa förstärkningsåtgärder.

 

1.     Öka glasrutans tjocklek från 10 till 19 mm vilket också medförde att vi kunde ändra storleken på rutan för att ge dammen ett snyggare utseende.

2.     Ta fram en kraftigare konstruktion som glasrutan kunde limmas mot.

3.     Montera ett stag i dammens överkant mellan fram- och baksida.

 

Den nya ramen som rutan skulle limmas mot består av ett 4-kantsjärn och en L-profil som vi sedan svetsade ihop och plastade in i dammens framsida.

Den nya ramkonstruktionen gjorde att vi kunde öka den synliga glasrutans storlek till 140x65 cm.

 

I dammen överkant monterades en gängad 10 mm stång som kunde spännas in så att vi fick exakt samma bredd på mitten som ute i kanterna.

Nu står dammen på plats igen och allt fungerar som det ska. Att tänka på när man konstruerar en damm, du kan aldrig använda för kraftigt material.