SEO

Tips for a great blog

Så här får du din hemsida att synas i sökmotorerNu när du gjort din egen hemsida, vill du så klart att man hittar dig på sökmotorer som Google eller Bing – helst på första plats! Kanske har du redan försökt att skriva in namnet på din hemsida för att se om det dök upp bland sökresultaten. (Har du ingen webbsida ännu? Skapa en med bara ett par enkla steg!)

Om det inte gjorde det, så misströsta inte; att få din hemsida att dyka upp bland sökresultaten, är (tyvärr) inte något som sker på några minuter. Bara för att din hemsida inte dyker upp i sökmotorer betyder det inte att hemsidan är offline! Det är mer troligt att din hemsida inte har blivit hittad och indexerad än. Skriv in din webbadress (exempelvis: www.minsida.se eller www.mittnamn.123minsida.se) direkt in i webbläsarfönstret, istället för i rutan på Google eller Bing, så kommer din hemsida att dyka upp på skärmen.

För att få nya besökare, som ett resultat av bra sökresultat via sökmotorer, krävs en hel del arbete och tålamod. Det finns faktiskt en helt egen domän enbart för detta ändamål - sökmotoroptimering (även kallat SEO) - med riktlinjer och olika strategier för att din hemsida ska visas oftare samt högre upp i sökresultaten. Att optimera din hemsida så att den följer dessa riktlinjer kan ha en positiv effekt på hur ofta och hur högt upp din hemsida dyker upp i resultaten. Generellt kan du tänka att ju bättre du syns via sökmotorer, ju fler besökare kommer du få till din hemsida. Sökmotorer som Google och Bing använder något som heter sökrobotar för att systematiskt gå igenom hemsidor på nätet. När den lokaliserat en hemsida så indexeras den baserat på en mängd olika faktorer.

Ju bättre du lyckas i var och en av dessa rankningsfaktorer, ju högre upp kommer din hemsida att visas när du skriver in namnet i en sökmotor. Internetmarknadsförare, och andra som jobbar med SEO professionellt, brukar tala om 200 rankningsfaktorer som Google använder sig av. Följande sammanfattning är värt att läsa igenom, om du vill lära dig mer om Googles 200 rankningsfaktorer.

Istället för att gå igenom varenda en av dessa faktorer, vill 123minsida ge dig några enkla SEO tips som du direkt kan använda dig av på din hemsida. Dessa tips garanterar inte en plats högst upp i sökresultaten, men de kommer göra det mer sannolikt att din hemsida blir hittad av Google och Bing, och bli rankad högre upp som resultat.

Använd nyckelord på din hemsida

När du vill hitta någonting på internet via en sökmotor, så börjar du med att skriva in vad det är du söker efter. Det du skriver brukar kallas för nyckelord eller nyckelfraser. Dessa nyckelord är vad du bör ha i åtanke när du optimerar din hemsida. Vilka nyckelord tror du andra använder när de söker efter ett ämne, produkt eller tjänst som den du har på din hemsida? Använd dina menytitlar, sidotitlar och själva textinnehållet på din hemsida för att hjälpa sökmotorer att förstå vad din hemsida handlar om. Var försiktig med att inte ta detta för långt! Användandet av relevanta nyckelord överallt på din hemsida är känt som keyword stuffing (på svenska onaturligt hög frekvens av viktiga nyckelord), och brukar generellt betraktas som att försöka lura sökmotorer att ranka din hemsida högre. Det kan fungera temporärt, men om Google och Bing märker vad du håller på med så kan de straffa din hemsida så att den blir rankad sämre (sidan 10 av resultaten eller värre). I värsta fall kan din hemsida t o m förbjudas helt och hållet på sökmotorer.

Istället ska du använda dina nyckelord där det verkar naturligt att göra det. Ett bra sätt att göra det på är i titeln på din hemsida, och sedan nämna nyckelorden en eller två gånger i texten. Försök att även använda synonymer då sökmotorer ser positivt på detta och kommer att kunna förstå kopplingen till nyckelorden.

Fundera ordentligt över val av domännamn

Om du planerar att registrera en domän för din 123minsida, försök att hitta ett namn som är kort och enkelt att komma ihåg. Sökmotorer har en tendens att ge bättre ranking till domännamn som är korta, unika och relevanta. Åldern på ett domännamn är också en viktig SEO rankningsfaktor. Detta betyder att ett nyregistrerat domännamn, som är helt nytt, inte har lika mycket auktoritet som ett äldre domännamn som funnits på nätet en längre tid. Om du redan äger ett domännamn, rekommenderas att du väljer att flytta domänen till din 123minsida istället för att registrera ett nytt. Samma sak gäller för åldern av din hemsida; helt nya hemsidor kommer inte att rankas lika högt som hemsidor som funnits ett tag. Till sist, bör du överväga att lägga till ett nyckelord i ditt domännamn, då detta är ytterligare ett sätt att signalera betydelsen av din hemsida till sökmotorer.

Sökmotorer uppmärksammar särskilt när personer länkar till en hemsida. Du kan se varje länk som leder till din hemsida som en gilla-markering. Varje länk säger till sökmotorer, ”hallå, denna hemsida är intressant och relevant! Kanske borde den rankas högre upp bland sökresultaten.” Detta betyder inte nödvändigtvis att ju fler länkar du har desto bättre resultat. Om du t ex går in på bloggar och forum och lägger till 100 länkar till din hemsida, så kommer det inte vara hälften så värdefullt som en länk från en hemsida som har ett ämnesområde som är likt ditt. När det kommer till länkar, så är det kvalitet och inte kvantitet som räknas.

Trots detta kan det vara värdefullt, om din hemsida är helt ny, att den får ett snabbt uppsving så att sökmotorer lägger märke till den. Försök att hitta andra hemsideanvändare med liknande ämnen, tjänster, eller produkter och hör efter om de är intresserade att länka till din hemsida. Be vänner och familj att prata om din hemsida och länka till den från sina egna hemsidor, facebookprofiler och Twitterflöden eller liknande. Att bli omtalad på sociala medier kan alltså gynna dig när det gäller din ranking på Google. För detta ändamål kan du använda vår delningsfunktion till höger om din 123minsida och dela hemsidor på Facebook, Twitter och Google+.

Det är inte ”rocket science” – utan kräver ständigt arbete

Att följa ovanstående tips bör hjälpa din hemsida att komma högre upp i sökresultat för de nyckelord du använder dig av. Detta är dock bara toppen av SEO isberget. Sökresultaten kommer att bero på hur många andra hemsidor som liknar din och det du erbjuder, hur gammal din hemsida är, hur ofta du uppdaterar din hemsida och så vidare. Sökmotorer söker kontinuerligt igenom hemsidor och uppdaterar sina resultat.

SEO innebär att du konstant måste jobba med din hemsida så att den förblir relevant och av hög kvalitet för folk som söker efter termer som hamnar inom din hemsidas ämne, tjänst eller produkt. SEO är också en långsam process; det kan ta veckor, tom månader, för att kunna se några förbättringar. Men om du följer våra tips och håller din hemsida uppdaterad, så kommer dina ansträngningar ge resultat som visas i de största sökmotorerna.