Malaysia då och nu

I sydostasien ligger ett trevligt land, Malaysia, med en brokig historia. Landet blev självständigt från britterna 1957. Innan britterna var portugiserna och holländarna där och under andra världskriget var landet ockuperat av Japan. Några delar har också varit ockuperade av Thailand under vissa perioder. Malaysias frimärkshistoria är nästan lika brokig som historien själv, vilket gör det en utmaning att samla Malaysia.

Mitt intresse för Malaysiska frimärken började i och med att jag i början på 80-talet fick möjligheten att jobba i Kuala Lumpur några år. Genom åren har det totalt blivit 6 år i landet. Jag började med att samla stämplade ”moderna” märken, d.v.s. från –57 då Malaysia blev självständigt från britterna. Så småningom så blev samlingen mer eller mindre komplett och jag började utvidga Malaysia-samlandet med att titta på vad som fanns före självständigheten.

Malaysia består i dag av 13 delstater (varav 9 är sultanat och 4 guvenörsstater) och tre federala områden, huvudstaden Kuala Lumpur, det administrativa centrat Putra Jaya och ön Labuan. Varje delstat har haft egen frimärksutgivning och har det fortfarande till viss del, t.ex. när en ny sultan installeras. Bruksutgåvor ges också ut för varje delstat, men med gemensamt motiv för hela landet.

 

Många frimärksstater

 

Frimärkshistorien kan delas upp i ett antal perioder, som i vissa fall även kan räknas som frimärksstater. Nedan följer en förteckning över dessa:

 

Straits Settlements

Labuan

Sungei Ujong

Johore

Kedah

Kelantan (Klantan)

Melaka (Malacca)

Negri Sembilan

Pahang

Penang (Pulau Pinang)

Perak

Perlis

Sabah (North Borneo)

Sarawak

Selangor

Terengganu (Trengganu)

Federated Malay States

Japanska ockupationen

Thailändska ockupationen

B.M.A

Singapore

Malayan Federation

Malaysia

Federal Territory

 

Stavningen för vissa stater har varierat genom åren, därav parenteserna. Som synes så blir det ett stort område att samla och idag omfattar det drygt 4700 märken.

Petronas Twin-towers

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

14.03 | 20:43

Kul att läsa. Jag var oxå med i UDXC och SDXF. Bodde i Umeå, producerade Substancial

...
22.03 | 19:05

Kul att läsa! Upplivar gamla minnen från 50-talet. Har inte längre någon lämpad radio. Hälsningar från Gun (TFAE-DQÄ)

...
30.12 | 22:37
Rymd har mottagit 1
26.11 | 16:56
DX-ing har mottagit 10
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS