Ragatavarning

   FN har vädjat till Sverige sedan förra året att ta hem kvinnor och barn från flyktinglägren i Syrien, därför att situationen där är katastrofal med svält, sjukdomar och övergrepp. UD vägrar trots att vi har en sk. feministisk utrikespolitik, som ska värna kvinnor och barn i andra länder. Kvinnor och barn dör i flyktinglägren.

 

     Vad gör man ? Ingenting ! UD vägrar att ta hem 20 kvinnor och 30 barn, under förevändningen, att kvinnorna kanske begått krigsbrott, måste få adekvat behandling, avprogrameras osv....Detta är unga kvinnor, som reste som tonåringar till Syrien i någon slags romansisk dröm att delta i befrielsen av sitt land.

 

     Krig är, som vi de flesta vet aldrig varken romantiskt eller roligt, men ändå finns det överallt, startat av maktgalna och rovgiriga män. Själva satsar vi 90 miljarder på upprustning, men har inte råd med en vettig äldreomsorg, barnomsorg eller skola eller att ta hem svenska barn och kvinnor, som har rätt att komma hem enl. FN s deklaration om de mänskliga rättigherna.

 

   Hur som helst så är kriget slut och IS besegrade sedan 2 år tillbaka och deras kvinnor och barn internerade under miserabla förhållanden. Finland, Danmark och Tyskland har tagit tillbaka sina medborgare efter uppmaning av FN, men inte Sverige, som lämnar sina kvinnor och barn åt sitt öde av missriktad hänsyn till Sd och det nya alltmera populistiska högerblocket i riksdagen.

 

    Detta är inte värdigt eller humanistiskt. Varför protesterar inte alla politiska  kvinnoorganisationer ? Varför är inte kvinnor och barn någonting värda? Vart tog den feministiska utrikespolitiken vägen utrikesminister Ann Linde ?  

I förra veckan nominerades jag till ombud till den socialdemokratiska partikongressen i Göteborg i november. Det känns jättespännande och väldigt upp piggande. Jag har inte varit på kongress, sedan 1980 talet då jag var ombud på det Socialdemokratiska Kvinnoförbundets kongress 1984, tror jag det var.

 

  Jag var också ombud på världskongressen för dykare på 80 talet, vilket också var en fantastisk upplevelse , men Kvinnoförbundetskongress och mötet med Palme på Bommersvik minns jag bäst. Det var oförglömligt.

 

   Då bodde vi i Skellefteå och jag blev till min förvåning vald att åka till Stockholm, där jag fick chansen att träffa mina gamla vänner från Järfälla. Järfälla tjejerna var ett fränt gäng med Anna Greta Leion, Leni Björklund mflera i spetsen.

 

   Inger Ärlemalm var den drivande för, att tjejerna skulle ta plats i politiken och det gjorde vi också med råge. Nu förtiden känns inte kvinnornas röster lika starka inom socialdemokratin, tyvärr. Vi absorberades och neutraliserades , när alla blev "feminister " tyvärr.

 

    Varannan damernas innebär tyvärr inte halva makten idag, när sk. kvinnofrågorna marginaliseras så till den grad, att "gängkriminalitet" och "invandring" är viktigare, än att kvinnor mördas av sina män på löpande band, år ut och år in utan att makthavarna bryr sig. Pressen bryr sig inte, lagstiftarna bryr sig inte och politikerna har prioriterat andra, som de tycker viktigare frågor.

 

   Lite snuspengar har anslagits till "gömslen " för kvinnor i privat regi ute i kommunerna, men frågan har betraktats som en privat angelägenhet av politikerna och lagförarna. Det är ju bara misshandlade kvinnor, som inte ens socialtjänsten tagit på allvar, det får andra sköta. Jag blir förbannad, när jag tänker på att så lite har hänt i frågan de senaste 40 åren. I regionen gör man dessutom allt för att rusta ner ASTA mottagningen, en av få ställen, som tar emot misshandlade kvinnor.

 

    Kvinnor, barn och gamla får inte kosta pengar, det är väldigt tydligt i vårt teknokratiska NPM samhälle, där offentlig verksamhet = Kvinnodominerad verksamhet ska drivas kostnadseffektiv , under prispress annars blir den för dyr. Det är den verksamheten, som det ska sparas inom i alla lägen, övrig verksamhet klarar sig alltid bättre. Hur kan detta komma sig ?

 

    Vilka värderingar har våra politiker och HR människorna i våra kommuner ? Human resorce = manliga värderingar där allt måste vara mätbart för att räknas. Hur kunde det bli så illa i våra kommuner och i vårt samhälle ? Måste vi ha en pandemi för att upptäcka detta ?

    🙂 Tänk vilken tur jag har, som bor i Burträsk ! Ok, vi gnäller i bland över att " allt ska till stan " men själva skulle vi inte vilja bo där, nej vi vill vi bo i Burträsk. Jag som tyckt, att ingenting hänt här, men där hade jag fel. Burträsk utveckling har gjort en hel del i det tysta, som jag  och andra inte vetat om, att de står bakom.

 

  Hoppas bara, att Norrmejerier nu börjar tänka till inför sommaren och städar upp runt mejeriet så, att det blir trevligt för besökare att se. Plantering av träd, som en ridå för den fula baksidan skulle inte skada, plus en uppsnyggning av planteringarna och ogräsrensning mellan plattorna på framsidan.

 

    Betande kossor på mejeriets vägg vore fint plus en interiör från det gamla mejeriet med mejerskor i arbete. En gammal mjölkbil med chafför,som bär ut mjölk skulle också vara fint . Jag har gjort alla bilder klara, utom kossorna på ängen, som jag inte har målat, än.... Nästa år fyller Burstäskosten 150 år, det borde verkligen vara värt att fira för Norrmejeriet ! Hoppas att de kommer till skott med någonting fint på mejeriets kala väggar.

Det finns ingenting, som gör mig så upprörd
som när politikerna glömmer
vems uppdrag de har
har de ingenting lärt sig
av storstadsområdenas misslyckade
när det gäller utförsäljningen av allmännyttan
och en överdimensionerad biltrafik

Kom ihåg att samhällsplanering är en livsstilsfråga
för innevånarna som bor i staden
ingen akut fråga för några industrier,
som kanske inte finns längre fram
den ska gälla och fungera i säkert 50 år framåt
då kanske inte ens Northwolt är aktuellt längre
då är AI introducerat och dagens infrastruktur
med bensindrivna bilar inaktuell

av Else-Marie Vikström

   Gick in på FB sidan för Arkitektupproret. Där har Sveriges vackraste och fulaste städer listats. Borlänge och Skellefteå ibland de fulaste och Sundsvall den vackraste staden. Jag kan inte låta bli att hålla med.

 

 

    Torget med dess vedervärdiga " jättepenis" är ibland de fulaste jag har sett. Vatten saknas dessutom alltid i fontänen och torget framstår, som en asfalterad stenöken. Skellefteå är som en relikt från 70 talet, även när det gäller nybyggnationen. Ingen fantasi, ingen kreativitet och framförallt ingen trevlig stad för människor, att bo i om alla små butiker och service försvinner från staden till Solbacken. Avstånden är långa och man måste nästan ha bil för att handla mat.

 

 

   Dessutom har stadens pärlband älven byggts för med höga hus, som skymmer sikten. Vad tänkte samhällsplanerarna på ? Mera på trafiken, än på de stackars människorna, som ska bo i staden. Tyvärr tycker jag inte, att Sara kulturhus gör saken bättre. De huset är totalt malplacerat. Ett kulturhus bör åtminstone ha en vacker placering, inte samma placering som ett stort hotell, som har en helt annan funktion.

 

 

   Här har hotellfunktionen fått ta över och kulturhuset, som en symbol för kultur, konst och skönhet har fått stå tillbaka av ekonomiska skäl, eftersom kulturhuset ska drivas helt och hållet komersiellt enligt New Public Management filosofin dvs privata intressen har här företräde framför det kulturella allmännintresset.

 

   Kommunala arbetsplatser och bostäder har placerats vid stans ohälsosammaste område på Strömsör vid EU an. Kommunalanställda ska nu jobba i ett hus, som utgör bullerplank mot E4 an. Hur tänkte man ? Många dör redan av lungproblem och kronisk bronkit eller lider av allergier. Varför fortsätta på denna väg ? Var tog praktiken om ett hållbart ekologiskt bostadsbyggande och samhällsplanering i Skellefteå  vägen ?

 

Detta är ingenting, som bara kan uttryckas i ord, det måste också visas i handling, åtminstone av SKEBO, kommunens eget bostadsbolag, som struntar i hållbarheten och tänker bygga i betong, bara för att det är billigare. Varför har inte politikerna skärpt sina ägardirektiv i dessa frågor, om de tycker att de är viktiga ?   

 

   De gröna oaserna i form av träd, vatten och parkområden plus lekområden för barn har prioriterats bort, tom stadsparken har stenlagts med minimala gräsytor. Rabatterna sparar man in på och buskpartierna lämnas åt sitt öde av ekonomiska skäl, trots att detta är viktigt för trivseln.   

   

     

   Staden är verkligen ingenting för barnfamiljer eller pensionärer, att bo i eftersom utomhusmiljön är så trafiktung och ohälsosam, ja närmast hälsovådlig, att leva och bo i. De få vackra gamla trähus, som lämnats kvar har hänsynslöst byggts in, så de blivit nästan osynliga.  

 

   Skelleftå kommun har ett tungt arv att bära, när det gäller miljön med tanke på Bolidenbolagets, Rönnskärsverkens och gruvnäringens framfart. Nu kanske det vore dags att verkligen satsa på en hållbar och hälsosam samhällsplanering för alla innevånare, unga som gamla. Kapitalstarka intressen har fått härja alldeles för länge i Skellefteåområdet av hänsyn till jobben. Nu är det dags att tänka nytt för politikerna !

 

   Varför inte satsa på på en hållbar, ekologisk och hälsosam byggnation i helt nya statsdelar, utanför den avgasindränkta och trafiktunga centrala kärnan av Skellefteå, bara för att de komersiella bostadsbolagen tycker, att det är billigast och lönsammast, att bygga där ?

 

   Var tog kommunens hållbara samhällsplanering för de närmaste 50 åren vägen ? Visst är det kommunen, som bestämmer den, inte de privata byggbolagens kortsiktiga vinstintressen ?  

 

    När det gäller en god livsmiljö har kransorterna runt Skellefteå mycket mera, att erbjuda naturtörstande storstadsbor, än centrala stan och Bureområdet med sina föroreningar från Rönnskärsområdet. En utbyggnad av Bure sjöstad med dess miljöföroreningar är idag inget hållbart alternativt.

 

    Nej, satsa istället på utbyggnad av befintliga natursköna " förorter " som Burträsk, Kåge, Byske och Lövånger. Storstadsbor, som kommer hit skulle älska, det alternativet, istället för ett fult förtätat stadsalternativ. För de som kommer från storstäder är 30-50 min bilresa i låg trafik ingenting mot ohällsosam och dålig miljö med långa avstånd. 

 

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS