Tankar från en karantänsenior.

Bakat 40 bullar till semlor idag och gjort en surdeg !

   Nej, jag är inte sjuk, jag bara kände för att baka efter 2,5 år utan bakning. Det var faktiskt så roligt, som jag minns det. Luktar jättegott dessutom ! Tänk hur kunde jag bara låta bli, att baka så länge ? Bullarna blev bra, men kunde ha smakat mera kardemumma. Jag gillar kardemumma i semlor. Sedan ska jag göra riktig mandelmassa och fylla bullarna efter alla konstens regler. Just nu ligger bullarna till sig i frysen i väntan på gräddleverans.

 

     I morgon ska jag baka ut surdegsbrödet i formar och strö på solrosfrö. Det är faktiskt inte så svårt, att göra surdegskultur, bara man planerar lite och börjar minst 5 dagar i förväg med att mata den, innan brödet ska bakas ut. Surdegskulturen matade jag varannan dag med fullkornsmjöl och vatten, varannan dag rörde jag bara om. Jag använde en burk med lock som jag ställde på fönsterbrädan i köket. Efter en dag började degen bubbla, så särskilt svårt var det inte. Det svåra var att komma ihåg att mata degen varannan dag och röra om varannan.

 

    Själva degen gjorde jag den 5 te dagen på kornkross blött i bryggt kaffe, solrosfrön, linfrön, rågmjöl och fullkornsmöl. Satte i lite honung för säkerhetsskull och några reskedar grovsalt. Sedan jäsning igen , innan degen läggs i två formar och strösslas med solrosfrön. Jäsning och gräddning ca 175 grader i varmluft. Ska bli spännande, att smaka resultatet. Vi börjar bli ganska tröttsa på grötbrödet från Coop, som vi ätit i över två år. Oj, vad jag längtar erter att få fika i vårt inglasade uterum igen !

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

05.03 | 10:18
Målningar på kveinen har mottagit 4
22.02 | 17:02
Falke borti Rislia har mottagit 4
22.02 | 12:14
Minnen från byn har mottagit 14
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS