trocaderos' uppfödning av dvärgvädur

trocaderos' dvärgvädurs uppfödning

är nerlagd
kaninerna är till salu

foto mia dorn yttertavles portello, lipton

Fakta om den ursöta dvärgväduren

Dvärgväduren kom till Sverige 1972. Den avlades fram i Holland genom att man korsade hermelinkanin med fransk vädur. Den allra första kullen med riktiga dvärgvädurar föddes 1964 i Holland.

Dvärgvädur härstammar från Fransk vädur som är en betydligt större ras, med en vikt över 5 kg. Fransk vädur härstammar i sin tur från Engelsk vädur, som är en av våra äldsta kaninraser. Redan på egyptiernas tid hade man denna vädurskanin. Den kom till England & blev mycket populär under 1800-talet. Redan från början hade rasen långa hängande öron, men uppfödarna försökte avla fram ännu längre och bredare öron. Idag har Engelsk vädur så långa öron att de släpar i marken.  Dvärgväduren är en medelstor kanin med en kompakt kropp, trubbigt huvud & hängande öron. Rasen är den största bland dvärgkaninerna, med en vikt på mellan 1,5-2 kg.   Dvärgvädurar har också ett lugnare temperament och kraftigare benstomme än hermelinkaninen (även kallad dvärgkanin), vilket har gjort dvärgväduren till den populäraste rasen som sällskapskanin till barn. Rasen är också den vanligast förekommande inom den växande sporten kaninhoppning. Rasen finns representerad i en mängd färgvarianter & teckningar, samt i en semilånghårig variant som kallas fuchs. Den är även godkänd i varianten rex (korthårig) men så vitt jag vet finns det inte så många exemplar av dvärgvädur rex i sverige.

 Kortfattad fakta:
Färg:  Dvärgvädurar kan förekomma i kaninstandardens alla färger och teckningar och även hårlagen korthårig, fuchs, rex & lejonhuvad.  
Päls: Dvärgväduren är godkänd i hårstrukturen normalhårad 2-4 cm lång päls), fuchs (5-6 cm lång päls) och rex (mjukt sammetsliknande, 1,5-2 cm lång päls). 
Vikt: Dvärgväduren är den största dvärgrasen. Den har en idealvikt runt 1,4 - 1,9 kg, men är godkänd upp till 2,2 kg. Dvärgväduren ska som vuxen väga mellan 1,4 och 1,9 kg för full poäng på vikten.
Bur: Buren ska vara minst 0,5 kvm. Kortaste sidan ska vara minst 50 cm och buren ska vara minst 50 cm hög i tak.Zlatan en japantecknad gul/svart dvärgvädur. Dvärgvädurar är en bra första kanin. Oftast lugn och i bra storlek. 

Dvärgvädur förkortas Dvv


 

Dvärgvädur

Zobel siames brun 
Den mörka varianten har en sepiafärgad (mörkt beige) slöja som övergår i en ljus beige ton. Den ljusa varianten har en ljus sepiafärgad eller kanelfärgad slöja som övergår i en elfenbensfärgad ton. Täckfärgen är gulbrun.

Bottenfärg: vit.
Ögonfärg: brun.
Klofärg: brun.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

16.03 | 23:53

Hej skriv till min maill
qiiwie@hotmail.com
Mvh kerstin

...
16.03 | 22:14

Hej, vad har du för priser på din katter?

...
07.11 | 23:29

Hejsan! Har du några sibiriska kattungar kvar?

...
22.06 | 14:13

Hej jag hoppas hon börjar löpa när som helst 🙂

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS