Historia

  Källa: www.signeringen.se

En spinnande kraftfull katt, som är intelligent och lojal mot människor, som älskar sin familj över allt annat. En ursprunglig tamkatt, med egenskaper som utvecklades under århundraden utifrån den miljön och den kultur som format den. Den har funnits till sällskap, både i små byar som i stora städer.
Några av den sibiriska kattens medfödda egenskaper är; en otrolig tålighet mot vinterfrosten, mot sommarhettan, mot höststormen. Den sibiriska katten blir inte ens blöt i regnet! Det trivs trots hård kyla med sin skyddande päls, med tassarnas tjocka tofsar som isolerar, med öronens runda form med tofsar och med den breda svansen runt sig när den sitter på den lurviga rumpan och håller värmen.
I ryssland kan villkoren att överleva vara hårda för katter. Den sibiriska katten har den vitaliteten som behövs, den är smidig och har utvecklat en stor skicklighet från generation till generation. Ryssland är ett stort land, de har 13 olika tidszoner. Det finns Sibiriska katter från olika delar av landet och med lite olika uttryck och anlag. Alla sibiriska katter har sin personlighet. Men alla har de ovan nämnda egenskaperna.

Från huskatt till raskatt
1980 öppnade de stora politiska förändringarna i Ryssland, dörrarna till väster, och snart upptäcktes den sibiriska huskattens alldeles egna unika egenskaper bland världens kattraser. Då började ett medvetet avelsarbete, med ett noggrant urval av sibiriska katter för att få den Sibiriska katten till en egen ras. Pionjärarbetet för att standardisera denna ras gjordes i två parallella spår av kattklubben i St Petersburg och i Moskva. Den första standarden för den sibiriska katten skapades i St Petersburg 1987.

I Moskva hölls den första internationella kattutställningen i maj 1989. Då fanns 190 katter i katalogen, varav 12 var Sibiriska katter i gruppen för okända semilångår/långhår. Ingen av de Sibiriska katterna hade registrerade föräldrar. Hursomhelst är bilagan med huskatterna mer anmärkningsvärd. Där återfinns den maskade Mars som på efterföljande utställning blir novisgodkänd som Sibirisk katt och blir en känd avelshane som återfinns i många av våra katters stamtavla.

September 1989 på en kattutställningen i Riga finns i delen för ickeofficiella raser både Sibiriska katter och Neva Masquerade. I novisklassen fanns den berömda Roman och i den öppna klassen fanns den tidigare novisen maskade Ricky som senare fick många avkommor med Selina.

Selina återfinns i novisklasen som … Balines. Hon blir överflyttad till den Sibiriska kattrasen under utställningen. Många sällskapskatter genomgår detta förfaringssätt med start i novisklassen.

September i Moskva samma år. De sibiriska katterna var 26 st, av de 244st katalogförda katterna. Vi kan följa ödet av ”Balines” pojkarna födda 1988, som hade blivit funna i Samara av Irina Gorinova med deras äldre mor och syster i samma färg. Hannarna blev också överflyttade till den Sibiriska rasen, hade sedan utställningsframgångar och levde ett långt liv.

Den 16 september 1989 ansökte en grupp av uppfödare från Leningrad och Moskva om godkännande av den Sibiriska katten. Rasen blev registrerad i Augusti 1990. Samtidigt blev den maskade sibiriska katten registrerad som en färgvariant med ett andranamn ”Neva Masquerade”. Nu finns den Sibiriska katten i SFF´s utställningskataloger i kategorin för semilånghår med en separat färggrupp för maskade Sibiriska katter (Neva Masquerade).

På utställningen i januari 1991 arrangerad av klubben ”Kotofei” fanns 342 katalogförda katter. 119st var Sibiriska katter varav 29st maskade. Novisklassen innehöll 50 Sibiriska katter med 13 maskade. Den äldsta katten var närmare 10 år gammal, men hon visades upp i novisklassen. Det var många djur av den första generationen med enbart födelseattest avkomma till Roman, Mars och dussin av andra tidigare noviser. (För att kunna byta födelseattesten mot stamtavla, måste den första generationens efterkommande bli värderad av domare).


WCF (World Cat Federation) var den första internationella organisationen som antog standarden för den sibiriska katten år 1991. Andra organisationer följde WCFs exempel. ACFA, GCCF, CFA och WCF har godkänt maskade sibirier.

FIFe godkände rasen 1998, men FIFe utelämnade den maskade Sibiriska katten och godkände enbart den sibiriska katten i skogkattfärgerna som enda organisation. Januari 2009 har dock FIFe preliminär godkänt den maskade sibireriern som en syskonras som kallas Neva Masquerade.

år 2000 importerades 10 sibiriska katter till Sverige. Det var ryskan Vera Brännström (Marklin- Kravtsova) som tillsammans med väninnan Gunilla Wikström importerade 10 katter från St Petersburg och Moskva i Ryssland. Tidigare fanns i Sverige två kastrerade honor, ursprungligen från Finland. En Sibirisk hona i Sverige fick en kull med maskad avkomma, men då hanen var av annan ras, räknas de som huskatter, men det bevisar att även skogkattfärgade Sibiriska katter kan bära anlaget i många generationer innan det bli synligt i vissa fall, om båda föräldrarna bär anlaget. I mars 2007 föddes den första Neva Masqueraden i Sverige. Han heter S*Aleigas Chagall, han har också en ”Full” stamtavla med skogkattsfärgade sibiriska katter och syskon, men han hade en icke godkänd färg för SIB x. Under 2008 föddes ytterligare 9st NEM i Sverige.

2009 finns ca 2500st Sibiriska katter registrerade i SVERAK och ca 25st Neva Masquerade.

Sammanställt och översatt av Airi Andersson


2014 så registrerades det 169 neva masquerade

Scuzzie's heart of heaven

Rasstandard

  Källan för nedanstående information är Generellt: Den Sibiriska katten är medium till stor. Honor är oftast något mindre än hanarna. De är inte fullvuxna förrän vid 5 års ålder.
Huvudets form: lite längre än det är brett, mjukt rundat, massivt. ?Pannan: bred och lätt rundad.?
Kindbenen: välutvecklade och högt satta ?
Nosen: bred och medium lång, ?profilen har en svag inbuktning men inget stop.
?Hakan: svagt vikande, profilen ger nosens övre linje ett lätt rundat intryck. ?
Öronens form: medium i storlek, öppna i basen, rundade öronspetsar, med tofsar inuti och lodjurstofsar på öronen.?Placering: med bra bredd mellan och svagt lutande framåt.?
Ögonens form: stora, lätt ovala, något snedställda och placerade brett isär. ?
Kroppens struktur: Kraftig benstomme och muskulös, kraftfull nacke, bred bröstkorg, en proportionell kropp ger ett rektangulärt utseende.
Benen: medium höga och formar rektangeln med kroppen, starka.
Tassarna: stora, runda och med tofsar mellan tårna. ?
Svansen: medellång, tjock med rundad svanstipp. Täckt runt om med kraftiga hårstrån som inte får hänga ned. ?
Päls: Struktur: semilång, väl utvecklad, väldigt tät, underullen får ej ligga platt. Pälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring. Sommarpälsen påtagligt kortare. Vinterpälsen har välutvecklad man, krage och pantalonger
?Färg: Den sibiriska kattens färgklassificering är densamma som hos övriga naturliga raser: nio färggrupper där bland annat lila, kanel och maskade färger inte är godkända.

Ny godkänd syskonras från 2010: Neva Masquerade, NEM har har samma rasstandard som SIB, men de är maskade i de färger som Birma tex. På SVERAKs utställningar tävlar de i grupp 1 alla färger och mönster utan vitt och grupp 2 alla färger och mönstermed vitt.

Inom FIFe tillhör de semilånghåriga katterna till kategori II.
Till samma kategori hör även maine coon, norsk skogskatt, turkisk angora, turkisk van, american curl, ragdoll och helig birma. ?Den sibiriska katten påminner till stor del både maine coon och norskskogkatt men den har även klara skillnader såsom t.ex. storleken, kroppsbyggnaden och framför allt vad gäller huvudets former.?Man ser lätt de skillnaderna på denna bild från den spanska kattidningen "El Gato del Monde".

Källa: S*Solsibs


Den sibiriska kattens sätt att jama låter inte som andra katter. Den har också en förmåga att morra likt en hund om den blir arg. Många menar faktiskt också att den sibiriska katten är så nära man kan komma en hund, utan att det faktiskt är en hund. Detta beror förmodligen på att den sibiriska katten är mycket människokär och gärna följer sin ägare överallt. Den vill vara med överallt och är mycket nyfiken. I övrigt är det en aktiv katt som anses vara intelligent och läraktig. I Ryssland används den exempelvis ofta som cirkuskatt.
I övrigt finns det många ägare till sibiriska katter som vittnar om att rasen har en förkärlek för vatten. De leker gärna nära eller i vatten och det finns även anekdoter som berättar om katter som frivilligt simmar en sväng om tillfälle bjuds.

Källa: Wikipedia


ALLERGI


Sibiriska katter skiljer sig från många andra raser genom att de sägs sakna ett protein, FEL D-1, vilket orsakar allergi hos många människor. Det finns inget vetenskapligt bevisat när det gäller detta, utan bara praktisk erfarenhet bland uppfödare och allergiker.

Källan för ovanstående information är http://www.signeringen.se

yenn phantom cats

Scuzzie's going for gold

Aleigas mercy ilianevna

scuzzie's king of katmandu

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Ann | Svar 03.04.2021 21:54

Hej. Undrar om ni har några kattungar på gång till försäljning framöver eller om ni har en kattunge som behöver en fodervärd framöver ?

Bodil LINDSTRÖM | Svar 04.02.2021 17:12

Hej, har du några kattungar på gång som är planerade? är väldigt intresserad isåfall, jag bor i Skåne . MVH/BODIL

Kerstin 05.02.2021 08:49

Hej! Jag har en kull på gång om ca 5 v. Titta in under planer.
Min mail qiiwie@hotmail.com
Mvh kerstin

Brigitte Leona Løvlie | Svar 23.05.2014 10:48

Denne sibirkatten liker jeg, den helt lyse pelsen og med blå øyne

Lisa | Svar 23.03.2014 11:48

Kan man ha en sibirisk katt i Thailand eller skulle klimatet vara för varmt? Som innekatt skulle den ha ca 24 grader runt sig (AC) och ute på terassen ca 32.

kerstin 23.03.2014 14:27

hej!
jag vet faktiskt inte men våra katter i sverige tål ju våra heta somrar som vi har ibland
mvh kerstin

kerstin | Svar 17.02.2014 23:33

hej!
tyvärr inte nu iaf det jag har är en kattunge hane på 12 veckor
mvh kerstin

Anna Eriksson | Svar 13.02.2014 22:10

Hej! Vi är intresserade av att ta en sibirisk katt på foder, har du någon?

kerstin 17.02.2014 23:39

hej!
tyvärr inte nu iaf det jag har är en kattunge hane på 12 veckor
mvh kerstin

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

16.03 | 23:53

Hej skriv till min maill
qiiwie@hotmail.com
Mvh kerstin

...
16.03 | 22:14

Hej, vad har du för priser på din katter?

...
07.11 | 23:29

Hejsan! Har du några sibiriska kattungar kvar?

...
22.06 | 14:13

Hej jag hoppas hon börjar löpa när som helst 🙂

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS