nu har jag slutat att föda upp ragdoll. kommer bara att föda upp neva masquerade och sibirisk katt . välkommen in på deras sida

Historien om Ragdollens uppkomst börjar 1962 i Kalifornien hos en viss Mrs Ann Baker. Hennes granne Mrs Pennel ägde en vit långhårig katt av "angoratyp" som kallades för Josephine.

Den här honan intresserade Ann Baker så pass att hon bad att få para den med en birmahane och behålla eventuella ungar. Josephine hade fått ett antal kullar som blivit ganska storvuxna med blå ögon och relativt lång päls.

I kullen med birman fanns två hanar, Daddy Warbucks och Geuber, som blev de första ragdollkatterna, även om rasen inte fått något namn ännu. De bägge hanarna var vad vi idag kallar mitted.
Mrs Baker bestämde sig för att försöka para Daddy Warbucks tillbaka på Josephine eftersom hon ansåg att det var något speciellt med de här två hanarna. Resultatet blev Fugianna som var en brun bicolourhona.
Huruvida det blev några fler ungar i den kullen vet vi inte för Fugianna är den enda som omnämns och från henne härstammar den linje som kallas "lightside".

För att inte få ännu mer inavel beslutade man att blanda in en annan ras i aveln och Ann Baker och några genetiker hon hade tagit kontakt med bestämde sig för brun burma.
I en del historieberättelser påstås det att det var en svart perser, men i det stora stamträdet dit alla äkta ragdolls ska kunna spåras står det klart och tydligt "burmese". Vad som också talar för det är att Ann Baker gav många av katterna på den linjen asiatiska namn som Kyoto, Tiki, Toy Ling, Woo Wong osv att jämföra med burmans förfäder som hade liknande namn.

Alltnog, burman parades med Daddy Warbucks och man fick en brun colourpointhona, Buckwhet. Hon parades tillbaka på sin far och de fick Kyoto, en brun mittedhane, och Tiki, en brun colourpointhona. Tiki är urmodern på det man kallar "darkside". Alla dessa katter finns registrerade under stamnamnet Raggedy Ann.

Ann Baker började sälja sina katter som hon kallade Ragdolls, men hon behöll ett fast grepp om aveln och förbjöd sina köpare att para sina katter om man inte fick "licens", som innebar att man strikt följde hennes regler och anvisningar.
En uppfödare, Denny Dayton- Blossom Time cattery, delade inte mrs Bakers åsikter om hur de skulle avlas och efter en hård tvist i domstol och i media så bröt han sig ut och började avla på det sätt man gör med andra raser och härifrån har Ragdolls spridits över världen.
Denny Dayton startade Ragdoll Fanciers Club International (RCFI) som har som mål att få rasen godkänd i de olika amerikanska kattsportförbunden. Han började också skriva på det stora stamträdet dit alla ragdolls ska kunna spåras för att kallas "äkta".

Arbetet i RCFI har gett till resultat att all amerikanska förbund godkänt rasen. Första förbundet var NCFA år 1969 och på våren 1993 godkände det sista men största och viktigaste förbundet, CFA, ragdollen som ras.

Källa: Christine Landin

Ragdollen är den perfekta innekatten på grund av sitt lugna och tillgivna sätt. Den anpassar sig lätt efter familjemedlemmarna och uppskattar lek och bus lika mycket som en annan katt, fast i lugnare former. Ragdollen är ofta nyfiken och människokär. Till skillnad från andra katter ligger inte en ragdoll högt och observerar, utan den vill istället vara med överallt där det händer saker och ting. En ragdoll trivs bäst tillsammans med sina när-människor. Den utvecklas långsamt, det tar ungefär 5 år innan den utvecklats helt. Det som skiljer den från andra raser är att den blir helt "lealös" som en trasdocka när den slappnar av i alla muskler, och därifrån fått sitt namn Ragdoll av, och att deras gångstil är mer "vaggande" än andra raser. Det beror på att den går brett isär med bakbenen. En annan sak som skiljer rasen är då när den ska lägga sig ner.. Den börjar med att lägga ner skuldran, och därefter resten av kroppen. En del sover ofta på rygg med båda bak- och frambenen brett isär. Ragdollen är idag en av Sveriges största och snabbast växande raser.

Ragdollen är en maskad ras, deras pigment är temperaturskänsliga och utvecklas mest där det är kallt på kroppen(ansikte, öron, ben, tassar och svans). Dessa kallas för "points". En maskad katt har alltid blå ögon. Ragdollen är godkänd i 20 olika maskfärger totalt.

Det finns tre vitfläcksvarianter,
Colorpoint: Enbart maskad utan vitfläck. Katten har mörkare färg på öron, tassar, ben och svans samt i ansiktet. Bröst och mage ljusare än kroppsfärg.
Fel: Vita fläckar.

Bicolor: I maskfärgen ska katten ha en bläs i form av ett omvänt V i ansiktet. Buken ska vara vit utan fläckar. Bröst, mage och helst hela benen ska vara vita. Vita fläckar på ryggen kan förekomma. Nos och trampdynor är rosa.
Fel: Vitt på öron eller svans.

Mitted: Vita handskar på frambenen. Bakbenen ska vara helt vita, men inte upp över hasen. Hakan ska vara vit, och det ska löpa en vit
strimma
från haka, via bröst och buk, till undersidan av svansen. En mindre vit bläs på nosen får förekomma.
Fel: Avsaknad av vit strimma på buken. Mörka fläckar på handskar eller buk. Avsaknad av vit haka.

TYP
Stor och kraftig med medellång silkig päls. En fullvuxen hane kan väga runt 6-8 kg, medan en hona väger runt 3,5-5 kg. En krage av päls runt halsen och "äppelknyckarbyxor" på bakbenen. Huvudet har ett platt parti mellan öronen som sitter långt från varandra och är svagt rundade. Nosen har en lätt böj på den översta tredjedelen och ögonen är ovala och alltid blå. Kroppen är lång och muskulös. Den fullvuxna katten är lika bred över skuldrorna som över bakkroppen. Tassarna är stora och stadiga med hårtofsar mellan tårna. Honkatten är avsevärt mindre än hankatten. Hänsyn skall tas till hankattens kraftigare käkparti.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

16.03 | 23:53

Hej skriv till min maill
qiiwie@hotmail.com
Mvh kerstin

...
16.03 | 22:14

Hej, vad har du för priser på din katter?

...
07.11 | 23:29

Hejsan! Har du några sibiriska kattungar kvar?

...
22.06 | 14:13

Hej jag hoppas hon börjar löpa när som helst 🙂

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS