Rumsren

 

                        

 

Rumsrenhetsträning

En av de vanligaste frågorna man får som uppfödare och hundägare är:

Hur får jag min valp rumsren?

 

Den nya valpen äter 3-5 gånger om dagen. Det betyder att den kissar och bajsar flera gånger per dag.

Alltid efter det att den har ätit och sovit behöver den sköta undan. Varken vuxna hundar eller valpar vill bli kissblöta om fötterna när de skall kissa.

Alltså väljer den ett underlag som suger upp. Utomhus helst gräs men grus går också bra. Däremot är det motbjudande att göra något på asfalt eller plattor. Inomhus gäller samma sak.

Mattor är toppen och finns det inte mattor går det bra med en dagstidning.

 

När du får hem valpen, låt den inte gå i alla rum på en gång.

Begränsa utrymmet till de ytor som innerhåller ytterdörr, grov-ingång, altandörr eller liknande, samt köket förstås.

I varje fall nära en utgång, som är bekväm att snabbt använda och där man vill att hunden säger ifrån när den vill ut, när den är rumsren. Ta bort alla mattor och lägg ut ett antal tidningar.

Ha en tidning vid vald ytterdörr. När valpen kissar inne på tidning beröm den måttligt ”duktigt NN det var bra”. Kissar den på fel ställe inne säg inget alls. Det beror på om man fyar valpen, som kissat inne, eller ännu värre drar nosen i kisset, där lär sig valpen att man inte får kissa! Den vet inte vad man ska kissa. Det leder vanligtvis till att när du rastar din hund kissar den inte alls ute. Därför att den nu är lydig. Den får inte kissa för dig. När ni kommer hem efter 1-2 timmar är valpen jättenödig. Snabbt in i något obevakat rum och kissar när du inte ser.

 

Åter till tidningarna.

När kissandet på tidningar fungerar reducerar man antalet efter hand under 2-4 veckors tid tills endast en tidning vid dörren återstår. När valpen rastas ute och kissar/bajsar skall den ha översvallande beröm, gärna med godis ”Å såå duktig, jätte bra o.s.v”. Efter 2-4 veckor kan man dagtid ta bort tidningen vid dörren och då vara mycket uppmärksam så att valpen kommer ut varje gång den vill det och naturligtvis berömma om den gör något ute. Var uppmärksam och studera din valps kroppsspråk så lär du dig ganska snart hur den beter sig när den är nödig.

 

I stora drag bör nu rumsrenheten fungera. Men det kommer naturligtvis ett bakslag. Din valp ser ut att ha glömt allt den lärt sig inklusive att kissa ute. Det är när könsmognaden inträder. För hanar strax efter att de börjat lyfta på benet någon månad framåt. För tikar strax före och under första löpet. Håll ut när hormonerna svallat färdigt brukar allt återgå till det normala av sig själv.

Slutligen vill jag påminna om att all hunduppfostran måste vara konsekvent. Är en sak tillåten så är den det alltid och är det förbjudet så är det alltid det också. Hundar förstår inte innebörden av ibland och kanske.

 

Lycka till med din lyckliga lydiga hund .