Skrivet om Percival:

Dramatik av Percival

 

  " 'Människoriket – en saga som spelar' – det är namnet på Percivals nya dramatrilogi. En trilogi som utgörs av skådespelen 'Statyernas natt', 'Människoriket' och 'Kroppens sista natt'. Att Artaud fungerar som en andlig vägvisare för Percival tycks mig uppenbart, men medan den förstnämndes verk framgår som gåtfullt och mångfasetterat på gränsen till splittring så utmärks Percivals skapande av en enhetlighet. I Percivals konst är syntes-tanken central och i enlighet med detta är han verksam som helhetskonstnär.

'Statyernas natt' utspelas i nutid och på vardagsplanet, gradvis stegras så spänningen och det absurda tar överhanden. Det finns scener i pjäsen som påminner om Strindbergs kammarspel men Percivals rollfigurer är inte så psykologiskt komplicerade som de Strindbergska. I stället har de en emblematisk, allegorisk funktion …" "… Efter att ha avhandlat outsider-problemet och konstens funktion i samhället inom denna realistiska ram så för Percival över handlingen till ett högre plan där det förflutna och framtiden möts." … "Såväl 'Människoriket' som 'Kroppens sista natt' äger en viss tidlös storhet. Människan ställd inför livets och universums mysterium är nämligen ett motiv som Percival kan gestalta så att poesin infinner sig. Det är förmågan att sammansmälta poesi och dramatik som är hans största tillgång.

'Människoriket' är ett försök till skildring av mänsklighetens historia. Pjäsen utspelar sig mellan punkterna Alfa och Omega – oändlighetspunkterna, i detta oändlighetsfält befinner sig mänskligheten som endast kan initieras genom de egna handlingarna. Ur ruinerna skall ett nytt hopp födas, det är ett av författarens budskap." … " 'Kroppens sista natt' är ett rituellt drama som för tankarna till de vegetationsmyter som skildras i Frazers klassiker 'The Golden Bough'. 'Människoriket' påminner däremot mera om den medeltida moraliteten, åtminstone i rent formellt avseende.

Percival har ambitionen att initiera sin publik – skapa initiationsteater. Han säger: ' – Det är här frågan om en dramatik som inte begränsar sig till en tidsupplevelse, utan innefattar både det framtida och det forntida. Ja, i bästa fall är det en dramatik som spränger privatramarna så att det stora tidsperspektivet kommer in. Alla är med, alla bör känna sig delaktiga.' "

"… Har man god förmåga till visualisering så är dramatrilogin 'Människoriket' en mycket intressant upplevelse. Scenanvisningarna är utförliga och visar tydligt på Percivals originalitet som dramatiker. Jag hoppas verkligen att någon har modet att sätta upp Människoriket på en svensk scen. Först då kan den fysiska sidan i trilogin komma till sin rätt. Likt Artaud har Percival insett kroppens betydelse för dramat." … "… framför allt kan man tala om en teater som närmar sig det ursprungliga dramat vad funktionen beträffar."

" 'Människoriket – en saga som spelar' är ett viktigt konstverk, ett betydande dramatiskt verk som gör upp med de destruktiva krafterna som förvandlat en stor del av mänskligheten till slavar och marionetter." … "Percival är outsidern som har förvandlats till insider (en initierad), han är utanför samhället men delaktig i kosmos. För honom kan samhällets 'ordning' bara innebära Kaos. Detta Kaos vill han transformera till kosmos."

                                                                                                            

                                                       (Ur en recension av Clemens Altgård)

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

27.02 | 13:38

Fantastisk bok Ung poet i Orienten!

...
08.12 | 22:34

Det är din systerdotter Charlotte som skriver. Var nyfiken på din hemsida. Skriver själv mer och mer. Take care.

...
30.10 | 07:09

Kul titel.Och tänk att den finns även som E-bok!
Hur når jag dig Percival via mail? The one I just sent returned.
Please enlighten me here.
A bientôt
Ctrn

...
04.07 | 23:59

Tack för nyheten, Percival det här att boken nu finns som e-bok ska underlätta för alla som inte velat eller kunnat läsa pappersboken!
Mvh Torgny

...
Du gillar den här sidan