Ung poet i Orienten

Ung poet i Orienten

Om den nya boken Ung poet i Orienten (s. 176):

Den unge poeten, som kallar sig själv luffaraspirant, ser sin odyssé som sin verkliga lärotid och har inga planer på att återvända till Europa. I en efterskrift står det:

Ung poet i Orienten är berättelser hämtade ur en förfluten tid som ändå på något sätt är mycket närvarande. Närvaron i det som skildras är påfallande … Vem är egentligen denne luffaraspirant, och vart är han på väg? Han vandrar genom städer, genom djungler, från tempel till tempel, från den ena heliga platsen till den andra … Han uppsöker bibliotek, universitet och andra läroanstalter. Hela tiden lär han sig något, och förmodligen har han ibland Maksim Gorkijs bok Mina universitet i tankarna.”

Författaren, konstnären och kompositören Percival (efternamn och tilltalsnamn) har gett ut ett trettiotal böcker, ägnat sig åt teater och musik, medverkat som skribent i tidningar och tidskrifter och, i samarbete med Art Distribution, arrangerat teater- och musikevenemang.

Författarens foton i slutet av boken är ett viktigt komplement, och om denna boks författare skrev en gång den internationellt kände orientalisten professor H.S. Nyberg: ”Om hans bok hade kommit ut i Frankrike hade hans lycka varit gjord.”

Kan beställas i bokhandeln och Internet. Se t.ex. Ad Libris och Bokus.com

Rec. om Ung poet i Orienten

Med reseberättelserna vaknar bildningshungern

En ung poet lämnar universitetet i Aten för att bege sig österut på en resa. Det är 1950-tal och han kallar sig för luffaraspirant, inspirerad av den stora litteraturen och villig att betrakta och återge det som visas för honom. Mellan dikt och vad som stundom blir till storartad novellkonst, i en löst sammanfogad huvudrörelse, rör sig Percivals historia längs med länder, kontinenter, människor och idéer.

Att skapa en berättelse runt resandet som fenomen är en tacksam grund att stå på. Många är de som idag är vitt beresta. Frågan är – tittar vi resenärer så noga på de platser vi besöker, intresserar vi oss för de människor och kulturer vi kommer i kontakt med? Det är säkert lite olika med den saken. Som kontrast är det utan tvekan en av författarens styrkor att han lyckas sällsynt väl i att skildra skillnaden människor emellan, präglad i en grundklang av nyfikenhet och respekt – som jag uppskattar.

Till det hör att naturbilderna är väl gestaltade, Percival målar upp scenerna omfångsrikt – varierar sig dessutom genom en rik vokabulär som är något ovanlig att se. I det skiljer han sig betydligt från många moderna romanförfattare. Återkommer gör religionen: islam, hinduism, kristendom, teosofi, allsköns ortodoxa och oortodoxa synsätt, ingalunda endimensionella – utan komplexa, färggranna och mångtydiga. Berättelsernas beståndsdelar bildar likt ett större kalejdoskop av betydelser som vittnar om ett bildningsarv som får mig att tänka på Umberto Eco, som besatte ett liknande kulturhistoriskt djup.

Denna kalejdoskopiska effekt kan möjligtvis upplevas krävande. Men; utrustad med en smula ödmjukhet inför mina egna kunskapsluckor, inspirerad av liknande nyfikenhet som berättarjaget tycks ha i överflöd, blir det jag inte kan ett verktyg i läsningen. Jag får uppslag på religionsfilosofi, andra författare och människoöden att ta del av och studera.

Svårare kan jag tycka att det ibland blir av att vi aldrig uppehåller oss särskilt länge vid varje enskild sak. Det är så mycket som ger mersmak, att jag skulle önska att somliga berättelser skulle vara en smula längre. Men det är nog precis så här det är tänkt, att boken ska emulera sin huvudpersons rörelse från plats till annan. Uppbrottet är ju en del av en luffares liv, men om du är som jag och lätt blir vimmelkantig: läs långsamt! Här finns mycket fint och tankeväckande att ta del av.

Ung poet i Orienten är sammanfattningsvis en djupt originell, språkligt vacker och lärorik samling berättelser. Kanske kan den också vara en träning. Hur ser jag världen när jag är på besök någonstans långt borta? Förmår jag öppna ögonen och… söka förstå det jag stöter på? Möjligtvis är detta en av Percivals styrkor, att han fascinerar och visar något av världens skillnader på det att man känner sig rikare efteråt. När jag läser lär jag mig mycket, mycket om det jag inte vet.

Robert Halvarsson

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Leila Falkenberg | Svar 27.02.2020 13:38

Fantastisk bok Ung poet i Orienten!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

27.02 | 13:38

Fantastisk bok Ung poet i Orienten!

...
08.12 | 22:34

Det är din systerdotter Charlotte som skriver. Var nyfiken på din hemsida. Skriver själv mer och mer. Take care.

...
30.10 | 07:09

Kul titel.Och tänk att den finns även som E-bok!
Hur når jag dig Percival via mail? The one I just sent returned.
Please enlighten me here.
A bientôt
Ctrn

...
04.07 | 23:59

Tack för nyheten, Percival det här att boken nu finns som e-bok ska underlätta för alla som inte velat eller kunnat läsa pappersboken!
Mvh Torgny

...
Du gillar den här sidan