Julen på jorden

Om boken Julen på jorden (skådespel och berättande efterskrift) av Percival.

Den som vill veta mer om den miljö där Julen på jorden utspelar sig, kan till exempel läsa Percivals böcker ”Min vän Hedningen”, ”Mitt liv är mitt” och ”Brev från en hedning till den röde konungens dotter”.

I dessa böcker skildras händelser och upplevelser som finns med i skådespelet ”Julen på jorden” (en titel hämtad från en dikt av poeten Arthur Rimbaud). Man kan inte säga att det i första hand är frågan om en historisk eller dokumentär pjäs. ”Julen på jorden” är ett krönikeartat och ödesmättat utvecklingsdrama där en ung man (som kallar sig själv Hedningen) spelar en huvudroll och där en gammal tid når sitt slut. En traditionell bondekultur, där köksvärlden kan ses som bondesamhällets hjärta, genomgår en metamorfos. En ny världsmedvetenhet och en ny teknik stiger in.

Spelet äger rum på en gård som under århundraden gått från far till son och som i slutscenerna blir en skådeplats där Hedningen och Modern anar ett större sammanhang när det gamla släktmönstret inte längre kvarstår.

Första akten utspelar sig under andra världskriget. Andra akten i mitten av femtiotalet. Allt det som har byggts upp under århundraden – ja, hela gårdens historia – blir en ruin, och samtidigt öppnas någonting nytt – en öppning mot en större värld, där granen ses som Livsträdet (fredsträdet) som tillhör alla jordens folk.

In i den gamla världens borttonande träder Främlingen – en människa som kommer utifrån och bjuds in. Julen är inte längre en begränsad familjehögtid.

Julen blir slutligen Julen på jorden – i den franske 1800-talsskalden Arthur Rimbauds mening, i en seende mening.

Boken Julen på jorden finns nu som e-bok och kan beställas från alla e-bokhandlare, ex. adlibris.se

Se för övrigt: www.percival.nu

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

27.02 | 13:38

Fantastisk bok Ung poet i Orienten!

...
08.12 | 22:34

Det är din systerdotter Charlotte som skriver. Var nyfiken på din hemsida. Skriver själv mer och mer. Take care.

...
30.10 | 07:09

Kul titel.Och tänk att den finns även som E-bok!
Hur når jag dig Percival via mail? The one I just sent returned.
Please enlighten me here.
A bientôt
Ctrn

...
04.07 | 23:59

Tack för nyheten, Percival det här att boken nu finns som e-bok ska underlätta för alla som inte velat eller kunnat läsa pappersboken!
Mvh Torgny

...
Du gillar den här sidan