Angelica

Detta är våran äldsta dotter Angelica som har blivit ganska stor tjej på 17 år. Hon är född i Uppsala och går just nu bygglinjen på bolandsskolan i 1:an. Angelica har har varit mammaledig 1 år. Ja just det du läste rätt. Hon är mamma till Lilla Seth som föddes 4 Juni 2010. Men nu går hon på Gymnasiet och pluggar samt att hon jobbar lite då och då.Så mycket har planerats och kommer väl att fortsätta så. Vi kommer att finnas för henne och hennes lilla familj och se till att det fungerar så gott det går. Det var inte riktigt planerat detta med barn men nu är det som det är och vi är många som kan hjälpa till.

Angelica hösten 2011


Angelica Mage i vecka 9 (8v+0d)2009-10-22

Angelica Mage i vecka 9 (8v+0d)

 Nu är embryot ett foster, vilket betyder "en liten." Livmodern expanderar för att ge plats åt sin gäst, som nu är ungefär 1,6 centimeter lång - ett litet hallon. Det sker många förändringar denna vecka – den lilla svansen som embryot hade är borta och alla organ, muskler och nerver börjar fungera. Händerna böjs nu vid vristen och fötterna börjar förlora sin simhud. Ögonlock börjar formas.

Fullgånget v8

Angelica´s Mage i vecka 10 (9v + 0d)

I slutet av den här veckan kommer fostret att vara ungefär 2,3 centimeter långt (som en druva, ungefär) och väger än så länge mindre än 2 gram. Ögonlocken är stängda och kommer inte att öppnas förrän vecka 27. Vristerna är mer utvecklade, fotlederna har formats och fingrar och tår är mer tydligt utvecklade. Armarna har blivit längre och böjs vid armbågen. I slutet av den här veckan har innerörat formats. Även om det ännu inte skulle synas med ultraljud, så har könsorganen börjat formas. Vid det här laget har förmodligen din moderkaka utvecklats så att den sköter det mesta av hormonproduktionen.

Fullgånget v9

Angelica´s mage i vecka 11 (10v + 0d)

Nu är fostret ungefär 3 centimeter långt från hjässa till rumpa och väger mindre än 4 gram, men det har fullt upp med att sparka och svälja. Nya detaljer formas varje dag, som fingernaglar och dunigt hår.

De inre organen – lever, njurar, tarmar, hjärna och lungor – är nu formade och har börjat fungera, men huvudet är fortfarande lika stort som halva kroppslängden. Pannan är kupad och sitter högt på huvudet, men den kommer att inta sin normala position senare, så att profilen ser mer ut som en "riktig" människas

Fullgånget v10

Angelica´s Mage i Vecka 11 (10v+5d)

2009-11-10

Angelica´s mage 10v + 5d i vecka 11

Angelica´s mage i vecka 12 (11v +0d)

Ditt fyra centimeter långa foster har nu alla väsentliga delar, från tandanlag till tånaglar. Bebisen håller igång med att sparka och sträcka på sig – det är rena vattenbaletten. Fingrar och tår har nu separerats helt och simhuden finns inte längre kvar. De kommande sex månadernas huvudprojekt kommer att vara att växa och bli större, starkare och mer motståndskraftig så att bebisen kan överleva utanför livmodern.

Fullgånget v11

Angelica´s Mage 2009-11-19Angelica´s magen 12v + 0 d i vecka 13

Angelica´s Mage i Vecka 13 (12v + 0d)

Nu börjar bebisens ansikte se mer mänskligt ut, även om den fortfarande bara är c 5,5 cm lång från hjässa till rumpa och väger mindre än 14 gram. Ögonen har nu förflyttats framåt från sidorna av huvudet och sitter närmare varandra. Öronen sitter nästan där de ska på en ”färdig” bebis. Levern producerar galla och njurarna utsöndrar urin.

Om man trycker på din livmoder så rör sig bebisen, men du kan inte känna dess rörelser ännu. Fostrets nervceller har multiplicerats snabbt och synapserna håller på att utformas. Fostret har fått nya reflexer: om man rör handflatan så sluter sig fingrarna, om man killar under foten så kröks tårna och om man petar på ögonlocken, så kniper ögonmusklerna ihop ögonen.

Fullgånget v12

Angelica´s mage 2009-11-26

Angelica´s mage 13v + 0d. I vecka 14. I går var de till mödrarvården och de fick lyssna på bebisens hjärta.

Nu är fostret sju till åtta centimeter långt och väger ungefär 23 gram – som en halv banan. De fingeravtryck som ditt barn kommer att bära resten av sitt liv är redan på plats. Om du trycker försiktigt på magen så att bebisen kan känna det, kommer den förmodligen att göra samma rörelser som en bebis som söker efter bröstet.

Om din bebis är en flicka, så har hon ungefär två miljoner ägg i sina äggstockar nu. När hon är född, kommer de att ha halverats till cirka en miljon. Antalet ägg kommer sedan att fortsätta minska och när hon är 17, kommer hon att ha ungefär 200 000 ägg.

Fullgånget v13

Angelica´s mage 13v + 4d
Nu börjar det synas så jag kunde inte hålla mig till på Torsdag.

13v + 4 d i Vecka 14

Angelica´s mage 2009-12-03

Nu är bebisen ungefär 9 centimeter lång och väger cirka 43 gram. Nu växer kroppen fortare än huvudet. Denna vecka kommer den papperstunna huden att täckas med den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och vanligtvis försvinner innan bebisen föds. Ögonbryn börjar växa och huvudet kan vara täckt med dunigt hår, men det är svårt att förutse hur ditt barns hår kommer att se ut efter förlossningen.

Kring den här tiden kan fostret gripa, kisa, rynka på ögonbrynen och grimasera. Det kanske till och med kan suga på tummen. Forskare tror att dessa och vissa andra rörelser utvecklas i takt med att impulser i hjärnan utvecklas.

Fullgången v14

2009-12-03

Angelica´s Mage  (14v + 0d) i vecka 15

Angelica´s mage 14v + 0d

Angelica´s mage 14v + 0d

Angelica´s mage 2009-12-10

Angelica´s Mage 15v + 0d i Vecka 16

Du märker säkert inte av det, men bebisen har förmodligen hicka ganska ofta. Den kan hicka innan den kan andas. Bebisen gör inga ljud innan födseln, eftersom luftstrupen är full av vätska istället för luft.

Fast du förmodligen har ökat i vikt med 2,5 – 4,5 kg, så väger fostret bara cirka 70 gram. Det är nu ungefär 11 centimeter långt, från hjässa till rumpa.
Nu håller benen på att växa om armarna i längd, fingernaglarna är helt
formade och alla leder och lemmar är rörliga. Eventuellt går det att se vilket kön bebisen har med ultraljud nu, eftersom de yttre könsdelarna utvecklats så pass att en ultraljudstekniker kan se dem med lite tur.

Fullgånget v15


 

Angelica´s mage 15v + 0d

2009-12-17

Vecka 17

Vikt: 135
CRL: 11,5 cm
Full längd: 16 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 14 veckor gammalt. Den lodräta fåran mellan näsan och överläppen blir synlig denna vecka. Benens tillväxt skyndar ikapp armarna – nu är benen för första gången längre än armarna. Fostret rör sig snabbt och mer kontrollerat än tidigare.

Fostret sväljer fostervatten och kissar ut det igen. En viss mängd slaggprodukter samlas nu i fostrets mage. Nu kan fostret suga, svälja, kissa, röra sig och tränar sig på att andas.

Se barnet växa i magen här

Till föräldrarna:
Ge mig ett tecken!
Den lycklige har redan känt barnet röra sig i magen, det brukar märkas som en bubblande känsla. Men för det flesta dröjer det ännu några veckor.

Fullgånget 16v

Angelica´s mage 16v + 0d

Fullgånget 16 v

2009-12-24

Vecka 18

Vikt: 180 g
CRL: 12 cm
Full längd: 17 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här

I början av denna vecka är fostret 15 veckor gammalt. Nu växer babyn fort och allt mer av brosket förvandlas till ben. En nyfödd baby har 300 ben. Vissa av dessa växer efterhand ihop, som vuxen har man 206 ben.

Fostrets öron sitter nu på rätt ställe och det fina håret täcker fortfarande delar av huden. Håret har inget pigment och är därför alldeles vitt. Anledningen till varför fostret täcks av detta hår är fortfarande inte helt känt, men man tror att det håller en tunt lager vax på plats för att skydda barnets hud. Ibland kan lite rester av detta hår synas på nyfödda, särskilt i hudveck.

Vid denna tiden kan många kvinnor känna smärta i ljumskarna. Anledningen är oftast att de ligament som förbinder livmodern med bäckenet sträcks ut efterhand som livmodern växer. Ofta känner man smärtan vid snabba rörelser eller när man hostar eller nyser. Att luta sig framåt kan tillfälligt lindra smärtan.

Livmoderns högsta punkt ligger nu två fingrars bredd under naveln.

Se barnet växa i magen här

Fullgånget 17v

Angelica i vecka 18

Fullgånget 17v + 0d

2009-12-31

Vecka 19

Vikt: 220 g
CRL: 13,5 cm
Full längd: 18 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

I början av denna vecka är fostret 16 veckor gammalt. Öronen sticker redan ut lite och ögonen är nu på rätt plats. Slaggprodukter, fostervatten och urinliknande vätska samlas nu i embryots mage. Fingeravtryck, unikt för varje individ, tar nu form.

Blodet cirkulerar i full fart. Navelsträngen växer och blir allt tjockare efterhand som blodflödet ökar. Fostrets immunsystem börjar nu fungera och producerar antikroppar. Nu är fostret så pass stort att det går att känna sparkar och rörelser.

Efterhand som livmodern växer sträcks huden ut. Ibland blir det bristningar precis under huden. Det ser ut som röda strimmor på magen. Senare bleknar strimmorna och efter förlossningen blir de silvergrå i färgen. Man kan också få strimmor på rumpan och brösten.

Nu väger livmodern cirka 320 gram och moderkakan 170 gram.

Se barnet växa i magen här

Fullgånget 18v + 0d

Angelica´s mage v19

Fullgånget v18 + 0d

2010-01-07

Vecka 20

Vikt: 250 g
CRL: 15 cm
Full längd: 21,5 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

I början av denna vecka är fostret 17 veckor gammalt. Ett fettlager börjar bildas under fostrets hud som ska hjälpa det bibehålla rätt kroppstemperatur efter födseln. Tunt hår täcker nu hela kroppen.

Flickor utvecklar äggceller, flera miljoner. Till skillnad från sperma utvecklas alla ägg före födelsen, och även om det finns miljontals när fostret är i livmodern så försvinner många vid födseln. Testiklarna utvecklas under fostertiden I pojkfostrets kropp, men letar sig ner i pungen först närmare förlossningen.

Se barnet växa i magen här

Fullgånget 19v

Angelica´s Mage

Fullgånget v19

Angelicas mage

Angelica 19v+ 0d

Angelicas & Sonnys Son

Ultraljuds bild på deras lille son.

2010-01-14

Vecka 21

Vikt: 325 g
CRL: 16 cm
Full längd: 25 cm

Se hur vi räknar vi ut vikt, längd och ålder här.
Om barnet
I början av denna vecka är fostret 18 veckor gammalt. Nu börjar hon/han ta små sovstunder, även om ett regelbundet sovmönster inte har utvecklats ännu.  För det mesta sover fostret när kvinnan rör på sig och vaknar när hon sätter eller lägger sig ner. Vissa foster har nu hittat sin favoritsovställning.

Nu börjar ögonbrynen växa. Flickfostrets livmoder blir fullt utvecklad denna vecka och slidan börjar ta form. Det bruna fettlager som hjälper fostret att hålla värmen täcker nu hals, bröst och ljumskar.

Nu täcks också huden av ett vaxlager. Det består av döda hudceller, celler från lanugohåret och olja från hudkörtlarna. Vaxlagret skyddar fostret från hudinfektioner. En del av det är kvar vid förlossningen och gör barnet halt, vilket underlättar passagen genom födelsekanalen. Nyfödda har ofta kvar lite vax i hudvecken.

Se barnet växa i magen här

Till föräldrarna
Många kvinnor börjar nu känna sig varma, vilket är helt naturligt eftersom sköldkörteln är mer aktiv och ämnesomsättningen är 20 procent högre än annars. På nätterna svettas många för att kyla ner kroppen. Det är viktigt att dricka mycket vatten.

Fullgånget V20 + 0d

Angelica´s magbilder

Angelica i Vecka 21

 

Vi hade lite roligt. Jag bad henne puta med magen och vips så gjorde hon det.

2010-01-21

Vecka 22

Vikt: 400 g
CRL: 17,5 cm
Full längd: 26 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 19 veckor gammalt. Nu är det full aktivitet som gäller och det är fortfarande gott om plats i livmodern –så fostret tar ut svängarna ordentligt. Eftersom omgivningen består av vätska så är rörelserna mycket mer graciösa än vad de kommer att vara efter födseln när tyngdlagen omöjliggör vissa av rörelserna eftersom musklerna då inte är tillräckligt starka. Men i livmodern praktiseras både volter, boxning och sparkar.

Även om fostret har växt mycket så är det fortfarande en tunn och skör varelse. Kroppsfettet är nämligen inte så tjockt ännu. Fostret tränar nu aktivt på andningen.

Se barnet växa i magen här

Fullgånget vecka 21 +0 d

Angelica´s Mage i vecka 22

Fullgånget v21
Nu väger fostret cirka 360 gram och är ungefär 27 centimeter långt från hjässa till häl. Ögonbryn och ögonlock är fullt utvecklade och fingertopparna täcks av naglar.

2010-01-25

Uträkning utgår från dagens datum: Mån 25 jan 2010.
Din graviditet startade Tors 27 aug 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 10 sep 2009 (ägglossningen).
Du är på dag 152 av 280. (54,3%).
Du är i vecka 22.
Du har gått 21 fulla veckor och 4 fulla dagar (v21+4).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 2 jun 2010
Du har 128 dagar kvar till beräknad förlossning.

Angelicas mage

2010-01-29

Vecka 23

Vikt: 450 g
CRL: 19 cm
Full längd: 27 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 20 veckor gammalt. Ögonbrynen och håret på huvudet blir allt mer synligt och fostret rör mer och mer på ögonen. Ögonrörelserna kan faktiskt synas på ultraljudet. Lanugohåret är nu tjockast runt huvudet, halsen och ansiktet.

Benen är nu nästan lika långa som de kommer att vara i förhållande till resten av kroppen. Både arm- och benmuskler stärks nu och det påverkar fostrets rörelser, som blir ännu tydligare. Men det är viktigt att framhålla att placeringen av moderkakan och hur fostret ligger påverkar hur mycket sparkarna känns. Foster är också individer och de sparkar såklart olika.

Pojkfostrets testiklar vandrar vid denna tid ner i pungen.

Se barnet växa i magen här

Magbild fullgånget v22

Fick tigga till mig en bild av Angelica så de skicka bild på sms till mig på magen i dag. Angelica går in i vecka 23 nu.

2010-01-29

Angelica äntligen hemma och jag kunde ta en egen bild på magen 22v + 1d

Angelica i v 23

2010-02-01

Nu backar vi 4 dagar i Angelicas graviditet och går efter Ultraljudet och då är det 22v + 0d i dag och hon går in i vecka 23 nu.
Angelica väger 67,4 kg och lillens hjärtslag låg på 137 slag i min Angelica´s blodtryck var som barnmorskan sa "kalasbra" 122/69. Barnmorskan mätte magen i dag för första gången och den var på 22 cm. Angelica tycker det är lite jobbigt med viktuppgången men hon är inte ensam. Sonny vägde 64,7 kg och jag väger 70 kg. Angelica ska gå upp i vikt men jag och Sonny har ju inget att skylla på nu när vi slutat röka. Jag har ökat 7kg och Sonny 5 kg ja ja. 

Angelica´s vackra mage.

2010-02-08

Vecka 24

Vikt: 500 g
CRL: 20 cm
Full längd: 28 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

I början av denna vecka är fostret 21 veckor gammalt. Man vet nu att fostret kan höra, eftersom det reagerar olika på olika ljud. Höga ljud får till exempel fostret att hoppa till. Nu blir fosterrörelserna allt mer kontrollerade efterhand som nya nervtrådar kopplas samman i nervsystemet.

Nu utvecklar fostret också smaksinnet. Vad barnet gillar och ogillar för smaker hänger samman med vad mamman äter.

Se barnet växa i magen här

Angelica fullgången v23 går in i vecka 24

Angelica´s mage v24

Nu har jag fått känna vad Angelica & Sonny har fått känna ett tag nu och det är bebisen´s sparkar och rörelser. Helt fantastiskt. Angelica & Sonny har sovit hemma i natt så vi fick lite tid tillsammans.

Angelica´s mage fulla 23 veckor

Angelica hade lite roligt igår

Erica skulle kasta massa kläder och vips var Angelica där och kolla och prova om något passa, hmmm hon börja gapskratta nere och kommer upp och bjöd på det här. Håll till godo. typ 60 talet eller nåt.

Angelica fråga om vi hade råd med husvagn eller stuga? Om inte så kunde vi få hyra plats under tältet.

2010-02-15

Vecka 25

Vikt: 650 g
CRL: 21 cm
Full längd: 29 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 22 veckor gammalt. Balanssystemet i fostrets öron är nu på plats. Nu kan hon/han därför hålla balansen bättre.

I motsats till vad många tror så är livmodern ingen tyst plats. Fostret hör sin mamma andas, ljud från hennes matsmältning och pulserandet från blodomloppet. Det hör sin mamma och andra prata, men man vet ännu inte hur mycket av dessa ljud som fostret faktiskt kan förstå. Det är ju omgivet av fostervatten och har det i öronen också.

Andningsorganen utvecklas fortfarande, men syret går ännu inte från lungor till blod utan tar vägen via moderkakan.

Se barnet växa i magen här

   

Fullgånget v24

Angelica´s mage v25

Angelica fullgånget vecka 24

2010-02-22

Vecka 26

Vikt: 800 g
CRL: 22 cm
Full längd: 30 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 23 veckor gammalt. Ögonfransarna växer fram denna vecka och snart kommer fostret att börja blinka. Hjärnan växer fortfarande snabbt och nu börjar längre hår växa på fostrets huvud. Fostret liknar nu verkligen en miniatyrbebis med i stort sätt samma proportioner som ett nyfött barn.

Om babyn föds nu så har det chans att överleva, om det får all tänkbar modern hjälp. Chanserna till överlevnad ökar för varje dag.

Se barnet växa i magen här

Fullgånget v 25

2010-02-22

Angelica´s mage v25

Angelica fullgången 25v

2010-03-01

Vecka 27

Vikt: 900 g
CRL: 22,5 cm
Full längd: 31 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 24 veckor gammalt. Hjärnvågor och sinnen är aktiverade och hjärnans vindlingar blir synliga. Nu reagerar fostret på ljus från världen utanför. Ryggraden består nu av 33 kotor, 150 leder och 1000 senor. Om ungefär en månad börjar en ny aktiv period för fostret när det växer snabbt och lägger på sig vikt.

Se barnet växa i magen här

Fullgånget v26

2010-03-01

Angelica´s mage v26

Angelica fullgången 26v

2010-03-08

Vecka 28

Vikt: 1000 g
CRL: 23,5 cm
Full längd: 32 cm

I början av denna vecka är fostret 25 veckor gammalt. Denna vecka kommer hon/han att öppna sina ögon för första gången. Men synförmågan är inte så bra ännu. De som sjunger och pratar med sitt barn kan räkna med att det hör! Fostervattnet förvränger ljudet en aning, men hörseln är välutvecklad vid detta laget. Nu lagras mer fett på fostret och huden blir mindre skrynklig och genomskinlig.

Hjärtljuden på fostret kan höras tydligt genom ett stetoskop, i vissa fall även utan. Vissa kan nu märka att babyn har antagit en regelbunden sömnrytm och sover vid ungefär samma tider varje dag.

Nu når livmodern nästan ända upp till kvinnans revben och börjar trycka mot lungorna. Många upplever att de lätt blir andfådda och har svårt att andas riktigt djupt. Men kvinnans lungor har högre kapacitet än annars eftersom kroppen nu innehåller mer blod –detta för att barnet ska få nog med syre.

Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta punkt är nu 24 centimeter.

Fullgånget v 27

Angelica´s mage

Angelica´s mage fullgånget v 27

2010-03-17

Några dagar sent men har haft fullt upp.

Vecka 29

Vikt: 1100 g
CRL: 24,5 cm
Full längd: 33,5 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 26 veckor gammalt och hjärnvågorna är nästan desamma som hos en nyfödd baby. Fostret blir allt bättre på att öppna och stänga sina ögon, på att suga och svälja. Lungorna håller på att utvecklas. Om babyn skulle födas nu kan det överleva i respirator med andningshjälp. Det centrala nervsystemet är tillräckligt utvecklat så att babyn kan reglera sin kroppstemperatur, men om det föds nu behöver det hjälp att hålla värmen i kuvös.

Ungefär 2-3 procent av babyns kroppsvikt består av fett.

I denna vecka är pojkfostrets testiklar placerade i pungen.

Se barnet växa i magen här

Fullgånget v28

Angelica´s mage

 

Fullgånget 28v + 1d

Lilla Seth

Vi var till Stockholm på Tittut kliniken och vi fick se liten glimt av lilla Seth.

2010-03-22

Vecka 30

Vikt: 1350 g
CRL: 25,5 cm
Full längd: 35 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder

I början av denna vecka är fostret 27 veckor gammalt.

Ett livsviktigt ytspänningsnedsättande ämne, surfaktant, produceras nu i fostrets lungor. Denna substans hindrar lungorna från att kollapsa –genom att inte släppa ut all luft när babyn andas ut. Att ha för lite av denna substans är en av riskerna hos för tidigt födda barn. I de fall babyn riskerar att födas för tidigt ger man kvinnan en injektion som ska hjälpa babyns lungor att utvecklas snabbare.

Forskning visar att om mamman kopplar av genom att lyssna på lugn musik så påverkar det barnet också. Hjärtljud och rörelserna blir långsammare. När ett foster regelbundet får höra liknande musik så har det visat sig att det lugnar ner sig snabbare för varje gång. detta visar, förutom att mammans stressnivå påverkar barnet, att barnet kan komma ihåg och känna igen ljud det har hört förut.

Barnets huvud har nu i princip den huvudstorlek det ska ha när det föds.

Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta punkt är nu cirka 26 centimeter.

Se barnet växa i magen här

Fullgånget v29

Angelica´s Mage

Fullgånget v29

2010-03-29

Vecka 31

Vikt: 1600 g
CRL: 26,5 cm
Full längd: 36 cm

I början av denna vecka är fostret 28 veckor gammalt. Hjärnvindlingarn blir fler och djupare och antalet hjärnceller är som flest just där. Barnet tränar på att andas rytmiskt och är i full kontroll av sin kroppstemperatur.

Nu börjar lanugohåret som hittills täckt kroppen att försvinna. En del stannar kvar på axlar och rygg (vissa barn föds också med detta). Kroppsfettet ökar och huden blir därmed allt mjukare och slätare. Fettlagret isolerar och ger energi.

Nu rör sig barnet så mycket det kan på den plats som finns kvar. Vissa börjar vända sig och lägga sig med ansiktet nedåt.

Se barnet växa i magen här

Fullgånget v30

Angelica´s mage 30 v + 0 d

Fullgånget 30V
Blodtryck : 120/71
Blodvärde : 109
Vikt : 71kg
Hjärtljud : 142
SF : 28

2010-04-05

Vecka 32

Vikt: 1750 g
CRL: 27,5 cm
Full längd: 37 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

I början av denna vecka är fostret 29 veckor gammalt. Nu tränar det aktivt på att svälja och kissar cirka en halv liter om dagen. Fostervattnet byts ut var tredje timme. Det svalda fostervattnet lagras som mekonium, babyns första avföring, som kommer ut under de första timmarna efter födseln.

Fostret reagerar på ljuset som kommer igenom livmoderväggen. Ibland sträcker det sig efter ljuset eller följer det med ögonen.

Nu är det vanligt att fostret hickar och mamman kan ofta känna det. Hickan är inget problem, tvärtom eftersom det hjälper babyn att träna på sin andning. När barnet hickar drar diafragman ihop sig och det ökar också lungkapaciteten.

Lungorna och andningssystemet är nästan fullgånget, men ju längre barnet kan stanna i livmodern, desto bättre kommer det att fungera efter födseln.

Många kvinnor får vid denna tid sammandragningar, eller förvärkar som man brukar säga. Det är livmodern som tränar sig inför förlossningen. Förvärkarna börjar ofta långt tidigare i graviditeten, men går då inte att känna. De som har fött barn tidigare kan känna förvärkar så tidigt som före vecka 20.

Till skillnad från riktiga födslovärkar så är förvärkarna så gott som smärtfria. Förvärkar är ofta oregelbundna och de kan upphöra om man rör sig eller byter kroppsställning. Födslovärkar försvinner inte, de är inte smärtfria (!) och de blir bara starkare i intensitet.

Om man är osäker på vilken slags värkar man har – och särskilt om man har fött för tidigt innan – så bör man kontakta sjukvården.

Den som väntar tvillingar har vid denna tid en lika stor livmoder som en kvinna med ett färdiggånget barn.

Se barnet växa i magen här

Fullgånget v31

Angelica´s mage

Fullgånget 31v + 0d 

Angelicas mage bild 2

Bjuder på 2 bilder denna gång.
Fullgånget v 31

2010-04-12

Vecka 33

Vikt: 1800 g
CRL: 28 cm
Full längd: 38 cm

I början av denna vecka är fostret 30 veckor gammalt. Nu återstår inte så mycket tillväxt av kroppen, men hjärnan utvecklas fortfarande med raketfart. Fler vindlingar ska på plats och skallen växer. Antalet kopplingar mellan nervcellerna i hjärnan ökar nu dramatiskt.

Huvudhåret blir tjockare och naglarna på fingrar och tår är nu färdiga. Lanugohåret på kroppen försvinner allt mer. Ögonbryn och –fransar blir längre.

Nu är det inte så mycket plats i livmodern längre så fostret måste böja sina ben.

Kroppsfettet under huden ökar och fostret börjar nu anta den nyföddes runda former.

Fullgånget v32

Angelicas mage 2010-04-12

Angelicas mage 32v + 0d

Fullgånget v32

2010-04-19

Vecka 34

Vikt: 2100 g
CRL: 29 cm
Full längd: 39 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

I början av denna vecka är fostret 31 veckor gammalt. Nu blir rörelserna mer återhållsamma, det finns helt enkelt inte plats!

Det är omöjligt att veta vad fostret tänker och drömmer om. Men det som är känt är att barnet har REM-sömn. (rapid eye movement, det vill säga den fas av sömnen då man drömmer). Man antar därför att barnet har förstadium till drömmar.

Vissa kvinnor har svårt att sova nu. Ur ett fysiologiskt perspektiv är det bäst att sova på den vänstra sidan, eventuellt med en kudde under magen. I denna ställning är cirkulationen i kroppen som bäst och trycket på urinblåsan som minst.

Många börjar nu sova i korta perioder i taget –vaknar upp och somnar om igen. Om inget annat så kan man se detta som en träning inför babyns ankomst. De flesta barn behöver ju ammas flera gånger varje natt.

Fullgånget v33

Angelicas mage

Angelicas Mage
 

Fullgånget 33V
Blodtryck : 124/68
Blodvärde : 110
Vikt : 74kg
Hjärtljud : 144
SF : 30

Fullgånget v33

Nu är det inte långt kvar.

Angelicas graviditet - BF Sön 6 jun 2010

Din graviditet startade Mån 31 aug 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Mån 14 sep 2009 (ägglossningen).

Du är på dag 233 av 280. (83,2%).


Du är i vecka 34.
Du har gått 33 fulla veckor och 1 full dag (v33+1).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Sön 6 jun 2010
Du har 47 dagar kvar till beräknad förlossning.

2010-04-26

Vecka 35

Vikt: 2300 g
CRL: 30 cm
Full längd: 41 cm

I början av denna vecka är fostret 32 veckor gammalt. Nu flyter det inte i fostervatten längre eftersom det är så trångt. Barnets ögon är öppna när det är vaket och stängda när det sover.

Ögonfärgen på barnet är vanligtvis blå eftersom pigmenteringen inte är färdig ännu. Det behövs ljus för att utveckla de sista stegen och det är inte förrän barnet är två år som ögonfärgen är som den kommer att vara resten av livet.

Nu är fingernaglarna så långa att barnet kan råka riva sig själv.

Vissa kvinnor börjar läcka mjölk under graviditeten. Hormoner påverkar brösten som sväller upp och börjar producera mjölk. Den första mjölken, som är gulaktig och fet, kallas colostrum.

Samma hormoner som påverkar kvinnan påverkar också barnet. Vissa nyfödda flickor kan faktiskt också ha en mjölkaktig vätska i sina bröst

Fullgånget v 34

Angelicas Graviditet

Angelicas graviditet - BF Sön 6 jun 2010

Din graviditet startade Mån 31 aug 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Mån 14 sep 2009 (ägglossningen).

Du är på dag 239 av 280. (85,4%).


Du är i vecka 35.
Du har gått 34 fulla veckor och 0 fulla dagar (v34+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Sön 6 jun 2010
Du har 41 dagar kvar till beräknad förlossning.

Angelica´s Mage 34v + 0d Fullgånget

2010-05-03

Vecka 36

Vikt: 2500 g
CRL: 31 cm
Full längd: 42,5 cm

I början av denna vecka är fostret 33 veckor gammalt. Om du skulle kunna lägga ditt finger i barnets hand nu så skulle det gripa om det. Nu är tånaglarna så långa att de når ut till tåspetsen. Navelsträngen är ungefär 0,5 meter lång och 1 till 2 centimeter tjock. Det inre trycket i navelsträngen hindrar den från att slå knut på sig själv, och även om den skulle göra det så skulle den snabbt räta ut sig själv. Fostret använder navelsträngen som sin leksak och klämmer på den. Lyckligtvis är inte barnet tillräckligt stark att skada navelsträngen.

Under de senaste veckorna har fostret lagt på sig mycket vikt – mer än 200 gram per vecka!

Nu har babyn utvecklat alla sinnen och upplever starkt miljön runt sig. Att lyssna aktivt efter ljud är ett sätt för babyn att vänja sig vid världen utanför. Det är inte för sent att börja sjunga eller läsa sagor för barnet: det kommer med största sannolikhet att känna igen era röster.

Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta nivå är nu cirka 32 centimeter.

Fullgånget v 35

Angelicas mage v35

BT: 124/73
Hjärtljud: 138
SF: 33

Fullgånget v35

Nedräkningen har börjat nu.

Angelicas  graviditet - BF Sön 6 jun 2010

Din graviditet startade Mån 31 aug 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Mån 14 sep 2009 (ägglossningen).

Du är på dag 246 av 280. (87,9%).


Du är i vecka 36.
Du har gått 35 fulla veckor och 0 fulla dagar (v35+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Sön 6 jun 2010
Du har 34 dagar kvar till beräknad förlossning.

2010-05-10

Vecka 37

Fullängd: cirka 44 cm
CRL: cirka 32 cm
Vikt: 2700 gram

I början av denna vecka är fostret 34 veckor gammalt. Moderkakan var länge tyngre än fostret men väger nu endast en sjundedel av fostret. Matsmältningssystemet och inälvor på fostret är inte helt färdigutvecklade och kommer faktiskt inte att vara det förrän barnet är tre eller fyra år.

Ungefär 15 procent av fostrets vikt består nu av kroppsfett men huden är fortfarande rosa-aktig eftersom blodådrorna ligger så nära yttersta hudlagret. Nu kan man se hudveck runt barnets knän, anklar och hals.

Nu står livmodern som högst, precis under bröstbenet så det är inte konstigt om man har problem med matsmältningen. Tyngden av livmodern och barnet trycker bröstet uppåt och de nedre revbenen trycks ut en aning. Nu kan barnets huvud när som helst vändas nedåt och då blir det lättare att andas! (Men då är det urinblåsan som utsätts för mest tryck och det blir många toalettbesök istället...)

Fullgånget v36

Angelica´s mage fullgången 36v

Angelica´s  graviditet - BF Sön 6 jun 2010

Din graviditet startade Mån 31 aug 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Mån 14 sep 2009 (ägglossningen

Du är på dag 253 av 280. (90,4%).


Du är i vecka 37.
Du har gått 36 fulla veckor och 0 fulla dagar (v36+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Sön 6 jun 2010
Du har 27 dagar kvar till beräknad förlossning.

2010-05-17

Vecka 38

Vikt: 2950 g
CRL: 33 cm
Full längd: 46 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 35 veckor. Nu är hon eller han så gott som färdigutvecklad, och endast finjusteringar återstår. Om barnet föds under denna vecka så anses det inte vara född för tidigt.

Fostret växer lite långsammare de sista veckorna, pojkar lite snabbare än flickor. Det oljiga vaxlagret på barnets hud börjar försvinna, men  lämnar kvar lite för att underlätta under förlossningen.

Se barnet växa i magen här 

Fullgånget 37v

Angelicas mage fullgånget v37

Angelica´s  graviditet - BF Sön 6 jun 2010

Din graviditet startade Mån 31 aug 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Mån 14 sep 2009 (ägglossningen).

Du är på dag 260 av 280. (92,9%).


Du är i vecka 38.
Du har gått 37 fulla veckor och 0 fulla dagar (v37+0).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Sön 6 jun 2010
Du har 20 dagar kvar till beräknad förlossning.

2010-05-17

Angelica på väg till MVC

Fullgånget 37V
Blodtryck : 122/72
Blodvärde :  -
Vikt : 76,2 kg
Hjärtljud : 143
SF : 34
Huvudet neråt och ruck bart.

2010-05-24

Vecka 39

Vikt: 3200 g
CRL: 34 cm
Full längd: 48 cm

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 36 veckor gammalt. Nu är gripreflexerna starka och hon eller han reagerar mer tydligt  på ljus och ljud. Nu är kroppen ganska rund och i barnets mage finns det en hel del mekonium –den första avföringen – som behöver komma ut.

De flesta barn ligger nu med huvudet nedåt. Nu är det så trångt om utrymme att armar och ben ligger klistrade längs med kroppen. Nästan alla ben i kroppen har hårdnat, men några hinner inte bli det före födseln. Barnets skalle är inte helt ihopväxt. Anledningen är att huvudet ska vara följsamt under förlossningen. En del barn har därför lustig huvudform när de kommer ut, men det kommer att återställas efterhand.

Fullgånget v38

Fullgånget v38

Angelica´s graviditet - BF Sön 6 jun 2010

Din graviditet startade Mån 31 aug 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Mån 14 sep 2009 (ägglossningen).

Du är på dag 267 av 280. (95,4%).


Du är i vecka 39.
Du har gått 38 fulla veckor och 0 fulla dagar (v38+0).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Sön 6 jun 2010
Du har 13 dagar kvar till beräknad förlossning.

2010-05-24

Angelica till MVC idag

Fullgånget 38V
Blodtryck : 129/72
HB :  101
Socker : 6,0
Vikt : 77,3 kg
Hjärtljud : 136
SF : 35
Huvudet neråt och fixerat

2010-05-31

Vecka 40

Vikt: 3400 g
CRL: 35 cm
Full längd: 49 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 37 veckor gammalt. Nu är huvudet och magen ungefär lika breda på barnet. Nästan allt lanugohår är borta och barnet rör sig så mycket det kan på sin trånga plats.

När kvinnan blir utsatt för smittsamma sjukdomar börjar kroppen producera antikroppar. Dessa förs vidare till babyn via navelsträngen och fostervattnet. På så sätt är barnet skyddat från barnsjukdomar som till exempel mässlingen de första månaderna efter födseln. Barnet får också i sig antikroppar genom amningen.

Se barnet växa i magen här

Fullgånget v39

Angelica fullgången v39

Angelica´s graviditet - BF Sön 6 jun 2010

Din graviditet startade Mån 31 aug 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Mån 14 sep 2009 (ägglossningen).

Du är på dag 274 av 280. (97,9%).


Du är i vecka 40.
Du har gått 39 fulla veckor och 0 fulla dagar (v39+0).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Sön 6 jun 2010
Du har 6 dagar kvar till beräknad förlossning.

Angelica till MVC idag

Fullgånget 39V
Blodtryck : 124/76
HB :  -
Socker :  -
Vikt : 77,6 kg
Hjärtljud : 135
SF : 35
Huvudet neråt och fixerat