Gårdstecknaren Bror Bodingh

Bror Bodingh föddes den 4 juli 1859 i Stigsjö i Ångermanland men familjen flyttade senare till Forsed och Ytterlänna.. Bror utbildade sig till urmakare men längtade ut i världen och han har själv skrivit att urmakaryrket tog 13 av hans bästa ungdomsår. Han gav sig i stället ut på en gesällvandring och träffade då sin blivande hustru Vilhelmina Vestling i Svartvik och de gifte sig och bosatte sig i Nolby.
Bror började rita porträtt och fick bland annat ställa ut i Stockholm, men slogs sedan av idén med vykortstecknande och han blev en form av gårdstecknare som åkte runt och tecknade bilder på offentliga byggnader, kyrkor, stationer, fabriker och gårdar och mycket annat. Han tecknade med speciella pennor och tryckte därefter korten i en så kallad hektograferingsapparat som maximalt kunde kopiera upp emot hundratalet vykort.

Förutom tecknande i Norrland tog sig Bror via cykel ned till Mälardalen och tecknade många motiv från Uppland, Västmanland och Närke. Man frågar sig onekligen hur detta kunde vara ett lönsamt yrke för det kan knappast varit så många motiv som såldes av varje kort. Enligt beräkningar lär det finnas 4 000 olika kort och den beräknade totala upplagan är ca 100 000 vykort, vilket skulle göra ett snitt på 25 kort per motiv och det låter väl rimligt att en gårds-ägare beställer 25 kort som han kan skicka till vänner och bekanta. För att få lönsamhet var det säkert så att Bror utnyttjade möjligheten att sova över på de gårdar han besökte.

Som framgår av bilderna är knappast vykortsteckningarna av någon högre konstnärlig klass, men de är ändå oerhört trevliga och intressanta och samlarintresset kommer säkert att öka efterhand. Speciellt bland samlare i de trakter Bror åkte runt måste intresset för dessa kort vara stort, då många av motiven helt säkert inte finns på några vanliga fotografiska vykort.

Efter 15 års vykortstecknande övergick Bror så småningom till annan konstnärlig verksamhet och han fick flera erkännanden vid olika utställningar. Bror och Vilhelmina fick med tiden åtta barn och han avled vid 79 års ålder 1938.


 
 
 


 Användbara länkar " tycker jag " !!!
 Kolla och se vad du tycker !!!
          
Gamla vykort
Allt för vykortssamlare!
http://www.samlavykort.se/
Upplands Vykortsförenings nya hemsida

          
Tradera 
Sveriges största auktionssajt för vykort ! 


http://www.skillingtrycket.com/
Skillingtrycket Svensk Filateli-
den moderna tidskriften för frimärks- och vykortssamlare!


www.posthistoria.se
Posthistoria säljer vykort m.m.


Flyghistoria
Gårdsbilder från hela Sverige!
 
Historiskt om Svenska Järnvägar
Allt du behöver veta om Svenska Järnvägar!

http://www.svjvbild.se/bg/bg.html
Svenska Järnvägsbyggnader -Stationshus, lokstallar m.m.
 
http://www.jarnvag.net/
Vägen till järnväg på nätet!
 
http://www.abbfk.se/forskning.html
Järnvägsstämplar (PKXP, PLK, PKP, FKMB)

Helsingebilder
Kulturhistoriska bilder från Hälsningland

Karlshamnsvykort
Gamla vykort från Karlshamn

Kindabilder
Kulturhistoria på nytt!

Upplandsbilder
Bilder, Vykort och  foton från Upplands socknar
                                                            

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

15.01 | 11:26

Hej, Jag bor på Danielsberg i Sätra brunn och håller på att sätta samman ett gårdsarkiv. Har du kort därifrån i din samling?
Mvh Ingemar Perup

...
20.12 | 03:17

Mycket fint hus. Byggt av min farfarsfar 1903.

...
05.12 | 09:35

Spännande och intressant

...
06.11 | 21:22

Fastigheten ligger vid sjön Långforsen Sala bortom Skuggans badplats, och har varit förfallen under många år men är numera såld och upprustad.

...
Du gillar den här sidan