Helenas dagbok

Onsdag 14 oktober

Dagarna bara svischar iväg och mycket händer. På jobbet är det full fart hela tiden. Jag arbetar nu som resurs i skolan och på fritids. Jag är där 75% och 25% på förskolan. Roligt och intensivt. Många barn som behöver hjälp och stöttning och det blir även en hel del lärarjobb.

Charlie har varit superfin att rida sista tiden. I Grankärr tog vi en andraplats i en LA:1, men roligast var nog ändå Rappestad. Vårat div 2 lag gick till final efter att ha vunnit andra omgången i Hageby. Inför finalen var vi tvungna att göra lite omändringar i laguppställningen och jag blev tillfrågad att istället rida Medelsvår C i ett lag som tävlade om Distriktsmästerskapstiteln. Vårat div 2 lag vann omgången i Rappestad och därmed hela divisionen. Lite tråkigt att inte vara med om det ,MEN vårat lag ville inte vara sämre. Vi vann Lag-DM!!! Jag var jättenöjd med Charlies och min insats i MSVC:n. Mina lagkamrater Helena Larson och Anna Campner Segorp kom etta och tvåa. Helena vann dessutom senior DM. En mycket bra dag för Linköpings ryttarsällskap!!!


Din rubrik

Fredag 28 augusti

För några veckor sedan skulle Charlie och jag göra debut i MSVC. Spännande, spännande. Nu blev det ju inte riktigt som jag tänkt. Träningarna har funkat jättebra och alla rörelser har varit riktigt bra. Han var ganska ok på framridníngen, ville inte släppa igenom helt, men ändå en bra känsla. Precis innan startsignalen bockar han ett par gånger, vilket han aldrig gör. Förstod redan då att något inte var som det skulle. Väl inne på banan gick allt fel. Han surade, backade, galopperade på stället, tvärnitade osv... Inget kul alls. Ville dock inte att han skulle få gå ut från banan när han betedde sig så. Vi genomförde hela ritten med alla betyg från nollor upp till några sjuor där vi fick till det riktigt bra. Slutresultatet blev 46%...

Efter ett par dagar åkte vi och tränade. Jättefin!!! Tänkte att det kanske varit något tillfälligt. Åkte därför till Kinda och red en LA:3. Nu var han spänd och låtsades vara rädd för allt. ( han brukar ALDRIG vara rädd för något på banan). Bakom domaren bodde ett monster som han flera gånger var tvungen att stanna och titta efter. 58%!

Ringde kliniken dagen efter för att kolla upp tänderna. Fick komma efter ett par dagar och där satt felet. Han brukar få små hakar på höger sida i munnen. Nu hade han fått dem på båda. Dock inga sår i kinden, men med hakarna kan han inte tugga normalt vilket ger spänningar upp i nacken. Veterinären säger att han är extremt känslig. En annan häst skulle inte reagera på dessa små hakar. Det är bara fem månader sedan vi tog bort dem, men han tyckte alltså att det var dags igen. Visserligen är det ju bra att han visar så tydligt att något är fel så att det går att åtgärda innan det blir ett större ingrepp. Tråkigt bara att det alltid visar sig på tävling. Med munnen fixad åkte vi till Norrköping för att rida lag. Div 2 där två red LB:2 och jag LA:3. Första lagdeltagaren red bra på 68%. För den andra gick det tyvärr inte loka bra. Spänd och laddad häst. Blev 61%. Jag fegred lite och vågade inte sätta för mycket tryck i honom med tanke på de föregående tävlingarna. Men vi gjorde det riktigt bra. Fick 65% och var fyra poäng från placering. Fick fin kritik från domaren och jag var jättenöjd efteråt! Tyvärr blev det ingen placering för laget. Tre ynka poäng ifrån...   Nu känns det roligt att tävla igen och vi är anmälda till vår andra MSVC och några LA:er... 

Sedan har det varit skyttetävling igen. Den här gången ordnade jag en andraplats!

Stolt!!!

 

Tisdag 4 augusti

Vi är så stolta över Benny!  Först fick han gå på ett eftersök här hemma. Ett vildsvin hade blivit påskjutet och gått undan en bi. Det är inte helt lätt att spåra i åkrarna där det gått många grisar och där det är tätt och snårigt. Men han fixade det galant. Efter ett par dagar blev han inringd till ett annat ställe. Deras vanliga hundförare var på semester. Även där var han superduktig. Rågåker, massa andra spår, lite blod. Han hittade grisen under e björk. Den var väldigt pigg och attackerade, men Benny backade inte utan tänkte avsluta själv. Thomas kunde dock hala in honom och skytten fick komma och göra sitt jobb. 

Måndag 3 augusti

Snart är min fem veckor långa semester slut och sommaren har inte ens börjat. Lite tråkigt, men vi har sysselsatt oss ändå. Vi har bla varit i Tyskland och i Skåne där vi shoppat, ätit gott och haft det bra. En dag tävlade vi i 22-skytte. Familjen Fredriksson gjorde riktigt bra ifrån sig!  Thomas vann, Oscar kom tvåa och jag fyra. Det var tolv skyttar med, alla vana jägare, så jag var mycket nöjd med min placering. Vi har också varit i Nora och hälsat på Normas uppfödare. Det var jätteroligt att träffa hennes mamma och bror igen. Brorsan Sid hade blivit riktigt stor och ståtlig. Norma kände igen sig och blev väldigt glad när hon fick se yngsta dottern Matilda som mer eller mindre hade bott i valplådan. Men som tur var, ville hon gärna följa med oss hem igen. 
Om ett par dagar har jag något spännande på gång. Återkommer... 

Måndag 29 juni så

Tävling på hemmaplan, Lycketorp, i lördags. Charlie var inte riktigt på humör, men jag lyckades lotsa runt honom ganska bra ändå. Det blev en tredjeplats i LA :1 på 67.6%.
Igår var vi på skjutbanan och jag lyckades skjuta fullt. Tre femettor och en femma! 😀 

Tisdag 9 juni

Då är äntligen vår flytt klar även om det fortfarande är mycket kvar att packa upp, men det börjar arta sig. Vi bor nu i Laggarp i Boxholms kommun. Vårt hus är fruktansvärt fult på utsidan, men riktigt trivsamt och bra på insidan. Det är stort och rymligt. Stallet har blivit jättefint med boxar från Ydregrinden. Det tog några dagar innan hästarna kände sig hemma, men nu är de lugna och fina igen och träningen med Charlie är igång. Hundarna verkar också tycka det är OK. Benny och Norma har fått en hundgård och ett fint hundhus där de gärna tillbringar dagarna. De gillar att titta på allt som händer på gården och de sitter ofta och vädrar i luften. Det finns mycket vilda djur runtomkring som de har koll på. En kväll gick det två vildsvin en bit från huset. Norma visade sina jakttakter och blev fullständigt tokig! Det är snart dags för henne att åka till vildsvinshägnet och visa vad hon duger till...

Måndag 18 maj

I torsdags startade Lisa och Charlie sin första lokala hopptävling. De skötte sig alldeles utmärkt. Charlie tyckte det var lite väl lågt och tog i så mycket han kunde. 

Tisdag 12 maj

Helgen 9 0ch 10 maj hade Linköpings ryttarsällskap sina årliga dressyrtävlingar. Jag var sekretariatsansvarig och hade ganska mycket jobb att göra både innan, under och även nu efter tävlingarna. Men så roligt det är att arrangera en bra tävling. Elva klasser att hålla reda på och allt har funkat så bra!

Hann även att rida två klasser själv. Seger i den första! En LA:1 på nästan 68% !!!!

Sedan en LA:3 på 61%. Lite småmissar som drog ner poängen, men jag var väldigt nöjd med Charlie som var jättefin. Kom även trea i KM som är en bedrift bland alla duktiga klubbkamrater.

Tisdag 21 april

I söndags var vi på spårkurs med Norma. Hon skötte sig väldigt bra. Pigg och nyfiken på både andra hundar och människor. Spåret hon fick gå var ca 300 m långt. Lite blod och släp av vildsvinsklöv. Hon tappade bort sig en gång med letade lugnt och metodiskt upp spåret igen. Duktig hund!

Vi har nu börjat packa hemma. Det är riktigt skönt att rensa och slänga en massa saker som aldrig används. Flytten närmar sig med stormsteg. Var och tittade på mitt nya stall härom dagen. Det kommer bli jättebra! Framförallt längtar jag till ridvägarna. Ska bli så skönt att kunna rida utan att behöva ge sig ut på en stor, trafikerad väg!

Måndag 30 mars

Regn, regn, regn. Nu vill jag ha SOL och värme!!!

I helgen var vi på Omberg och gick en lång runda med hundarna. Så härligt i solskenet. Men så kom regnet och gjorde allt till lervälling igen. Hästarna går fortfarande med täcken och idag tappade Charlie en sko i hagen. Den satt lite löst och i leran som är nu sögs den av. Hoppas jag hinner få på den innan torsdag, då ska nämligen Lisa hoppa för en "ny" tränare...

Vår flytt närmar sig med stormsteg. Det är lite sorgligt att flytta från vackra Helgeslätt, men det ska också bli skönt att få ett större hus och att slippa all gräsklippning som hör till när man bor där. Dit vi nu ska flytta finns inget stall men en tom ladugård. Eftersom de gärna ville ha dit oss så bygger de nu om den till ett jättefint stall till mig och mina älsklingar!

Söndag 8 mars

Vår älskade Eddie finns inte mer! Han blev dålig en kväll när han ätit mat. Bakdelen blev förlamad och han kunde inte resa sig. Eftersom han var tretton år så fanns det inget mer att göra än att så fort som möjligt låta honom somna in. Mycket sorgligt. Han var en så härlig hund! Det är ändå skönt att han inte behövde lida någon längre stund. 

Den här helgen har vi haft fullt upp. Jag har ridit tre hästar, haft lektioner, bowlat och ätit mat med ett härligt gäng från V.Hargs skola, gått runt Kilarpssjön mm,mm... Skönt att hålla igång!
Mycket spännande kommer att hända här framöver. T.ex så ska vi flytta...

Torsdag 26 februari

R.i.p älskade Eddie!

Tisdag 27 januari

Det var länge sedan det blev uppdaterat här! Något har varit fel på sidan och jag har inte kunnat skriva, men idag verkar det fungera.
Charlie har haft en längre tids vila. Det var ofrivilligt eftersom han gjorde sig illa i en hov. Han trampade på en sten under en ridtur och spräckte sulan. Så småningom blev det en hovböld och hoven blev gipsad. Efter fem veckor var han OK och vi har nu börjat träningen så smått igen. Vi siktar nu på att tävla olika Lätt A klasser i vår och till hösten kommer vi ev att prova på Medelsvår C.
Norma har visat prov på att bli riktigt duktig trots att hon ännu bara är valp. Thomas har kunnat skjuta två vildsvin för henne. Först en kulting som var ett eftersök som hon fick upp och kunde ställa. Sedan på ett eftersök till. Då var det en stor gris som hon spårade, fick upp och ställde. Husse är mycket stolt över henne!


 

Lördag 11 oktober

Förra helgen var vi ute på ett litet äventyr. Thomas köpte en bil. I Jämtland! 90 mil enkel resa. Vi åkte över kalfjället, in i Norge, in i Sverige igen, bromsade för renar och såg älgar. Spännande stundtals att åka på dessa vägar med släpkärra! Vi fick träffa ett trevligt jämtländskt par som bodde ensligt men otroligt fint vid en fjällsjö. En mycket trevlig helg!
Idag har Charlie och jag tävlat igen. Tävlingsbanan var blöt och jättetung att rida på. Charlie gick trots detta på bra och vi vann en LB:1 på 70.69%. Agria var sponsor och vi fick ett fint schabrak och diverse småprylar. Vi red också en LA:3 och då tyckte Challeman att han gjort sitt. Det blev en del fina poäng, men också lite bråk och stök.
Nästa helg kommer jag förmodligen att rida min sista LB med Charlie. Nu ska vi satsa vidare på LA:erna och under vintern träna vidare för att befästa rörelserna i Medelsvår C. Hoppas på att kunna starta MSV under nästa säsong!

Söndag 21 september

LINKÖPINGS RYTTARSÄLLSKAP!
Div 2 final i Rappestad idag. Jag tog en åttonde placering i LB:2 på 67% och Clara kom tvåa på 68.5%. Daniella åtta i LA:3 och eftersom hon är YR fick vi kofficient på hennes poäng så hon slutade på 69%
Vinst för laget och en tredjeplats i totalen! En låång och rolig dag!

Fredag 19 september

Mycket har hänt sedan sist. Bla har vi ridit två omgångar i div 2 dressyren. Första omgången gick i Boxholm. Charlie och jag hade ingen jättebra dag, men de andra, Clara och Daniella var duktiga så laget vann!
Andra omgången på Vikbolandet. Vi hade då ett annat lag. Sandra och Kristin som red LB:2 gick det inte jättebra för. Jag red en LA:3 som var OK, men ingen placering individuellt eller för laget. Vi har ändå gått till finalen som går i Rappestad nu på söndag. Då rider Clara, Daniella och jag igen.
Vi har hämtat hem en ny familjemedlem. Hon heter Norma och kommer från Nora. Hennes mamma är Norrbottenspets och Norsk svart älghund. Pappan är rysk europeisk laika. Tanken är att hon ska jaga älg och vildsvin...

Måndag 1 september

Igår hade Charlie och jag ännu en lyckad dag på tävlingsbanan. Seger i LB på 71 % och seger i LA på 68 % !!!

Söndag 10 augusti

Tänk vad fem semesterveckor går fort! Imorgon är det dags att jobba igen. Har ju visserligen inget emot det, men det är bra skönt att vara ledig! Jag har fått mycket gjort här hemma. Stallet har blivit tvättat och alla saker som täcken, träns, sadlar osv har blivit rengjorda. Skafferiet har blivit städat och garderoberna genomgångna. Skönt att ha allt sådant gjort!
Vi har gjort en hel del kortare utflykter, ridit, varit på skjutbanan, haft en stor grillfest med helstekt vildsvin... Vi har också hunnit med en härlig vecka i Turkiet.
Charlie och jag har haft ett litet tävlingsuppehåll. Han har vilat en vecka och sedan har vi tränat ganska mycket, både hoppning och dressyr. Lisa som red in honom som treåring har hopptränat honom några gånger och det har verkligen gått bra. Lisa är en mycket duktig ryttarinna som bla har ridit fälttävlans SM på ponny.

Idag har vi gjort höstens tävlingsdebut och jag får väl lov att säga att det gick riktigt bra. Vinst i LB:n och en andraplats i LA:n.

Söndag 29 juni

Igår tävlade Charlie och jag på hemmaplan; Lycketorp. Vädret var väl sådär. Kallt och regnigt. Tur jag fick en resa till sydligare breddgrader av min älskade make i födelsedagspresent! Charlie trivdes på tävlingsbanan trots kylan. I LB:n tog vi en sjätteplacering med 66.55% trots någon miss. Sedan tog vi vår första LA placering!!!  Det blev en andraplats med 67.10 %. Såå himla roligt!!!
Fick väldigt fin kritik av båda domarna som tyckte Charlie var väldigt fin och om mig sa de att jag red mjukt och noggrant. I båda klasserna fick vi åttor. I LA:n var jag mest glad för en åtta på ena skänkelvikningen och en i förvända galoppen som vi verkligen kämpat med. En riktigt bra dag med härlig stämning och fina priser!

Torsdag 19 juni

Midsommar igen! Vart tar tiden vägen?
Det blir en lagom lugn helg här. Thomas jobbar en stund imorgon. Tänkte passa på att motionera båda hästarna då. Jag ska nog rida Apollo och ta med Charlie som handhäst. Det funkar verkligen så bra att rida så. Kan utan problem galoppera långa sträckor och båda sköter sig jättebra.
På kvällen kommer Tony hit och grillar.  Nu hoppas vi bara på skapligt väder!

För två helger sedan var jag iväg och tävlade två dressyrklasser med Charlie. I första bråkade han lite i början. Jag stannade upp och tillrättavisade honom och  efter det hade jag femton sjuor! Fick ju tyvärr en trea då vi stannade upp och en fyra då han galopperade innan där det skulle vara trav. Kom på första plats utanför placering, typ fyra poäng ifrån. Sedan red vi en sån himla bra lätt A. Var endast fem poäng ifrån att vinna. Lätt A rörelserna börjar verkligen sitta nu. I sommar kommer vi nu att träna på svårare Lätt A program. På träningen i måndags red vi Lätt A:3 utan problem. Känns så kul att all träning nu ger resultat. Ser fram emot nästa tävling...

Måndag 2 juni

I går anordnade Norrköpings fältrittklubb finalen för de tio div 3 lag som gått vidare. Linköpings ryttarsällskap var det lag som lyckades allra bäst i de två första omgångarna med en första- och en andra placering. Vår första ryttare i finalen, Anna, gör en kanonritt med sin unghäst och vinner klassen på hela 73 %!!!
Den andra ryttaren, Sandra, gör också en fin ritt i LC:n. Jag rider sist i laget och ska rida en LB:1. För vinst med laget krävs 63 %, något som i normala fall inte är någon större match. Men just den här dagen vil inte Charlie vara med på noterna. Vi gör en katastrofdålig LB men  laget lyckas ändå ta en tredjeplacering. Vi vinner rosett, plakett och benlindor från Östergötlands ridsportförbund.
Efter prisutdelningen var jag nästan beredd att åka hem, men skam den som ger sig. Efter lite vila och mat var det bara att ta sig an nästa klass, en LA::1. Nu visar Charlie upp en helt annan sida. Han är mjuk, samarbetsvillig och gör allt jag ber honom om. Innan jag går in på banan, bestämmer jag mig för att bara fokusera på att han ska vara avspänd eftersom det var det som var problemet i klassen innan. Vi lyckas göra en riktigt bra LA där allt flyter på fint och avslappnat. Domaren är nöjd men vi missar poäng på att Charlie är för rak på böjda spår. Slutar ca 5 poäng från en placering och vi kan åka hem nöjda! Något som vi inte lyckts så bra med på tävling förut är ryggningarna. Charlie vill gärna backa snett och kasta sig med korta steg bakåt. Igår ryggade han rakt med rejäla kliv och vi blev belönade med en åtta!

Fredag 16 maj

Förra helgen hade min hemmaklubb, Linköpings ryttarsällskap sina årliga dressyrtävlingar. På lördagen reds andra omgången i allsvenskan, division 3. Även denna gång lyckades vårat lag prestera riktigt bra. Nu blev det en andra plats. Eftersom vi vann första omgången och kom två nu så är vi i FINAL! Sju lag från södra zonen och tre från norra kommer att rida i finalen som går av stapeln i Norrköping. Tyvärr kan inte vårat ankare Irene vara med, men ersättaren är minst lika bra. På våra hemmatävlingar vann hon en LB:2 på 69 % med en unghäst som in varit ute på tävlingsbanorna tidigare. Ser bra ut!

Onsdag 30 april

Det är kallt och det regnar. Typiskt Valborgs väder. MEN DET GÖR INGET!
För idag har vår c-uppsats blivit godkänd och äntligen är allt plugg över.
Nu är jag FÖRSKOLLÄRARE!!!

Måndag 21 april

Jag har aldrig tidigare lyckats att passera den magiska sjuttioprocentsgränsen. Men idag slog vi till ordentligt. Vann en LB:1 på hela 74 % !!!
Fick dessutom mitt livs första nia! Bästa Charlie var en dröm att rida!!!

Söndag 13 april

Då var årets tävlingssäsong igång och jag tycker nog att den började riktigt bra. Linköpings ryttarsällskap tog förstaplatsen i lagtävlingen och Charlie och jag tog en individuell tredjeplats. Det var tolv lag anmälda och 35 starter individuellt, så det var en bra placering!

Lördag 22 mars

Idag har Thomas, Oscar och jag varit ute på en härlig skogspromenad med hundarna. Vi gick på ett ställe där det varit mycket vildsvin och många spår var helt färska. Både Stina och Benny hade fullt upp med att spåra och nosa.
På eftermiddagen tog jag med Charlie till Lycketorp för ett dressyrpass på ridbanan. Jag har varit förkyld länge och orkade inte riktigt att jobba traven som jag skulle behöva göra, så därför blev det mycket skritt och galopp istället. Vi som har haft så svårt för förvänd galopp kan nu galoppera på små volter i samlad, förvänd. Challeman känns stark i bakdelen och bär sig så fint! Imorgon blir det en skogstur för både Charlie och Apollo.
Fina Stina! <3

Onsdag 12 mars

Var på programträning igår. (LA:1) Trots två missar som gav fyror och där den ena var kofficient två, fick vi ihop strax över 65 %. Domaren var riktigt positiv. Känns bra att allt jobb börjar ge utdelning. Har nu anmält till årets första tävling. Ska bli kul och jag hoppas verkligen att vi kan leverera lika bra på tävling som vi gjort på träningar och programträningar!

14 feruari, alla <3 dag 2014

Kan varmt rekommendera Väderstad centralkrog! Vi har varit där ikväll och ätit buffe'. Såå gott. Förrätt-, varmrätt- och efterrättsbuffe'.

Tisdag 11 februari

Dags för en uppdatering. Träningen med Charlie går just nu så bra! All träning börjar verkligen ge resultat. Förra veckan var jag på programträning. Red LA:1 på nästan 67 %. Trots ett par missar. Kändes riktigt bra och det känns ju lovande inför tävlingssäsongen. Julia har varit iväg och hoppat en clearround. De gjorde en riktig kanonrunda! Allt som hon behöver tänka på, prickade hon in. Rakriktning, takt, tempo osv. Banbyggaren var jätteimponerad och applåderade efteråt och frågade efter härstamningen på fina Challeman!
På jobbet har jag nu börjat mitt mentorsår som förskollärare! Det känns inspirerande och roligt. Har ju dessutom världens bästa arbetskamrater som gör att det varje dag bra känns bra att åka dit. Det är ju inte fel med löneökningen heller...
Benny har avslutat jaktsäsongen och är full av energi... Stina däremot är nöjd med att ligga på soffan och njuta av värmen från braskaminen.

Fredag 17 januari

Idag är det avslutningshögtid och examensdag. Efter 4.5 år på högskolan för lärande och kommunikation i Jönköpings, kan jag nu titulera mig förskollärare! 

Lördag 7 december

Idag har Benny varit på bjudjakt i Småland. Han skötte sig så bra, så nu är han bokad nästa helg igen på samma ställe!

Fredag 22november

Då var c-uppsatsen inlämnad till vår handledare för en första granskning. Väldigt spännande. Nu hoppas vi på att få gå upp till opponering. Därefter blir det lite fix och trix och vecka tre är jag förskollärare! Tänk att jag pluggat i fyra och ett halvt år. Det har gått så otroligt fort. Är så glad att jag började på utbildningen. Det har verkligen varit givande och utvecklande.
Träningen med Charlie har varit helt underbar på sistone. I måndags var det dressyrträning. Vi tränar just nu slutor. Inte helt lätt, men i trav börjar de bli bra. Svårare i galopp men det börjar släppa där också. Ett problem vi haft i galoppen har annars varit att han vill bli lite lång och tappar då balans och takt. Jag har inte kunnat rida ihop honom och då har det strulat. Men nu har Challeman blivit starkare i bakdelen och bär sig själv. Han blir då avslappnad och såå fin.
Min kära medryttare Julia sköter hoppningen och de har verkligen börjat hitta rätt. Gör mycket fina språng. Ska bli en spännande vinter/vår och se hur de kommer att utvecklas. Nu blir det träning för duktiga Julia Johansson en gång i veckan.
Nu ska jag njuta av att det är fredagkväll. Thomas och jag ska äta en god fiskgryta och slöa framför TV:n, något som vi nästan aldrig gör.

Tisdag 5 november

Är inne i en mycket intensiv period just nu! I helgen var det fullt upp. På lördagsförmiddagen red jag årets sista dressyrtävling med Charlie. Vi blev inte placerade, men det var en bra avslutning på tävlingsåret. Domarens slutkommentar; Mycket fin häst med goda kvalitéer!
På eftermiddagen kom Tony och vår nyfunne vän Erik hit för att på kvällen äta god mat, dricka gott och umgås. Erik hade, till Bennys stora lycka, med sig Svea, som är en tysk jaktterrier. På söndagsmorgonen var det dags för Helgeslätts årliga storjakt. Ungefär femton skyttar och fem hundar infann sig här. Det var en spännande dag med mycket djur i rörelse. Två fina bockar fälldes, dock inte för Benny och Svea som annars skötte sig mycket bra. Benny jagade en älgtjur som tyvärr inte fick skjutas och Svea fick fart på minst ett vildsvin. Gästerna och dagens jaktvärd var mycket nöjda med dagen!
Kvällen avslutades sedan med lite plugg. Nu är det inte mycket kvar! Efter att studerat i snart fyra och ett halvt år, kan nu slutet skymtas. Vi skriver nu på vår kandidatuppsats och vecka tre ska vi förhoppningsvis få vår examen.

Lördag 19 oktober

Idag går våra tankar till vår vän Erik som har fått ta bort sin fina ridgebackhane pga en tumör. Alldeles för tidigt fick han somna in.

Torsdag 3 oktober

Debuterat lätt A.  Skänkelvikningar är något vi tränat intensivt på ett  tagoch det gav utdelning. Åtta på den första och sjua på den andra!

Måndag 2 september

Apollo har fått en ny hästskötare. Hon är inte så stor men kärleken är ömsesidig!
Bästa Apollo <3

Lördag 17 augusti

Ännu en placering idag!

Måndag 22 juli

Två veckor av min semester har redan förbrukats, men tre återstår. Vilket underbart sommarväder vi har. Vi hade tänkt att åka utomlands, men bokade inget och tur var ju det för nu vill man ju uppleva den svenska sommaren! Vi har gjort några härliga utflykter bl.a till Västervik och Halmstad. Bad, shopping och god mat är ju inte fel.
Hemma på Helgeslätt putsas och fejas det för fullt. Här är ju alltid fint och iordning, men i år är allt extra fint. Om två veckor har nämligen Win en stor födelsedagsfest med kungligt inslag!
Stina är som vanligt måttligt road av att bada. När det är riktigt varmt kan hon tänka sig att svalka tassarna och möjligtvis benen. Benny däremot har kommit på att det är skönt att svalka sig. Han simmar och hämtar pinnar i vattnet.
Eddie har blivit storebror! Tony har köpt en liten tikvalp. Mamman är drever/bassett och pappan tax. Eddie ser ju ut som en förvuxen strävhårig tax men det lilla nyförvärvet påminner mycket om en stor korthårig tax. Väldigt söta är de!
På senaste tävlingen var Charlie och jag endast fyra poäng från den magiska sjuttiopoängsgränsen. Egentligen var det bara två poäng eftersom piloten glömde en volt och fick två poängs avdrag... Med så hög poäng är det dags att gå vidare till LA. På träning har det gått riktigt bra. Det vi har störst problem med är den förvända galoppen. Det blir gärna ett byte, men det är ju bara att nöta på. Vi kommer nog att starta någon LC-LB efter sommaren, men sedan är tanken att prova på LA:1.
Thomas och Oscar är duktiga skyttar och tävlar även en hel del. De tillbringar ganska mycket tid på skyttebanan där min svärfar är ansvarig för verksamheten. Igår var det dags för mig att också prova på. Det var skytte med kaliber 22 på ett stillastående vippmål och även på löpande älg. Jag lyckades skjuta ner några mål på vippmålet och sedan provade jag på stillastående älg. Jag träffade ganska bra för att vara första gången. Jag har aldrig tidigare skjutit med kikarsikte som det nu var på geväret, men det kändes bra. Till sist var jag liten sugen att skjuta på den rörliga älgen. Först skjuter man ett skott på den stillasående. När man gjort den rör den sig i sidled. Då ska man skjuta ett skott till. Sedan samma sak igen tillbaka, alltså fyra skott. Totalt kan man få 20 poäng. I mitten finns två fempoängs fält. Det längst in kallas fem ett och är givetvis det bästa. Jag tyckte det gick ganska snabbt när älgen rörde sig och det var lite svårt att hänga med, men lyckades få iväg alla fyra skotten. Jag går fram till tavlan och får se att jag skjutit en trea, en femma och två fem ettor varav det ena skotten satt precis mitt i prick!!! Alltså 18 poäng. En guldserie och godkänt för jägarlicens om det nu varit det jag skjutit upp för. Kände mig väldigt stolt över det. Nu kommer det definitivt bli fler besök på skyttebanan!

Lördag 29 juni

Idag har Challeman varit dressyrhäst igen med ännu en placering. En sjätteplats på 68.59%. På hemmaplan dessutom.

Tisdag 25 juni

Idag fyller finaste Charlie åtta år!

Fredag 7 juni

Igår fick dressyrhästen Charlie vara hopphäst med Amelie i sadeln. Resultatet blev ännu en rosett!
Hade en mycket trevlig dag i Rappestad tillsammans med Amelie och Julia. Strålande sol och många trevliga vänner.
Kvällen fortsatte sedan lika bra. Thomas och jag tog med god mat och hundarna och åkte till ett speciellt ställe vi har vid Vättern. Det var alldeles tyst och helt vindstilla. Solen värmde och hundarna njöt loka mycket som vi gjorde. En mycket bra dag!

Lördag 18 maj

Gick ju bra i dag också! Blev en andraplats i Grankärr!

Fredag 17 maj

Blev en fjärdeplats i Linköpings ryttarsällskaps klubbmästerskap också: ännu en plakett, rosett och fyra vita benlindor!

Lördag 11 maj

Dressyrsäsongen började ju bra med en fjärdeplats i LC:2 på strax över 68%.

Lördag 4 maj

Idag har Amelie hoppat med Charlie. De såg inte speciellt ringrostiga ut trots att det var länge sedan...
Tack Louise för bilderna!
Amelie och Charlie maj 2013.

Torsdag 25 april

Onsdagen den 1 maj anordnar Lycketorps ryttarklubb en clearroundhoppning där alla intäkter går till Agnes Johanssons minnesfond. Det kommer bli konstigt att inte se Agnes jobba på banan eller rida någon häst. Hon är verkligen saknad av många och nu hoppas vi på mycket starter så vi kan skänka en rejäl slant till minnesfonden för att hedra hennes minne.


Clear Round i Lycketorp
Onsdagen den 1/5 med första start kl. 13.00

Alla pengar från startavgifterna går direkt till Agnes Johanssonsminnesfond. Även intäkterna från vår hembakta cafeteria går direkt till fonden.

Mer info på om Agnes Johanssons minnesfond finns på:

http://www.facebook.com/groups/tillminneavagnes/

Om Du vill bidra med en slant till fonden,
Swedbank: 8480-6, 934287378-4

Anmälan görs till Lena Johansson
070-4335668 (gärna sms)
eller juliaajohansson@live.se

Ange häst, ryttare, höjd och telefonnummer.

Sista anmälningsdag 29/4

80:-/ klass (halva priset för medlemmar)
Rosett 20:- vid felfri ritt.

Från 20 cm, max 3 starter/häst

Lättare servering med hembakat fikabröd finns på plats.

All ridning sker på egen risk.

VÄLKOMNA!

Clear Round i Lycketorp
Onsdagen den 1/5 med första start kl. 13.00

Alla pengar från startavgifterna går direkt till Agnes Johanssonsminnesfond. Även intäkterna från vår hembakta cafeteria går direkt till fonden.

Mer info på om Agnes Johanssons minnesfond finns på:

http://www.facebook.com/groups/tillminneavagnes/

Om Du vill bidra med en slant till fonden,
Swedbank: 8480-6, 934287378-4

Anmälan görs till Lena Johansson
070-4335668 (gärna sms)
eller juliaajohansson@live.se

Ange häst, ryttare, höjd och telefonnummer.

Sista anmälningsdag 29/4

80:-/ klass (halva priset för medlemmar)
Rosett 20:- vid felfri ritt.

Från 20 cm, max 3 starter/häst

Lättare servering med hembakat fikabröd finns på plats.

All ridning sker på egen risk.

VÄLKOMNA!

Måndag 22 april

Glad och nöjd efter dagens träning. Fokuserade på traven idag. Fick rida en liten volt i ett hörn, öppna på kortsidan och nästa hörn, halvhalt och iväg i balanserad trav med mycket rygg och bakben. I halvhalten tänker jag passage för att få Challeman att trampa under sig och aktivera bakben och rygg. Idag lyckades vi verkligen! Fiiin trav med höha framben och takt. Så härlig känsla. Charlie var samarbetsvillig och positiv även om han blev hemskt trött och fick mycket mjölksyra i bakbenen.
Det var en veterinär på besök i ridhuset idag. Han kollade hältor på några hästar och när jag senare mötte honom utanför sa han " Otroligt fin häst du har!" Bra veterinär det där!  Nu ser vi fram mot nästa veckas träning då det både är ett dressyrpass och bomträning igen!

Lördag 13 april

Har sån fruktansvärd träningsvärk idag! Det var visst länge sedan hoppmusklerna användes. Imorgon är det dressyrträning för Monica. Får väl se om jag kan rida arbetstrav. Det kanske får bli ett träningspass i skritt...
Har precis förberett kvällens älgfärsbiffar. De är såå goda med basilika, mozarella och soltorkade tomater. De steks och så häller man över grädde, en buljongtärning och philadelphiaost. Det blir en riktig festmiddag!

Nu ska jag gå upp till stallet och rida Apollo. Det är så himla skönt att ha stallet så nära. Det sparar mycket tid och det är skönt att slippa fara fram och tillbaka. Julia red Charlie på förmiddagen så han har redan fått sitt.

Fredag 12 april

Nästan mitten på april och det snöar! Men vad gör väl det? Det finns ju ridhus!
Träningen med Charlie flyter på bra. Vi tränar just nu mycket öppnor och ibland så blir de riktigt bra. Slutorna är svårare men några steg har vi lyckats med. Bakdelsvändningarna tragglar vi också med. Han trampar rätt hela vägen, men oftast glömmer jag bort att rida sista steget som gör att han ibland går iväg för mycket. Charlie har ju en otroligt bra galopp och han har väldigt lätt för byten. Det är ju bra men just nu ska vi rida förvänd och det blir svårt när han gör rena, luftiga och stadiga byten. Förra veckan kunde vi dock rida förvänt genom två hörn så kanske att det är på gång nu!
Igår var jag iväg på något som jag knappt själv trodde var sant att jag skulle anmäla mig till; bomträning. Var ganska nervös innan, men det var så kul! Väldigt nyttiga övningar och faktiskt slutade det med att vi hoppade små språng!!! Charlie är väldigt duktig och tycker det är så kul. Tycker det är bra med allsidig träning både för mig och Charlie. Vi får väl se vad detta leder till...

Tisdag 12 mars

Nu är vi på gång igen!
Efter en vinter med isgator, kyla, skador och sjukdomar är vi nu tillbaka, Charlie och jag. Vi var igår och tränade för Monica för första gången på tre månader. Det gick faktiskt riktigt bra. Det kändes precis som att vi fortsatte där vi slutade i december. Bra form, takt och lydnad. Vi fick rida mycket förvänd galopp som tidigare varit lite svårt, men som nu var riktigt bra och emellanåt stabilt. Nu känns inte tävlingssäsongen allt för långt borta!

Torsdag 7 februari

Idag har himlen fått en ny ängel.
 Agnes begravdes idag i en fullsatt kyrka. Sorligt men också otroligt fint. Ljust och vackert. Kyrkan var alldeles full med blommor och av kärlek och värme.
Tack Lena, Anders, Ebba och Julia för att ni orkade dela detta med alla vänner. Som prästen sa; nu är hon i det gröna himmelriket och tar hand om hästarna.

Fredag 18 januari

Idag har finaste Agnes fått somna in. Det är så otroligt sorligt och ledsamt. En människa som precis börjat sitt liv. Glad, positiv och älskad av så många. Tänker på familjen och vännerna hon lämnar kvar. Det kommer bli ett stort tomrum i Lycketorp efter dig!
Ta hand om dem du älskar medans tid är!

Torsdag 17 januari

Grattis Stina Fina, 7 år idag!

Fredag 14 december

Problem och bekymmer känns väldigt futtiga när man vet hur en del människor har det. Agnes, jag håller tummarna för dig och jag tänker idag på din familj. Idag inser man på vilken skör tråd livet hänger.
Lev livet medans du kan och lev det på ditt sätt!

Tisdag 4 december

Är så lycklig ida`!!!

Lördag 6 oktober

Det blev en rosett idag också!

Lördag 4 juli

Nu har vi varit hemma i Sverige i en vecka efter en liten utlands tripp. Jag fick en resa till Turkiet i fyrtioårspresent och där har vi nu alltså varit. Närmare bestämt i Alanya. Efter den här regniga sommaren så tycker vi det var väldigt härligt med en vecka med sol och värme. Dagtid hade vi runt 45 grader varmt och nattetid 36 grader. Vi bodde på ett bra hotell med promenadavstånd till stranden och till ett område med mycket butiker och restauranger. Att åka buss in till det större centrumet kostade 5 kr per person... Pga värmen så tillbringade vi mest tid på stranden och i vattnet som knappt inte svalkade. En dag åkte vi dock upp till borgen som ligger högt över Alanya och sista dagen hyrde vi en jeep och åkte upp i bergen. Först besökte vi Sapadere som också kallas för green canyon. Härlig promenad längs med och över floden som ringlar mellan bergen. Promenaden avslutas vid ett fint vattenfall. Vi tog ett dopp i floden som var väldigt uppfriskande. Lufttemperaturen låg på ca 40 grader och vattnet var bara 10 grader. Snacka om att chocka kroppen! Det gjorde ont i skinnet men skönt var det!!!
Sedan åkte vi vidare till Dim cave som är en droppstensgrotta. Vägen dit går genom olika fruktplantager och på ett ställe stannade vi och köpte alldeles solvarma bananer, fikon, apelsiner och plommon. Så himla gott! Besöket i grottan var verkligen en upplevelse. Vilka formationer naturen kan skapa!
Vi har ätit fantastiskt god mat och haft en riktigt mysig vecka. Nu är det dock skönt att vara hemma igen och fortsätta att njuta av semestern lite till!
Det är också dags att sätta igång med Charlieträningen igen. Vi har blivit uttagna att rida div 2 dressyren och snart är det dags för debut på 1.10...
Återkommer med bilder!

Söndag 15 juli

Ännu en!!!

Lördag 7 juli

Fortsättningen är inte heller så tokig. 66.55% idag trots en stor galoppmiss. Kunde blivit höög procent annars...

Tisdag 26 juni

Den bästa midsommaren någonsin är nu avslutad. Vi började att fira redan i torsdags då det var min födelsedag. Thomas och jag hade tagit semester för att kunna fira och umgås. Vädret bjöd på strålande solsken och faktiskt lite värme! Vi började dagen med att handla lite gott på konditoriet i Väderstad. Det blev sedan fika i en skogsglänta i Småland. Sedan fortsatte vi till Gränna där vi tog färjan över till Visingsö. Vi intog lunch på värdshuset och sedan hyrde vi cyklar och trampade söderut. Vi besökte bla borgruinen vid Näs. Visingsö är otroligt vackert och att uppleva ön från cykelsadeln var en bra idé. Efter ett par mil på cykeln smakade det bra med lite sött i hamnen och sedan tog vi färjan tillbaka till Gränna. En liten promenad bland de fina husen och sedan åter till V.Harg. På kvällen kom Erik och Win och gratulerade och det blev en trevlig stund i deras sällskap. I stallet hade Julia lämnat en present som jag länge önskat mig, ett orange dressyrschabrak från Schokemöle. Såå snyggt!
På midsommarafton var mamma och Kurt här och åt lunch. Efter maten åkte vi på sightseeing i bygden och när vi kom hem hade nästa gäst anlänt; Tony. Vi blev då allesammans bjudna på kaffe på Erik och Wins veranda och det blev en mycket trevlig eftermiddag. Mamma och Kurt åkte hem till Mjölby och vi började att laga mat tillsammans. Kvällen bjöd på mycket god mat, dryck och gemenskap. Tony sov över här för att nästa dag gå upp tidigt och åka till Eksjö på jeepträff. Vi följde också med och hade en mycket rolig dag i skogen med vår Landcruiser!

Söndag 17 juni

Ganska bra början på tävlingssäsongen!!!

Tisdag 5 juni

Färgblindhet hos människor är oförmåga att uppfatta skillnader mellan vissa eller alla färger som andra människor kan urskilja.

http://www.fargblind.se/om-fargblindhet.asp hämtad 2012-06-05

Lördag 2 juni

För två helger sedan gjorde Charlie debut på hoppbanan. Amelie tävlade honom i Boxholm. Först var det en 90 centimetersklass. Det var en bra runda med tanke på att det var första gången Challeman var på en tävlingsbana med hinder. Det blev ett nedslag. Sedan efteranmälde vi till 1meter. Då fattade han vad det var frågan om, och blev lite piggare och mer fokuserad. Den rundan var riktigt bra, med runda, fina språng. Tyvärr blev det två nedslag. Amelie rider så otroligt bra! Mjukt o fint men med tryck framåt. Nu har vi anmält till två klasser i Rappestad den 17 juni!
Jag har lagt in bilder i fotoalbumet som Ida Stark tagit!

Måndag 7 maj

En intensiv och rolig helg är nu slut. I lördags var vi på offroad körning i skogarna utanför Söderköping. Vi hade en orginalbil och fick hålla oss till den lättare delen av banan som av de flesta skulle ses som omöjlig att köra bil i. Våra vänner Tony, Helene och Thomas satsade för fullt och fick vinscha sig loss ur ett riktigt surhål, se bilder.
I söndags var vi tillbaka i Söderköpingsskogarna men nu var det Bennys tur att visa vad han går för. Vi var nämligen och tränade honom i ett vildsvinshägn. Det finns olika hägn med varierande svårighetsgrad. Alla förare och hundar övervakas av en instruktör som ger tips och råd. När vi kom fram var Benny så taggad, så han fick inte gå in i det enklaste hägnet som unghundar och nybörjare normalt får göra. De ville ite att han skulle få chansen att bita sig fast. Det är ett fel som hundar inte ska göra som går på vildsvin. Han fick gå in i hägnet som kallas för ravinen. Vid första släppet visste han inte riktigt vad han skulle göra. Det tog ett tag innan han hittade de två galtarna som fanns där inne. De var två år gamla och den ena var riktigt stor. Om hundarna blir för närgågna så talar han tydligt om att det inte är OK. Benny skällde på dom, men tyckte de var lite tråkiga som inte rörde sig. Han gick flera gånger fram till Thomas och sökte stöd. Efter en stund fick han gå in i bilen och vila sig lite. Vid nästa släpp hade poletten trillar ner! Han hittade grisarna snabbt som hade bytt plats. Han skällde och nu blev den stora galten sur och gjorde flera utfall. Benny som är snabb, smidig och klok aktade sig. Han tittade på oss för att kolla attt det var OK och fortsatte. Den här gången fick han fart på dem och följde efter den ena som han ställde under ett träd. Nu ville Caroline, instruktören, att vi skulle bryta och kalla in honom. Två gånger gjorde vi det och sedan fick det räcka. Båda instruktörerna vi pratade med var imponerade av hur bra han skötte sig. De var också väldigt intresserade av att han är en Heideterrier. De hade aldrig haft någon där förut. Kritiken han fick lyder:
Eget upptag JA
Aktivt sök JA
Stndskall JA
Drevskall JA
Hittar vildsvinen själv. Håller bra avstånd. Visar bra intresse. Behöver lite mera erfarenhet. Bra kontakt med föraren. Visar bra vilja.
Bra kritik för en tio månaders hund!!!

Fredag 4 maj

Den här veckan har varit en av de bästa dressyrträningveckorna någonsin. I tisdags tränade jag för Monica. För att få Charlie att trampa under sig och arbeta upp med ryggen, så fick jag rida början till piaff och passage. Han har så lätt för att trampa så det blev riktigt bra. Fin form, lagom stöd i handen och en helt gudomlig trav. Idag var jag tvungen att åka till Lycketorp och prova på egen hand. Tänka bakåt, lätt med spöet på rumpan, smacka och så blir det tramp, takt och fina framben. Helt klart bland det häftigaste jag varit med om. Duktiga Challeman!!!
Idag har hästarna fått en ny stallkompis. Mer om detta en annan dag.
Nu är det fredagsmys!

Måndag 23 april

Förlåt, förlåt, jag ber så mycket om ursäkt men jag måste skriva något positivt. Ni som inte tål detta kan sluta att läsa nu. Kom sedan inte och säg att jag har förvarnat!
Idag gick träningen med Charlie så superbra!!! Bästa ridupplevelsen någonsin med honom. Kan vi rida som vi gjorde idag så kan det bli riktigt bra framöver...

Tisdag 17 april

Idag bjuder jag på en Charliebild.

Måndag 2 april

Över en månad har gått sedan jag uppdaterade och mycket har hänt. Bla har idioterna som skrev i min gästbok blivit polisanmälda. Dock inte av mig, utan av någon som tröttnade på att få sitt namn använt på ett olagligt sätt.
IP nummer har spårats, inget nytt framkom, utan jag fick det jag redan visste bekräftat!

Torsdag 1 mars

Idag går mina tankar till Eva som tvingats avliva Charlies fina bror Chatou.

Onsdag 29 februari

Idag fick jag ta bort min gästbok pga att vissa personer inte kan hålla på vett och etikett. Jag har givetvis funderat på varför någon hela tiden vill trakassera mig och på eftermiddagen idag kom svaret. Jag blev uppringd av en person som hade intressant information. Så här ligger det till; ytan ska se bra ut, men det finns sprickor i fasaden. En person mår inteså bra som det ska verka. Han kan inte gå vidare och har/har haft problem i sitt förhållande. Då ger man sig på den som fått det bra, är glad och lycklig, alltså mig. Detta är en bra må-bra barometer för mig. Ju mer skit jag får höra, dessto bättre har jag det eftersom det inte är bra i någons ögon. Fick en kommentar idag, som man bäddar får man ligga. Skulle hellre säga, om man bäddar får man ligga!
Nog om detta.
Jag behöver ingen gästbok. Får den feedback jag behöver av verkliga vänner i verkliga livet. Här kommer jag att fortsätta skriva om mitt liv med djuren och kärleken. På tal om detta har jag fått en resa i sommar. Det har aldrig hänt förut att någon bjudit mig utomlands. Vi har ännu inte bestämt vart vi ska åka. Vi ska titta på nätet i kväll och se om vi kan komma fram till något bra. Tack,min älskade Thomas för detta och för att du finns i mitt liv!

Söndag 26 februari

En härlig helg är snart till ända. Började lördagen med en långtur i solen med Anette och två pigga,men trevliga hästar. Efter lite stallfix tog jag en promenad med Stina och Eddie. Benny var med Thomas och Oscar på jakt i Väderstad. Sedan satt jag en lång stund mot vår husvägg och njöt. Så varmt och skönt. På kvällen blev det god mat och dryck i goda vänners lag. Söndagen började med frukost och en långpromenad runt sjön. Vi fick med grannarnas hundar också, alltså fem stycken på promenad. Det gick över förväntan med alla koppel och olika typer av hundar.
Lunchen intogs vid sjökanten: grillad korv. Sedan blev det en ridtur med Eric på en pigg Charlie. Jag red Apollo som var ovanligt lugn och sansad. Eric som varit kavalleriofficerare och jockey kan verkligen rida! Det blev en tur över stock och sten och ett hopp över ett dike. Det var riktigt roligt med ett sådant sällskap.

Fredag 24 februari

Efter en intensiv dag är det nu dags för fredagsmys!
Släppte ut och fodrade hästar, tog en promenad med hundarna, mockade, duschade o åkte till jobbet, jobbat, handlat mat och foder, släppt in hästar, städat. Nu är det matlagningen kvar. Imorgonbitti kommer Anette hit för en ridtur. Sedan ska vi göra lite fint här och laga god mat. Vi får nämligen besök av en elitidrottsman...

Tisdag 21 februari

Har idag varit i Folåsas ridhus och tränat med Charlie. Det här ridhuset är litet och betydligt lugnare än det i Tollstad som vi i vanliga fall tränar i. Challeman var lugn och avslappnad och det var en mycket skön känsla. Tränade på öppnor på långsidorna och skänkelvikningar på diagonalerna. Gick väl så där, men det är ju därför vi tränar. Inte så mycket bus i galoppen. Inget alls i höger varv och någon bakutspark i vänstervarvet.
På eftermiddagen satt vi ute på sjön och grillade korv. Såå varmt o gött i solen!
Kanske, kanske kan man börja ana våren...

Måndag 20 februari

Amelies fostran av Charlie verkar ha gjort nytta. Träningarna har gått riktigt bra de sista gångerna. Han har mycket energi, men det har varit bra energi som vi kunnat utnyttja till att få bra gångarter och samling. Nu finns det hopp om att kunna lösa tävlingslicens även i år. Har förresten bytt klubb. Jag kommer under 2012 att tävla för Linköpings ryttarsällskap.
I helgen var Thomas och jag en sväng i Stockholm. Vi var på Scalateatern och såg Brolle. Eller lyssnade på. Det var såå bra. Han är riktigt duktig och otroligt charmig. Det blev en hotellnatt och god mat också. Kul att vara iväg, men så skönt att vara hemma igen. Svärmor och svärfar tog hand om Eddie och Benny, Stina var hos Louise och Erik, Anette och Lindhia tog hand om hästarna. Härligt med vänner som ställer upp så! Stort tack till er!

Måndag 30januari

Amelie, vilken pärla!
Amelie Axén som numera rider Charlie är såå duktig. Han har bråkat med mig ett tag och gör rejäla bocksprång. För att bryta mönstret och läxa upp honom har Amelie ridit några gånger för Monica. Första gången gjorde de sådana luftfärder att det nästan var otäckt att titta på. Men hon satt kvar i sadeln och petade på honom med ett dressyrspö varje gång han gjorde något dumt. Efter den behandlingen har han varit snäll som ett lamm! Ikväll gick träningen så bra. Hon verkar ha kommit underfund med honom och han vet precis vad som gäller när hon rider.
Amelie har ju mycket erfarenhet av bråkiga hästar och av unghästar. Hon har egna hästar och är en anlitad beridare till andra också. Hon tävlar i hoppning och i fälttävlan. På ponny red hon EM i fälttävlan. Inte illa!
Jag är mycket nöjd med att ha hittat Amelie som inte bara är en mycket duktig ryttare, hon är dessutom väldigt trevlig!
Nu är jag ju lyckligt lottad som har en ryttare till som hjälper mig mycket i stallet; Julia Rundgren som rider Charlie mycket i skogen. Ibland tar hon sig en tur på Apollo också. Stallet är alltid skinande rent när hon varit på besök. Imorgon ska hon dessutom släppa ut hundarna när jag är på föreläsningar hela dagen.

Lördag 14 januari

Nu har det kommit nya hyresgäster till arrendatorbostaden här. Vi kommer alltså att få nya grannar och en stallkamrat. Kommer att bli bra det här. Cirkeln sluts mer och mer...

Torsdag 9 jan 2012

Så här en bit in på det nya året kanske man ska summera det förra. Mycket har hänt, men en del saker kan vara värda att tänka tillbaka på.
Det tråkigaste som hände var nog att Claudius fick lämna jordelivet. Kommer aldrig att glömma känslan när den stora hästen mjuknade och blev taktmässig och såå fin. Är stolt över resultaten vi gjorde.
I början på året var jag tillbaka i Skara med Charlie som äntligen blev friskförklarad. Nu kunde vi sätta igång träningen på allvar och så småningom även tävlandet. Det blev tre lokala tävlingar med 67 % i en LB som bästa resultat. Julia Johansson började hoppa honom vilket också gick galant. 1.20 tog han lätt på träning och de hann med en clearround där de vann stilbedömningen innan olyckan var framme. Efter en omkullridning ville inte Julia fortsätta att hoppa Challeman. Nu har Amelie Axén tagit över hans hoppkarriär och hittills har det gått mycket bra. Vi har varit i Nykyrka hos Ingrid Stark och hoppat diverse övningar och jag tror att både Amelie och Charlie varit glada och nöjda.
Jag sålde även min lägenhet och skrevs som boende i Väderstad. Det varande inte så länge. I mars hittade vi vårt drömboende. Vi såg en annons om att ett hus på Helgeslätts säteri skulle hyras ut. Vi ringde och fick prata med ägaren; Eric af Petersens. Vi fick komma dit på intervju och titta på trädgårdsmästarbostaden som skulle hyras ut. Vilket drömhus! Så vackert läge med 50 m till vattnet och med stallplatser att tillgå. Eric hade fått 30 svar och hade intervjuat 14 stycken, så vi hade inte så stora förhoppningar att bli utvalda. Senare samma vecka ringde han och berättade att han valt ut oss. Vilken lycka! Första juni gick flyttlasset till Västra Harg. Hästarna hade jag flyttat några dagar tidigare så de gick och betade precis utanför köksfönstret. Hundarna trivdes genast då de nu kunde gå ut och in som de ville och de blev snabbt kompisar med Eric och Wins hundar; labradoren Cesar och taxen Polo.
Påsken 2010 är värd att minnas. Det var otroligt varmt och på skärtorsdags kvällen packade vi matsäckskorgen och åkte till en plats som är speciell för oss. Den ligger vid Vättern och vi är nästan alltid helt själva där. Vi avnjöt god mat och tittade på solnedgången. Det var helt magiskt vackert och då friade Thomas!
Vi ville båda vigas utomhus med närmaste familjen som vittnen. Vi började att leta efter bra platser att vara på. När så allt löst sig med Huset i Väderstad och det var klart att vi kunde flytta till Helgeslätt så fanns det ingen bättre plats att vigas på. Den 14 juli blev jag fru Fredriksson! Dagen var blåsig men det var uppehållsväder. Vigseln skedde under en stor, fin ek i parken vid säteriet och sedan åt vi middag i festlokalen som vi fick låna av Eric och Win. Det var ett bröllop helt i vår stil. Utomhus med bara den närmsta familjen med. Hundarna var med och hästarna gick i hagen brevid. Helt perfekt!
Då vi flyttade till Helgeslätt lärde jag känna en helt fantastisk människa; Victoria. Så undrhållande och trevlig. Tyvärr flyttade Linda och Mikael första december och därmed Vickan som tog hand om Lindas hästar.
Två utlandssemestrar hann vi med under året. Den första resan gick till Rom. Det var bara Thomas och jag som åkte då. Härligt, härligt.
Den andra resan var Oscar och Linnéa med på. Då utforskade vi Talinn.
Mina studier har nu passerat halvtid. Nu är det bara två år kvar...
Precis innan jul blev det tillökning i familjen. Heideterriern Benny flyttade hit och precis som de andra hundarna så har han en egen sida här.
Det var lite kort om 2011. Hoppas att 2012 flyter på precis som förra året gjorde. Jag önskar att vi får vara friska och krya och att lyckan håller i sig!

GOD JUL ALLA VÄNNER ÖNSKAR VI I HELGESLÄTT!

Onsdag 21 december

Nu har Benny bott hos oss i en vecka och det funkar riktigt bra. Han är helt rumsren och han kommer bra överens med de andra hundarna, både våra och Erik och Wins. Han har visat lite jaktlust, han har jagat Stina med skall.
Vildsvinen runt omkring har börjat att komma närmare och närmare. Jorden är uppbökad 50m från vårat hus och vi ser dem ganska ofta nu. Det är både spännande och skrämmande att ha dem så nära inpå. De är ju inte så små precis.
Julia har ridit Charlie ensam och det verkar ha gått bra. Hon lät väldigt lycklig i telefonen.
Jag har också hittat en ny hoppryttare till honom. Återkommer om det, men tror nog att det kan bli riktigt bra. Apollo är lika glad och pigg som vanligt och är helt omöjlig att rida i ett lugnt och behagligt tempo. Full fart tycker han är bäst hela tiden.

Onsdag 14 decmber

Idag välkomnar vi Benny som så småningom får en egen sida här!

Söndag 11 december

Som vanligt har det hänt massor sedan jag sist uppdaterade. Berättar några saker:
De andra hyresgästerna här i Helgeslätt har nu flyttat. Charlie och Apollo är därför ensamma i stallet. Det går bra men jag saknar Victoria och eftermiddagssamtalen med henne.
Charlies dressyrträning går just nu riktigt bra. Han är pigg och samarbetsvillig. Öppnorna på långsidorna börjar att sitta där dom ska, även i galopp. Den nya dressyrgjorden har gjort underverk. Det är sällan han spänner sig och formen är fin.
Förra helgen skulle han debuterat på lokal tävling på hoppbanan, men tyvärr så gick han och Julia omkull dagen innan. Julia slog i ansiktet rejält och Charlie fick huvudet undet sig i kullebyttan. Nu gick det som tur var ganska bra. Julia tävlade några andra hästar trots att hon var lite blåslagen. Charlie var ganska mörbultad efteråt, så vi strök honom. Han var lite oren på ett bakben några dagar efteråt, men nu ser han ut som vanligt igen.
Apollo skrämde mig rejält förra fredagen. Han fick foderstrupsförstoppning. Efter att gått med honom och masserat halsen så släppte stoppet. Efter samråd med veterinär så blöter jag nu all hans mat och tänderna ska kollas. Man är ganska hjälplös när hästen krampar i halsen och har svårt att andas. Det är riktigt otäckt och jag är tacksam att det slutade lyckligt.
Igår bjöd Thomas föräldrar på julbord. Thomas barn, deras mamma och hennes särbo var också med. Vi var på Ombergs turisthotell och det var det bästa julbord jagnågonsin varit på! Och trevligt var det också.
Idag har vi varit och hälsat på vår nya familjemedlem: Heideterriern Benny!


Tisdag 22 november

Igår hände något ofattbart. Cludde fick benet avsparkat och var tvungen att avlivas. Fina Claudius! Jag träffade honom första gången i Bockarp. Min kusin ringde och frågade om jag kunde komma och träna en bångstyrig häst som gick över folk och var rädd för allt. Det lät ju spännande så jag åkte dit och fick se Louise och en jättehäst: Claudius, korsning halvblod / nordsvensk. Träningen gick bra. Han var lätt att få kontakt med och han var väldigt lyhörd. Louise fick några uppgifter att träna på och skötte läxan väldigt bra. Cludde slutade gå över folk och blev väldigt hanterbar. Sedan flyttade jag ju mina hästar till Bockarp och började umgås med Louise och Cludde. Den första sommaren i Bockarp blev Apollo utdömd och Charlie var halt. Jag funderade på det stundande KM:et i Lycketorp men stod ju utan tävlingsklar häst. Då erbjöd Louise mig att tävla Cludde. Jag var nog lite skeptisk först, men provade iallafall honom. Det första som hände var att han blev rädd för något spöke och kastade sig över hela ridbanan. Det ridpasset var nog ingen höjdare. Han var stel, stretade emot och sprang bara omkring utan att lyssna på vad jag ville. Dessutom satt jag illa i Louise allroundsadel. Jag blev dock inte helt avskräckt utan fortsatte träningen. Började använda Apollos dressyrsadel och snart  lossnade det och jag insåg vilken fin dressyrhäst den stora hästen var. Han var taktmässig och kunde bli riktig mjuk och rörlig. Jag tror att vi kom tvåa på KM:et. Jag fortsatte att rida honom ibland och till slut blev det start på lokal tävling. Första gången var på hemmaplan i Lycketorp. Det gick riktigt bra faktiskt. Fick fin kritik av domaren som tyckte jag skulle satsa vidare på honom. Galoppen var svår men i traven och skritten fick vi flera sjuor. Startade honom på en lokal tävling till. Den var i Ydre. Tyvärr var det inomhus. Han var sååå fin på framridningen men han hade knappt aldrig varit i ett ridhus innan så där blev han spänd och lyssnade inte så bra. Det roligaste var när vi red förbi domaren och han stannade till och tittade över sargen och ner på henne. I år red jag dressyr KM på honom igen och vi var ett ynka poäng från att vinna. Något annat jag alltid kommer att komma ihåg med denna fina häst var när vi tränade för Monica och klarade av att rida i galopp på en åtta meters volt. Vilken känsla! Kommer att sakna att rida dressyr på finaste Cludde. Stort tack Louise för att jag fick förmånen att träna och tävla din fina häst!
Det var ju faktiskt inte bara vi som tyckte att han var fin och rörde sig bra. På framridningarna blev jag många gånger stannad av andra tävlingsekipage som beundrade den stora hästen som rörde sig så lätt... 

Onsdag 16 november

Tänk att så lite kan göra så mycket!
Efter att Charlie trilskats och till slut kastat av mig så åkte jag till Sharpman för att kolla sadeln. Den satt perfekt, men de upptäckte att han inte kunde andas rätt med sadelgjorden som jag hade. Nu har han fått en gjord med en luftkudde under magen och massor med resår i sidorna och han har blivit som en helt annan häst. I måndags på träningen red vi öppnor på långsidorna som om han aldrig gjort annat!
För ett par veckor sedan var det dags för den årliga hjärtkollen av Charlies hjärta. Han har ju ett allvarligt hjärtfel som tyvärr inte kan bli bättre. Ingen kan egentligen säga hur det kommer att bli i framtiden. Just nu funkar det bra men det kan mycket väl bli värre.
Jag har hela tiden åkt till ATG kliniken i Skara, men just nu finns det ingen ultraljudsveterinär där. Blev rekommenderad att åka till Götene där Henric Nyberg öppnat värsta kliniken. Han har tidigare arbetat i Skara och ultraljudade Charlies hjärta första gången vi var där. När vi nu kom till Husaby hästklinik så kände Henric igen oss. Det här hjärtfelet är så ovanligt på hästar så han kunde direkt säga vad han sett och hört förra gången. Efter att lyssnat och tittat i nästan en timme, kunde han konstatera att hjärtat blivit bättre! Henric var själv helt förundrad och jag kände en sådan lättnad! Nu får Challeman hoppa utan begränsningar dock ska han inte gå fälttävlan. Om ett år är det dags för en koll igen, men just nu ser det väldigt ljust ut för den hoppande dressyrhästen Charlie!

Tisdag 1 november

Självstudier. Sitter hemma och läser om matematik och håller tummarna för mamma. Hon opereras idag. Det är ju inte så länge sedan hon hade en stroke, men läkarna har ändå varit optimistiska över denna operation. Jag har ju fått erfara en gång förut hur snabbt det kan gå att mista en förälder. Dom kommer ju inte alltid att finnas här, så det är bäst att ta tillvara på tillfällena som finns kvar! Känns bra att mamma och Kurt och Thomas föräldrar var här på middag förra helgen. Dom kommer så bra överens och har så mycket att prata om.

Något annat roligt som hänt är att Charlie varit på sin första clearround hoppning med Julia. För att det skulle bli en positiv upplevelse, hoppade dom bara 70 cm och det gick galant. På just den clearrounden var det stilbedömning också. Maxpoängen var 50. Tvåan fick 33 och Challeman o Julia vann med 40 poäng!

Film finns att beskåda här: http://agnesjuliajohansson.blogg.se/

Fredag 7 oktober

Tänk att livet kunde bli så här bra! Allt är min älskade makeThomas förtjänst!

Att bli älskad


I famnen hos dig
vill jag alltid vara,
där känner jag mig
trygg och älskad.
Dina smekningar
mot min hud
känns som blixtar
i mitt sinne.
Du är min storm,
min våg,
du som väckt mig
 till liv igen.

Fredagsmys igen. Så härligt. Tända brasan och lyssna på vinden utanför. Hundarna som är med i soffan. Äta något gott som vi tillsammans lagat. Dricka lite  vin.

Veckan har också varit bra. Ridning, jobb och plugg. Besökte det nya gymmet i V.Harg i onsdags. Riktigt bra. Hela familjen tränar ett år för 350 kr. Helt OK!

Tisdag 4 oktober

Dags för en uppdatering. Det var visst länge sedan. Mycket har hänt sedan sist. Det tråkigaste är att min mamma fått en stroke. Lyckligtvis verkar hon inte tagit så mycket skada, men man blir ju påmind om att hon inte alltid kommer att finnas här. Thomas och jag tillbringade en natt på akuten med henne och sedan fick hon vara kvar i några dagar. I början hade hon lite minnesrubbningar men det verkar ha ordnat till sig. Nu ska hon snart göra en operation så det verkar som läkarna tycker hon är så pass bra. Skönt!
Förra helgen hade vi KM i Lycketorp med blandade resultat. Apollo och jag vann mini KM i hoppning. Charlie kastade av mig och Cludde och jag var ett poäng från vinsten i dressyren.
Charlie har fått lite problem av sin sadel och i väntan på utprovning av en ny så har han fått bli hopphäst. Duktiga Julia Johansson hoppar honom nu. I söndags gjorde de jättefina språng på 1.20. Inte illa av en dressyrhäst som hoppat tre gånger under ryttare. De kommer så småningom även tävla lite hoppning.
Jag har äntligen fått hem min nya bil. Pajeron jag hade var en underbar bil, men den drog så mycket bensin, så nu fick det bli en diesel istället. Så nu är man Toyota ägare igen. Fast till en LandCruiser!
Eric har provridit Apollo och jag tror båda hade ganska roligt. De var rätt så uppspelta när de kom hem...Eric har varit kavalleriofficerare och proffsjockey, så rida kan han även om det var ett tag sedan sist.
Nu sitter jag med en uppgift; Pedagogisk utredning, analys och reflektion kring pedagogiska utmaningar. Inte helt lätt.
På återseende!

Torsdag 8 september

Dessa underbara morgnar!
Att vakna och äta frukost med den man älskar och sedan gå till stallet och ge hästarna mat. Det är livskvalitet! Idag följde Stina med till hästarna och medans de åt upp maten, tog vi en promenad. Det var så vackert med solen som lös över sjön och träden som börjar få röda löv. Jag bara stod och log. Med en sådan början på dagen så kan det ju bara fortsätta att vara bra!

Onsdag 28 augusti

Arbetet med hästarna rullar på. Det är så skönt att ha dem hemma. Man sparar mycket tid på att inte behöva åka till och från stallet. Nu kan jag gå upp och mocka, gå hem och laga mat och sedan gå tillbaka och ta en ridtur. Härligt!
Rider Apollo med Charlie som handhäst ganska mycket nu. Det är bra för Charlie att kunna sträcka ut utan någon på ryggen och Apollo är väldigt nöjd med våra långa galoppsträckor. Dressyrarbetet går upp och ner. Vissa dagar är det mycket bocksprång och sura miner och ibland går det riktigt bra.
Ikväll har Julia hoppat Charlie. Han är ju nästan aldrig hoppad under ryttare men det verkade som han aldrig gjort annat. 1 meter på LYRK:s tävlingshinder var inga problem. Julia verkade gilla honom och erbjöd sig att tävla honom. Det kanske kan bli någon start i höst...

Onsdag 27 juli

Vi har nu kommit hem från en liten semestertripp. För att inte riskera att frisera sanningen eller göra någon avundsjuk, så skriver jag inte mer om det!

Söndag 17 juli

Oj oj vilken intensiv vecka detta varit. Vi har hunnit med mycket: sälja bil, cykla runt Hargssjön, äta glass i Söderköping, gå långpromenader, rida, fiska...
Men mest tid har gått til vårat bröllop. Torsdagen den 14 juli gifte vi oss i trädgården under en vacker vårdek. Närmaste familjen var vittnen och sedan åt vi god mat och tårta i festvåningen här på säteriet. En alldeles perfekt bröllopsdag!

Måndag 11 juli

Dagarna rullar på och äntligen är det semester. Hundarna ligger ofta ute i solen och njuter. Vi njuter i fulla drag av att bo på landet. Lugn och ro är underbart!
Bockarparna var här härom dagen och fikde. Trevligt att hålla kotakten fast inte hästarna bor kvar där.
Linnéa och Oscar har bott här i veckan. Oscar är mest ute på sjön hela tiden. Linnéa har varit med mig och ridit. Jättekul att umgås med henne.

Söndag 3 juli

Det blev en mycket lyckad tävlingsdag i Lycketorp idag. Charlie och jag gjorde vår andra tävlingsstart. I veckan har han busat och bockat så jag sutit på halsen flera gånger. Målet idag var att komma runt banan med livet i behåll. LC:2 gick riktigt bra. Fel galopp en gång, annars inga misstag. Belönades med 62% och mycket fin kritik. Nio sjuor och en åtta. LB:1 kändes riktigt bra. Rätt galopp båda gångerna. Lite hastigt ibland men han kändes fin. Nu blev det 66.89 %! Fyra åttor varav två i galoppen! Tyvärr ingen placeringen, men jag är så nöjd och glad över Charlie. Vilken stjärna han är! Lugn och fin och betedde sig som värsta tävlingshästen. Pratade med domaren efteråt och hon öste beröm över honom. När han blir starkare kommer han att bli riktigt bra sa hon.
Måste berömma bästa hästskötaren Louise också!
Hemma blev det grillat och medans tävlingsadrenalinet fanns kvar i kroppen tog vi en promenad runt sjön. Nu känns 8 km i fötterna och kroppen!

Fredag 1 juli

Nu har vi bott i Helgeslätt en månad och det är såå härligt. Det är så vackert så man tror inte det är sant att just vi blivit utvalda att bo här. Kvällspromenaderna är så mysiga. Vi brukar gå en väg där vi får se mycket djur. Framförallt rådjur. Vi börjar känna igen de olika bockarna, getterna och smaldjuren. En kväll såg vi en räv som jagade en get. Tyvärr har vi inte sett kidden efter det så mickel fick nog ett skrovmål.
Ikväll gick vi genom en ekhage där det växer massor av blommor. Väldgt vackert!Fast vi inte var speciellt tysta så gick vi på en bock. Fick se honom på nära håll.
Hästarna har börjat göra sig hemastadda. Apollo går undan för de andra, men Charlie har börjat sätta sig upp mot den lilla shettisen som är ledare. Han har fått lite bitmärken men inget allvarligt.
Ikväll har vi varit på genrepsträning hos Monica. På söndag är det tävlingsdags igen. Den här gången på hemmaplan.
Apollo njuter av utsikten över Kilarpssjön!

Onsdag 1 juni

Helgen har ägnats åt att flytta. Möbler och kartonger. Mycket är nu på plats och imorgon räknar vi med att flytta det sista och även sova i Helgeslätt. Hästarna fick flytta igår. Det var vemodigt att lämna Bockarp. Kommer att sakna mina vänner där. Framförallt Louise och Cludde. Fast tro inte att ni slipper mig! Cludde ska ju tävlas så lite träning ska klämmas in i schemat.
Det ska bli jätteskönt att ha hästarna så nära. Just nu går de precis utanför vårat köksfönster. De får gå själva några dagar nu innan de på lördag ska släppas ihop med de andra hästarna.
I lördags gick vi kvällspromenaden med hundarna i Helgeslätt. På en vall gick vi på några vildsvin. Två suggor och en enorm galt. Stina hade gräset upp på ryggen. På galten gick det upp på benen. Stina är ju inte jätteliten så tänk er hur stor han var. Efter en stund började det rassla i gräset ganska nära oss. Fullt med kultingar. Då kunde inte hundarna hålla tyst längre. Grisarna blev rädda och försvann in i skogen. Läskigt men spännande. Vi fortsatte promenaden in i en ekhage. Där träffade vi på en grävling som varken hörde eller såg. När han var 25 meter ifrån oss började Eddie skälla. Då vaknade grävlingen till och vände om. Lustiga djur det där.
Vi vände hemåt och följde strandkanten. Så mycket blommor och underbar utsikt. Bästa promenaden på länge. Och så kan vi ha det varje dag nu! 
På ett ställe skulle Eddie gå ner till sjön och dricka. Han märkte inte att det var lite för blött i kanten och hamnade i ett dyhål. Han luktade inte så värst gott så när vi kom fram till vår brygga fick han årets första kvällsdopp.
Vi har köpt en båt också. Nu när vi bor så nära sjön kommer det att bli mycket rodd och fiske. Mysigt värre!

Söndag 22 maj

Idag debuterade Charlie och jag på dressyrbanan. Efter två års hältor och sjukdomar så var det en underbar dag. Poängen blev inte så höga, men om man jämför med några riktigt bra ekipage så låg vi inte långt efter. Båda domarna dömde lågt idag. Charlie skötte sig utmärkt och det gav mersmak! Vilken häst han är, lilla Challeman!
Underbar utsikt från vardagsrummet i vårt nya hus!

Söndag 8 maj

Tack för hjälpen kära stallvänner!

Påsken 2011

Vilken härlig påskhelg vi haft! Den bästa någonsin faktiskt!§
I torsdags efter jobbet åkte vi och handlade. Vi köpte bla en smörgåstårta som vi tog med till ett ställe vid Vättern som vi hittat. Bönderna i trakten har under lång tid lagt ut sten från åkrarna i vattnet och det har blivit en udde som det nu växer gräs på. Där satt vi hela kvällen och njöt av solnedgången.
I fredags följde Thomas med Elin och Adam till Jönköping och köpte en motorcykel till Adam. Under tiden var jag i stallet och tömkörde Cludde. Sedan skrittade Louise Charlie och jag Apollo en sväng. På em åkte vi motorcykel en sväng. Adam var ju tvungen att provköra. På kvällen kom mamma och Kurt och grillade. Oscar kom förbi en sväng och vi passade på att gratta födelsedagsbarnet.
I lördags lånade jag ut Apollo till Katarina, Annekes svägerska som var ridsugen. Anneke och jag följde med på Hektor och Charlie. Det är så vackert i skogen nu. Grönt och blommor överallt! Efter lunchen tog vi med hundarna och åkte till Vadstena. Där blev det en härlig promenad och glass. På kvällen gjorde vi påskmat som avnjöts på altanen. Vilken värme! När vi gick kvällspromenaden var det så skönt så den blev längre och längre.
I söndags fm red jag Charlie på banan. Han börjar bli riktigt fin nu. Ska bli spännande att tävla honom så småningom. Släppte hästarna en stund på gröngräset. Gott tyckte dom!
På em åkte vi en låång sväng på motorcyklarna. 26 mil blev det. En riktigt härlig tur!
Måndagsmorgonen började redan kl.6. Vi gjorde frukost och tog med till Tåkern. Där var det liv och rörelse. I början såg vi mest sjöfåglar och kärrhökar. Rördrommen spelade för oss med sitt mystiska läte. Efter någon timme började mina favoriter segla in över sjön. Havsörnarna!!! Sex stycken såg vi. De är såå mäktiga och vackra! En mycket härlig starrt på en dag som inte är slut ännu på långa vägar... 

Söndag 4 april

Har alltid fått höra att man inte ska elda med ved för det är så jobbigt och tråkigt att köra in den. Men idag har vi kört, sågat och klyvt hela dagen. Först hos svärfar och sedan hos Thomas farbror och vi har haft så trevligt. Måste bero på sällskapet.
Igår var jag iväg och tränade med Charlie för första gången på 1 år och 8 månader. Det gick riktigt bra och det är så kul att vara igång igen. Tack Louise för hjälpen och sällskapet!

Måndag 4 april

Haft en alldeles underbar helg!!!
I lördags red jag Charlie ensam en längre runda i skogen för första gången. Han skötte sig såå bra. Lillkillen är cool!
På em blev det en hojtur och en promenad på Omberg. Vi hittade en väg vi inte gått på tidigare. Det var en jättefin väg med vacker utsikt och några små blåsippor. Stina bara älskar att springa upp och ner i backarna och att jäklas lite med Eddie. På kvällen blev det grillpremiär. Gott!
I söndags blev det frukost hos mamma efter morgonfodringen. Sedan upp till stallet igen och fixa lite. Hemma grillade vi hamburgare, sedan tog Thomas och Linnéa en mc-tur medans jag pluggade lite. Efter kvällsfodringen gjorde vi något jag är väldigt stolt över. Thomas och jag tog med hundarna på en joggingtur. Jag har ju sprungit rätt mycket på sistone, men för första gången på många år orkade jag springa fem kilometer! Och mer kan det nog bli!

Måndag 14 mars

Första steget inlett i förverkligandet av en gammal dröm...

Söndag 6 mars

Har upptäckt ett mönster. Så fort jag skriver något här som varit bra eller positivt för mig, kommer det kommentarer eller mail. Eftersom jag kommer att fortsätta att berätta bra saker, kanske det vore idé för er som inte tål det att sluta läsa min dagbok. Vill bara förvarna.

Idag var vi ute på sjön och pimplade på fm. Vilket underbart väder. Solen värmde och himlen var helt blå!
Efter maten var Emelie och jag ute och red. Det blev en sväng i skogen för båda grabbarna som skötte sig så bra. Kvällen ska nu ägnas åt att inreda sovrummet som är nytapetserat och till att läsa artiklar om yrkesrollen.

Onsdag 16 februari

Förstår inte varför sanningen alltid skall förskönas, prova på att säga som det är istället. Men det är klart gamla vanor är svåra att bryta, sägs det.

http://weather.nocrew.org/stats.html?obid=46 sedärja där kom beviset jag glömde ta med. Hur ska du förneka detta? Ljug gärna för dig själv, men inte offentligt

Ja, det här är kommentarer jag fått efter vår Rom-resa. Fick en kommentar igår om att jag friserar sanningen. Thomas hälsar att det är inte sanningen jag friserar. Det är något annat mycket trevligare.

Den här personen som skriver så här diskuterade vi på en etik lektion på högskolan idag. Alla kom fram till att han är en tragisk person som inte kan ha något bra liv eftersom man bryr sig så här. Han måste vara mycket avundsjuk eller är det kanske svartsjuka? Sanningar ja. Kanske skulle berätta sanningar om en del personer... Men nej. Har bättre saker för mig. Men eftersom jag ljög så mycket om Rom så kommer här en uppdatering:

På flygplatsen i Rom var det i måndags isgata. Flygplanet fick cirkla flera gånger för att de skulle få bort snö och is. Thomas och jag blev osams och tog därför in på olika hotell. Jag hamnade på ett sjabbigt i utkanten av Rom. På termometrarna stod det 20 grader, men jag insåg snart att det var minus 20 grader. Alla monument var översnöade och all glass slut. Strejk på fabrikerna gjorde att det inte fanns någon pasta att tillgå. Det var den värsta veckan i mitt liv. Det är så skönt att vara hemma hos min supertrevliga familj igen!
Nöjd?

Söndag 13 februari

Nu har Thomas och jag tillbringat några härliga dagar i Rom. Vi har gått runt och upplevt mycket. Vi gick över en mil varje dag och tur är nog det med tanke på all god glass vi åt. Vädret var perfekt. Sol och tjugo grader varmt. Stort tack till er som tog hand om hästarna och till bästa Louise som Stina bott hos!
Pantheon

Spanska trappan

Fontana di Trevi

Här vet jag många som skulle vilja fika...

Vatikanmuséerna

Sixtinska kapellet

Vatikanen

Colosseum

Il Vittorio

Torsdag 3 februari

Vi har pratat om att åka någonstans och koppla av. Är trött efter allt konstigt som händer och det har varit mycket skolarbete. Vi hade funderingar på att åka till Egypten eller Oman, men det är ju liksom inte läge för det nu. Så nu har vi bokat en resa till Rom. På måndag bär det av för en fem dagar lång semester!

Söndag 23 januari

Mysfrukost, 7 km på Omberg och nu stallet. Ikväll badminton. Härlig dag!

Lördag 22 januari

Trevlig kväll i goda vänners lag. God mat, dryck och trevligt sällskap. Kan inte bli bättre!

Onsdag 19 januari

Låång arbetsdag, hämta Louise, fixa stallet i raketfart, hem o äta, fixa med papper, packa upp flyttkartonger, kvällspromenad o SÄNGEN. Det var den dagen det!

Lördag 15 januari

har varit i ridhuset med Challeman idag. Longerade lite först och satt sedan upp. Han var lite spänd först, men han lugnade snart ner sig. Några bocksprång blev det också, men inte så farligt. Louise var med och filmade och med tanke på hur otränadevi är, såg det riktigt bra ut. TACK LOUISE!

15 januari

Störst av allt är kärleken!

31 december 2010

En härlig dag vid Tåkern.

Fredag 10 december

Gött! Fredag!!!
Myshelg med familjen!

Lördag 4 december

Har precis varit i stallet och morgonfodrat. Så otroligt vackert det är ute nu. I morgonljuset är världen full av snö med ett blåaktigt sken. Fint!
I går bjöd Thomas arbetsgivare på julbord på Berggrens källare i Motala. Vi var fyra par som var med. Trevligt men trångt och mycket folk. De kalla rätterna var riktigt goda, men den varma maten var ingen höjdare. Hoppas det blir bättre ikväll. Då är det krogshow i Tranås med julbord som gäller.
Måste berätta om Stina fina. Det är så skönt att hon funnit sig till rätta  Väderstad. Hon är ju lite nervös av sig och det har blivit lite mycket flyttande för hennes del i år. Men hon bara älskar Thomas. Han gör ju så mycket saker med henne och det uppskattar hon. Att få följa med och jaga är en höjdare! Tom farmor och farfar kan gå ut och gå med henne. Tänk att livet kunde bli så bra för oss båda i Väderstad!

Söndag 21 november

 

Lycka i själ och hjärta

Den som mött sin soulmate, sin själsfrände, har en helt annan upplevelse av kärleken. Känslan börjar på ett djupare plan och söker sig upp till ytan. Tillsammans med en soulmate finns en stark känsla av samhörighet även om man inte känner varandra. Man njuter av varandras sällskap och känner lycka i både hjärtat och själen. Mötet med en soulmate kan vara både överraskande och överrumplande.

Tar du emot den gåva som en själsfrände är får du möta en människa som du kan leva ett rikt liv med och som alltid älskar dig.

Det är mycket sällsynt att någon har turen att möta sin själsfrände i väldigt unga år. Många möts istället när de nått upp i 30- och 40-årsåldern och vissa finner sin själsfrände först på äldre dagar.

Detta är precis det som hänt oss. Samhörighet och förståelse. Härligt att få känna så. Att njuta av livet och varandra. Att planera framtiden. Pensionärstiden. Framtida projekt och resor. Att känna att framtiden känns ljus och kärleksfull. Känna meningen med livet. Har faktiskt aldrig känt så förut. Någon som förstår utan ord. Thomas, min älskade. Du är mitt allt!

Onsdag 20 oktober

Känsliga läsare varnas att sluta läsa här. Eva Jansson kan också sluta här.

Har varit i Skara med Charlie idag. Operationen gjorde susen!  Efter ett år och två månader är han äntligen friskförklarad. Det går att se en liten orenhet på vänster bak vid ridning, men det kan endast ett tränat öga se. Ska rida honom i skog och mark i två månader och sedan, om allt är bra, börja dressyrträningen. Längtar!
Hjärtat såg också bra ut. Det har inte blivit värre och skadan verkar vara så pass lite att det inte är något att oroa sig för. Nytt ultraljud om ett år.
Blev en riktigt trevlig dag med bästa sällskap och god mat!

Tisdag 14 september

Vart tar tiden vägen. Allt rullar på så fort när man är lycklig. Med Thomas har jag fått ett så härligt liv. Mycket naturupplevelser, mc-turer, kärlek och samförstånd. Det blir också mycket skratt och djupa diskussioner. Tänk så bra allt blev!
Charlie och Apollo skrittas igång. Båda känns riktigt fina. Challeman ska till Skara igen om fem veckor.
Stina fina trivs med sin nya familj. Hon äter två mål mat om dagen och verkar såå glad och nöjd. Snart ska hon få göra lite nytta också. Jaktsäsongen är snart här.
På återseende!

Tyvärr kunde inte min önskan respekteras. Därför tas nu gästboken bort.

Skrivet av Thomas , den 2. sep, 2010
Till mitt livs stora kärlek! :)


Jag vill hålla av dig
utan att hålla fast dig.
Jag vill ha dig
utan att äga dig.
Jag vill älska dig
Utan att göra om dig.
Jag vill vara nära dig
utan att kväva dig.
Jag vill ge dig kärlek
utan att ställa krav eller villkor
Jag vill ge upp mig
jämte dig.
Utan att gå före, utan att sacka efter.
Jag vill vara din människa på jorden

Ja det är kärlek det! ;)

Onsdag 1 september

Fick en dikt av KlaraKristina. Fick lov att publicera den fast den är självupplevd av henne.

Aldrig mera

Nu vänder jag den gamla världen ryggen, för allting där är ändå slut.
Det blir aldrig detsamma, aldrig som det var förut.
För aldrig, aldrig någonsin, kommer det vara som igår,
För dom ljuger när dom säger att tiden läker alla sår.
Så därför vänder jag ryggen till den som trodde sig vara min vän,
För allting är så falskt och jag vill aldrig känna igen.
Aldrig mera skratt för efter skrattet kommer gråt,
Från och med nu är hjärtat alltid av stål och kinden aldrig våt.
Aldrig mera kämpa och aldrig mera slåss,
Inget mera vi och inget mera oss.
Känslorna gör inte ont nu längre, känner inte dödens smak på min tunga.
Bara ett kallt konstaterande, vissa dör när de är unga.
Ingen möter min blick när jag går ensam ner för gatorna,
Hånad och utskrattad, till och med av skatorna.
De ser på mig och viskar ”se på flickan som ingen bryr sig om”
Då vill jag bara skrika ”Nej det var jag, det var jag som sket i dom!”
Ska aldrig mera älska någon, aldrig mera sakna,
Aldrig ha någon som inte låter mig somna utan att vakna.

Tisdag 17 augusti

Fredag 13 augusti

Vad mycket konstigt det händer här i världen. Som tex att en del väljer att tro på saker som det inte finns någon sanning i. Eller att en del blundar för verkligheten. Har tänkt mycket på det här. Vilka signaler och budskap vi sänder ut till andra. Hur många pratar om saker som aldrig förverkligas. Hur blir de när de blir gamla och tänker tillbaka. Bittra? Förmodligen.
Har också funderat på hur en del vänner försvinner och andra tillkommer. Hur nya vänner kan berika ens liv. Att vi för sällan talar om när vi tycker om någon. Så Louise, du är bäst!
Besvikelse är en känsla jag skulle vilja vara utan. Besvikelsen blir stor när människor går bakom ens rygg för egen vinnings skull. Lyckan däremot vill jag inte vara utan. En snabb beröring i förbifarten, en härlig promenad eller att laga mat tillsammans. Det kan vara lycka om man är med någon alldeles speciell.
Mycket att reflektera över. Bra hjärngymnastik misstänker jag.

Måndag 9 augusti

Thomas och jag hade planerat att åka motorcykel till Norge, men så såg inte vädret ut att bli det allra bästa. Vi började att se oss om efter något annat alternativ. Först höll det på att bli Öland och sedan Tunisien, men efter att velat hit och dit så beslutade vi oss för att ta bilen till Norge. Det blev några fina dagar utan regn med mycket upplevelser. Det är otroligt vackert i fjällen med hissnande vyer och höjder. Vi åkte också Atlanthavsvejen som går över öar och broar. Framme i Kristiandssund köpte vi färska räkor av en fiskare direkt från båten och avnjöt dem på en klippa i havet. Härligt!
Skriver inte mer nu för vi ska träna blodspår med Stina. Ni får titta på bilderna istället.

Sisterfalls.

Trollstigen. Här åkte vi både uppför och nerför. Läskigt!

Stora fartyg som lägger till i Geirangerfjorden när de åker Hurtigrutten.

Geirangerfjorden.

I den här stugan sov vi sista natten i Norge. När vi satt och åt frukost kom det ner några snöflingor!

Fredag 23 juli

Det är ca 20 år sedan jag cyklade. I våras köpte jag mig en cykel och har trampat iväg till stallet och på fest några gånger. Inga längre sträckor precis. Häromdagen kom Thomas med förslaget att vi skulle cykla till Vadstena från Väderstad. Jag nappade väl inte på idén direkt, men efter lite övertalning så... I onsdags bar det iväg. Gick ganska lätt faktiskt. När vi kom fram blev det ett svalkande bad i Vättern och sedan kollade vi på bilar och motorcyklar en stund. Hemåt var det lite motvind men det gick ganska bra ändå. 3.2 mil utan att bli speciellt trött känns bra! Oscar var ännu duktigare. Han åkte inlines hela vägen!!!
I går var jag på Liseberg med mina bonusbarn Oscar och Linnéa. Eller ungdomar kanske dom ska kallas. Thomas var också med och var väskhållare. Vi hade en mycket trevlig och intensiv dag med många skratt och adrenalinkickar.
Frågan är bara; är Balder eller Kanonen bäst?
Ikväll jobbar Thomas så Oscar och jag har haft fredagsmys och tagit en cykeltur med hundarna. Efter det blev det en joggingtur. Inte så långt, men det gick lätt och fort. Känner mig faktiskt ganska duktig!

Stadsporten i Lübeck.

Lördag 17 juli

Lûbeck är en alldeles underbar stad. Jag har varit där typ åtta gånger nu. Thomas och jag har precis tillbringat några härliga dagar där med shopping, värme. god mat och historia. Stina har varit hos Louise och haft det jättebra; http://legendarylowice.blogg.se/
Jag undrar bara över vägskylten nedanför. Varför får stridsvagnar köra i centrala Lübeck i 60 km/h åt ena hållet och i 120 km/h åt andra?
I går fick Charlie komma ut efter en boxvila på två veckor. Han är nu opererad och nu är det bara att hålla tummarna till återbesöket i Skara om sex veckor.

Sorgfågeln flyger så lågt i dag.


Jag vilar under dess vingars svarta skugga.


 


Dess skri är ett jämmer. Dess plåga min gråt.


 


Tårarna faller likt regn från skyn.


Sorgen är tung som sten

Lördag 19 juni

I går kväll hade vi en liten avskedsfest för Anna som slutar på mitt jobb. Först lite mingel i hennes systers trädgård och sedan middag på Zeb Macahan. Vi hade såå himla roligt. Tänk att 9 tjejer kan skratta så mycket.
Idag åt jag frukost hos mamma. Thomas jobbade i natt, så Stina och jag tillbringade natten i min lägenhet. Det var ett tag sedan...
Idag blir det fotboll i Västra Harg och ikväll grillfest i goda vänners lag.
Kanske att man måste titta litepå ett visst bröllop också.

Söndag 13 juni

Aah, vilken härlig helg det varit och den är inte slut ännu!
I fredags kväll åkte jag till Väderstad och såg till att maten var klar när Thomas kom hem från kvällspasset. Sedan hunpromenad och fredagsmys framför TV:n med hundar och Oscar. I går efter frukosten åkte jag till stallet och städade lite och sedan åkte Anna och jag till Tranås och besiktigade hästtransporten. Blankt papper! Därefter fortsatte vi till Vetlanda och hämtade Annas nya häst Molly.
Hem igen och tittade till älsklingarna på betet och så tillbaka till Väderstad. Min tur att få mat. På hundpromenaden fick Stina värsta rycket och tänkte äta upp stackars Eddie. Tur att han är tålig fast han inte är så stor.
Är nu hemma en stund för att fixa lite här innan det blir en promenad på Omberg. Ikväll ska Charlie få ett bad så han är snygg imorgon. Då bär det iväg till Skara igen. Håll tummarna!

Måndag 7 juni

Igår fm red jag Charlie ensam för första gången i skogen. Han var såå duktig. Finns inget som bekommer honom. Skönt att han är så lugn med tanke på storleken. Han är ca 178 cm i manken nu och han är inte färdigväxt...
Sedan födelsedagsfika hos mamma. När jag kom upp till henne hade hon näsblod och det rann blod ur ett öga. Så det fick bli en tur till akuten i Motala. De brände ett blodkärl och sedan fick vi åka hem igen. Efter bullar, kakor och tårta bar det iväg till Väderstad. Där hade Thomas grillat älgkött och gjort potatisgratäng. Underbart gott! Tur att vi motionerar så mycket annars skulle vi snart rulla fram. Tog en underbar långpomenad med hundarna på kvällen. Kunde aldrig ana att det finns så fina vägar i skogarna runt Väderstad.

Söndag 6 juni

Vilken härlig dag det blev igår! Först en skön ridtur på Charlie i skogen. Vi hade sällskap av Louise och dressyrstjärnan Cludde. Sedan blev det en tur till Valdemarsvik med Thomas. Sedan bjöd jag dem som hjälpt mig att flytta på middag på Zebban. Vi hade så roligt! Det var länge sedan jag skrattade så mycket. Sedan gick vi hem till min lägenhet och åt dessert. Tommy och Gunilla åkte i sin Galaxie så fram på natten blev det lite cruising i Skänninge också. Nästan som gamla tider!
Idag ska vi alla träffas igen för då fyller mamma. Sedan blir det nog en tur till Väderstad...

Söndag 16 maj

Idag var LJ snäll och la ett blodspår åt Stina i skogen. Det är ju första gången hon provar på och det gick ganska bra. Hon var lite försiktig och tappade spåret en gång men med lite hjälp var hon snart tillbaka och hittade klöven. Det var bra att få prova på innan spårkursen som vi ska gå den 30 maj.

Onsdag 5 maj

Christoffer och Emma följer ju i mina fotspår och rider. Ihra tycker också det är jättekul. Nu är det dags för nästa syskonbarn att bli som moster. Marcus har köpt motorcykel. Grattis Marcus!

Lördag 24 april

Idag har jag varit på SPA! Så skönt med ångbastu, simma i jetstråle, trevligt sällskap, god mat och underbar massage. Den bästa jag någonsin fått faktiskt. I hela 60 min. Hann med en fotbollsmatch och en ridtur i skogen med Louise idag också. Imorgon är det flytt, ridtur med Håkan och plugga som gäller.

Måndag 12 april

I natt vaknade jag av att Stina lät så konstigt. Hon hade svårt att andas och spydde nästan. Hon höll på så i flera timmar. Närmsta veterinär på natten finns i Strömsholm. Lite långt att köra ensam med en sjuk hund. Det var riktigt otäckt och vi var lika rädda båda två. Jag låg och höll handen för nosen för att känna att hon andades.
Valla djurklinik i Linköping öppnar åtta och då hängde vi på låset. Fick träffa en veterinär direkt som konstaterade att lymfkörtlarna i halsen var väldigt stora. Förmodligen har hon fått kennelhosta. Tur att hon är vaccinerad! Det brukar inte bli så farligt då. Men man måste hålla koll på tempen och så att det inte går ner i lungorna. Ingen ansträngning på någon vecka för Stina fina nu.
Men tyck inte synd om mig bara.
Fick höra av en person som lägger näsan i blöt att jag ska sluta se mig som ett offer.
Så: Charlie kanske inte blir bra i sitt ben, min  make har lämnat mig, Stina kanske inte överlever. Men vad gör väl det? Solen skiner och det är ju huvudsaken. Eller hur?

Söndag 11 april

I torsdags var Charlie på kliniken och gjorde tredjae och sista stötvågsbehandlingen. Nu är det bara att hålla tummarna att det har hjälpt. Han är ganska fin att rida. Känns inte så oren även om han tappar takten ibland.
Idag blev det ett litet dressyrpass på banan. Christoffer och Håkan red Apollo och jag lyckades lura upp Christoffer på Charlie. Det gich jättebra. Blev tom lite galopp. Vad ska det bli av Chrille måntro...?

Onsdag 24 mars

Idag vill jag tacka Christoffer. Jag hade ett hemskt migränanfall igår. Kunde inte stå på benen några längre stunder. Christoffer följde med till stallet och hjälpte till med mockningen som är värst när det gör så ont. Sedan somnade jag klockan halv åtta.Vaknade elva och tog ur linserna och släppte ut Stina i trädgården. Somnade igen och vaknade klockan fem på morgonen. Då hade det äntligen släppt. Så; TACK CHRILLE:

Lördag 20 mars

I går var mina arbetskamrater och jag i Linköping och spelade laserdome. Riktigt kul. Men det var då. Idag är det en jobbig dag igen. Packar inför min stundande flytt och hittar så mycket minnen.

Tisdag 16 mars

Igår var min systerdotter Ihra i stallet och red på Apollo. Hon var riktigt duktig!
Dags att få nästa släkting att bli ryttare...

Måndag 15 mars.

Så har då första helgen i ensamhet förlöpt och med hjälp av vänner så överlevde jag.
I lördags hjälpte Monica och Håkan mig att tapetsera ett rum i min lägenhet. Stort TACK! Emma tröttnade på oss och gick till mormor istället.
I går red Louise och jag på banan. Charlie är ju inte riden alls sedan december och inte något tränad  sedan augusti. Cludde som också varit sjuk är inte heller riden på ett antal veckor. Båda skötte sig ypperligt. Charlie var tom riktigt duktig.
Nu ska jag bara se till att få hans bakben bra. Ska träffa Johan på kliniken imorgon för ännu en stötvågsbehandling. Stefan kommer också för att ge grabbarna fina hovar.
För att ha något att se fram emot, har jag ett antal aktiviteter på gång. Återkommer om dessa.

Fredag 26 februari

Idag red jag Charlie för första gången sedan 16 december. Det går inte att säga om benet är bättre i det isiga underlaget, men han skötte sig bra i alla fall.
Har tagit blodprover igen för att kolla att allt går åt rätt håll. Det ser bra ut nu!
Jänet som låg så lågt sist, ligger alldeles för högt nu, men det gör inget.
Nu är det bara atthålla tummarna för att han håller sig frisk och att benet och ländkotan också är bra.
Cluddes blodvärden är fortfarande inte riktigt bra. Han har nog hört att han ska bli dressyrhäst...

Onsdag 10 februari

Charlie har nu varit hemma en vecka och han är riktigt pigg!!!
Nästa onsdag ska ett nytt blodprov tas för att se så att det går åt rätt håll. Tyvärr så har Cludde i stallet haft samma symptom i några dagar. I morse verkade han dock bättre. Håller tummarna!!!
Gick en promenad med Challeman i förrgår. 1.78 hästen stod på bakbenen och sparkade med frambenen... Man är rätt liten då. Nästa gång tar vi nog på tränset.
Tokaraben Apollo gjorde något knäppt i torsdags. Jag hade ridit på banan och öppnade stalldörren för att gå in. ( Han går alltid lös ). Då vänder han och börjar gå på vägen bort mot grannstallet. Som tur är så är han lite feg och kom strax tillbaka igen. I full galopp förbi mig och bort till stohagen där han tar ett elegant språng in i hagen där han börjar att springa och visa upp sig. Stona uppskattade honom inte riktigt. Vera skrek och sparkade. Som tur är hände inget utan han var snart infångad och insläppt i boxen istället.
Så här pigg och glad har han inte varit på flera år!

Söndag 31 januari

Anneke i "mitt stall" jobbar på Resia i Linköping och igår sponsrade de ett V75 lopp på Mantorpstravet. Anneke tyckte jag behövde muntras upp och bjöd med mig. Det var riktigt trevligt. God mat, trevligt sällskap och spänning. Anneke och hennes jobbarkompis Kent delade ut pis till Per Lennartsson och fick vara med i TV en stund. Spelandet gick faktiskt med vinst. Jag spelade på plats i tre lopp och två gick in. Inga stora summor precis, men det är ju lite kul att vara på plats och höra folk som hejar och känna spänningen i luften. För en sisådär 18 år sedan jobbade jag i omgångar hos Erling Lejon. Då tillbringade jag mycket tid på banan. Inte nog med att man körde häst hela dagarna, på tävlingsdagarna var vi där halva nätterna också. I går träffade jag Erling som nu är kuskpensionär. Han kände faktiskt igen mig, så det blev en liten pratstund. Hälsade också på en lärling som heter Benny. Honom körde jag nästan över med en galopperande häst en gång. Inte konstigt att han kom ihåg mig kanske. Tack Anneke. Det gör vi om!
I morgon är det dags att ringa till Skara igen och höra hur Charlie mår...

Fredag 29 januari

I måndags kväll fick Charlie feber igen. Jag ringde distriktsveterinären som var på väg till Kisa. Halv elva dök hon upp i Bockarp. Hon tog nya blodprover och kollade igen honom. Han fick också febernedsättande. På tisdagsmorgonen var han något bättre men åt och drack nästan inget. På kvällen hade han just ingen feber,men var hängig och ville inte äta. Fick i honom ett par liter vatten. Han fick också febernedsättande.
På onsdagsmorgonen hade han 40 grader och var riktigt trött. Han hade inte druckit någo t och var inte intresserad av maten. Jag förstod att det var allvarligt och ringde till Skara. De tyckte att jag skulle åka direkt, medans han kunde stå upp. När jag kommer till stallet ligger han ner och är inte speciellt intresserad av att ställa sig upp, men efter lite övertalning så kom vi iväg. Snö och blåst hela vägen. Förbi Falköping var det riktigt otäckt att köra, men efter 3,5 h var vi framme. Charlie fick direkt en box i stationärvårdsstallet. Fick vänta en stund innan veterinären kom och pratade lite. Jag fick skriva ner alla turer med feber och veterinärer. Sedan satte de dropp och kollade så han inte var förstoppad. Jag hade packat en väska ifall han skulle vara kvar något dygn, men veterinären tyckte att jag skulle åka hem. Så jag parkerade transporten och började resan hem genom snödrivor och HALA vägar. När jag var i Gränna ringde han och berättade att de analyserat blodprover och att det såg väldigt konstigt ut. Alldeles för få vita och röda blodkroppar. De vita är missbildade och de röda har svårt att överleva. Han sa att det kunde tyda på någon blodsjukdom eller tumörer i benmärgen. Han sa att det inte såg så bra ut. Snacka om chock.
Hade svårt att sova på natten och på jobbet hade jag telefonen på mig hela tiden ifall de skulle ringa om något besked. På kvällen fick jag prata med en ny veterinär och nu såg det LITE bättre ut. Blodvärdena såg något bättre ut, även om det fortfarande är illa. Hon sa att man inte kan utesluta tumörer, men att det nu mer ser ut som en infektion. Hon sa också att det varit riktigt kritiskt dagen innan.
Idag pratade jag med ytterligare en veterinär och idag äter och dricker älskade Challeman. Han är riktigt pigg och feberfri. Nu ska han stå utan behandling i helgen och hoppas på att han blir ännu bättre. Jag ska höra av mig på måndag igen så håll nu alla tummar!!!

Torsdag 21 januari

Idag är det ett år sedan min älskade Fille blev änglahäst.

Torsdag 14 januari

Varför ska jag drabbas av allt elände just nu för? Jag måste varit hemsk i mitt förra liv. Bödel eller nåt.
Charlie har haft feber i fyra dagar nu. I tisdags hade han 40.7. Veterinären har varit ute två gånger så nu är man 7500 kr fattigare. Blodproverna visar att det är något virus. Det mest skrämmande är at han inte äter och dricker. Har fått tvinga i honom några liter vatten. Som tur är pillar han i sig lite ensilage då och då. Det är ganska blött,  så lite vätska får han i sig. Har fått febernedsättande pulver som han får en gång om dagen. Det funkar i några timmar. Sista kuren får han på lördag kväll. Har han feber på söndag igen så måste det bli veterinär igen

Lördag 9 januari

JAG ÄR TRÖTT PÅ KYLAN!!!
-22 grader här på morgonen.
Nu vill jag kunna rida ordentligt och inte behöva frysa och stänga dörrar hela tiden.
Vår, tack!

Tisdag 29 december

Julen är avklarad och nu väntar några lediga dagar.
Apollo har fått snösulor och broddar idag så nu kan han få springa i full fart.
Charlie får gå barfota i vinter nu när han ändå ska vila.
Igår var vi i ridhuset på Mjölby ridklubb. Emma travade över bommar och Christoffer hoppade 65 cm. Bra gjort!
På nyårsafton åker nog Anneke och jag dit och rider dressyr om det inte blir för kallt. Fast i ridhuset är det riktigt skönt.
Anneke tyckte jag såg så utsvulten ut idag, så hon bjöd på jättegod spenatlasagne. Tack!
God fortsättning alla vänner och ett gott nytt år. Det kan ju inte bli värre än 2009, eller..?

Lördag 19 december

Vilken vinter vi har fått. Alldeles för kallt för min smak. Minus arton grader är inget skönt. Det går inte att rida och det blir inga långa skogspromenader när man har en ridgeback. Stina fryser och ligger helst bara undet täcket i mattes säng. Christoffer och Emma följde med till stallet idag och tog en promenad med hästarna. Det är så knöligt i hagen, så de rör inte så mycket på sig.
I morgon ska det pyntas i stallet.

Torsdag 17 december

Måste börja med att berätta om något konstigt som hände i tisdags. När Louise kom till stallet för att lunchfodra, stod Apollo alldeles blöt och frusen utan täcke. Louise kollade i stallet om Patrik glömt att ta på det på morgonen, men där fanns det inte. Hon tog in Apollo och Charlie och gav dem lunch inne. Sedan letade hon efter täcket i hagen. Hon hittade det alldeles sönderrivet. Båda bogspännena och bukgjorden var fortfarande knäppta, så han måste ålat ur täcket. Mystiskt.
I går var vi, Pia och jag, i Skara igen med Charlie. Nu kunde de konstatera att han har en gaffelbandsskada. Väldigt liten men den finns där. De kan tydligen få väldigt ont av detta så det är ju inte konstigt att han blir halt vid belastning. Det finns lite olika behandlingar man kan göra, men inget supereffektivt tydligen. Han ska nu få vila i åtta veckor och kolla om han blir bättre av att få ta det lite lugnt. Sedan ska vi tillbaka till Skara i mars för att diskutera vidare. Under tiden i vinter, ska han få behandling med infrarött ljus (http://www.infrahorse.se/ ) och kanske laser. Veterinärerna där är ändå ganska hoppfulla inför framtiden, eftersom skadan är så pass liten.
När vi skulle åka hem var det snöstorm och glashalt. Utanför Falköping hade en långtradare vält över vägen, så det var bara att sitta i stormen och vänta. Efter femtio minuter kom vi förbi. Det var inget roligt att köra med hästkärra i det vädret. Drivor med snö här och var och vinden tog tag i transporten ibland så vi höll på att blåsa av vägen. Det tog fyra och en halv timma att ta sig hem. Charlie stackaren var så trött när vi kom hem. Tur att han är en sån ängel. I Skara säger de att han är en ovanligt trevlig fyraåring. Och otroligt vacker. Så sant!

Söndag 6 december

Lovade Emma att skriva här och berätta om hur duktig hon och Christoffer varit idag. Vi tränade hoppning inför julklappshopningen nästa helg. Emma travade runt en bana och klarade det galant trots att Apollo var riktigt pigg. Christoffer galopperade runt banan utan problem. Det var ju inte längesedan de behövde ledare... Pappa Håkan hoppade också lite, men jag tror faktiskt att det känns tryggare när barnen rider!

Torsdag 3 december

Uj vad tiden rusar iväg. Snart andra advent. Jag har fått upp lite andventsljusstakar och stjärnor, så lite mysigt är det här.
Tog en promenad med Charlie ikväll. Det har kommit LITE snö, så det var ganska ljust ute. Han var såå pigg. Vet inte om jag törs sitta på honom just nu, men om två veckor ska vi till Skara igen och då ska han ridas...
Nästa söndag ska Emma och Christoffer på julklappshoppning med Apollo. Hoppas han sköter sig. Han tycker ibland att det är VÄLDIGT roligt att få komma iväg och hoppa.
På tisdag har jag min första salstenta. Håll tummarna för själv är jag inte så jättemotiverad och vet inte riktigt vad det är jag ska kunna. Det handlar om utvecklingspsykologi och det är så mycket gubbar och teorier att hålla reda på.
Ha det så bra i mörkret!

Lördag 21 november

Idag har vi varit på utställning i Åtvidaberg. Visserligen bara en inofficiell, men det är bra träning. Domare var Carina Sandell-Widin. Stinas polare från Hästholmen, Oya och Balto, var på plats. Vi träffade även två nya bekantskaper; Maja och Taz. I vuxenklassen var det tre tikar och Stina kom tvåa, slagen av Maja. Kritiken hon fick:
Utmärkt typ och storlek. Härligt feminim. Aningen klen underkäke. I övrigt bra huvud och trevligt uttryck. Välkroppad. Utmärkt benstomme. Något lång i länden. Vacker och stark rygg. Normala vinklar. Rör sig med bra steg. Bra temprament. Välvisad.
Vi fick HP men Maja blev BIR och gick vidare till gruppfinal.
Alltid kul att träffa nya ridgebackvänner. Vi bytte telefonnummer, så jag hoppas att vi ses fler gånger. Oya och Balto träffar vi nästa helg igen då det är ridgebackträff på Omberg.
Sedan åkte jag till stallet och tittade på när Emma red. Jag blev så sugen att jag var tvungen att rida lite, jag också. Och vet ni vad!? Jag hoppade några språng för första gången på flera år. Apollo tycker det är SÅÅ kul och faktiskt kändes det riktigt bra.
Longerade Charlie. Han såg tyvärr lite oren ut på bakbenet.
Imorgon bitti har jag fodringen och sedan ska jag till mamma och äta frukost. Varm choklad och hembakat bröd. Det ni! Vilken start på dagen. Sedan blir det nog en skogstur med Apollo.

Söndag 15 november

Har fått en award från Jessica http://jessbodin.blogg.se/
Ska berätta tio saker om mig själv. Borde ju inte vara så svårt, men jag måste nog fundera lite.
1. Mitt första egna djur var en hamster vid namn Oscar.
2. Jag har KO-SKRÄCK!
3. Min pappa dog i hjärtinfarkt när jag var femton år.
4. Arne och jag har rest en hel del och favoritlandet är Frankrike. Brasilien och Portugal är inte heller så dumt.
5. Vi gifte oss den sjätte juni 1998 i Västra Hargs kyrka.
6. Jag sitter med i två styrelser och är sekreterare i båda; Lycketorps ryttarklubb och Arabhästen I Sporten.
7. Jag Älskar choklad!
8. Min körkortsbehörighet är A BE.
9. Mina tänder satt väldigt konstigt innan jag fick tandställning. För att kunna rätta till dem, drogs många ut: 9 mjölktänder och 4 permanenta.
10. Jag gillar inte kyla. Det är så jobbigt att frysa. Sol och värme, tack!

Nu skickar jag den vidare till:
Min stallpolare Louise: http://legendarylowice.blogg.se/
Stinas syster Bella och hennes matte Eli: http://home.online.no/~ewinsj/index.cfm
Min systersons flickvän Sara: http://palmenius.blogg.se/

Tisdag 10 november

Det blev en låång dag igår. Upp kl. 4 och fodra. Apollo trodde inte sina ögon när jag kom så tidigt. Han ville inte riktigt vakna. Kl.6.15 bar det iväg. Tur att snälla Veronica var med och höll mig sällskap. I Skara fick jag så mycket beröm för Charlies temprament. Han var så lugn och snäll. Vet Ullrica tyckte han var en riktig snygging. Hon skrev tom kommentarer om honom i journalen. Vi har kommit problemet ett steg närmare nu. Han verkar ha problem med gaffelbandet på hö bak. Tyvärr var han bedövad där, så det var svårt att se exakt på ultraljudet, så den 16 dec måste vi tillbaka. Ryggen däremot såg bra ut. Infl var borta så att han spänner sig kan ha med benet att göra. Tyvärr är det inte något bra att ha en gaffelbandskada, men det vore ju skönt att veta varför han inte är OK. Ev kommer han att få vila hela vintern efter nästa ultraljud.

Lördag 7 november

Helg igen...
I går kväll var jag med styrelsen i Lycketorps ryttarklubb i Vadstena. Vi var på teater mitt i maten. Underhållning, god mat och trevligt sällskap. Tyvärr är jag alldeles för trött på frdagar för att det ska bli riktigt ös. Skyller på att det var fredag, det kanske är åldern det beror på?!
I morse följde jag med Arne till Linköping för att kolla på innebandy. Hans lag, Dentus, gjorde en kanonmatch mot ett bra lag och det blev till slut 4-4.
På em försökte Anna och jag rida i skogen, men pga avverkning så har de lagt sprängsten på vägen och det gillar inte hästarnas hovar. Det blev en skrittur på en timme. Apollo var inte helt nöjd med det. Han vill helst bara galoppera.
Imorgon ska Monica och jag åka till Vadstena slott på gammeljul. Vi har ju ingen far att fira så vi får roa oss själva.
På måndag bär det av till Skara med Charlie igen. Han är oren på ett bakben och väldigt spänd över ryggen. Det här besöket går på samma försäkringsperiod som det förra, så det är bara att passa på för billigt är det ju inte. Den här gången får jag sällskap av Veronica som i torsdags kom hem efter ett år i New York.

Lördag 17 oktober kl. 22.30

Är såå mätt efter smörgåsbord och kräftor. Gott!
Måste berätta om Emma och Christoffer som tömkörde mina hästar idag. Dom måste vara naturbegåvningar! Det är inte lätt att hålla reda på långa tömmar och stora hästar men det gick hur bra som helst. Kolla själva på bilderna.

Lördag 17 oktober

Som vanligt har dagarna och veckorna ramlat iväg. Märker det när jag ska uppdatera här att mycket har hänt sedan sist.
Vi har nu köpt en lägenhet på Svartåliden i Mjölby. På fjärde våningen utan hiss. Mycket motion kommer det att bli...
Mäklaren har varit hät och tittat på vårat hus och det blir visning 5 november.
Hästarna rids för fullt. Emma, Christoffer och Håkan håller igång Apollo ( eller om det är han som håller igång dom...).
Håkan har även ridit Charlie ett par gånger. På onsdag kommer min tränare Monica till stallet och håller träningar. Hon ska kolla Charlie och se om vi behöver ännu en tur till Skara. Christoffer ska rida Apollo och jag ska även rida Cludde. Anna ska vara med på Hector och Sara kommer från grannstallet på sin fina ponny Frasse.
Idag blir det innebandymatch med Arnes lag Dentus och kräftskiva hos svärföräldrarna ikväll.
Imorgon ska Stina och jag på Rhodesian ridgeback träff i Linköping. Och så skulle vi behöva röja i huset inför kommande fotografering och visning... Har nog inga problem med att få tiden att gå den här helgen heller.

Söndag 4 oktober

Nu finns det några nya bilder i fotoalbumet...

Lördag 3 oktober

Då var årets KM avgjort och kan ni tänka er. Cludde och jag kom tvåa. Tyvärr så hade domaren missat att ge poäng på en bedömninggrupp. Hade vi fått en sjua där ( vilket jag tror det var ) så hade det blivit delad vinst och strax över 60%. Cludde var såå duktig. Inte alls rädd och tramsig utan koncentrerad och lösgjord. Kanske till och med blir någon lokal LC så småningom...
Tack Louise för lånet av din fina häst!
Nu sitter jag med min hemtenta igen. Frågan för dagen är Vad är vetenskaplig kunskap? Himla intressant.
Ikväll har Arne och jag bjudit oss sjäva till Familjen Bernfort. Vi tar med fyra kilo kräftor i utbyte mot lite mat. Ska bli gott hoppas vi.
Bilder från KM:et kommer när jag fått några från Louise...

Fredag 2 oktober

Vart tar dagarna och veckorna vägen?
Tiden går så fort. Tur att man inte blir äldre.
Veckan har varit full av ridning, pluggande och jobb.
Imorgon är det dags för dressyr KM. Håll tummarna för mig och Cludde. Vi kommer att behöva det!

Torsdag 24 september

Det blev en låång dag i Skara i måndags. Charlie fick massor beröm för att han skötte sig så bra. Stackaren var väldigt trött när vi kom hem. Tre timmar dit och en massa undersökningar och så tre timmar hem.
Vi fick en toppen veterinär som hette Henrik Nyberg. Först ultraljudade han hjärtat. Nu såg det faktiskt bättre ut än sist. Då fick jag ju veta att det inte kunde bli bättre. Mystiskt men bra. Hjärtfelet finns ju kvar, det hörs liksom, men klaffarna såg riktigt bra ut.
Sedan blev det lunchpaus och så var det dags för ryggen. Inte konstigt att han haft ont. Sjätte ländkotan har roterat 7 mm. Det är väldigt lite för att vara på en häst och många har det. Även människor och hundar. Han har också en cysta mellan femte och sjätte. Henrik tyckte att problemet egentligen var så litet så han borde inte blivit så halt men alla är ju olika känsliga. Nu ska han äta Metacam i tio dagar och så ska han skrittas. Är han inte bättre om en månad så kan jag åka tillbaka och cortisonbehandla kotan.
så var det dags för böjprov fram igen. Fortfarande halt men vi behandlade inte. de trodde inte att han har kotledsinflammation eftersom benen inte är galliga. Förmodligen har han överbelastat när det gjort ont bak.
Smmanfattningsvis en positiv dag. Nu är det bara att vänta och hoppas! 

I tisdags föll en stor sten från min projektgrupp.
Vårt första inlämningsarbete blev godkänt med mycket positiva kommentarer. SKÖÖNT!

Söndag 20 september

Det här blev en riktig idrottshelg: I fredags spelade Arnes innebandylag, Dentus match. Det blev vinst och de var faktiskt riktigt bra.
I går var V.Hargs A-lag i Vadstena och vann med 5-1. Sedan red jag dressyr med Cludde. Om två veckor är det KM. Håll tummarna!
Idag spelade Christoffer fotbollsmatch mot Tjällmo. Motståndet var riktigt bra, ändå blev det seger med 3-0.

Torsdag 17 september

Igår red Christoffer och Emma clearround i Lycketorp. De var helt otroligt duktiga båda två. Att klara av att komma ihåg en bana på nio hinder och rida en pigg häst som gärna galopperar och hoppar över bommarna när han får chansen är inte helt lätt. Men ni klarade det galant. Och så måste jag berömma Apollo också. Han är bäst!

Söndag 13 september

Idag måste jag bara berömma mina syskonbarn!
Christoffer spelade fotbollsmatch mot Zeros idag. Mjölby södra vann med 2-0 och Chrille gjorde en av sina bästa matcher någonsin.
Emma kom efter matchen och red Apollo. Helt på egen hand travade hon över bommar och var jätteduktig.
Bra gjort båda två!

Lördag 12 september

Äntligen lite uppdatering!
Dagarna bara försvinner och mycket har hänt sedan jag sist skrev här.
Charlie har varit på kliniken och fått bakknät kollat. Nu visade det sig inte vara knät som var problemet utan länden. Mellan 4:e och 6:e kotan finns troligen något som irriterar honom. Han hade väldigt ont där och kickade rejält när de tryckte på ett speciellt ställe. Han röntgades men det gick inte att se något. Nu ska hans rygg istället ultraljudas och det kan de inte göra i Mantorp, utan vi måste åka till Skara. Måndagen den 21:a bär det iväg dit.
Förmodligen har han överbelastat frambenen och även blivit halt där, så kotorna behandlades med cortison. Det är ju också snart dags att kolla hans hjärta igen, så det passar vi på att göra i Skara plus en behandling till av frambenen. Tur att Anna ska följa med!
Apollo är något bättre i benen. Vi försöker att sysselsätta honom med lättare ridning, promenader och tökörning. Emma och Christoffer rider ibland och på onsdag ska de få "hoppa" clearround i Lycketorp. 20 cm ska de ta sig över. Det är nog så knepigt att styra runt en stor häst till rätt hinder när man inte ridit så länge.
Stina lider fortfarande av sin foderallergi. Hon är alldeles prickig och har tappat mycket av pälsen. Hon är pigg och glad men ser förskräcklig ut.
Så har vi nog tagit ett stort beslut; att sälja huset. Det är såå mycket jobb hela tiden att hålla allt i trim. Pengar går det också åt och eftersom vi inte har något intresse alls av att rensa ogräs osv. så blir det nog en bostadsrättslägenhet. Vi ska titta på en trea på Bondegatan på måndag.
Ikväll ska vi till Norrköping och fira marie som fyllt 40. Hoppas det blir trevligt!

Söndag 30 augusti

Den här helgen har jag hunnit med att titta på två streamade föreläsningar och skumläsa lite i jätteroliga böcker.
Nu måste jag börja anteckna lite. Nästa vecka ska vår  första gruppuppgift vara inlämnad. För att spara tid, delde vi upp jobbet och jag ska skriva vetenskapligt om " Behövs skolan ? Ge exempel på hur skolans utveckling samvarierar med och styrs av samhällsutvecklingen."
Kul va´? Ingen som har lust att hjälpa till...
igår blev det två fotbollsmatcher som avbrott i föreläsningarna. Christoffers lag spelade oavgjort och Västra Harg vann.
På ridfronten är det väldigt lugnt just nu eftersom Apollo är sådär i frambenen och Charlie har ju ont i ett bakknä. Han ska besöka kliniken i Mantorp på onsdag.

Torsdag 20 augusti

Attans också. Charlie är fortfarande halt.

Onsdag 19 augusti

Då är man student nu då!
Var i Jönköping på kursstart idag. Herregud vad mycket information man får. Och vad mycket vi ska lära oss och lämna in och tenta och läsa och...
Första kursen heter skola och lärarroll och är på 15 hp.
Nu måste jag handla lite böcker och sätta igång med läsningen. Några problem med sysselsättning kommer jag nog inte att ha på 4.5 år!
Charlie har haft lite problem med ett bakknä i veckan. Nu ser det bättre ut så imorgon åker vi till Monica och hoppas att det ser bra ut. Nästa lördag kanske det är tävlingsdebut...
Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping.

måndag 10 augusti

Då var det dags för verkligheten igen. Hela året går man och längtar efter semester och helt plötsligt är fem veckor redan över.
Första arbetsdagen gick ganska bra men jag var trött när jag kom hem. Ska ju jobba på förskolan i Västra Harg nu och har nästan glömt bort hur det är att jobba med så små barn. Men det ska nog gå bra.
I går åkte Anna och jag till Elmia och tittade på utställning av svenska bruksraser. Vi såg en riktigt fin rasparad med ardennrar, russ och nordsvenskar. Det fanns även uppvisningar bla barbacka hoppning, köruppvisningar och damsadelridning.
Sedan åkte vi till A6 och åt lunch och sedan tillbaka till mässan för att se BIS. Bäst In Show blev en mycket fin nordsvensk hingst.
Tycker det är otroligt häftigt att se så stora och tunga hästar röra sig så lätt och smidigt!
En annan rolig sak är att Veronica skrivit i min gästbok. Har känt henne sedan hon var en tvärhand hög. Just nu är hon au pair i New York. Har lovat henne en bild på henne och min ponny Evelina. Vi var i Linköping och hoppade clearround en gång för ganska länge sedan. Håll till godo Veronica:

Torsdag 6 augusti

I dag åkte Stina och jag till Tranås. Hon är väldigt trött på småhundarna här hemma och behövde matte för sig själv en stund. Efter en god lunch tog vi en promenad i det varma, underbara vädret.
Anneke skrittade Apollo och jag Charlie i skogen i kväll. Det var alldeles ljummet och skönt. Tyvärr mycket myggor men man kan väl inte få allt...
Sedan red jag Cludde på banan. Claudius som ham egentligen heter, är en korsning halvblod/nordsvensk. En rejäl häst som blir riktigt fin när han mjuknar och kommer till ro. Han är ganska tittig och en gång blev han rädd vid hundkojan brevid banan och flög iväg. Det var väldigt nära att jag stod på näsan, men balansen är det visst inget fel på, som tur är.
Det är som sagt var mycket häst att flytta omkring på, men jag tyckte nog att han blev riktigt fin emellanåt. Fick se på bilderna efteråt att jag sitter i värsta stolsitsen. Får väl skylla på hoppsadeln och att man nästan sitter i spagat på den breda ryggen..
Imorgon bitti ska jag träffa Jennie klockan åtta i stallet för en ridtur i skogen med Charlie och Maja.

Tisdag 4 augusti

I kväll har charlie och jag varit på träning. Det var äntligen varmt och skönt och vi blev väldigt trötta och varma båda två. Tyckte att det gick riktigt bra. Tränade på tre serpentinbågar och hörnpasseringar. Galoppen är fortfarande stor och lite svår men vi lyckades ändå göra 15 meters volter. Så första starten i LB:1 är nog nära nu. Blir nervös bara jag tänker på det.

Våra lånehundar här är lite rastlösa, så imorgon ska jag nog gå ner till Skogssjön med Amix så han får simma lite. Kastar man ut en boll i vattnet så hämtar han den och kommer tillbaka. Förhoppningsvis så blir han lite trött och lugn efter det.

På kvällen åker nog Arne och jag till Skänninge en sväng. Vi brukar aldrig handla något men har man tur så träffar man några trevliga människor att prata med.

Lördag 1 augusti

Stina har varit lite krasslig ett tag nu. Hon har ätit något hon inte tål och blivit alldeles prickig. Sedan slutade hon att äta helt. Eftersom hon har en tendens att vara för smal så blev hon väldigt mager snabbt. Hon var väldigt slö och ledsen en period också. Nu göder vi henne med sånt hon tycker extra mycket om och för att få henne på bra humör åkte vi till kompisen Oya i Hästholmen igår. Behöver nog inget säga. Bilderna talar för sig själva...
Trevligt var det i alla fall. Johan, Jess och barnen är väldigt pratsamma och lätta att umgås med. Ser fram emot att träffa er i Askersund igen.
När vi kom hem blev det klädbyte och en tur till stallet. Tömkörde Charlie och det gick riktigt bra.
F r o m igår och en vecka framåt ska fam Bernforts hundar bo här. Rickie som är en Shetland sheepdog är pensionär och gör inte så mycket väsen av sig. Amix är en mycket glad Tollare som gör allt för att få igång Stina och oss människor.
Nu ska jag åka på dressyrtävling i Mantorp och titta på Charlies syster Chanesca som det gått så bra för i sommar.

Tisdag 28 juli

Har kommit hem från Strängnäs och det intensiva arbetet där. Det har varit roligt att träffa gamla bekanta och även nya duktiga förmågor. Har knappt hunnit se något av tävlingarna men några fina ekipage och uppvisningar har jag ialla fall sett. Det var otroligt rörigt och intensivt i sekretariatet men ryttarna verkade nöjda. Vi fick mycket beröm och det känns skönt när man är så otroligt trött. Har jobbat från 6.30 till 22.00 i stort sett varje dag.
Nu är det skönt att vara hemma och ägna sig åt sina nära och kära. Charlie ska sättas igång efter tre veckors vila. Ska nog longera honom i några dagar innan jag törs sätta mig på honom. Apollo verkar skaplig så hans skritturer fortsätter.
Eventuellt så närmar sig Charlies tävlingsdebut...

Onsdag 22 juli

Idag bär det av till Strängnäs och Arab-SM.
80 ekipage som gör nästan 400 starter på tre dagar. Jag är sekretariats ansvarig, så det blir fullt upp. Roligt men också väldigt jobbigt. Det är hoppning, dressyr, western, utställning, terränghoppning...

Onsdag 15 juli

Visst är det skönt med semester, men nu vill jag faktiskt ha lite ordentlig sommar. SOL och VÄRME TACK!
Första semesterveckan gick åt till att läsa. Har läst ut tre böcker.
Den här veckan jobbar jag i foderbutiken. Har ni vägarna förbi så kika gärna in http://www.stallmagasinet.se/.
Charlie har fått sommarvila och jag har ridabstinens! Har blivit erbjuden att rida andras hästar men det är ju inte samma sak.
Apollo skrittas igen och han känns mycket bättre nu. Travade några steg igår och det kändes lovande.
Kan också berätta att jag blivit antagen till högskolan i Jönköping. Ska läsa till förskollärare på distans. 4.5 år tar det innan jag är färdig...Jag ska jobba 75% fyra dagar i veckan och ägna en dag åt studier.
Måste passa på att tacka Christoffer och Emma som härom dagen hjälpte mig att tvätta och smörja sadlar och träns. Vi höll på i tre timmar och ni var såå duktiga!

Söndag 5 juli

Söndag 28 juni

Oj, vad varmt det var att köra hö idag. Men nu är det fullt på skullen och det doftar så gott i hela stallet.
Jag njuter i fulla drag nu när det äntligen har blivit sommar på riktigt. Håller det i sig ett tag till kanske till och med jag tar ett dopp i Skogssjön...
I går var vi i Vikingstad för Monicaträning. egentligen gick det inte så bra men Arne kan verkligen få till fina bilder. Eller hur!
Sadeln lägger sig till höger och för att balansera upp skjuter Charlie ut bogen och jag rider honom högerställd. Hästen var egentligen duktig, det är hans vingliga matte som måste skärpa sig. Som avslutning red vi LB:1. Första programmet nånsin för detta ekipage. Vi hade inte fått så höga poäng men vi klarade oss nästan igenom programmet utan större fel. Avbrott i galoppen en gång. Men men...

Tisdag 23 juni

Ibland kan faktiskt dåliga saker vara bra.
I går var Apollo så himla dålig. Han hade svårt att röra sig och han var så nedstämd. Anna gick en promenad och sedan kollade jag honom på volten på ridbanan. Trava gick nästan inte alls.
Jag började faktiskt fundera på att ta bort honom. Det är hemskt att se honom ha ont.
Men så idag kom provsvaren. Han har borelia!
Det är ju inte alls så bra, men förklarar mycket av hans krämpor. O så går det ju att behandla. Bitte kom med det samma. Han ska få behandling en gång om dagen i fem dagar.
Hon var positiv och sa att han kommer bli rejält bättre av injektionerna. Hovledsinflammationen har han ju kvar, men mycket av stelheten och ömma leder kommer att bli bätre. Nu är det bara att ge honom tid att läka!

Lördag 20 juni

Idag när Emma och Christoffer kom till stallet sa jag att Emma fick rida Apollo och Christoffer skulle ta Charlie. Christoffer blev alldeles vit i ansiktet men efter lite övertalning gick han med på det. Ridturen gick jättebra och det blev tom lite trav på ridbanan.
Det gick ju bra, eller hur Chrille?!

Midsommarafton 19 juni

Ingen väckarklocka som ringde i morse. Härligt. Jag vaknar ju alltid tidigt ändå, men det är så skönt att ligga kvar i sängen en stund. Åkte upp till stallet. Hästarna stod och sov i hagen. Det såg så fridfullt ut. Red charlie på banan. Han sparkade bakut en gång men det var ett glädjeskutt. Det tycker jag är helt OK. Han var så duktig. Snäll och lyhörd. Jag är så stolt över honom att jag kan spricka.
När jag släppt ut honom i hagen satte jag mig på en sten och studerade dem. Apollo brukar alltid komma fram och pussas men han var tydligen väldigt hungrig och tittade knappt inte åt mig. Eller också var han svartsjuk...
Däremot kom Charlie fram och la huvudet i knät på mig. Vi skulle mysa tyckte han. Han blåste varm luft i huvudet på mig och pussades i hela ansiktet. Sedan la han en varm, mjuk mule mot min kind. Satt så i en halvtimme. Vilken lycka! Han är såå go.
När jag var på väg hem ringde min mobil. Kunde inte svara just då men Fantomen hade läst in ett meddelande. Han ville att jag skulle ringa till fam Bernfort. Emma och Christoffer var ridsugna. De kommer imorgon em. Kul att de vill rida tycker jag.
Hem och åt sill och potatis och har nu läst och slappat hela em för att ladda till dagens fotbollsmatch. U 21 landslaget spelar ju mot Italien. Heja Sverige!
I kväll ska vi åka och våldgästa min syster Gunilla och Tommy och Ihra som campar i Gränna.

Torsdag 18 juni

I går var det tömkörningskurs för Charlie igen. Jag är så stolt över honom att jag blir alldeles tårögd. Jenny som håller i kursen är helt förundrad över att en fyraåring är så lätt att hantera och så duktig. Hon tyckte det hänt massor med honom sedan hon var på besök senast. Han är inte alls så vinglig längre och han är mycket mer taktmässig i traven. Det bästa av allt är han jobbar så bra med bakbenen. Jag tömkörde ganska mycket och fick mycket bra instruktioner och tips vad jag ska tänka på. Kunde tom göra jättefina skänkelvikningar!
Såren på halsen börjar läka nu. Han är fortfarande svullen här och var men förhoppningsvis så får han inga ärr. I hagen är det så lugnt och skönt nu. Dom njuter av att gå och äte eller bara stå och sova i solen. Sammie går ensam och tänker över vad han gjort. Hoppas han skäms ordentligt!

Fina Stina

Söndag 14 juni

Varför kan aldrig allt få vara bra?
Det började så trevligt. Utställning i Örebro. Bara ridgebackar.
Fina Oya blev bästa unghundstik. Stort grattis. Hon var såå duktig i ringen.
Domaren sonja Nilsson var jättetrevlig och gillade Stina. Kritiken löd; Högställd tik av utmärkt typ. Vackert huvud och uttryck. Utmärkt hals och överlinje. Utmärkt lång och djup bröstkorg men saknar bredd. Bra bakställ. Tillräcklig benstomme för sin storlek. Rör sig mycket sunt i kommande och gående.
Tyvärr så blev det ingen placering. Stinas släkting och juniorvärldsvinnaren Rex Ventors Opal var där och blev BIR o BIS.
Hon är verkligen jättefin. Domaren blev så rörd när hon såg henne att hon började gråta!
MEN Stina tog hem första priset i "Bästa ridge". Det är vi mycket stolta över.
Efter utställningen fick Oya och Stina leka. Härligt att se två ridgebackar i full fart. För att se bilder, gå in på Jess blogg:
http://jessbodin.blogg.se/
På kvällen skrittade jag Apollo och han kändes riktigt bra. Snubblade inte en enda gång och var jättepigg. Hoppas att han äntligen börjar bli bättre.
Men det var sedan det tråkiga hände. Charlie blev jagad och sprang in i en vajer till en kraftledningsstolpe. Han slet bort hud på halva halsen och lite i huvudet. Tyvärr vill inte mobilkameran prata med datorn så jag kan inte visa några bilder. Det ser inte roligt ut men det var nog tur att det inte blev värre än så.  Han kunde lika gärna ha slitit av sig pulsådern...
Han var chockad och hade väldigt ont när han kom in. Det gick bra att tvätta såren och efter en stund började han att äta. I morse var han som vanligt igen men såren är svullna och väldigt fula. Om inte tyglarna ligger emot så ska han nog få en skogspromenad med Håkan på ryggen i em. Apollo var ju så pigg och glad igår så vi kanske försöker oss på lite trav om allt känns bra.
I kväll ska jag dessutom rida Sammie. Han är en stor tysk vallack vars ägare är på semester. Han har placeringar i LA men ska visst vara trög. Han som är ca 175 cm hög och rätt grov kommer väl inte att känna mina korta ben...
Stinas fina ridge.

Fredag 12 juni

Regn, regn, regn.
Stackars alla studenter.
På vår avslutning i går var det kallt men uppehåll. Allt gick bra även om det är sorligt att en del barn slutar. Hoppas det kommer gå bra för dem.
Efter avslutningen åkte jag till Ullared. Ganska skönt att åka själv. Det var inte så mycket folk men väldigt urplockat. Bra för plånboken men jag hade hoppats på att komma hem med lite kläder.
I kväll skulle vi haft grillfest i stallet men vi skjuter på den tills det blir lite varmare. Om det är uppehåll kanske vi åker till Motala en sväng och tittar på Vätternrundan.
I natt ska vi ha Monicas hundar Rickie och Amix hos oss. Familjen Bernfort är i skåne på studentfest. Rickie är gammal och lugn så det brukar inte vara några problem. Amix däremot är som ett yrväder. Full fart hela tiden. Det kanske inte blir så mycket sömn i natt. Stina ska ju till Örebro på utställning i morgon. Går det inte bra så skyller vi på att skönhetssömnen blev störd.
Västra Hargs kyrka där vi hade skolavslutning i går.

Torsdag 4 juni

I går var det träning hos Monica igen. Var faktiskt lite nervös när vi åkte. Förra träningen var ju katastrof och de senaste veckorna har ju lillen inte varit på sitt bästa humör. Men igår var han helt underbar. Vi tränade takt och att länga på steget med bibehållen travtakt. Lång, låg form och lite galopp. Jag ska tänka på att inte rida så mycket med skänklarna utan han ska bli lyhörd av min röst och vikthjälper istället. Det gick så bra och nu känns det som att det kanske blir ett dressyrekipage av oss ändå!
Kusin Anna var med och jag börjar tro att hon inverkar på oss. Det går alltid bra när hon är moraliskt stöd.
Nu ska jag klippa och färga håret sedan bär det av till stallet. Hästarna får vara inne ett par nätter nu när det är så regnigt och kallt. Sedan jobbar jag i Rinna ikväll. Västra Hargs 4-5:or är där på läger. I morgon ska jag på allsångkonsert i Mjölby hembygdsgård med 1-2-3:orna. Håll tummarna för bra väder!
På kvällen kommer Jeanette och behandlar Apollo. Vissa dagar ser han skaplig ut men ibland är han fortfarande stapplig och stel. På lördag har Arne och jag bröllopsdag. Vi ska åka en sväng till Örebro. Arna ska hämta en fälg till motorcykeln. Det blir säkert lite shopping och god mat också. På kvällen firar vi framför TV:n. Det är ju VM-kval Sverige-Danmark. Spännande!

Söndag 31 maj

I går fm red jag en sväng på ridbanan. Charlie var inte alls med på noterna. Gick mest och tjurade. Till slut ville han inte gå fram alls. Sparkade mot skänkeln och var riktigt störig. Till slut tröttnade jag och rappade till honom med spöt på rumpan. Jädrar vilken reaktion det blev. Värsta bakutsparken och full fart. Jag satt kvar i sadeln som tur var och sedan gick det mycket bättre. Men jag var lite skakis efteråt.
Idag tog vi en tur till och idag var det en helt annan häst. Mycket snällare och mer samarbetsvillig. Han gick fram ordentligt i traven, svårare i galoppen. Men, men. Han bråkade åtminstone inte. I natt får hästarna vara ute. Det är ju riktigt skönt. Ska visst bli regn senare i veckan och då får de nog vara inne ett par nätter igen.

Här är Ärtan ( Artemis ) som Emma och Christoffer tar hand om på fredagar.

Lördag 30 maj

NÅGOT HELT OTROLIGT HAR SKETT!!!
I går red min syster Monica på Apollo! Hon har knappt aldrig suttit på en häst, men nu när hennes barn ridit på Apollo har hon sett hur lugn och snäll han är. Hon var faktiskt inte så svårövertalad så det kanske blir en fortsättning.
Efter halva vägen bytte vi pilot, så Christoffer fick rida lite. Emma red Ärtan och när vi kom hem ville hon trava lite på banan. Det blev några varv i trav men sedan ville den lilla bushästen hellre galoppera. Emma var jätteduktig men Håkan fick fånga in dem när det var dags att stanna. Ska försöka att få med mig kameran nästa gång.
Den här helgen är det mycket som står på schemat. Som vanligt. Höhämtning hos svärfar. På måndag börjar betessäsongen och då får vi stå för grovfodret själva om hästarna ska vara inne. Som tur var fanns det lite hö till övers till mig. Vi skulle visst få smörgåstårta när vi kom till Björke...
Sedan behövs det LITE jobb i tvättstugan och så det vanliga jobbet med hästar och ridning. Stina kommer nog också att få några långpromenader i det underbara vädret. På söndag ska jag försöka att hinna med en tur till Vadstena. Christoffer spelar match och det vill jag ju helst inte missa.

Lördag 23 maj

Usch och fy vilken träning det blev igår.
Det var såå varmt i ridhuset. Jag kunde inte andas och Charlie blev jätteslö och ville inte galoppera. Fick verkligen kämpa för att få fram honom. Tog ett spö till hjälp några gånger men då blir det lite hopp och skutt istället. Just nu känns det inget vidare. Jag kan inte rida och ska utbilda en stackars unghäst som inget kan. SUCK!
Monica tror att det börjar bli dags för sommarvila för den unge herrn. Det kanske är så att vi ska vila upp oss och ta nya tag till hösten.
Idag är det utställning igen. På Sharpman den här gången. Jag ska nu ta en promenad med fjompfia och se om hon kan vara lugnare idag och inte tycka att alla små, skälliga hundar är monster.
Återkommer med rapport...

Fredag 22 maj

Arne påminde mig igår om att det var länge sedan jag uppdaterade här. Jag har så himla mycket att göra just nu. Förstår inte vart dagarna tar vägen. Eller nätterna. Jag som är så kvällstrött annars, kommer inte i säng när det är så ljust och härligt ute. Brukar komma hem från stallet vid 20.30. Äter något och så blir det en låångpromenad med Stina. Härligt att gå i skogen på kvällen bland alla goda dofter.
Men ska berätta vad som hänt de senaste dagarna. Börjar med onsdagen då Jenny ( vet ej efternamn ) kom till Bockarp för tömkörning. Hon har varit där förut men jag har inte varit med då. Hon är dock VÄLDIGT duktig och tyckte det kunde vara kul att få se Charlie körd av ett proffs. Hon blev förälskad i honom och ville också ha en Challeman! Han var jätteduktig. Lättlärd och följsam. Hon gjorde t.o.m skänkelvikningar med honom. Sedan fick jag prova och hon gick med och instruerade och gav tips. Vi fick lite saker att träna på och så kommer hon tillbaka om en månad. Tyvärr ska hon flytta till Skåne.
I går var Stina och jag på drive in utställning i Motala. Det gick väldigt bra först. Fick nog den bästa kritiken nånsin. Men i finalen ville inte Stina vara med längre. Det är det stora problemet vi har. När det blir många hundar i ringen kryper hon ihop och vill inte alls visa sig. Imorgon ska vi till Sharpman. Det får nog bli den sista inofficiella utställningen. Det är bättre att åka på ridgebackutställningar. Det är ofta tyst och lugnt då och inte några småhundar som kan vara läskiga. Hoppas vi kan komma iväg på ridgebackspecialen i sommar. Den går utanför Göteborg och så brukar vi åka till Askersund.
Idag ösregnar det och vi ska åka på träning, Charlie och jag. Fick precis SMS från Monica att vi kan vara i ridhuset i Tollstad. Skönt!
Höll på att glömma något kul. Emma och Christoffer ska börja att sköta Ärtan i mitt stall på fredagar.

Lördag 9 maj

Idag har Stina varit på utställning! Det var en inofficiell drive-in utställning som ju egentligen inte betyder något, men behållningen gick till svenska djurskyddet. Så för den goda sakens skull åkte vi till Vidingsjö. Domare var Eva Bjärud som blev jätteförtjust i Stina, främst huvudet.
I finalen var det ca 30 hundar. Det var två domare som dömde och vi klarade flera gallringar. Till slut var det ca 8 hundar kvar och Stina började tröttna. Hon kröp ihop något och drog upp buklinjen så då åkte vi ut med kommentaren; vilken förtjusande hund!
Vi träffade för ovanlighetens skull två ridgebackar till. En ettårig hane som Stina inte hade något till övers för, och en elvamånaders tik från Hästholmen; Oya.
De lekte jättebra så vi bytte telefonnummer och förhoppningsvis blir det lek fler gånger.

Onsdag 6 maj

Hu vilken kall och regning dag det varit idag. Mina elever i femman hade utegympa i Mantorp. Det var tur att jag hade en extrajacka i bilen annars hade jag nog frusit ihjäl. På eftermiddagen skulle fritids gå till skogen. På med regnställ och gummistövlar. Nu var det som tur var lite varmare.
Idag har Jeanette behandlat Apollo för andra gången. Frampartiet var mycket bättre, men nu börjar hans andra skavanker visa sig. Länden gjorde rejält ont nu. Det blir behandling om en vecka igen.
Igår var det träning för Charlie. Han är så duktig. Nu kan vi galoppera på stora mittvolten. Det ni!  Började med skänkelvikningar också. Flyttade några steg i skritt. Han har så lätt för att lära sig. Det är bara piloten som måste skärpa sig. Men det är så svårt att hålla reda på alla kroppsdelar samtidigt. Händerna ihop på var sin sida av mankammen, in med armbågen, sänka höger axel och skjuta fram den, sitta till på högersidan, upp med huvudet, på med vänsterskänkel...
Och så finns det dom som säger att det är väl inte så jobbigt att rida!?
Har lagt in lite nya bildet i fotoalbumet som Louise tog när vi släppte ihop hästarna i Bockarp.
Nu ska jag lägga mig i sängen och läsa. Med Stina under täcket som bäddvärmare. Läser Mons Kallentofts nyaste deckare. han skriver om en poliskåren i Linköping, så man känner ju igen platserna han beskriver t.ex Bosses glassbar.

Lördag 2 maj

Blev en lugn och trevlig valborgskväll i Bockarp. En stor brasa, trevligt folk och korvgrillning. Alldeles lagom.
I går kom Jeanette och behandlade Apollo med sitt infraröda ljus. Hon har behandlat mina hästar förr och även mig för diverse krämpor. Det funkar verkligen och är helt ofarligt. Jag får honom inte att äta Fenylbutazonet, men ljuset har samma effekt. Läs mer här: http://www.infrahorse.se/
Sedan åkte jag till Borensberg och tittade på Christoffer som spelade fotboll. Vilken kanonmatch grabbarna gjorde. Vinst med 10-1!
Red Charlie på kvällen. För första gången tramsade han lite. Bara lite, men fick kasta spöt. Han reagerade lite väl mycket på det.
Sedan kom Christoffer och Emma och pysslade lite med Apollo. Tack för det. Han gillar verkligen er!

Onsdag 29 april

2009, vilket j-vla år.
Var på kliniken med Apollo idag. Han har ju varit knackig ett tag och idag kom domen. Det finns inget att göra åt hans dåliga ben längre. Han är behandlad så många gånger och med tanke på hans ålder så...
Han hade ont i alla leder i frambenen och i bogen. Nu ska han få butta i en vecka så får vi se om smärtan släpper. Gör den det så behåller jag honom som promenadhäst. Han med sitt lugn är ju perfekt att rida på i skogen när Charlie är med. Vet att en del tycker att en vallack inte är något att spara på, men så länge jag har råd och han är OK så finns han kvar hos mig.
För att få något roligare att tänka på så åkte jag till Lycketorp med Charlie. Det var hopp clearround där idag. Vi tog oss över nio hinder på tjugo cm. Var inte det bra gjort av dressyrtanten?
Charlie var såå duktig bland alla ponnisar men han var väldigt trött när vi kom hem. Det var ju så mycket att titta på och så ska man hålla reda på de långa benen samtidigt.

Tisdag 21 april

I går var Charlie och jag på vår första dressyrlektion. Hos Monica förstås. Fick några saker att tänka på: jag måste hålla ihop händerna, rakriktning och att rida framåt. Framåttänk hela tiden, framförallt i övergångarna.
Challeman skötte sig utmärkt. Även fast hans gamla kompisar busade i hagen behöll han lugnet. Vi till och med klarade av att galoppera flera varv. Eller kanske ska säga jag. Charlie har inga större bekymmer med nåt. Det är ju hans matte som måste lära sig.
Idag var jag i Lycketorp och hade lektion med Agnes. Hon red Parisienne. En mycket trevlig ponny som egentligen är hopphäst. Men Lena tycker att det är bra att lära sig var man har bogarna på hästen tex. Det var jättekul och båda två var duktiga och försökte verkligen. Ska dit nästa vecka igen.
Visst ja. Glömde berätta att Arne fotade igår. Blev en himla massa bilder. Lägger ut några i fotoalbumet.

Charlies första dressyrträning. 090420.

Söndag 19 april

I fredags åkte Apollo och jag till Monica för lite dressyrträning, men tyvärr var han fortfarande halt. Ska ringa till kliniken imorgon. Misstänker att det är ännu en hovledsinflammation.
I lördags släppte vi ihop de fyra vallackerna  stallet. Det gick ganska så bra. Sammie vallade Apollo och Charlie fick inte vara med de övreiga, men det var inget bråk. Var där ett tag och tittade till dem. Sedan bar det ivär till Skänninges konstgräsplan. Västra Hargs A-lag spelade säsongens första match mot Mjölby södra. Tyvärr var det en katastrofdålig match och de fick stryk med 0-6.
Åkte tillbaka till stallet på kvällen och tänkte äntligen sätta igång ridningen med Charlie. Men han hade givetvis trampat av sig en sko. Jag hade tänkt rida honom både lör och sön och på mån åka på vår första träning för Monica. Började fundera på vilken hovslagare som kan tänkas slå på en sko en lördagskväll. Ringde Bea och hon är ju en ängel! Fick komma dit direkt. Tur att Arne kan tänka sig att tillbringa en lördagskväll hos hovslagaren.
Idag var det morgonfodring och de vanliga bestyren på fm. Sedan åkte Anneke och jag till Solla gård. Folkungabygdens ryttatförening anordnade en dressyrclinic; Varför dömer domaren så? Riktigt kul. Domaren och jag var överens om de flesta bedömningarna så lite har nog gått in i allafall.
Sedan blev det en tur till Motala för att titta på Christoffer som spelade fotbollscup. De duktiga grabbarna gick till final men blev där slagna i Sudden. Men riktigt bra gjort!!! Sedan till stallet igen. Red Charlie på banan. Först surade han och ville inte gå. Apollo gnäggade istallet och stona i hagen var väldigt intressanta. Men efter lite övertalning så blev det riktigt bra. Vi vågade till och med på oss en galopp idag.
Bea, min räddande ängel!

Onsdag 15 april

I går var Anna och jag med Charlie hos en veterinär som jag inte kommer ihåg namnet på. Han kommer en gång i månaden till vet Åsa Frykman som har sin praktik i Rickard Björlings stall på Mantorptravet. Han är ultraljudsexpert och han kollade Charlies hjärta.
Det visade sig att han har pålagringar på klaffarna. Det gör att blodet flödar för fort, därav det konstiga, visslande ljudet. Det är inget han lider alls av nu, men ingen kan säga om det blir värre eller inte. Han tyckte att vi ska rida som vanligt i ett halvår och sedan kolla igen om det skett någon förändring. Detta är väldigt ovanligt hos hästar och han har fått detta genom en infektion. Både Monica och jag såg ut som frågetecken. Vi har aldrig sett honom sjuk, men han kan ha haft en förkylning som vi inte märkt. Han sa också att det är bättre att Challeman blir dressyrhäst eftersom han då inte behöver ta i lika mycket som en hopphäst. Tur för mig!
Men synd för hästen som är så duktig.
Så nu blir det ridning i helgen och på måndag ska vi rida vår första lektion för Monica.
På fredag är det Apollos tur att åka till Monica. Vet ju inte om han är OK i sina framben än, men hon ser ju direkt om något är tokigt.
Om han är bra ska vi släppa ihop dem med de andra vallackerna på lördag. Hoppas att de kan bli kompisar allihop. Vore ju skönt att inte behöva ta in Apollo när man ska göra något med Charlie.
Ikväll är det styrelsemöte i Lycketorp och i morgonkväll personalmöte på jobbet. SUCK!!!

Torsdag 9 april

Än är det visst inte slut på oturen. Idag var Apollo halt på ett framben...

Onsdag 8 april

Var hos farbror doktorn igår. Har en längre tid haft svårt att svälja och när jag äter fastnar mat i halsen. Han tog blodprov men kunde inte göra mer än att skriva remiss till öron i Linköping. Ska antagligen få svälja en kamera. BLÄ!
I dag skulle Charlies tänder kollas men det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Tänderna var ovanligt bra och fina men veterinären upptäckte ett hjärtfel. När första klaffen stänger så tjuter det. Jag fick också lyssna. Mysko minst sagt. Hon hade aldrig hört detta och han måste undersökas med ultraljud. Skara eller Strömsholm frågade hon. Ja, vart är bäst att åka. Men så kom hon på att Åsa Frykman på Mantorpstravet samarbetar med en specialist som kommer till hennes klinik ibland. Nu hade jag sån tur att han kommer på tisdag kväll. Halv åtta ska vi vara där så får vi se vad han kan se. Apollo var lite smått upprörd över att behöva vara ensam i hagen, så han tog saken i egna hovar och hoppade över staketet. Bara inte han blir halt nu. När jag skulle åka hem, upptäckte jag att en skruv gått in i däcket på bilen så det blivit punktering. Underbar dag va´!

Söndag 5 april

Ridturen med Anna igår gick jättebra. Apollo var som vanligt lugn och trygg. Charlie som knappt inte varit i skogen förut var otroligt lugn och fin. Han var ganska trött när vi kom hem efter en timme.
Idag red jag Apollo på banan på fm. Jag busred mest och han fick trava över bommar. Han var såå lycklig och det gick knappt inte att hålla honom när jag vände upp mot bommarna. På em var jag i Lagmanshallen och tittade på Christoffer som spelade fotboll. Äntligen är ju fotbollssäsongen igång!
Tillbaka till stallet för löshoppning. De andra i stallet hade hört om mina planer och blev intresserade. Först fick Vera, 2 år, hoppa. Det var första gången och hon var riktigt duktig. Så duktig faktiskt att hon till och med klarade att hoppa över grinden och ut från ridbanan...
Charlie är nog ingen dressyrhäst. Han seglade lätt över 1.20! Det såg väldigt elegant ut.
Cludde är en korsning nordsvensk/halvblod. Ganska tung i typen, men han gillade att hoppa. Det gick nästan inte att få stopp på honom.
en trevlig helg som gick allt för fort. Nu är det påsklov och jag ska jobba på fritids. Men imorgon är jag ledig. Ska åka till Monica och träna och på em ska jag på ett möte med skolchefen...
Visst ja. Stina hade sin kompis Kito här igår. Jag var ju inte hemma, men Arne fotade:

Fredag 3 april

Tänk vad lite sol och värme kan göra. Humöret blir så mycket bättre och vilken energi man får. Stina får långa promenader, ibland flera gånger om dagen nu när man inte behöver frysa.
Hästarna verkar ha anpassat sig väl. Red apollo på banan i går. Trots att en häst sprang som en tok i hagen brevid så tittade han inte ens. Jag ställde inte så stora krav på honom men han var ganska fin ändå. Charlie blev lite longerad och han bockade bara en gång!
Idag red jag Charlie och jag är så glad över min LILLA svarta häst. Han var så duktig och snäll. Han är ju egentligen inte riden så många gånger men han är verkligen en cool häst. I morgon ska kusin Anna rida Apollo och jag tar Charlie ut i skogen.

Måndag 30 mars

Oj vad det är trevligt med sällskap i stallet. Jag är ju inte så van vid det. Ikväll kom kusin Anna och borstade Apollo och klockan sprang iväg. Trots att jag inte red så blev klockan halv nio innan jag åkte hem. Hästarna verkar ganska lugna i sitt nya hem. Apollo äter inte sitt kraftfoder än, annars busar de i hagen och RULLAR sig i leran. Låter dem vara och rider inte den här veckan, men på lördag blir det premiärtur på Apollo för Anna och jag följer med på Charlie.
Vinst i LB:1 på arab-SM 2006.

Söndag 20 mars

Nu har hästarna flyttat till Bockarp. Vilket jobb det var. Började med att fodra och släppa ut vid sjutiden igår, sedan åkte jag med grejor och hästar hela dagen. Var inte hemma förrän vid åttatiden. Skönt med ett rent stall, sadelkammare och lite struktur. I morse var hästarna lugna ända tills det var dags att gå ut. Då blev de lite stirriga. Det brukar ju ta ett tag för dem att känna sig hemma. Än så länge går de i en egen hage eftersom Sammie har hovböld och bör ta det lite lugnt.

Måndag 23 mars

I lördags vid lunchtid körde vi Stina till familjen Bernfort och så bar det iväg mot Stockholm. 18.00 skulle vi träffa AHIS gänget i Silja lines terminal. Vi var ute i god tid och fick vänta ett bra tag. men hellre det än att stressa. EMD skulle uppträda på båten på kvällen, vilket resulterade i att alla hytter var fulla och ungdomarna var ännu fullare. Det tog otroligt lång tid att gå ombord så det blev ingen tid till att piffa till sig innan arabhästgalan. Det blev diverse prisutdelningar bla för arabhästlandslaget som gjorde så fina resultat på EM i Österrike. Sedan var det dags för trerättersmiddag. Allt var väldigt försenat, så klockan var närmare tolv innan maten var överstökad. När vi satt och åt så kom snygg Erik och knallade förbi. Vi gick till discot en stund och såg Danny uppträda. Han var riktigt duktig.
Eftersom både Arne och jag har lätt för att bli åksjuka, hade vi ätit tabletter mot detta. Tyvärr blir man väldigt trött av dem så vid ettiden kröp vi i säng. Dagen därpå började med en alldeles för dyr frukost och sedan var det AHIS årsmöte. Jag blev i år vald till sekreterare i styrelsen. Sedan blev det prat om avelsvärdering för arabhästar.
På e.m träffades Kicki och jag och började planera inför årets Sportcup och arabhäst SM. Vi är sekretariatsansvariga så det kräver lite jobb. Men vi längtar verkligen dit. Det brukar vara såå kul.
18.30 var vi i land igen och det SNÖADE. Blää!
Tänkte passa på att tacka familjen Bernfort som tog hand om Stina och hästarna när vi var iväg. Tror nog att ni klarade det bra. Alla djur är friska och krya i alla fall.
I kväll har jag varit i mitt nya stall och kollat var jag ska göra av alla mina saker. På lördag bär det iväg med flyttlasset till Bockarp.
Siljas Galaxy.

Fredag 20 mars

Ännu en vecka har gått. Konstigt att man aldrig blir äldre än 23 fast tiden går så fort.
Den här veckan har varit fylld med diverse möten. I måndags var jag på grenledarträff i dressyr med Östergötlands ridsportförbund. Jättebra träff. Bra att få inspiration och nya idéer från andra klubbar. I tisdags var det studiedag. Vi hade satt in vikarier på fritids så alla kunde vara med på Friendsutbildningen som vår rektor ordnat. Friends utbildar personal, barn och vuxna i att förebygga mobbing.
Tanken är att tex eleverna själva ska se problem och motverka kränkningar och annat. På eftermiddagen var jag på en föreläsning där en studievägledare från högskolan i Jönköping medverkade. Tänker inte berätta mer om detta ännu...
I onsdag var jag på dressyrträning. Apollo tänkte inte följa voltspåret utan tryckte ut vänsterbogen hela tiden. Monica körde ordentligt med oss och nu har jag världens träningsvärk i ljumskar och höger arm.
I går var det telefonmöte med AHIS. Det var en sista koll innan årsmötet på söndag. Vi ska på 24-timmarskryss till Åbo imorgon. Arabhästgala med trerättersmiddag på kvällen. Årsmöte på söndag fm och någon clinic efter det. Ska bli trevligt att komma ut lite och träffa folk.
ÄNTLIGEN!!!

Lördag 14 mars

Idag har Arnes syster Karolina, min syster Monica och jag varit på badhotellet i Tranås på SPA. Jag började med hot stone massage. Helkroppsmassage med varma vulkaniska stenar. Skönt! Fick varma stenar mellan tårna så för en gångs skull frös jag inte om fötterna. Sedan hade jag en ledig timme. Satt och läste, simmade, åt frukt men satt mest i ångbastun. Sedan var jag på ansiktsbehandling så nu har man babyhy över hela kroppen. Åt en god lunch och sedan hemfärd. Ikväll ska Arne till Norrköping och träffa delar av Ducatiklubben och jag ska till Bernfortarna men Sara och Tobias. Trerättersmiddag och Schlagerfinal.

Tisdag 10 mars

Idag har varit en dag med mycket motion. Började dagen klockan 7 med en promenad på 50 min i skogen med Stina. På e.m så var jag i stallet med en av pojkarna jag jobbar med. Han fick en ridtur på Apollo och jag fick en promenad till. Sedan en ridtur på Charlie. Vi gick iväg ensamma idag. Lite läskigt först tyckte Charlie, men efter en stund blev han jättehäftig och taktade och travade på tvären. Ska nog ha med en lugn och stabil häst nästa gång!
När jag kom hem tog vi en promenad med Stina. Träffade Simba, rhodesian ridgebackhanen på vår gata. De busade lite och Stina gjorde sig illa i en tass. Rätt som det var skrek hon och haltade lite. Vi fortsatte promenaden, men den blev koratre än vi tänkt. Det går inte att se något på hennes tass, så förhoppningsvis är det ingen fara.
På dagens bild är Charlie inte så gammal, men ursöt. Eller hur?

Måndag 9 mars

Så är ännu en helg till ända. Fort går det.
I fredags kväll var vi på Zeb Macahan med Gustav och Helena och åt god mat. Jag hade bokat bord men tydligen hade bokningen försvunnit. Nu fanns det ett bord ledigt om vi lovade att inte sitta längre än två timmar. Så det lovade vi och höll löftet.
I lördags var jag jätteförkyld och hade ont i halsen. Framemot kvällen fick jag feber också. Städade lite i huset och Apollo fick en kort ridtur.
På söndagen kände jag mig bättre.
Monica, Håkan, Christoffer och Emma gjorde studiebesök i stallet.  Arne och jag ska åka till Åbo om två veckor och då ska familjen Bernfort ta hand om hästarna. De blev nog alldeles snurriga i huvudet av all information om havre, hösilage, benskydd osv.
Vi tog en liten ridtur i snöovädret. Jag red Charlie och Emma började på Apollo. Sedan vände vi hemåt och då red Christoffer. När vi kom tillbaka tog Håkan en tur på ridbanan. Apollo var pigg och galopperade. Tur att Håkans ridkunskaper verkar sitta i.

Onsdag 4 mars

Idag kändes det som om våren är på gång. Det droppar och smälter och fåglarna kvittrar. Nu är det bara lite värme som saknas.
Var i Folåsa på Monicaträning idag. Travöppnorna på långsidorna gick riktigt bra. Det var värre i galopp. Blev riktigt trött. Ska nu ta en varm dusch och lägga mig på soffan med Stina under täcket, äta en äggmacka och se på TV. Eller sova som jag alltid gör...

Söndag 1 mars

Grattis storasyster Gunilla som fyller år idag!
 Vaknade 6.30 imorse. Kunde inte sova mer så det var bara att gå upp.
Åkte till stallet vid nio och gjorde klart i boxarna. Tog in Charlie och gjorde iordning honom. Halv elva kom Arne och hjälpte till att lasta och så åkte vi till Tollstads ridhus. Vi var helt ensamma där idag. Charlie var lite spänd i början men sen gick det bra. I dag fick han galoppera på långsidorna. Det är ju ett 60 m ridhus och det går åt kan jag lova. Han har STOR galopp. Arne hade med sin nya kamera och fotade massor. Lägger in lite nya bilder på hästarnas egna sidor och i fotoalbumet.
Hem och laga mat sedan tillbaka till stallet. Skrittade barbacka en sväng på Apollo. Tycker egentligen inte om att sitta utan sadel, men det var så kallt så det var skönt med en varm häst idag.
Hem och duscha för vi skulle iväg och handla. Tog med Stina så fick hon ett välbehövligt bad . När jag ändå var igång så rengjorde jag hennes öron också.
Nu har jag precis bakat Dumlekakor. Tänkte bjuda mina arbetskamrater på tisdag när vi är i ishallen och åker skridskor.

Lördag 28 februari

Det blev ingen ridning i dag heller. -5 grader på morgonen och fortfarande isgata. Gick till ett fält i närheten och longerade i stället. Det kanske inte gav så mycket, men båda hästarna fick röra lite på sig. Friserade både och pysslade lite med dem.
Följde med Arne och kollade på säsongens sista innebandymatch som de vann med 6-0. Motståndet var inte det bästa, så Arne hade inget att göra i målet.
Sedan följde Stina och jag med Monica, Håkan, Emma, Rickie och Amix till skogen. Det var en skön promenad i solskenet.
På kvällen hämtade vi upp mamma och Kurt och åkte till Trattoria Da Vinci i Linköping och bjöd dem på mat som tack för att de går ut med Stina åt oss.
Vi åt underbart god mat;
Filetto di manzo alla griglia con tartufo
Grillad förstklassig oxfilé med tryffelsås och citron, toppad med ruccolasallad.
Serveras med potatisgratäng. OCH
Tiramisú
Italiensk klassiker, Da Vincis egen version.
MMMM

Fredag 27 februari

Fredag igen. Förstår inte vart dagarna tar vägen. Men det är ju skönt att det går fort nu. Snart blir det isfritt och varmt!!!
I tisdags var Elisabeth och jag på en säkerhetsdebatt som Svenska- och Östergötlands ridsportförbund ordnat med. I mitten satt en debattpanel. En moderator ledde samtalen och vi övriga satt i en ring och fick komma med kommentarer och inlägg. Väldigt bra. Vi fick mycket nya idéer och tankeställare, så nu ska vi jobba med säkerheten i Lycketorp.
I onsdag var det Monicaträning. Gick sådär. Skänkelvikningarna var Ok men öppnorna svårare. Fick till någon bra.
I går blev det ingen ridning för det var isgata utanför stallet. I dag såg det bättre ut, så imorgon ska båda hästarna få komma ut. Ska försöka att komma iväg till något ridhus med Charlie i helgen.
Stina har varit hos Sara och Astrid idag. ( Ja, Tobias också förstås ). Emma och Christoffer hade kommit förbi när de gick hem från skolan. De hade hjälpt till med hundrastningen och jag tror att Sara var ganska svettig efteråt...

Söndag 22 februari

Nu är det snart slut på en lugn och skön helg. Jag trivs ju jättebra på mitt jobb, men det är så skönt att vara hemma.
I går var det stallet som gällde på morgonen och sedan blev det lite pyssel hemma. Dammråttorna är nu ett minne blott. I varje fall ett par dagar.
På kvällen var vi i Linköping på bio. Först en god kycklingfilé på Steves och sedan såg vi Valkyria med Tom Cruise. Inte den bästa film jag sett men helt OK.
idag har Emma, christoffer och hans kompis Didrik varit och ridit på Apollo. Det är ju isgata överallt, så vi åkte till ridhuset. Dom har blivit riktigt duktiga. Måste brås på sin moster.
Ikväll när vi skulle gå en promenad med Stina så kom grannen Emma precis hem med sin ridgebackhane Simba. Han fick veta vem som bestämmer här på gatan. Stina som är så fjompig med människor, är riktigt tuff mot andra hundar, speciellt stora hanar.

Fredag 20 februari

ÄR LEDIG IDAG. Så skönt. Har varit i stallet och morgonfodrat och släppt ut hästarna. Sedan ska jag städa lite hemma. Dammråttorna är lika stora som Stina. I eftermiddag ska jag på morbror Kurts begravning. Inte så kul.
I går så blev hästarna både vaccinerade och avmaskade, så de får ta det lugnt ett par dagar.

Onsdag 18 februari

Var i ridhuset med Charlie ikväll. Han var så lugn idag. Gick direkt in i transporten, stod helt stilla när jag sadlade och inga problem att rida. Flera tåg åkte förbi men han reagerar inte på dem. Han kanske ör döv...
Känns än så länge väldigt bra att jag köpte honom. Får väl tacka alla som försökte övertala mig. Bea tex!

Tisdag 17 februari

I morse gick jag en lång promenad med Stina. Först var det kallt och det snöade i ansiktet. Inget skönt alls. Men bara man får upp värmen så är det riktigt skönt.
När jag skulle åka till jobbet var min bil helt död. Fick ringa till Kurt som kom med sin bil så vi kunde starta med startkablar. Kom lite sent till jobbet.
Runt första april kommer jag att flytta hästarna till ett nytt stall. Betydligt finare och med lite kompisar att prata med i stallet. Inte så jättebra ridvägar men förhoppningsvis så finns det någon jag kan rida med när jag ska ut med Charlie.
Ska ju bara vara där över sommaren. Min kompis Helena Lundqvist som har en foderbutik, stallmagasinet, bygger om butik och maskinhall. Där butiken är nu ska det bli stall. Ser mycket fram emot att flytta dit. Vi kommer väldigt bra överens och det kommer att bli fin sadelkammare och spolspilta. Ridvägarna är jättebra och det tar fem minuter att skritta till ridbanorna i Lycketorp där flera av mina vänner finns. Längtar nu till våren!!!

Måndag 16 februari

Har precis kommit hem från Monicaträningen och jag är så nöjd. Det gick riktigt bra idag. Apollo var avslappnad och ovanligt taktmässig i traven. Vi började med skänkelvikningar på diagonalerna. Efter lite korrigeringar blev några riktigt bra i båda varven. Sedan fick jag rida innanför spåret. Jag drar tillbaka höger axel och då skjuter Apollo ut vänsterbogen o lägger huvudet lite på sned. Sedan gjorde vi fattningar innanför. Lite vingligt i början och på dubbla spår, men till slut blev det ganska bra där också. 

Söndag 15 februari

I går var en intensiv dag. Först morgonfodring o pyssel i stallet. var sedan med Arne som spelade innebandy match. Hans lag vann med 3-1.
Hem o duscha och sedan åkte vi till Sara och Tobias som hade inflyttningsfest. De bjöd på god smörgåstårta som förstörde vår pointsräkning så vi bestämde oss för att fortsätta i samma stil på kvällen också. alltså blev det chips och choklad framför melodifestivalen. På kvällen hade Sara och Tobias fest för lite yngre kompisar ( vi räknas inte dit. Är vi gamla nu...) så vi tog med Astrid till oss för att hon skulle slippa tjattret. Hon skötte sig jättebra ända tills Tobias hämtade henne på söndags förmiddagen.
Idag tog jag med Apollo till Lycketorp och red i skogen med Elisabeth och Bennie. Riktigt trevligt med sällskap. Vi träffade faktiskt på en älg, men ingen av hästarna brydde sig som tur var. På eftermiddagen åkte vi till Bockarp och hölsade på Anneke i stallet. Angelica bjöd på nybakade muffins så pointsräkningen förstördes idag också.
Nu har vi  precis haft AHIS styrelsemöte. Gillar inte dessa telefonmöten. Det är jättejobbigt att koncentrera sig i en telefonlur i en och en halv timma. Vi pratade ganska mycket om Sportcupen och arab-SM som går i Strängnäs i juli. Det är ju mitt stora mål för året att rida dressyr SM:et som går i två MSV B-klasser.
I morgon ska jag till Folåsa och träna för Monica. Längtar...

Onsdag 11 februari

i går åkte jag en sväng till ridhuset med Apollo. Det gick faktiskt riktigt bra fastän han inte är ordentligt riden på ganska länge. Skrittade mycket och red öppnor på långsidorna. Han var riktigt följsam. I traven försökte jag hitta takten. Går mycket bättre i vänster varv än i höger. Tur att vi ska träna för Monica nästa vecka.
Gjorde några byten på medellinjen. Några var riktigt bra men nacken var spänd. Han älskar verkligen att byta. Han laddar och det blir gärna en snygg bockning i bytet.
I dag följde Arne med så att Charlie kunde få sig en åktur till ridhuset. Han var VÄLDIGT pigg och yster. Han tyckte visst det var skönt med fast mark undet fötterna. Vilka bocksprång han kan göra. Efter en stund lugnade han ner sig och jag satt upp och travade några varv. Han var jätteduktig. Lugn och snäll. Han är faktiskt enklare att rida än att hantera från marken och det är ju tur. Tanken är ju att han ska bli ridhäst.

Lördag 7 februari

Började dagen med att åka till stallet och fodra och släppa ut hästar. Mockade och gjorde iordning på allt i stallet. Tog in Charlie och friserade honom och sedan tog vi en promenad. Åkte hem och åt lite och sedan blev det en tupplur.
Åkte tillbaka och red en sväng på Apollo. Livsfarligt väglag idag. Massor med snö i hovarna och ganska halt. En gång var han nere på knä.
På kvällen var vi och Bernfortarna bjudna till Sara och Tobias. Åt god mat och tittade på melodifestivalen. Alltid lika kul att träffa er!

Söndag 1 februari

Fortfarande sjuk. Feber o hosta. Orkar ingenting. Arne hjälpte mig i stallet idag igen. Tur jag har dig!
Ringde till Carolina på mitt jobb och sa att jag inte kan komma imorgon. Det blir nog krisigt. Lika dåligt med personal som i fredags. Men är man sjuk så är man. ska ta en panodil o gå och lägga mig nu.
Prisutdelning i Lycketorp 2007

Lördag 31 januari

Igår skulle jag jobba hela dagen och mamma och Kurt kunde inte gå ut med Stina. Vi frågade Sara om Stina kunde få vara hos henne och Astrid över dagen, och det fick hon så gärna. Tror Stina hade en lyxdag med långpromenad och sällskap på soffan hela dagen. Se själva : http://palmenius.blogg.se/
Tack Sara.
På jobbet var det kris igår.  i vanliga fall är vi åtta stycken som jobbar på skolan, men igår var vi bara tre. Sjukdomar, semester och armbrott gjorde att vi som var där fick vara flera personer samtidigt. Jag skulle stänga på fritids och var ensam personal där. Som tur var så kunde förskolan hjälpa oss, så min syster Monica var kvar över mellanmålet hos mig. Jag kände mig ganska risig hela dagen och när jag kom hem hade jag feber. Typiskt. Jag som skulle ägnat mig åt hästarna hela dagen idag och ridit båda två. Nu blir det till att ligga på soffan och ha ont i hela kroppen istället.

Söndag 25 januari

I går var vi i Älvsjö på MC mässa. Martin och Marie från Norrköping åkte med oss. Tack för trevligt sällskap! Inne på mässan så tittade vi mest  i Ducati montern där Johan Lind jobbade. Mycket trevlig och gullig kille! Vi hängde också i Svenska Ducce klubbens monter ett tag.
På kvällen blev det middag med ovan nämda klubb. Förrätten bestod av diverse italienska skinkor, bröd, ost, pesto m.m m.m. Det var buffé så man kunde äta MYCKET gott. Varmrätten var fläskfilé med parmesanost och potatisgratäng och så panna cotta till dessert. Det var så gott! Jag känner egentligen inte så många i klubben och man förvånas nästan över hur trevliga alla är. Folk pratar och kramas och många beklagade Filles avlivning. Hur trevligt som helst. Tror jag måste följa med Arne på lite fler bankörningar i sommar för att få träffa dem lite oftare.
Stort tack till Monica med familj också för att Stina fick sova där.
Och vet ni vad. Min ridlust börjar komma tillbaka efter all sorg och bedrövelse. Ska nog skritta Apollo idag och longera Charlie.

Onsdag 21 januari

Idag har det varit en av de värsta dagarna i mitt liv. I morse fick vännen Fille trava vidare till de evigt gröna. Efter hältan förra helgen hade han repat sig, men jag var så rädd att något annat skulle inträffa. Med tanke på hans ålder och små skavanker så beslöt jag mig för att ta bort honom innan han behövde plågas av någon olycka eller sjukdom. Han har ju fått gå i en egen hage de senaste dagarna och det var han inte helt nöjd med. Men jag vågade inte släppa in honom till de andra som varit ganska tuffa mot honom på sistone. Tänderna var ju också ett stort problem och de senaste dagarna märkte jag att balansen försämrades. Nu vet jag ialla fall att han inte behöver lida och jag kanske kan slappna av lite. har oroat mig ganska mycket för honom ett bra tag nu.
Men det har varit några tuffa dagar. Tänk att man kan tycka om ett djur så mycket!
Han fick avsluta sitt liv med att äta några pepparkakor som nog var favoritgodiset.
Jag skulle vilja tacka några personer för stöd och pratstunder som varit till stor hjälp den här jobbiga tiden; Helena Lundqvist och min syster Monica. Ni har hjälpt mig mer än ni nog anar. Och så Arne förstås. Du är en klippa som jag ringt och gråtit ut hos många gånger nu. Du är näst bäst! Fille var bäst!

Lördag 17 januari

Grattis Stina som fyller tre år idag!

Torsdag 15 januari

Idag är det en tung dag. Var på jobbet och vände. Jag tänker hela tiden på min älskade Fille. Nu är han piggare men han är ju gammal och jag ser fler och fler tecken på att han inte längre är någon ungdom. Han har varit blind på höger öga i ett par år och nu undrar jag om han inte ser sämre på det andra också. När han ska äta så tar han fram vänster framben och tänderna är inte som dom ska. Han får svårare och svårare att tugga. Jag har nu nästan bestämt mig för att han ska få somna in nu. Jag vill absolut inte att han ska lida. Han dricker väldigt lite just nu och det kan ju få allvarliga följder som jag inte vill ska hända. Men usch vad svårt sånt här är. Mina arbetskamrater är som tur är väldigt förstående så jag ska vara hemma imorgon också. Det är så skönt att kunna vara i stallet och titta till honom. I dag när det snöade gick han in i ett garage som finns i hans hage. Det har under flera år varit hans favoritplats, så det var ganska skönt att se honom stå där och sova. Men han undrar varför matte gråter för hela tiden.
Jag försöker vara lugn i hans närhet men det är inte så lätt när man ser ens bästa kompis och vet att vi inte har så mycket tid kvar tillsammans.
Men han är ganska nöjd med uppmärksamheten han får. Och alla godsaker.
Nu ska jag se till att han får ett riktigt bra slut här i livet och han kommer aldrig att bli glömd. Det kan jag lova.
Det slutgiltiga beslutet tänker jag ta efter helgen.

12 januari

Vilken hemsk helg jag har haft! I fredags när jag tog in hästarna så hade Fille lite svårt att gå. Det var ju så hårt och knöligt och alla tre har haft problem att röra sig. Inne i boxen stod han och lyfte upp ett framben och hade jätteont. Han var inte varm och svullen men ville inte riktigt stödja på det. Jag lät honom vara en stund och han åt men skrapade med benet och betedde sig lite underligt. Efter ett tag så blev han orolig och försökte gå omkring men nu kunde han inte stödja på benet.
Jag ringde veterinären som hade två besök innan hon kunde komma. Jag åkte hem och lämnade Stina och klädde mig varmt. Tillbaka till stallet och nu var han riktigt påverkad av smärta. Stora näsborrar och jättehängig. Hela han skakade av smärta och trötthet. Veterinären kom vid 20.30. Hon hittade inget konstigt men sa att det mycket möjligt kunde vara någon mindre fraktur. Han fick smärtstillande i blodet och påsar med smärtstillande pulver att ge i fem dagar. Vi kvällsfodrade och då hoppade han fram till krubban och åt. Jag åkte hem ett par timmar och var tillbaka vid 22.30. Då stod han och sov så vi ville inte störa utan släckte och åkte hem. Jag sov inte mycket på natten och hade så ont i magen. Vid sex-tiden kunde jag inte vänta längre utan åkte dit igen. Nu såg han lite piggare ut men väldigt medtagen. Alla hästarna fick mat inne och vid tio-tiden fick de gå ut. Fille brydde sig inte dugg om att han blev ensam. Han stod mest och sov. När jag skulle mocka hans box, fick han gå in i Charlies. Nu gick han riktigt bra. Hans ben svullnar så enormt om han står stilla och nu var alla fyra som klubbor så han var ju stel men ändå bättre. Jag åkte hem ett par timmar på eftermiddagen och vid insläppsdags fick han gå ut i gången igen. Nu såg det faktiskt ännu bättre ut.
Men han var så hängig. Jag blev orolig att det inte bara var benet som råkat illa ut.
Efter en natt med dålig sömn igen så blev det frukost inne. Tänkte försöka att släppa ut honom en stund på förmiddagen. Charlie och Apollo fick gå i sin vanliga hage och Fille i en av sommarhagarna som inte var så ojämn. Han brukar inte bry sig om han är ensam men nu blev det protester. Han gnäggade i högan sky så det slutade med att jag hämtade hinderstöd och delade av hagen så han fick halva och de andra fick bli sällskap på andra sidan. Gick bra den dagen så han fick vara ute hela tiden. Benen mår ju bättre av lite rörelse så på kvällen var han riktigt fin.
I dag har Charlie och Apollo protesterat med att riva ner två hinderstöd och busat så mycket att båda gått omkull. Så idag har jag delat av den vanliga hagen som nu är mjuk och fin igen. Hoppas att det funkar bra imorgon.
Har tänkt mycket på Fille och hans ålder den här helgen. När är det dags att låta ens bästa vän att somna in? Vilket dilemma. Ikväll var han jättepigg. Bet både mig och Apollo och sparkade rejält i boxdörren när jag pratade med Charlie. Än har han nog inte gett upp. Jag känner mig lite lugnare idag och tar en dag i taget. Jag vill ju absolut inte att han ska lida men är han pigg och mår bra så får han vara kvar.
Så känns det just nu.

5 januari

KALLT!!! Minus 17 grader i flera dagar. Usch vad jobbigt. Vattnet fryser i stallet och jag måste släpa på varmvattendunkar hemifrån. Ingen ridning på flera dagar. Jag vill inte ens borsta hästarna.
Arnes bilbatteri har helt lagt av, så idag var vi i Linköping och fixade ett nytt. Ska göra iordning i sovrummet snart. Hittade jättefina tapeter på K-Rauta. Nytt golv ska det bli också. Bara det blir varmare så humöret blir bättre...

1 januari 2009

I går var vi hos Monica och Håkan och firade nyår. Mat, godis och spel. Precis som det brukar. Det var jättetrevligt men jag var så trött. Hade gått upp tidigt och fodrat på morgonen. Stina var inte alls så rädd för fyrverkerierna i år. Hon kanske blir vuxen hon också nån gång.
Ikväll har jag varit i Tollstad och tränat för Monica. Snacka om att det var rörigt i ridhuset. Åtta hästar varav två hoppade och två tömkördes. Apollo var alldeles upphetsad och spänd. Han trodde väl att han äntligen skulle få hoppa, stackarn. Bakbenen var helt OK idag. Han var inte ett dugg knackig och travtakten var bättre än på länge. Däremot är han så stel i sidorna. Han vill inte alls följa med runt och forma sig. Slutorna är jättesvåre. Men, men. Han brukar vara sån när det är kallt och så brukar det lossna när solen o värmen kommer, så det är väl bara att vänta. Det var minus nio grader när jag kom hem och benen var alldeles frusna.
Vi längtar efter sol o värme!!!

Söndag 28 december

idag var vi hos Sara och Tobias eftersom Tobias snart fyller år. 22 år sedan han föddes, min systerson. Tycker inte det är så länge sedan. Kommer ihåg att vi gick och väntade hela dagen på att pappa Jonas skulle ringa och berätta hur det gått. Det var väldigt kallt det året. -30 grader.
Vi planerade inför nyår. Arne och jag brukar alltid vara hos Monica och Håkan och äta gott och spela spel. I år kommer Sara, Tobias och Gabbe också. Vår kompis Peter dyker nog också upp. Vi brukar turas om att fixa med maten. I år ska jag göra varmrätten.

Lördag 27 december

Utanför stallet har vi en K-märkt kullerstens väg. Den blev landsväg 1740 och stensatt 1932. Den är jättefin men blir så himla hal när det kommer snö. Skrittade apollo en sväng. Han gillar inte att gå på stenarna och tyvärr var det isgata i allén på grusvägen också. Men en liten tur med frisk luft blev det i alla fall.

Fredag 26 december

Idag gick vi upp ganska tidigt och tog en lång promenad med Stina. Vi gick runt Skogssjön och det var så skönt. Inte en människa ute.
Tömkörde Charlie på em. Han var jätteduktig men det var lite väl hårt på ridbanan så vi höll inte på så länge. Fick en fin hoppbild av Monica igår:
Charlie på treårstestet.

Torsdag 25 december

Idag har vi legat på soffan och läst och ätit chokladpraliner hela dagen. SKÖNT.
Åkte till stallet på em och gjorde iordning. Hästarna fick komma in och äta en stund och så åkte Apollo och jag och tränade för Monica. Det gick bättre än förra gången. Tränade på att rida honom låg och rund och så fick vi jobba med takten.
Red också kontraställda slutor på långsidorna. Han var väldigt stel i vänster bakben. Hoppas han håller den här säsongen. Men han brukar vara ganska knackig på vintern och leva upp när det blir varmt. Så nu är det bara att hålla tummarna för en tidig, varm vår...

Julafton 2008

Morgonfodrade och släppte ut hästarna. Hade fått en julklapp av stalltomten. Var hos min syster Monica med familj och åt julmat. Vi var 17 människor och 5 hundar så det var hålligång. På kvällen åkte vi till Arnes föräldrar och syster med familj och åt mer mat.
Läste på Saras blogg att hon och Tobias förlovat sig. GRATTIS!

Stina tycker synd om sig själv efter julbadet.

Tisadag 23 december

Jobbade en stund på förmiddagen. Det var så lite barn på fritids, så jag åkte hem kl.10. Hemma hade vi hund spa. Stina fick öronen rengjorda, klorna klippta och ett lavendelbad. Städade en stund och sedan det vanliga pysslet i stallet. Bjöd hästarna på pepparkakor. Fille älskar dem men Apollo var väldigt skeptisk. Charlie verkar äta allt. Bara det går att tugga så... Gäller även grimskaft, kepor, jackor osv.
Var förbi stallmagasinet med en julblomma och fick en julklapp. Tach Gustav och Helena.
Julkrans i stallet.

Måndag 22 december

Skulle egentligen julstäda men det är så grymt tråkigt. Hamnade framför datorn istället. Arne dammsuger i källaren så han hör inte att jag smygit mig hit
På förmiddagen var jag i Linköping hos min naprapat. Har ju problem med ryggen och nacken efter att blivit avkastad av en arabhingst för några år sedan. Idag gjorde det SÅ ont när hon masserade ländryggen. Jag har hög smärttröskel, men idag fick jag säga till för jag trodde jag skulle svimma. Men det gör nytta. Nu kommer jag att känna mig som ny i några dagar. Ska tillbaka i slutet av januari.
Hade tänkt att rida Apollo på förmiddagen men det blåste så  mycket så han fick vara kvar i hagen. Jag måste rida genom en lång allé med gamla träd för att komma någonstans. Träden är ganska murkna och vid minsta vindpust så kommer det ner grenar. Ridningen går lite på sparlåga just nu. Alltid mörkt och kallt eller regnigt. På torsdag ska vi träna för Monica och det är ju inomhus så då kvittar det vad det är för väderlek.
Apollo och jag tävlar speed, 400 m på tid i full galopp, på arab SM 2006.

Söndag 21 december


Jag är så nöjd med Charlie idag. Red ut utan sällskap för första gången på förmiddagen. Först ville han inte gå ifrån de andra hästarna, men det behövdes inte mycket övertalning innan han gick. Han smög förbi grannarnas hus där det finns mycket saker att titta på för en treårig häst. Efter fem minuter var han helt avslappnad och på hemvägen travade vi lite. När vi nästan var hemma hoppade blodhunden Cleo fram bakom en häck och skällde. Då tog han ett steg åt sidan, tittade på henne och fortsatte att lunka på. Jag blev nog mer skrämd än vad han blev.
På eftermiddagen var vi bjudna till min systerdotter Emma som fyller nio år idag. Hon har på sistone blivit helt hästtokig och har ridit Apollo lite. Mina borstar är alldeles för stora för hennes små händer, så hon fick en ljusblå ryktlåda, full med borstar. Grattis Emma!

Lördag 20 december

Premiär för min hemsida idag. Kul att berätta lite om sig själv och hästarna. Snart kommer en sida om Stina också. För er som inte vet så är Stina hunden i huset. Ska väl skriva lite om mig själv så småningom också.
Idag longerade jag Charlie på fm. Han var väldigt yster. Reste sig och hoppade jämnfota högt upp i luften. Tut att han är lugnare när man sitter på.
Hem och laga mat och så tillbaka igen. Tog med Stina när jag red apollo. Hon brukar inte få vara med när jag rider. Det är så svårt att koppla av och koncentrera sig på ridningen då, men idag gick det bra. Hon blev rejält trött. Smidigt att motionera två djur på samma gång. Apollo har stått ett par dagar. Har jobbat sent och det är ju alltid så mörkt. Han var pigg men väldigt lydig så det blev mycket galopp.