Svarthuvade nunnor (Lonchura atricapilla)

  I februari 2010 var jag på fågelmarknad i Danmark, och fick äntligen tag i de svarthuvade nunnor jag sökt med ljus och lykta efter i Sverige, de senaste åren:
  Denna lilla förtjusande fink är 11-12 cm lång, och väger runt 20 gram. I det vilda finns de bland annat i Indien, Pakistan och Kina. De är väldigt sociala, trivs i flock och går fint att ha i en blandad finkvoljär då de är mycket fredliga. Mina stortrivs i den blomlåda med vass och bambu, som jag satt i ett hörn av voljären. De vill gärna ha något tätt planterat område, efter som de verkar vara lite skygga. 
Bellman, hannen, är född 2007, medan honan Ulla är något/några år yngre.

  Äggen är vita, och de lägger mellan 4-7 ägg per kull. De ruvar i ungefär 14 dagar, ca 3 veckor efter kläckningen lämnar ungarna boet och är självständiga efter ytterligare en månad.

Könsskillnaden på de vuxna fåglarna är väldigt svår att se. Min hanne har något större, kraftigare näbb.

Under vintern 2010-2011 hade Bellman och Ulla 1 unge vid 2 olika tillfällen. Båda gångerna övergavs ungen efter cirka 1 vecka.

Just nu, januari 2016, har jag bara en hanne kvar. Söker efter fler svarthuvade nunnor, men verkar vara omöjligt att få tag i, i Sverige.

Fick i februari 2019 äntligen tag i ett DNA-testat par på Köge fågelmarknad. Nu är det bara att hålla tummarna för ungar :-)


 
Bellman och Ulla putsar varann...

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.06 | 19:11

Hej Anneli,
Tyvärr inga honor att sälja
Mvh, Peter...

...
23.06 | 11:29

Hej jag letar efter 2 honor av svarthoved Guldsadaminer , jag ar 2 hannar ,säljaren sa att det var ett par men han hade fel så hjälp mig så mina 2hannar får fru

...
12.01 | 20:22

Hej Carin,
Tyvärr, jag har sålt alla ringastrilder, och har bara ett par av ceresastrilderna, och där händer ingenting just nu.

...
12.01 | 18:25

Hej Peter
Jag undrar om du har några Ringastrilder eller Ceresastrilder till salu?

...
Du gillar den här sidan