Ringastrilder

Taeniopygia bichenovii

 

Denna 10 cm långa astrild har sin naturliga hemvist i norra och östra Australien.

Den är vänlig, aktiv och fullständigt fredlig mot de övriga fåglarna i voljären. Mycket social, ofta sitter de hoptryckta tätt intill varandra,  4-5 fåglar på en gren. Deras engelska namn "owl finch" är mycket passande då de ligger och tittar ut genom bo-öppningen. Då ser de verkligen ut som små torn-ugglor :-)

Könsskillnaden är mycket svår att se. En del fågelfolk talar om att hannen är vitare i ansiktet än honan, själv ser jag ingen skillnad på mina par. Säkraste sättet är att hannen sjunger, men detta gör han dock endast under häckningstiden. Lättast är nog att köpa en liten flock, eller DNA-testa.

De väger runt 15 gram och uppskattar en fin finkfrö-blandning. Bjuder man dessutom på t ex sallad, gurka och maskrosblad så blir de riktigt nöjda.

Honan lägger 4-6 ägg, ruvar dem ca 13 dagar. Ungarna lämnar boet efter 20-21 dagar, är självständiga runt 5-6 veckor, och färgar ut till de vuxna fåglarnas fjäderdräkt vid 3 månaders ålder.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.06 | 19:11

Hej Anneli,
Tyvärr inga honor att sälja
Mvh, Peter...

...
23.06 | 11:29

Hej jag letar efter 2 honor av svarthoved Guldsadaminer , jag ar 2 hannar ,säljaren sa att det var ett par men han hade fel så hjälp mig så mina 2hannar får fru

...
12.01 | 20:22

Hej Carin,
Tyvärr, jag har sålt alla ringastrilder, och har bara ett par av ceresastrilderna, och där händer ingenting just nu.

...
12.01 | 18:25

Hej Peter
Jag undrar om du har några Ringastrilder eller Ceresastrilder till salu?

...
Du gillar den här sidan