Ringastrilder

Taeniopygia bichenovii

 

Denna 10 cm långa astrild har sin naturliga hemvist i norra och östra Australien.

Den är vänlig, aktiv och fullständigt fredlig mot de övriga fåglarna i voljären. Mycket social, ofta sitter de hoptryckta tätt intill varandra,  4-5 fåglar på en gren. Deras engelska namn "owl finch" är mycket passande då de ligger och tittar ut genom bo-öppningen. Då ser de verkligen ut som små torn-ugglor :-)

Könsskillnaden är mycket svår att se. En del fågelfolk talar om att hannen är vitare i ansiktet än honan, själv ser jag ingen skillnad på mina par. Säkraste sättet är att hannen sjunger, men detta gör han dock endast under häckningstiden. Lättast är nog att köpa en liten flock, eller DNA-testa.

De väger runt 15 gram och uppskattar en fin finkfrö-blandning. Bjuder man dessutom på t ex sallad, gurka och maskrosblad så blir de riktigt nöjda.

Honan lägger 4-6 ägg, ruvar dem ca 13 dagar. Ungarna lämnar boet efter 20-21 dagar, är självständiga runt 5-6 veckor, och färgar ut till de vuxna fåglarnas fjäderdräkt vid 3 månaders ålder.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

12.01 | 20:22

Hej Carin,
Tyvärr, jag har sålt alla ringastrilder, och har bara ett par av ceresastrilderna, och där händer ingenting just nu.

...
12.01 | 18:25

Hej Peter
Jag undrar om du har några Ringastrilder eller Ceresastrilder till salu?

...
26.09 | 12:56

Hej, har de två hanar som nämns ovan, och en gul hona kvar, men hon är så hackad på huvudet att jag inte vill sälja henne förrän hon är fin igen.

...
24.09 | 23:43

Hej!
Undrar om du har gouldsamadiner till salu?
Helst par.
Mvh luay

...
Du gillar den här sidan