Dagbok

Dagboken

Söndagen den 13 november 2011

Går nu över till Fågelbloggen på min hemsida, så ni får fortsätta läsa där i stället...🙂

Söndagen den 30 oktober

Jaha, då har det blivit vintertid då...

Det verkar däremot inte bekymra fåglarna, Yin och Yang (ceresastrilderna) har ungar i boet, kläcktes troligen i torsdags. Lime och Elliott har också ungar, som jag hört sedan i onsdags. Har inte vågat titta efter ännu, Lime har visserligen haft en unge innan, men Elliott är ju förstagångspappa.

För två veckor sedan flyttade en Goulds-hona, kläckt i somras, till Eskilstuna, och nu i helgen kommer en hane och en hona till att flytta till ett nytt hem.

Lördagen den 10 september 2011

Oj, oj, oj, nu var det länge sedan jag skrev någonting här!
En hel del har hänt i sommar: som jag skrev tidigare dog Elliott, efter några månaders tid fick jag tag i en fin svarthuvad hane. Han får också heta Elliott, jag gillar det namnet.

Splendidparakithanen Robin dog i augusti, efter en tids hängighet. Det tog dock inte mer än en vecka, så lyckades jag få tag i en ny hane, stor och kraftig, en riktig praktfågel. Han får också heta Robin, även det ett namn jag gillar skarpt :-)

Gouldsamadinungarna börjar färga ut så smått, Lime och gamla Elliott fick ju ungar, men efter Elliotts död lyckades Lime bara klara en unge. Det kommer att bli en svarthuvad hona av den.
Guldlock och Tarzan fick ut fyra ungar, de kommer troligen att bli gulhuvade med lila eller vitt bröst. Räknar med att de är färdiga i oktober-november någon gång.

Lördagen den 17 juni 2011

I går gick Elliott bort...
Han hade varit trött och orkeslös i några dagar, han var ju minst 7 år gammal. När jag såg honom ligga på sidan och flaxa orkeslöst med vingarna, så tog jag ut honom. Han skulle inte behöva ligga och dö på ett sandigt voljärgolv.... Jag hade honom hopkrupen i min hand några timmar, och när klockan närmade sig halv elva på kvällen ryckte han till en sista gång och dog.

Nu har Lime blivit ensamstående, får se hur det går. I dag kollade jag deras holk, och där låg 4 döda ungar och 1 levande. Tog ut de döda ungarna, och får nu hoppas på att hon ensam lyckas föda upp den kvarvarande levande ungen.
 

Tisdagen den 14 juni 2011

Upptäckte trist nog den lilla svarthuvade nunne-honan Ulla död i går. Bellman sörjde inte länge, i stället började han sjunga och dansa runt Bella i stället!

Vid en holkkoll i går upptäcktes 4 ungar hos Tarzan o Guldlock, och 2 nykläckta ungar hos Elliott o Lime. Upptäckte till min förskräckelse också 2 st ungar, levande, på voljärens botten. Tog upp dem i handen och värmde dem, lade sedan ner dem till Elliott o Lime, då de stämde i storlek med deras 2 ungar. I dag ligger de fortfarande kvar inne i holken och lever! Hoppas verkligen på ett lyckligt slut...

Söndagen den 29 maj 2011

Gjorde en liten holk-koll i går:

Elliott och Lime hade 5 ägg i ett mycket tätt, välbyggt bo. Elliott är den oslagbare arkitekten i voljären!

Tarzan och Guldlock hade även de 5 ägg i ett inte lika välbyggt bo, men ändå fungerande.

Splendisarna Robin och Rosi har 1 ägg i sin holk.

Släppte även tillbaka Valentin och Ida, hoppas att de skall bilda par.

Söndagen den 22 maj 2011

Satte in holkar till gouldsen nu i veckan.
Det visar sig att Elliott och Lime, den äldsta och den yngsta har blivit ett par. De började ganska omgående att bygga i en undulatholk, på Elliotts gamla favoritställe i voljären där han alltid har byggt.

Tarzan och Guldlock började bygga på sitt gamla ställe, men har tagit det lite lugnare än Elliott och Lime, som snart byggt färdigt.

Måndagen den 4 april 2011

Tre ceres-astrildungar har hoppat ut ur boet! Prövar nu sina vingar i voljären...

Hittade tyvärr ytterligare en död unge hos de svarthuvade nunnorna, suck, vill så gärna att de skall lyckas.

Skall ta och sälja de svarta nunnorna (Lonchura stygia) som jag köpte i Danmark i februari. Tyvärr funkar det inte med flera olika nunne-sorter i min lilla blandvoljär...

Lördagen den 5 mars 2011

 Var på fågelmarknad i Danmark förra helgen, mycket folk och mycket fåglar...

 Fick med mig en liten gulkroppad goulds-fröken och ett par Hades nunnor (Lonchura stygia)
 Gouldsfröken hoppas jag på att kunna sätta ihop med en av mina egna gulhuvade, vitbröstade hanar från en av höst-kullarna, Valentin. Skall göra ett försök i dag...

Söndagen den 20 februari 2011

De svarthuvade nunnorna har 4 ägg i boet, och ceres-astrilderna har börjat bygga igen...

I går flyttade två ceresastrilder och en stilig orangehuvad goulds-tjej till ett annat hem, norr om Stockholm.
Goulds-tjejen har en ivrigt väntande goulds-pojke i det nya hemmet!

Nästa vecka flyttar en utav hennes orangehuvade bröder ut ur vårt hus, men han flyttar söderut i detta avlånga land. Syskonen sprids minsann åt alla håll i Sverige 🙂

Nästa helg åker jag till Danmark på en fågelmarknad, blir spännande att se vad man kan hitta där :-) Har vissa planer redan nu...

Söndagen den 13 februari 2011

Hittade tyvärr ungen död på voljärbottnen någon dag senare, men nu har nunnorna börjat bygga igen. Hoppas på bättre tur denna gången!

Söndagen den 30 januari 2011

De svarthuvade nunnorna har nykläckt i boet!!!
Såg en unge och två okläckta ägg när jag gjorde rent i voljären i dag. Bellman vägrade att flytta på sig, lyfte bara lite på magen, så att jag kunde skymta en liten nykläckt unge under honom. Det bådar gott att han inte är så lättskrämd på boet...

Onsdagen den 19 januari 2011

Nu har det äntligen hänt! Sedan några dagar ligger Bellman och Ulla, de svarthuvade nunnorna på ägg. De har 3 st i sin bokorg, som jag placerade långt ner i voljären bland vass-stråna. De har använt en hel del av de bergsbambu-kvistar jag satt in, till att bygga med.

På bilden, Bellman i närbild...

Torsdagen den 6 januari 2011

Ringmärkte Tarzan o Guldlocks tre ungar i dag, de fick nr 58, 59 o 60. Såg friska och kraftiga ut.

Av deras tidigare ungar blir det en gulhuvad lilabröstad hona, två vitbröstade huvudfärg ännu okänd men troligen hannar, och två lilabröstade huvudfärg ännu okänd.

Lördagen den 18 december 2010

Ringmärkte de båda ceresastrildungarna i dag, de fick nr 56 och 57.
Passade samtidigt på att kolla Tarzan o Guldlocks holk, där låg 2 st alldeles nykläckta ungar! Det fanns ytterligare 3 okläckta ägg, hoppas alltså på fler ungar.

Fredagen den 10 december 2010

Ceresastrildernas ungar har kläckts, men jag vet ännu inte hur många de är, eftersom jag vände boöppningen bort ifrån rummet, så nu ser jag ingenting 🙂 Men jag märkte en fördel, de vuxna fåglarna har blivit mycket lugnare, och flyger nu inte ut ens när jag är inne med armarna i voljären, och t ex hänger in hirskolvar.
Deras två ungar i kullen före som blev honor, flyttade till Norrköping för en vecka sedan, till två väntande pojkar. Lycka till, flickor!
Tarzan och Guldlock ligger på ägg igen, men de har bytt holk. Har inte kollat hur många ägg ännu.
Av deras ungar blir två vitbröstade! Lite osäkert ännu, men jag tror det är hannar, för åtminstone den ena av dem sjunger. Kan inte urskilja några huvudfärger ännu, vanligtvis är huvudet det sista de byter fjädrar på, när de ruggar.
Satte in lite färska bambugrenar till finkarna idag (jag har ju planterat en bergsbambu i trädgården, som jag vittjar på grenar lite då och då), och vilken aktivitet som utbröt! Jag blir lika förvånad varje gång, vilken sysselsättning, och vilket nöje en fågel kan ha med en liten pinne 😀

Söndagen den 21 november 2010

Otroligt länge sedan jag nu gjorde en uppdatering...

Tarzan o Guldlock har 5 vuxna ungar, de börjar färga ut, och en av hanungarna blir en vitbröstad.

Romeo och Frida har flyttat, då jag drar ner lite på gouldsamadinerna. Skall nöja mig med 3 par i fortsättningen, 4 par i min lilla voljär blev nog för mycket.

Svarthuvade nunnorna håller på och ruggar.

Ceresastrilderna fick ut två ungar, båda blev honor. De vuxna ligger på 4 ägg nu, får se vad som händer där om någon vecka.

Splendidparakiternas två ungar blev en hane och en hona. Blev döpta till Piggelin och Pepsi. Hon-ungen är väldigt, väldigt ljusgrön...

Fredagen den 1 oktober 2010

I dag hoppade splendidparakiternas första unge ut ur boet!
Lite vinglig, lite rufsig, men nyfiken på världen...

Lördagen den 25 september 2010

Den sista tiden har det hänt en del... Den svarta gouldsamadin-honan Emma dog när jag var i Norge och vandrade. Så nu sitter Elliott som gammal ungkarl igen. Han är född 2004, så han börjar snart närma sig pensionsåldern 😀

Ringmärkte 2 st ceresastrilder och 5 st gouldsamadin-ungar idag. Goulds-ungarna är Tarzan och Guldlocks, skall bli mycket kul att se vilka färger de får, med tanke på vilken "cocktail" som finns i deras gener.

Har även idag gjort en stor uppdatering över vilka föräldrafåglar jag för närvarande har i min voljär.

Måndagen den 13 september 2010

Delvis en trist uppdatering denna gång:
Har fått plocka döda ungar ur Romeo/Idas holk och Elliott/Emmas holk... Sammanlagt 5 stycken, som båda paren bara övergivit.

På den ljusa sidan däremot är att i splendidparakiterna Robin o Rosis holk ligger 2 stycken fjuniga ungar! (se bilden)

Och Tarzan o Guldlock har fått ungar, vet inte hur många ännu, har inte velat störa dem, men det är minst två. Roligt om de lyckas, hade inte förväntat mig det då båda är förstagångshäckare.

Ceresastrilderna Yin o Yangs ungar, minst två, för ett herrans liv när de blir matade. Inget fel på matlusten där inte :-)

Söndagen den 5 september 2010

Idag hade Elliott och Emma 3 alldeles nykläckta ungar i sin holk.
Robin och Rosi, splendiden, ligger på 4 ägg i holken.
Cereserna Yin och Yang har minst 2 ungar, eventuellt 3. Lite svårt att se, och dessutom är de så tysta, så tysta...

Söndagen den 22 augusti 2010

Gjorde en holk-koll i går:
Elliott/Emma hade 6 ägg, mycket välbyggt bo, som vanligt med dom två, får jag väl tillägga :-)
Romeo/Ida hade också 6 ägg, och ett mycket välbyggt bo.
Emil/Fridas fina och tätt byggda bo rymde 4 ägg.
Tarzan/Guldlocks bedrövligt byggda bo innehöll 2 ägg, i var sitt hörn av holken. Hoppas tyvärr inte allt för mycket på dem, de är båda förstagångshäckare, men det här blir en bra erfarenhet för dem.
Cereserna vet jag ju redan sedan tidigare att de har ägg, och ruvar tryggt.
Ett utav glädjeämnena är också att mina båda splendidparakiter Robin och Rosi har 3 ägg i sin holk. Det här kan bli en mycket spännande höst !!!

Onsdagen den 18 augusti

I går låg det ett vitt ägg i splendidparakiternas holk. Honan spenderar mycket tid inne i holken nu.

Söndagen den 15 augusti

Nu pysslas det för fullt i holkarna!
Kom in i rummet i dag, och insåg att inte en enda av gouldsen syntes ute. Alla var inne i holkarna!
Stod där tills de började komma ut, en efter en:
Elliott/Emma från nr 1, Romeo/Ida från nr 2, Emil/Frida från nr 4 och Tarzan/Guldlock från nr 5.
Rosi, splendidhonan har varit inne nästan hela morgonen i sin holk, och ceresastrilderna ligger på minst 2 ägg.
Nu fattas bara att de svarthuvade nunnorna börjar intressera sig för något bo också, så är det full pott!

Måndagen den 11 november

Tittade in i holk nr 1 idag. Där bygger Elliott o Emma för fullt, och dessutom låg där 2 st vita små ägg!!!

När jag kom hem i dag fick jag även se att Rose, splendidhonan, satt och tittade ut ur holken. Hon har äntligen vågat sig in, hoppas bara att mitt hemmabygge får godkänt av dem 🙂

Söndagen den 8 augusti 2010

Kollade ceresernas ägg i går, tyvärr inget i dom. De får försöka igen.

Gouldsen har varit lite ointresserade av holkarna, sedan jag satte in dem förra helgen. Men, efter ett par dagar på grodda frön har de vaknat till liv igen. Nu är det ett väldigt tittande i holkar, och ett par av hannarna har t o m börjat flyga omkring med kokosfibrer i näbben, och bygger så smått.

Satte även in holk till splendidparakiterna igår. De är otroligt intresserade, och har efter många om och men vågat titta in, men ännu har de inte varit inne i den.

Fredagen den 30e juli 2010

Så där ja, nu börjas det på ny kula igen, efter en stärkande semester i Skottland.
Satte in holkarna idag till gouldsen, lär väl ta ungefär en vecka innan de olika paren bestämt sig. Blir intressant att se vilka parkonstellationer som blir till. Är egentligen säker bara på Elliott/Emma, och Emil/Frida.
Guldlock har visat intresse för Romeo, men inget är säkert ännu.
Hur Tarzan och Ida kommer att reagera är ovisst.

När vi kom tillbaka upptäckte jag dessutom att ceresastrilderna har byggt ett friliggande bo, inne ibland vass och bambu. Där ligger just nu 4 ägg, och de ruvar tryggt. Trolig kläckning månadsskiftet juli/augusti, om äggen är befruktade...

Tisdagen den 25 maj 2010

I morse fann jag Birk, den rödhuvade hannen, död på burgolvet. Han har varit lite knackig de sista dagarna, och var en av de äldsta gouldsen jag hade, så jag blev inte förvånad. Jättesynd, han är en av de finaste och snällaste gouldshannar jag haft. Hans honor blev aldrig hackade på huvudet, som en del utav de andras blivit, och hans ungar blev stora och kraftiga.
Jag kommer att sakna honom...


På bilden, Birk vid matskålen.

Söndagen den 23 maj 2010

Satte in lite mer vass och bambu för några dagar sedan, samt ett bo som jag tidigare använt till sävastrilderna (det är öppet på sidorna, så fåglarna måste bygga igen det själva)
Läste även att nunnorna vill använda tunna kvistar och torra grässtrån när de bygger. Hmm, var kan man få tag i tunna, böjliga kvistar i en storlek som nunnorna kan klara av? Jo, jag har en bergsbambu på tomten, och där tog jag små kvistar ifrån och lade in. Och se, de började småpyssla med dem, ovanpå boet! Kanske, kanske, kanske är det något på gång hos nunnorna...

Är numera faktiskt glad att det inte fungerade med splendiden i stora voljären. De senaste dagarna har jag kunnat ta ut dem med buren och satt den ute på gräsmattan i solskenet, och som de har njutit! Tar av burbotten och sätter burgallret direkt på gräsmattan. Förankrar med tältpinnar, ifall någon skulle råka stöta emot buren, så att den inte välter. Därefter brukar jag sprida ut lite frön på botten, så att de får hålla på och söka sin föda mellan grässtråna, i ett försök att efterlikna naturen. Har till och med fått dem att tycka om att bli lite försiktigt duschade ute i solskenet. Dessutom har jag kunnat börja plocka grässtrån med gräsfrön i toppen till alla fåglarna, äntligen!
Ni som har finkar och små parakiter, utnyttja detta tillfälle i era trädgårdar. Dessa gräsfrön är små vitaminpaket för era fåglar, och en fantastiskt kul sysselsättning dessutom. Om ni bara visste hur kul en liten fågel kan ha med en bunt grässtrån, det är en fröjd att se 🙂
 

Måndagen den 3 maj 2010

Njaa, det där blev tyvärr inte så lyckat...
Småfinkarna blev så otroligt stressade över de stora splendidparakiternas flaxande, att de inte kunde slappna av. Splendiden gjorde inte en antydan till att vara elaka mot småfinkarna, men det räckte med flygandet i voljären för att småttingarna skulle få "stora skälvan"... 
Eftersom ett av mina mål i sommar är att få de nyinskaffade svarthuvade nunnorna att häcka, tog jag beslutet att flytta ut splendiden till en egen bur i stället. Min lilla voljär är helt enkelt för liten för att det skall fungera. Nu får småfåglarna lugn och ro igen, och så får vi hålla tummarna för att nunnorna lyckas.

Nu har jag i alla fall fått försöka, "Learning by doing", som den store Konfucius skulle ha sagt 🙂 (om han kunnat tala engelska)

En liten rolig nyhet i dag dock: Det har flyttat in en ny liten gouldsfröken i vårt hus. Hon är gulhuvad, lilabröstad (split för vitbröstad), och knappt halvåret gammal.

Söndagen den 2 maj 2010

Aaah, äntligen en vilodag! Tillbringade gårdagen med att fånga ut alla fåglar, (kan nu av egen erfarenhet meddela att svarthuvade nunnor är sanslöst snabba) plocka ut alla pinnar, rengöra dem, byta ut dem som behövdes, ta ut vasslådan, skrota all vass, plocka ny vass + lite andra torra blomställningar o bambu från trädgården, sedan sätta in allt igen, och slutligen (puh!) börja släppa in fåglarna igen. Skall ju ha splendidparakiterna i samma bur som de övriga, så jag började med att sätta in dem först. Ett par timmar senare fyllde jag på med de tre svarthuvade nunnorna, förvånansvärt lite flaxande, och hannen där blev så glad över att vara tillbaka i stora voljären att han satte i gång att sjunga. Har hans sång filmad i avdelningen Fågelfilmer. Ta gärna en titt...

I dag tänkte jag fortsätta med att sätta in cereserna, och sedan ett par goulds om dagen, så jag är nog inte färdig med det här förrän till nästa helg. Tanken är att de inte skall skrämma upp varann så mycket, utan bara några i taget skall få vänja sig vid de större, men ack så snälla splendidparakiterna Robin och Rosi.


På bilden, splendidparakithannen Robin...

Torsdagen den 8 april

Usch, vilken skitvecka det här har varit !
2 st ceresastrildungar och min vitbröstade gouldshona Snövit har dött i dagarna... Nu känns det tungt...

Lördagen den 13 mars 2010

Nu får jag verkligen skämmas! Så länge sedan jag uppdaterade något i dagboken.

Ceres-astrilderna har ungar i sitt bo, som de matar för fullt just nu. Troligen minst 3, väldigt svårt att se då de bygger så djupt i boet.

En del av gouldsamadinerna ligger på ägg, flyttade bland annat över ägg från de vitbröstade till mitt svarthuvade par eftersom de är säkrare på att föda upp ungar. Lade över 6 ägg, och åtminstone 4 utav dem var befruktade för jag kunde se tunna blodkärl vid en genomlysning.

Jag har även hunnit vara på en fågelmarknad i Danmark, samma ställe som förra året.
Där fick jag äntligen tag i tre svarthuvade nunnor (Lonchura atricapilla)
Lite osäker på könen på dem, men förhoppningsvis finns det en utav varje bland dem.

Hittade också ett par splendidparakiter (Neophema splendida), en färggrann gräsparakit från det inre av Australien. Tänkte ha dem tillsammans med gouldsen i voljären längre fram i vår. (se bilden)

Lördagen den 13 februari 2010

Gouldsamadinerna håller på att inspektera holkarna fortfarande... Utom möjligen de svarthuvade, som verkar ha bestämt sig nu.

Ceres-astrilderna (se hannen på bilden) kom däremot igång snabbt. De har byggt ett i stort sett ogenomträngligt bo, omöjligt att se vad som försiggår där, och turas nu om att ligga i boet, i entimmas intervaller. Med största sannolikhet har de lagt ägg nu.

Söndagen den 7 februari 2010

Ja, då var det så dags igen:
Satte in holkarna till fåglarna igår. Så nu ser jag fram emot en vecka där de kommer att flyga omkring från holk till holk, titta in, och lite småkvittrande konferera med varandra om bästa läget. Som jag sagt tidigare; gouldsamadinen måste vara den fågel som gett beslutsångesten ett ansikte :-)

Satte in en bokorg till ceres-astrilderna som jag böjt till av överblivet voljärgaller, och det dröjde knappt en halvtimme innan paret var inne i den och inspekterade.

Söndagen den 3 januari 2010

Gott nytt år allihop!!!

Har lagt in lite filmer, har äntligen fått ordning på det. Titta in under de olika flikarna för Fågelfilm.

Har även lagt in några nya bilder i Fotoalbumet.

Två ceresastrilder flyttade i torsdags, och i dag flyttar den sista ungen från förra året.

Gouldsen är i full fart med att rugga, så det är hyfsat lugnt i buren just nu.

Onsdagen den 30 december 2009

Var ute och pulsade i snön runt Drevviken i Sköndal i helgen. Plockade med mig lite torkade tistlar och annat ris, som jag satte ner ibland vassen i voljären där hemma. Så kul fåglarna fick! Speciellt ceres-astrilderna blev överlyckliga över dessa nya torra växter. På kvällen satt de lågt ner i voljären bland tistlarna och sov, och dagen efter plockade de i de torra fröställningarna, och försökte få ut något ätbart.
Underbart roliga fåglar cereserna, nyfikna och orädda, men inte alls så färgglada som gouldsen.

I morgon flyttar två ceres-astrilder ut, och i helgen flyttar den sista ceres-ungen ur sista kullen, det blev en hanne av den också.

På bilden badas det för fullt, ju fler ju roligare :-) 

Söndagen den 13 december 2009

Då var Lucia här, och i går snöade det ute!

Gouldsamadinerna är väldigt häcksugna, men en del utav dem har börjat rugga, så de får vänta ett tag till innan de får holkar.

Fick tyvärr ta bort en ceres-astrildunge för ett tag sedan, den hade fastnat med benet, och gjort sig så illa att det fanns inget att göra, tyvärr... Av de kvarvarande tre är åtminstone en hanne och en hona, men den tredje blir jag inte klok på. Beter sig ibland som en hanne, och färgar ut väldigt långsamt. Den säkra hannen ser man redan nu en liten "hakklapp" under näbben på, och den säkra honan har det vita ögonbrynsstrecket och saknar "hakklapp", men som sagt, den tredje vet jag ännu inte.

På bilden syns ceresastrild-paret i mitten, hannen främst och honan i bakgrunden, med två av ungarna vid sidan av.
 

Lördagen den 28 november

Nu är de svarthuvade honorna ur första kullen färdigutfärgade, och den första flyttade norrut förra helgen.
De rödhuvade hannarna är färdiga inom 1-2 veckor, de sjunger för fullt i den mindre buren dit jag flyttat dem.
Det är bara de svarthuvade ur andra kullen som inte har fått vuxenfärger ännu, men de borde vara klara innan jul.
Ceresastrildungarna har klarat sig, alla fyra, jätteskoj! Men, de har inte fått sin vuxendräkt ännu.

Har uppdaterat en hel del på hemsidan, nya foton och skall försöka få in lite filmer också. Det har krånglat en massa när jag försökt lägga in filmer, men nu säger hemsidan att de har fixat det...


På bilden ses de fyra ceres-ungarna, tätt hopkurade...

Lördagen den 7 november

Det visade sig vara ännu roligare med ungarna i ceresernas bo. I går morse satt det fyra ungar på botten i en liten hög och värmde varann! Nytt rekord för mina cereser...
Framåt kvällen började föräldrarna, Yin och Yang, att med lockande pip få dem med sig in ibland de tätare bevuxna delarna av voljären. De har verkligen moderskänslor och beskyddar sina små. Sån entusiasm har jag inte sett bland många andra fåglar.

Torsdagen den 5 november 2009

I kväll hoppade en utav de tre ceres-astrildungarna ut ur boet!Yin och Yang, de båda föräldrarna, tillbringade nästan en timme med att försöka locka ut ungarna ur boet. Till sist tog den djärvaste modet till sig och hoppade ut, och kraschlandade mitt ibland vassen, som jag har satt runt bokorgen!
Med lock och pock fick till sist föräldrarna upp den på lägsta pinnen i voljären, där de började mata den. De har fortsatt att försöka locka ut de två resterande ungarna, men de har än så länge motstått frestelsen att pröva vingarna. Får se vad som händer i morgon...

Onsdagen den 21 oktober 2009

Nu ligger det 2 ägg i de vitbröstade gouldsens holk. Hoppas att de lyckas denna gången...

Cereserna har ungar i boet, nu har de börjat väsnas lite också. Riktigt svårt att veta när de kläcks, för ungarna är så tysta, så tysta när de är i boet.

Söndagen den 18 oktober 2009

De vitbröstades unge dog! En dag hoppade de omkring i buren, mycket oroliga, och när jag tittade in i holken låg ungen död. Den var då runt 2 veckor gammal.

I går när jag gjorde rent i voljären, så varnade ceresastrild-honan igen, med sitt tjeck-tjeck-tjeck. När de flög ut från boet tog jag en snabb titt, och fick se åtminstone 2 stycken nästan nykläckta ungar som rörde sig nere på boets botten!

Fredagen den 2 oktober 2009

De vitbröstade har en unge i holken, som kläcktes runt 25 september. Hoppas verkligen denna unge klarar sig, jag har haft en hel del bekymmer med föräldrarna i sommar. De har inte velat mata upp de ungar de fått, men denna gång verkar det fungera.

Torsdagen den 3 september 2009

Nu har de två sista ceres-astrildungarna hoppat ut!
De båda äldre syskonen börjar mer och mer likna två honor i teckningen.

Tar nu bort alla holkar och bon, så får gouldsen och cereserna vila sig fram till vårkanten, det är i alla fall tanken.
 
Har bara kvar de vitbröstade gouldsen i en egen bur nu, honan Snövit har lagt 1 ägg. Hoppas de får den lugn och ro de behöver för att kunna föda upp lite ungar.

Lördagen den 22 augusti 2009

Ringmärkte de tre svarthuvade ungarna, som kläcktes 8 augusti, idag. De fick nr 37, 38 och 39. Borde hoppa ur holken inom någon vecka.

Flyttade över de vitbröstade till en egen bur. Oturligt nog hade de 5 ägg i holken, men om hon inte lagt sig på dem i morgon senast, så plockar jag bort äggen, och så får de börja på nytt. Får se om det är mer lugn och ro i en egen bur, det kanske blir någon ordning på deras häckning då.

De rödhuvades ungar sitter ute på pinne, dags att plocka bort holken där. Den rödhuvade honan Ida är fantastiskt duktig på att mata sina ungar utanför holken. Har inte tidigare haft en så duktig "mamma" som henne. Honorna är oftast väldigt duktiga på att mata sina ungar inne i holken, men när de hoppat ut så brukar honorna strunta i dem, och lämna över allt till hannen.
 Men inte den här tjejen inte...

I ceresastrildernas bo verkar det finnas 2 ungar, väldigt svårt att kontrollera.

Lördagen den 15 augusti 2009

Tog en titt i ceresastrildernas bo i går. Nykläckta ungar, åtminstone 2 st !

De rödhuvade ungarna tog sin första tur utanför holken i dag, men hoppade in till kvällen igen.

Tisdagen den 11 augusti 2009

Ringmärkte de 4 rödhuvade ungarna idag efter jobbet. Pigga och livliga, och ovanligt gula på magen... Kan ju vara en tillfällighet, men det skall bli kul att se dem färga ut. Deras mamma har ju en gulhuvad mamma, så det blir spännande.
Ungarna fick ringarna med nr 33, 34, 35 och 36 på höger ben, och en röd ring på vänster ben, för att kunna skilja ut dem från de andra ungarna.

Ny film i Fågelfilm (problem med Filmsidan, har kontaktat supporten, så f n ingen film), och en del nya bilder i Mitt Fotoalbum.
 

Måndagen den 10 augusti 2009

Bytte ut pinnar, och gjorde rent voljären i går, och här är vad som är på gång just nu:

De rödhuvade har 4 ungar, skall ringmärka dem i morgon tänkte jag.

De vitbröstade har 1 unge, max 2 dagar gammal.

De svarthuvade har 3 ungar, också de några dagar gamla.

Ceresastrilderna ligger på 5 ägg. Deras 2 ungar som flugit ut, följer sin stackars far, Yang, runt i buren och skriker på mat. Han matar troget, och är en jätteduktig pappa. Fram på kvällen har Yang ett lustigt beteende: han lockar på ungarna, flyger före och de efter, och försöker få dem att sätta sig på undanskymda, trygga ställen, gärna lågt i voljären inne bland lite risiga grenar. Antar att han precis som i naturen försöker gömma dem för rovdjur.

Tisdagen den 4 augusti 2009

De rödhuvade har 4 skrikande ungar i sin holk,
de vitbröstade har 4 ägg, hoppas de lyckas denna gången.

Lördagen den 1 augusti

Häromdagen hoppade två ceresastrild-ungar ut ur boet!
Fick ringmärkt dom med ring 31 och 32. Verkar bli den naturfärgade formen, för båda är mörkbruna i fjäderdräkten.
Yin, ceres-honan, har redan lagt ägg igen. När jag fångade ut ungarna för ringmärkning, passade jag även på att ta och klippa klorna på Yin. De började bli alldeles för långa, orolig för att hon skall fastna i t ex bomaterialet med dem.

Birk och Ida, de rödhuvade gouldsen, har ungar i holken. Har inte kollat hur många ännu, men det är ett fasligt liv när de matar dem. Var tydligen ett lyckat drag att sätta ihop den erfarne hannen med en oerfaren hona. Har sällan varit med om att oerfarna fåglar lyckas med första häckningen annars.

Tror även att de vitbröstade ligger på ägg, de avlöser varandra med jämna mellanrum.

De tre svarthuvade 9:e juni-ungarna går kvar i stora buren, små prickar av vuxenfjäderdräkten har börjat komma fram, men än så länge för tidigt att säga om de är honor eller hannar.

Lördagen den 18 juli 2009

Fick äntligen en bild på ceresastrild-ungarna! Lite svårt att urskilja, men där är minst 2 ungar i boet. Nu har de dessutom börjat att låta riktigt högt när de matas av föräldrarna! Ungen som ligger närmast har börjat få små fjäderpennor, som kikar fram på vingarna. På bilden blundar den, men krävan är i alla fall välfylld med mat, så det verkar inte gå någon nöd på dem.

Som ni säkert märkt, så har jag ändrat en hel del av designen på hemsidan. Hoppas att det skall bli lite behagligare att vila ögonen på den.

Onsdagen den 15 juli 2009

Nähä, den sista lilla ungen av de vitbröstade klarade sig inte heller. Hittade den död på burbottnen i går. Prövar nu att byta plats på holkarna, kanske hjälper det?

Fick en bättre titt in hos cereserna, minst 2 ungar, rätt stora. Skulle tippa på 1 vecka ungefär. Spännande!

De svarthuvade har 2 ägg.

De rödhuvade byts troget av på boet, kläckning borde bli någon gång runt den 25e i denna månaden.

Måndagen den 13 juli 2009

Ända sedan jag kom hem har ceres-astrilhonan betett sig underligt. Så fort jag kommit i närheten av voljären har hon börjat med ett varnande läte, "tschack-tschack-tschack". Förr har hon nästan ätit ur handen på mig...
När jag gjorde rent i voljären lämnade både hannen och honan boet för en liten stund, och då passade jag på att titta efter i boet. Med hjälp av en bilinspektionsspegel och en ficklampa (boet sitter väldigt knepigt till!) lyckades jag lysa ner inuti boet, och tillbaka på mig tittar åtminstone en liten unge! Slutade störa dem, och gjorde snabbt färdigt rengöringen. En kort stund senare gick hannen in och lade sig i boet igen... puh! Hoppas denna gången går bättre.

Hos de vitbröstade hittade jag 3 okläckta ägg, 1 död unge och 1 liten levande, nyligen kläckt.

Den nya rödhuvade honan, Ida, låg på 7 ägg i en av holkarna. Hon skulle egentligen ha satts ihop med den nyskaffade rödhuvade hannen Emil, men hon blev förtjust i den gamle hannen Birk istället, och det är dom som nu har ägg ihop. Detta är faktiskt en bättre lösning, att sätta ihop en oerfaren fågel med en erfaren. Jag har märkt att resultaten av häckningarna blir betydligt bättre på detta vis.

Lördagen den 11 juli

Så där ja, tillbaka i stan igen efter en 2-veckors semestertripp till bl a Öland.

De 3 svarthuvade ungarna har hoppat ur holken, ser fina och pigga ut. Hann ju ringmärka dem strax innan jag åkte på semester.

Lilla Ida syns inte till. Verkar som om hon ligger i någon av holkarna. Får väl kolla var någonstans i dag.

Cereserna ruvar på, båda två låg på boet i går när jag kom hem.

Torsdagen den 25 juni

Ringmärkte 3 st svarthuvade ungar i helgen. Elliott och Emma är duktiga föräldrar, ungarna såg jättefina ut.

De vitbröstade har något på gång i en av holkarna, har inte kollat vad ännu...

Kontrollerade ceresernas ägg, inget i de 2 äggen. Men, 2-3 dagar senare började Yin att lägga ägg igen. Jag vet att där är minst ett ägg, det har jag sett.

Den nya rödhuvade hannen, Emil, blev jag tvungen att ta ut ur voljären. Han störde de vitbröstade allt för mycket. Lät däremot hans tilltänkta brud Ida vara kvar. Och hör och häpna, ett par dagar senare satt hon och gjorde sig till för Birk, den rödhuvade hanne som var tänkt att få gå som pensionär i voljären tills vidare. Han måste ha fått nytt liv, tack vare henne, för i går sjöng och dansade han för henne så att det stod härliga till. Och i dag håller de på och grejar i en utav holkarna... Ibland blir det inte de par man tänkt sig att sätta ihop, men ändå blir det på något underligt sätt rätt ändå...🙂

Den utflyttade hannen Emil, å andra sidan, verkar ha fått flickvän i den lilla buren med alla ungarna. En svarthuvad hona, verkar väldigt intresserad av honom, och han sjunger för henne.

Fredagen den 19 juni

Kollade holkarna i dag, de svarthuvades ungar en vecka gamla och hyfsat stora.

Men, i de vitbröstades holk hittade jag fyra stycken ungar, ett par dagar gamla och döda! Otroligt trist, men fåglar är inte alltid det lättaste att förstå sig på. De får helt enkelt försöka igen.

Cereserna ruvar på, i deras bo ligger 2 ägg.

Släppte in det rödhuvade paret, får se hur det artar sig där. Den rödhuvade hannen är mer intresserad av den vitbröstade honan än av sin tilltänkta maka, den rödhuvade honan.

Fredagen den 12 juni 2009

Hos de svarthuvade har det hörts pip i några dagar, kläcktes troligen runt den 9:e juni. Emma, den svarthuvade honan, har varit extra tjurig de senaste dagarna och bråkat en hel del med Romeo, den vitbröstade hanen.

Även hos de vitbröstade hördes i går små, ynkliga pip. Verkar som om även Romeo och Snövit har fått tillökning.

Ceres-astrilderna ligger troget på boet, och byter av varann regelbundet, men inget verkar ha hänt där ännu.

Emil, den nya rödhuvade hannen fick en ny flickvän förra helgen, genom ett byte med en vitbröstad hona. Det blev Ida, en rödhuvad, lilabröstad hona. Hon har en gulhuvad mamma och en rödhuvad pappa, kul med lite olika färganlag. Skall bli kul att se hur deras eventuella ungar ser ut i framtiden. Hoppas först och främst att de kommer att komma bra överens.

Lördagen den 30 maj 2009

De vitbröstade har börjat ruva, häromdagen när jag tittade efter i holken låg där 3 ägg. Nu har de troligen 4-5, de brukar börja ruva efter att 4:e ägget är lagt.

De svarthuvade ligger på ägg sedan någon vecka tillbaka.

Birk den rödhuvade hanen, som är ensam nu, går som "pensionär" i buren. Han sjunger fortfarande vackert, men är måttligt intresserad av damerna.

Ceres-astrilderna ligger troligen också på ägg, de turas åtminstone om att ruva nu. De har fyllt den lilla hembyggda metallkorgen med så mycket gräs och kokosfiber att det inte går att se något!

Fick tag i en ny vacker rödhuvad hane i förra veckan. Hoppas kunna sätta ihop honom med någon av de unga honorna från i vintras innan jag flyttar in honom i stora voljären.

Torsdagen den 21 maj 2009

Romeo och Snövit, de vitbröstade gouldsen, verkar fortfarande inte ha bestämt sig för vilken holk de skall ha. Han sjunger och "hoppar" för henne, ser så kul ut, men än är inga beslut tagna.

Elliott och Emma verkar ha bestämt sig för sin holk, men eftersom jag satt deras holk inuti voljären, så blir det svårt att kontrollera den.

Birk och "Lill-Ronja" flyttade jag in i voljären i går, får se ifall de fastnar för varandra. Hon är så fin så att jag vill inte sälja henne!

Ceres-astrilderna har haft två fina små fink-holkar att välja på. Verkade inte riktigt bestämt sig, så i tisdags böjde jag till en liten sluten bokorg av överblivet burgaller, klippte ett hål i ena sidan och proppade den full med grässtrån. Och se, de började kvittra av glädje med en gång, släpade in grässtrå efter grässtrå, och har nu byggt ett fint, tätt bo. Så tätt att det knappt går att se någonting inuti.

På tal om gräs, nu har äntligen grässtråna i trädgården börjat bära frö igen, så jag plockar in tjocka buntar av det, och sätter in i burarna. Mycket sysselsättning och finfin närande mat!

Onsdagen den 13 maj 2009

Elliott och Emmas ungar är döda! Romeo och Snövit hade börjat intressera sig för deras holk, och var inne flera gånger idag. När jag tittade efter så hittade jag endast en unge, men den var död.
Hängde in några bon till högt upp i voljären, så att de inte skall fortsätta bråka om holkarna. Verkar som om Romeo o Snövit tagit över holk nr 2.

Ceresastrilderna har 2 ägg i sin holk, ena ägget alldeles genomskinligt (troligen obefruktat), men det andra är mörkt så kanske det blir något där...

Fångade ut Birk i dag, och satte honom i en mindre bur i köket. I en annan bur bredvid satte jag en ung vitbröstad hona, en av Romeo och Snövits ungar från i vinter, för att se ifall de fattar tycke för varann. (rena koppleri-verksamheten... :-) Hon började intressera sig med en gång, pekade med stjärtfjädrarna och strök näbben mot grenen gång på gång. Säkra tecken på intresse!
De får sitta bredvid varann någon dag till, innan jag vågar släppa ihop dem.

Tisdagen den 5 maj 2009

Ceresastrilderna har 2 ägg i sin holk. De har byggt i en undulatholk, men utnyttjar bara utrymmet precis innanför hålet. Om det inte blir något denna gång skall jag byta ut holken mot en mindre finkholk.

Elliott och Emma, de svarthuvade gouldsen har blivit föräldrar igen ! Tittade till deras holk idag, och 4 små, alldeles nykläckta ungar låg i deras bohåla. Den ena ungen hade inte ens kommit riktigt ut ur ägget ännu, så jag satte tillbaka holken så fort jag kunde.

Birk, den rödhuvade gouldshannen sitter och sjunger för sig själv, ensam som han nu är. Har ofta sällskap av Elliott, de två är ju de äldsta fåglarna jag har nu. De har känt varandra ända från början...

Romeo och Snövit, de vitbröstade gouldsen är snart färdiga med sin ruggning. Just nu är de inte alls sugna på att häcka, ruggningen tar mycket på krafterna.

Onsdagen den 15 april

Usch, dubbel-usch! I dag blev det ÄNNU tristare...
När jag kommer hem upptäcker jag båda ceres-astrilderna utanför holken. Anar förstås oråd, och tittar efter i deras holk. Mycket riktigt, 4 st små nykläckta ungar döda!
Det här med fåglar är inte lätt... Hoppas på bättre resultat nästa gång.

Tisdagen den 14 april

Kom tillbaka från en härlig påskhelg till något betydligt tristare:
I buren låg det 3 döda ungar, troligen sävastrilder, på burbotten när vi kom hem. Båda sävastrilderna hade lämnat sitt bo, och i det låg 2 befruktade och 1 obefruktat ägg, iskalla. Hoppas bara inte de små döda ungarna var ceres-astrilder. De vuxna cereserna ligger fortfarande kvar i holken, men jag har inte kollat ännu hur det ser ut.
Väntar ett par dagar till, sedan måste jag kolla. De borde ha kläckts nu.

En liten ljusglimt i mörkret: Den svarthuvade goulds-hanen Elliott har börjat bygga i holk nr 2!

Onsdagen den 1 april

Nu ligger ceres-astrilderna på bo. Sedan i helgen har hannen Yang och honan Yin bytt av varandra i holken. Ännu har jag inte vågat titta till dem, men jag är så nyfiken att det kliar i fingrarna. Vill se hur många ägg, och hur de har konstruerat boet inuti holken... Är det likt som gouldsamadinernas bobygge ? Men enligt de fåtal sidor på nätet, engelska, som finns så skall man inte ens fundera på att peta på boet, då kan de överge det med en gång! Så därför, håll fingrarna i styr...
De verkar vara väldigt fördragsamma mot sina voljärkompisar, jagar bara bort de som sitter omedelbart utanför holköppningen.

Även sävastrilderna Kalle och Kajsa ligger på bo sedan helgen. De har lugnat ned sig betydligt sedan honan lade sig konstant på boet. Innan dess jagade de runt de andra fåglarna i voljären som tokiga!

Torsdagen den 26 mars

Nu har ceres-hannen Yang börjat dra in bomaterial i holk nr 1. Dessutom fick jag idag se hur han spelade för sin hona med en lågmäld "sång", och en sorts knäböjningar!

Onsdagen den 25 mars

Satte in holkar och bon i går...
Gouldsen måttligt intresserade, men sävastrilderna började bygga i en modern "harzer-bur" nästan omedelbart.
Ceres-astrilderna har visat stort intresse för undulatholk nr 1, honan har varit inne långa stunder, men jag har inte vågat kolla. På engelskspråkiga sidor på nätet står det bara "håll fingrarna borta från boet, annars överger de äggen".
Så, hur nyfiken jag än är, så vågar jag inte titta till dem ännu... 

Söndagen den 15 mars 2009

Vaknade i natt kl 3 av ett väldigt flaxande ifrån stora buren. Gick upp och tände lyset, och tyckte plötsligt att det var ovanligt lite fåglar i buren! Räknade dem om och om igen, när jag plötsligt hörde ett flaxande bakom mig. Det visade sig att 4 st goulds-ungar och sävastrild-hannen på något sätt smitit ur buren! Efter 20 minuters jakt i vardagsrum och kök hade jag fångat in dem igen... Satte igen alla luckor ordentligt och gick och lade mig igen. Men jag kan för mitt liv inte lista ut hur de smet ut...
Efter att buren äntligen nu är färdig, kan jag sätta igång med hemsidan igen.

Uppdaterat sidorna Ceresastrilder, Buren, Romeo/Snövit , Sävastrilderna och Fotoalbumet med nya bilder och/eller ny text.

Torsdagen den 12 mars

Oj, oj, oj, vad jag har försummat denna sida!
Men nu är äntligen den stora buren/voljären färdig...
Släppte in alla fåglarna i dag: 6 vuxna gouldsamadiner, 10 unga gouldsamadiner, 2 sävastrilder och 2 ceresastrilder.
Skall sätta in lite bilder nu till helgen.

Lördagen den 8 februari

Var i Danmark i helgen på en fågelmarknad. Massor av fåglar, och massor av folk! De verkade ha allt i bur där, såg t o m domherrar som någon sålde...

Köpte mig ceres-astrilder, inte speciellt vanliga i Sverige, en isabell-färgad hona och en normalfärgad hane. De verkar pigga och nöjda, kanske får man höra tassandet av små klor så småningom...:-)

Har börjat bygga en stor bur, skall gå från golv till tak är det tänkt. Nu skall här bli ordentligt med utrymme för dem!

Söndagen den 15 februari

Första ungarna hoppar ut! Det blir två grönkroppade hos Romeo och Snövit, återstår bara att se ifall de blir vitbröstade också.

Sävastrilderna har byggt ett litet rede ovanpå bokorgen jag satte in till dem. Honan ruvar av och till, just nu ligger 2 ägg där.

Lördagen den 14 februari

Ringmärkningsdag idag! Satte ring 23 och 24 på de vitbröstades båda ungar, och 25, 26 och 27 på de svarthuvades 3 ungar. Alla såg friska och välmatade ut. De borde hoppa ut ur holken någon gång under den kommande veckan.

Fågelresan till Danmark närmar sig. Har fått tag i en kille som har ett par ceres-astrilder till mig. Äntligen! Som jag har väntat på att få tag i dem...

Tisdagen den 10 februari

Nu fick jag äntligen tittat i holkarna. 2 ungar ligger hos Snövit och Romeo, de vitbröstade. Och i Elliott och Emmas holk, de svarthuvade, ligger 3 ungar.
Det börjar snart bli dags att ringmärka dem också...

Skall snart börja bygga min nya, stora bur. Har köpt in material i helgen, och sågat till de olika sektionerna.

I slutet av februari blir det en liten resa till Danmark, skall ner till en fågelmarknad utanför Köpenhamn. Skall bli kul att se vad för slags fåglar som finns, de har ju ett skyhögt större utbud av olika fåglar, speciellt finkar, än här i Sverige.

Måndagen den 26 januari 2009

Vilket härligt ljud! Det piper så ynkligt från två av holkarna, de vitbröstades och de svarthuvade. Inget i de rödhuvade.
Verkar som om det blir nya ungar hos både Snövit och hos Emma.

Snövits båda första ungar, som jag har börjat misstänka skall bli blåkroppade blir bara mer och mer blå i tonen på ryggen. Deras syskon verkar alla bli vitbröstade grönkroppade.

Lördagen den 3 januari 2009

Fick sätta tillbaka holkarna igen. De sista dagarna har samtliga par letat runt i buren efter någon boplats, de har bråkat och jagat varann. När jag satte tillbaka holkarna lägrade sig lugnet över buren, nästan omedelbart. Nu har de fullt upp med "holk-kikande", och så småningom bobyggande.
Ronja hade fått en otäck skada vid ena ögat, märkte det när jag såg att det stänkt blod i buren. När jag tog ut henne visade det sig inte vara så farligt, ett hack i huden mellan näbben och ögat, men hon är fortfarande lite svullen. Blodet gjorde att det såg värre ut än det var...

Måndagen den 22 december

Har plockat bort holk och bon för samtliga, och flyttat över sävastrilderna till stora buren igen. De hade lagt 12 ägg!, men inte ruvat överhuvudtaget. Allihop får göra nya försök fram i vår. Nu får det bli lite lugn och ro i burarna över jul, annars kanske vi skrämmer bort jultomten 😀.
Snövit och Romeos tre ungar har hoppat ut, och även en utav dem ser blågrå ut i tonen. En av deras äldre syskon hjälper till med att mata upp de yngre, bra träning inför att själv bli förälder🙂.

Söndagen den 14 december

Sävastrilderna har nu 9 ägg i sin bokorg! Men de visar ett ljumt intresse för dem, ruvar inte nattetid, så det blir nog inget i dem. Däremot badar de... Två-tre gånger om dagen, jag har aldrig sett på maken till renliga fåglar...

Två ungar uppfostrade utav Elliott och Emma (egentligen har de ju Snövit och Romeo som föräldrar) sitter nu ute, och har börjat äta så smått själva. Än tigger de utav Elliott så fort de kommer åt, det är väl alltid bekvämast att bli matad...
Det som är riktigt kul med dessa är att de är så olika i färgen. Den ena ungen är precis så olivgrön som ungar alltid är, dessutom är den ordentligt vitfärgad på bröstet redan nu, det blir garanterat en vitbröstad goulds av den lille gynnaren. Syskonet är helt olik i kroppsfärgen, och går i en mer grå-blå nyans över hela ryggen. Skulle kunna vara en liten blåkroppad på väg där, hoppas, hoppas, hoppas...

I Snövit och Romeos holk sitter 3 ungar och bara väntar på att ta sig ut i stora vida världen. Jag ringmärkte dem förra helgen, och de var välmatade och friska. De borde hoppa ut nu till veckan.

När de har hoppat ut skall jag plocka bort alla holkar och bokorgar, så att det blir lite lugnt över jul. Sedan får de göra ett nytt försök fram i april-maj igen.

Onsdagen den 3 december

Sävastrilderna har lagt ägg igen! Tydligen var flytten till egen bur behövlig. När jag tittade idag så låg där 2 ägg.

Två utav Romeo och Snövits bortadopterade ungar har hoppat ur holken. Den tredje ligger kvar i boöppningen och väntar på bättre väder...😀
De sista dagarna så har Elliott och Emma (fosterföräldrarna) suttit strax utanför holken och försökt locka ut dem. De vill väl lägga egna ägg nu. 

Lördagen den 29 november

Blev tvungen att ta ut sävastrilderna från stora buren, och sätta dem i en egen. Hannen jagade gouldsen nästan konstant, och jag började bli orolig över vad som skulle hända när goulds-ungarna hoppar ut. Självklart avbröt sävastrilderna häckningen, synd, för det låg 6 ägg i boet... Men nu har de en egen bur, och förhoppningsvis försöker de snart igen.

Tog ut 5 iskalla ägg ur Birk och Ronjas holk, det verkar inte bli någon ordentlig reda med dem nu i vinter. De har också varit rätt mycket jagade av sävastrilderna, de blev kanske för mycket störda. De får också försöka igen.

Ringmärkte ungarna i Elliott och Emmas holk idag, fick nummer 17, 18 och 19. En unge låg död i holken, platt och ihoptorkad. De tre kvarvarande ungarna var kraftiga, fina med en härlig fjäderdräkt.

Snövit och Romeo lämnar inte sina ungar tillräckligt länge för att jag skall kunna räkna antalet, men de har minst 2 i alla fall.

Måndagen den 24 november

Sävastrilderna har 2 ägg i sitt lilla korgbo mitt ibland all vassen! Hannen är rätt aggressiv mot gouldsen, men han får stryk själv då och då. Gouldshonan Emma är ju inte lätt att tas med när hon blir sur...😀

En lite trist sak; hittade en liten död nykläckt unge på botten av buren. Kom helt klart från de vitbröstades holk, men jag stod och lyssnade utanför holken en stund, och det lät som om det finns minst 2 ungar till där inne, som fortfarande lever. Troligen har den lilla ungen fastnat i någon av föräldrarna, och släpats med ut av misstag.

Söndagen den 23 november

Öppnade holken hos Snövit och Romeo i eftermiddags, och vad tittar tillbaka på mig om inte Snövit och en liten, alldeles nykläckt unge! Snövit vägrade att flytta på sig, har aldrig varit med om en så envis goulds-hona, hon låg till o med kvar då jag tog fram kameran och tog en bild...
På bilden syns ungen strax under Snövits näbb. Här är den bara 5-6 timmar gammal. Jag har lagt en lite större bild i Fotoalbumet också.

Fredagen den 21 november

Sävastrilderna spelar, och parar sig. Jag satte in ett fint korgbo till dem mitt i vassruggen, och de verkade hellyckliga över det. I förmiddags började de att bygga bo... ovanpå korgboet! Ibland är det inte lönt att man anstränger sig...😀

Birk och Ronja har inte börjat visa något riktigt intresse för äggläggning igen, det tar vanligtvis 10 dagar efter misslyckad häckning, som de kommer igång igen.

Elliott och Emma matar "sina" 4 ungar med bravur, jag är inte det minsta orolig för dem. Emellanåt bjuder Emma de andra fåglarna i buren på en riktig "åktur", dvs hon jagar dem som en laserstyrd jaktrobot när hon tycker att de kommit lite för nära boet.

Snövit och Romeo byter troget av varann på boet, men inga pip från holken ännu. Borde bli nu till helgen, ifall äggen är befruktade.

Söndagen den 16 november

Plockade ut äggen ur Birk och Ronjas holk igår. De var så torra att det skramlade om dem...

Sävastrilderna blev överlyckliga då jag satte in vass till dem. De hoppar omkring i det, och kvittrar förtjust. Jag lade in en del gräs ifrån trädgården, och de håller på och bygger i ett korgbo, lite då och då.

Från Elliott och Emmas holk piper det nu dagarna i ända, de har ju 4 ungar att mata upp.

Snövit och Romeo ligger också stadigt på sina ägg, får se om det blir något där så småningom. Borde i så fall kläckas omkring nästa helg.

Måndagen den 11 november

Nu är lyckan stor i buren! I morse hördes pip från Elliott och Emmas holk, och i kväll när jag tittade till holken, så låg där fyra små pipande ungar. (se bilden)
Det fungerade med att adoptera bort Snövit och Romeos ägg, när hon blev dålig.
 
Har satt in ett korgbo till sävastrilderna, och de har börjat intressera sig för det.

Uppdaterat: Ny flik om sävastrilderna Kalle och Kajsa.

Lördagen den 8 november

Romeo och Snövit ligger på 5 ägg.

Birk och Ronja har 6 ägg.

Elliott och Emma har adopterat 6 ägg från Snövit och Romeo. Får se om det blir något hos dem.

Dessutom har jag nu köpt ett par sävastrilder, som fått namnen Kalle och Kajsa. Har precis släppt in dem i den stora buren, och det har gått helt problemfritt med gouldsamadinerna. Så småningom skall jag försöka få dem till att häcka också.

Sista ungarna för i år flyttade ut i dag, 2 stycken stiliga svarthuvade bröder.
Nästa gång det blir färdiga ungar är tidigast i vår.

Måndagen den 27 oktober

Häromdagen hade Romeo och Snövit 7 ägg i holken. Dagen efter började hon att bli riktigt hängig, så jag blev orolig och satte in en spotlight riktad mot ett hörn av burbottnen. Gjorde så när "gamla" Emma ibland blev dålig under äggläggningen, och värmen då gjorde henne mycket gott. För att inte riskera de vitbröstades ägg så lade jag ner dem till Elliott och Emma, och plockade bort deras ägg. Tänkte att de skulle få bli fosterföräldrar, om inte Snövit skulle klara sig.
 Nu är hon betydligt piggare, kanske äggläggningen tog på henne, hon är ju förstagångshäckare och jag har aldrig tidigare haft en hona som lagt 7 ägg första gången. Värmen från spotlighten har i alla fall gjort susen med henne, så nu kan jag pusta ut ett tag...

Onsdagen den 22 oktober

Nu är lyckan stor i buren!
För tio dagar sedan satte jag in holkar på nytt i buren, fåglarna var helsugna på att häcka så snart de hade ruggat färdigt.
I går tittade jag i Elliott och Emmas holk, 3 ägg...
Och det roligaste av allt, i Romeo och Snövits holk låg 3 vita fina ägg också!

Har uppdaterat sidan om Romeo och Julia, nu heter den Romeo och Snövit. Julia, en rödhuvad vitbröstad hona trivdes aldrig ihop med Romeo, så hon fick flytta ner till min pappas stora voljär istället. Kanske hittar hon någon goulds-kille där som hon tycker bättre om...

Torsdagen den 9e oktober

Nu har ungarna börjat flytta ut, en ena efter den andra.

Har uppdaterat fotoalbumet med några nya foton, och lagt in ett liten pussel i menyn.

Onsdagen den 1 oktober

Så där ja, då var man tillbaka i stan igen. Tog en liten tripp till norska fjällen, där är så fantastiskt vackert nu på hösten. Fick sett myskoxar och kungsörnar bl a.
Här hemma har precis två av de unga hannarna flyttat ut i helgen. De andra börjar färga ut mer och mer, alla borde vara klara inom två veckor.
Tror att det är en liten ny intressant par-konstellation på gång i buren. Julia, den rödhuvade vitbröstade honan, fick flytta till min pappas gouldsamadiner. Det blev aldrig någon ordning med henne här. I stället har Snövit och Romeo börjat intressera sig för varann. De har börjat leta boställen i buren, och han dansar och sjunger för henne. Skall bli intressant att följa detta...

Söndagen den 31 augusti

Nu har även de svarthuvade ungarna börjat komma igång med ruggning till vuxendräkt. De första bör ha ruggat färdigt inom de närmaste veckorna. Tre rödhuvade unghanar sjunger konstant, det är en väldig konsert hos oss just nu.
En rolig sak är att en utav de rödhuvade unghanarna ifrån andra kullen kommer att bli vitbröstad! Hade en vitbröstad hane från Birk och Ronja för ett och ett halvt år sedan, och nu verkar det vara dags igen.

Måndagen den 18 augusti

Efter mycket letande fick jag häromdagen tag på en svarthuvad, vitbröstad hona, född 2008. Har provat att sätta ihop henne med Romeo i en liten bur, får se om de blir kompisar. Vad hon skall heta? "Hennes hår var svart som kol, hennes hy var vit som snö..." Just det, Snövit får det bli!

Den andra honan, som kom tillsammans med den gulhuvade Jaffa, får heta Körsbär. Hennes huvud är svart, men inslag av rött, precis som ett körsbär eller bigarrå. De verkar vara sugna på att häcka, trots att de sitter tillsammans med en hel liten svärm med finkar, som min pappa skall ha.

Tisdagen den 12 augusti

  Så där ja... Tillbaka från en stärkande fjällvandring i Norge. Ungarna sitter och börjar färga ut, den ena efter den andra. Som vanligt färgar de rödhuvade ut snabbare än de svarthuvade. Verkar att bli övervägande hannar i höst.
  Har genom en god vän kommit över en orangehuvad hane, som kommer att kallas Jaffa i fortsättningen. (efter apelsinmärket) Han hade en flickvän med sig, en hona som har lite rött i det svarta på huvudet. Namn på henne är ännu ej bestämt. Jag får väl göra som vanligt, fråga mina döttrar till råds.
 

Lördagen den 19 juli

Nej, det blev inget av de där äggen hos Romeo och Julia. Har nu satt tillbaka dem i stora buren, och plockat bort alla holkar.
Nu är det dags för de vuxna att ta igen sig, och kanske sätta igång en ruggning...
Birk och Ronjas facit för denna säsongen slutade på 8 välskapta rödhuvade ungar, och Elliott och Emma fick 8 välskapta svarthuvade ungar även dom. Extra roligt eftersom Emma är förstagångshäckare! Hon är ju ung, och har förhoppningsvis många år framför sig om hon bara får vara frisk.
Lilla Tolvan har kommit tillbaka i stora buren med sina syskon och föräldrar. Dottern fick äntligen tag i sina efterlängtade Lessons sparvpapegojor, så Tolvan fick bli fågel igen.
Ändå fascinerande att se hur tam och orädd en liten gouldsamadin kan bli om man lägger ner lite tid på det. Nu är han den enda utav ungarna i stora buren, som inte flyger omkring som en hysterisk skållad ekorre, när jag sticker in händerna för att fylla på maten. De vuxna har aldrig brytt sig om det, de är vana och känner igen mig, men ungarna jagar upp varandra med allt flaxande.

Onsdagen den 9 juli

Hittade ett trasigt ägg på botten i Romeo och Julias bur i dag. Vid en närmare titt inne i holken, hittade jag en nykläckt unge död. Tre okläckta ägg, men de får ligga kvar någon dag till, så får vi se vad som händer. Det är ju de "utfostrade" äggen från Birk och Ronja som de har fått hand om.

Tisdagen den 8 juli

Ringmärkte de sista svarthuvade ungarna i dag, ring 13-16. Det var nog i sista stund, troligen hoppar de ut ur holken till helgen. 4 stycken välskapta fågelungar... "Nya" Emmas första häckning har verkligen varit en riktig succé. 

Lördagen den 5 juli

Tog bort Birk och Ronjas holk med de 5 äggen. Tycker att det räcker med 2 kullar. Nu skall de få vila upp sig och börja rugga i lugn och ro.
Men, på sätt och vis är det ju synd att slänga 5 ägg. Har därför lagt in dem till Romeo och Julia, för att se om de kan bli foster-föräldrar. Julia och Romeo bygger och bygger, men hon lägger inga egna ägg. Jag har ärligt talat inga större förhoppningar om att det här försöket skall lyckas eftersom det dröjde över ett dygn innan hon lade sig på de "utfostrade" äggen. Men, om de kläcks får Romeo och Julia ett försök att föda upp ungar. Och kanske, kanske kan de sedan komma igång och lägga egna... 

Söndagen den 22 juni

Nu piper det igen från Elliott och Emmas holk!
Tittade ner och fick se åtminstone 4 små ungar. De lade 5 ägg, så kanske är det en till...

Som synes på bilden blir bara Tolvan mer och mer tam...

Nya bilder i Fotoalbumet.

Onsdagen den 18 juni

Tolvan, en utav de rödhuvade ungarna ur sista kullen, börjar bli tam.
Min äldsta dotter har tagit ut honom ur buren de sista dagarna, och nu sitter tolvan på fingret, och på axeln på henne. Eftersom tolvan inte äter själv ännu, sätter hon tillbaka honom i buren mellan varven, och då matar föräldrarna honom utan protester. Det skall bli mycket roligt att se hur det här slutar!

Måndagen den 16 juni

Så där ja! Då har alla de 4 ungarna hoppat ut ur holken. En del utav dem återvänder titt som tätt, men nu har 12:an fått sällskap på burbotten. I går fick de rödhuvade föräldrarna lite hjälp av en äldre unge, med att mata de minsta ungarna. 6:an satt nämligen och matade 12:an i går eftermiddag... och det roligaste av allt är att 6:an är en svarthuvad goulds, och 12:an är en rödhuvad! De är inte ens syskon... Bra träning inför när 6:an skall bli förälder.
(Numren som jag nämner hela tiden är de ringnummer jag satt på ungarna.)

Söndagen den 15 juni

En utav ungarna, 12:an, har haft väldigt bråttom ut ur holken. Varje gång vi har lagt in den i holken, så dröjer det ett par minuter, så har den hoppat ut igen. Den sitter nu på botten, och lyckas ta sig upp på nedersta pinnarna. Så länge den sitter långt ner matar inte föräldrarna den, men om vi flyttar upp lilla 12:an till de översta grenarna i buren, så matar Ronja den. Kan det vara så att den måste visa sig livsduglig, och kunna ta sig upp i skydd på de översta grenarna för att föräldrarna skall mata den ? 
Är lite orolig att det är en så kallad "tiggare", som vill ha allt och som föräldrarna av någon anledning struntar helt i, så att den till sist dör av svält. Har haft någon sådan unge varje år...

Onsdagen den 4 juni

Var i Barcelona i helgen. Döm om min förvåning när det stod folk i små affärsstånd mitt på den kända gatan La Rambla, och sålde burfåglar i pyttesmå burar! Där fanns undulater, kanariefåglar, sebrafinkar, måsfinkar, en solparakit, munkparakiter, nymfparakiter, helenaastrilder, pärlhöns, vanliga höns, olika sorters dvärgpapegojor, och även en hel del gouldsamadiner. Blåkroppade, vitbröstade, gulhuvade och givetvis de vanliga rödhuvade o svarthuvade. Priserna var på mellan 40-70 euro, en euro är cirka 9,60 svenska kronor.

Elliott och Emmas ungar har hoppat ut, och Emma har lagt nya ägg.

Ronja och Birks ungar har börjat titta ut genom holköppningen, till helgen är det dags att ringmärka dem med. Dessa 4 nya små rödhuvade kommer att få nummer 9-12.
 

Onsdagen den 21 maj

I dag började det pipa i Birk och Ronjas holk igen! Äggen kläckta, har inte velat störa dem ännu och tittat hur många ungar det är.

Julia ser lite svullen ut på gumpen, precis som honorna brukar göra några dagar innan de lägger ägg. Hoppas, hoppas, hoppas...

Måndagen den 19 maj

Rödhuvade ungarna, 1:an och 2:an sitter och småkvittrar. Troligen hannar.

Ringmärkte de 4 svarthuvade ungarna i helgen, nu är de 2 veckor gamla.
 
Flyttade över de vitbröstade Romeo och Julia till en egen bur. Emma var efter dem hela tiden, så de fick ingen ro för kärlek. Idag tillbringade de hela förmiddagen i holken. Har väntat på deras parbildning i ett och ett halv år nu.  Kanske äntligen dags för tassandet av små klor...😉

Ny film på Fågelfilm-sidan.

Nya bilder i Fotoalbumet.

Onsdagen den 14 maj

Emma far runt i buren och jagar allt som rör på sig, speciellt de rödhuvade ungarna. Mitt upp i allt detta hinner hon ändå med att hjälpa Elliott med matningen av sina 4 ungar.

Birk och Ronja ruvar på 5 ägg, annars inget nytt.

Onsdagen den 7 maj

Tog en liten titt i holkarna:
5 vita ägg hos Birk och Ronja, och 4 pipande små ungar hos Elliott och Emma.

Romeo är riktigt intresserad av en utav de kvarvarande holkarna, men det verkar inte som om han får Julia med på noterna...

Alla ungarna sov ute i natt, kanske därför Romeo fick tillträde till den holken nu.

Söndagen den 4 maj, del 2

Blev orolig när Elliott kom uthoppande ur holken med något tillplattat köttfärgat. En död unge! Öppnade holken, och fruktade det värsta, men upp mot mig tittade 4 synnerligen levande ungar. Nu är det bara att hålla tummarna de första dygnen...

Söndagen den 4 maj

Nu har alla 4 ungarna hoppat ut, och förföljer Birk och Ronja runt i buren, tiggande efter mat. Alla 4 ser välnärda och pigga ut, ingen verkar ha blivit en "tiggare" som föräldrarna struntar i, och som så småningom svälter ihjäl. Ronja har redan lagt 2 nya ägg i holken, men konstigt nog så hjälper hon fortfarande till att mata upp ungarna. Hon brukar sluta med det när hon börjar lägga nytt.

Elliott och Emma ruvar troget på sina 5 ägg, borde kläckas i dag eller i morgon, ifall de är befruktade. Väntar med spänning...

Söndagen den 27 april

I går hoppade 1:an ut (ungen märkt med ring nr 1) ur holken. Till natten kröp den in i holken igen, och nu på morgonen var både 1:an och 2:an ute och tog en titt på världen.

I Elliott och Emmas holk ligger 5 ägg, inte 4 som jag skrev i går.

Ger fåglarna mycket grodda fröer nu, blir bra för ungarna när de skall lära sig äta. Droppar på lite vattenlösliga vitaminer också. Grodda fröer är ju mycket mjukare, och ungarna är lite "svaga" i näbbarna när de är små. Mjuka, grodda fröer brukar underlätta för dem i ätandet.

Lördagen den 26 april

Ett tag sedan jag uppdaterade nu...
Förra helgen ringmärkte jag och äldsta dottern de 4 rödhuvade ungarna.

Birk och Ronja har nu börjat mata ungarna från holkens pinne, precis vid utgången. Verkar som om de försöker locka ut ungarna ur holken. Troligen vill de lägga ägg igen.

Elliott och Emma ligger på 4 ägg. De ruvar troget, och byter av varandra regelbundet. Kul att det fungerar så bra, detta är ju trots allt Emmas första häckning någonsin. Verkar ha varit ett lyckodrag att sätta ihop den erfarna Elliott med henne. Återstår nu att se ifall det blir några ungar i denna första häckning. Det är ju inte ovanligt att det misslyckas första gången.
Men, som min pappa sade till mig en gång, "Du  måste tillåta dem att misslyckas". Och han har rätt, för det är ju bara så de kan lära sig. Jag vill att mina fåglar skall kunna föda upp sina ungar själv, och inte behöva använda måsfinkar o dylikt.

Romeo och Julia har inte påbörjat något ännu, får se vad som händer där.

Musse och Mimmi bygger just nu i en undulatholk, boet de hade på burgolvet blev fruktansvärt smutsigt, så jag slängde det.

I övrigt lite nytt i Ringmärkning, och några nya bilder i Fotoalbumet.

Söndagen den 13 april

Släppte över Elliott och Emma till stora buren i början av veckan, och se nu har det äntligen hänt. Emma lade första ägget i morse!
  Hon satt hela kvällen i går, jättetjock på gumpen, så det syntes verkligen att hon hade ett ägg som ville ut. Elliott hoppade "oroligt" runt henne, och försökte med lock och pock att få henne att gå in i holken i går kväll, men inte förrän nu i morse, när vi i familjen satt och åt frukost, så gick hon in och lade det.
  Romeo och Julia tittar i, och hoppar in och ut ur den kvarvarande holken, men inget intressant händer ännu.
  Birk och Ronja äter insektsfoder och grodda fröer i massor, och matar troget sina små ungar, som för ett himla oväsen varje gång de matas.
Fick fåglarnas nya ringar från England i veckan, såg riktigt fina ut. Kommer fortsättningsvis att märka ungarna med en ring med nummer på det ena benet, och en ring med färgmarkering på andra benet.

Söndagen den 6:e april

Tittade ner i de rödhuvades holk i går för att plocka upp äggen, och göra en genomlysning. Döm om min förvåning när där ligger fyra nykläckta ungar!
Hoppas nu det går bra för Birk och Ronja bara...

I lilla buren hos Elliott och "nya" Emma satte jag in en holk, liksom för att ge dem en vink vad det handlar om. Ett par timmar senare spelar han med all energi för henne, sjunger och hoppar jämfota. Hon sitter bredvid, och pekar med stjärtfjädrarna mot honom. Så gör en goulds-hona när hon visar att hon accepterar hannen som partner. Han börjar bygga, och strax efter så försöker de sig på två parningsförsök utanför(!) holken. Goulds parar sig nästan undantagslöst inne i holken i vanliga fall. Funderar på att flytta över dem till stora buren i dag, de skall inte häcka i lilla buren. Om hon valt ut Elliott, så borde hon inte bli störd av de andra hannarna.
Jag blir så glad, förhoppningsvis har jag äntligen fått ihop ett svarthuvat par igen!

Romeo och Julia har också börjat spana in den kvarvarande holken i stora buren. Kanske en parbildning på gång där också? I så fall en parbildning jag väntat över ett år på! Skall det äntligen kunna bli vitbröstade ungar?

Uppdatering: Några nya bilder i Fotoalbum.

Lördagen den 5:e april

Fick lite oväntat tag i en svarthuvad hona i veckan. Har satt henne i en liten bur tillsammans med Elliott, och hoppas på att romantiken skall börja spira mellan dem två. Min yngsta dotter gav henne genast namnet Emma, så vi får väl kalla henne "nya Emma" i fortsättningen.
Inget har hänt i Birk och Ronjas holk ännu, skall genomlysa äggen nu i helgen för att se om de möjligen är obefruktade. De ruvar i alla fall troget, byter av varandra med jämna mellanrum, så att partnern får äta och ta sig ett bad.

Söndagen den 30:e mars

Birk och Ronja har 6 ägg i sin holk. Om de är befruktade räknar jag med kläckning nu i veckan som kommer. Lika spännande som alltid, hur många ungar man än får...
Tyvärr har lilla Hallon fått flytta, Romeo var riktigt elak mot henne på slutet, jagade och bet i hennes vingar så att hon hängde från pinnarna. Det märktes på henne att hon var rädd för honom. Möjligen att han var frustrerad och ville ha in henne i holken, men så skall hon inte behöva ha det. Nu har hon fått flytta till två gouldsamadin-hanar hos min pappa, och så hoppas jag bara att hon får ett bättre liv där.
Har nu en hona för lite, men letar med ljus och lykta efter åtminstone en ny hona till.
Skall beställa ringar nu till veckan, börjar bli hög tid om Birk och Ronja får ungar.

Måndagen den 17:e mars

Birk och Ronja har hållit på och byggt vidare på sitt bo. Tittade in i deras holk, och fann 4 st vita ägg!
Glädjande är också att efter att jag flyttat tillbaka Hallon och Romeo till stora buren, så är Romeo inte alls intresserad av Ronja längre. Han sitter nära Hallon i stället.
Elliott och Julia är nu placerade i lilla buren i köket för några dagar framöver. Hoppas på att deras känslor för varann skall väckas också.

Söndagen den 9:e mars

Flyttade över Romeo, den vitbröstade hanen och lilla Hallon, den rödhuvade honan (dotter till Birk och Ronja) till en liten egen bur, och flyttade ut dem i köket. Detta för att de inte skall bli distraherade utav fåglarna i den stora buren i vardagsrummet. Hon är den enda honan, som inte jagar bort Romeo omedelbart, och jag skulle vilja försöka få ihop dem som ett par, innan jag sätter in dem i stora buren igen. Nu, på den andra dagen spelar och dansar han för henne! Verkar lovande, men de får sitta kvar ensamma i några dagar till, så att de blir riktigt förtjusta i varann.

Fredagen den 7:e mars

Har satt in holkar i buren igen. Birk och Ronja har lagt beslag på en utav undulatholkarna. Elliott och Romeo är jätteintresserade, och spelar för Ronja, trots att hon jagar bort dem omedelbart.
Till nästa vecka får jag förhoppningsvis en svart hona, som jag skall försöka få parat ihop med Elliott. Vill så gärna ha ett svarthuvat par, de har alltid varit mina favoriter!
Hoppas att Romeo skall börja spela för Julia eller den lilla honan Hallon, som är en utav Birk och Ronjas ungar från hösten 2007. Hennes tre systrar flyttade till Värmland för en månad sedan...
Grå-astrilderna bygger fortfarande på tre ställen, men verkar vara mest intresserade av boet med "mark-läge". Det börjar likna en lång korv av kokosfibrer nu, men fortfarande inga ägg.
Uppdaterat: Öppnat en sida med länkar till olika gouldsamadin-sidor. Kom gärna med förslag om ni har några bra sidor, som jag kan ha missat.

Söndagen den 17:e februari

Har lagt in kokosfibrer ett tag nu till grå-astrilderna. Fick syn på en stor bunt med kokosfiber under den lilla "vass-ruggen", som jag trodde hade trillat ner. Döm om min förvåning när det visar sig vara ett nästan färdigt bo, som grå-astrilderna har byggt på bottnen, ordentligt inklämt mellan burbotten och krukan med vass!

Lördagen 2:e februari

Så där ja... Då har tre utav ungarna flyttat ut. Behöll den fjärde ung-honan, då Emma gick bort för några veckor sedan. Nu har jag jämna par igen, får bara hoppas att de andra blir intresserade av varann. Birk och Ronja är ju redan ett par.
Allihop är nu färdig-ruggade, och är fantastiskt fina i fjäderdräkten. Grabbarna sjunger för fullt, sitter ofta tätt intill varann och verkar njuta av sången.

Tisdagen 22:e januari

De båda gråastrilderna bygger för fullt i det lilla korgboet. T o m extra-boet på ovansidan börjar ta form.
Gouldsamadin-hannarna sjunger mer och mer, sitter och lyssnar på varandra väldigt intresserat.
Nya bilder i Fotoalbumet, och jag har även lagt in en kort film på Ronja och hennes ungar i Fågelfilmer.

Torsdagen den 10:e januari

Den svarthuvade gouldsamadinhonan Emma dog i går. Hon var den äldsta honan, och på slutet orkade hon inte ens ta sig upp på pinnarna.
Få se om Elliott blir intresserad av någon av de unga rödhuvade honorna som kläckts i höst.

Måndagen 7:e januari 2008

Hej alla gouldsamadin-vänner,
välkomna till den nya sidan. Hoppas ni skall trivas.
Mvh, Peter...

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.06 | 19:11

Hej Anneli,
Tyvärr inga honor att sälja
Mvh, Peter...

...
23.06 | 11:29

Hej jag letar efter 2 honor av svarthoved Guldsadaminer , jag ar 2 hannar ,säljaren sa att det var ett par men han hade fel så hjälp mig så mina 2hannar får fru

...
12.01 | 20:22

Hej Carin,
Tyvärr, jag har sålt alla ringastrilder, och har bara ett par av ceresastrilderna, och där händer ingenting just nu.

...
12.01 | 18:25

Hej Peter
Jag undrar om du har några Ringastrilder eller Ceresastrilder till salu?

...
Du gillar den här sidan