Häckning

Nedan en beskrivande bild på hur mina gouldsamadiner inreder sin undulatholk. I bohålan syns tre rödhuvade gouldsamadinungar trycka.

När fåglarna börjar bli på häckningshumör, oftast efter ruggningen är avklarad, börjar hannarna att dansa och sjunga för honorna, mer än vanligt. Honornas näbbar blir dessutom blygrå, på gränsen till svarta. Hanarnas däremot blir rosa-aktiga, med röda näbbspetsar.
 Till mina gouldsamadiner använder jag vanliga undulatholkar, som de bygger runda bon i,  med företrädesvis långa kokosfibrer. Jag ser även till att de har lite långa grässtrån ifrån trädgården, om de vill ha omväxling. Birk har även visat en viss förkärlek för att dekorera boet med tidningspapper och plastblommor. Kan han ha någon liten gen från Ernst Kirschsteiger med sitt Sommartorp, kanske? 
 Strax innanför hålet byggs det en liten "hall", och därifrån en kort gång in till själva bohålan. Där ligger föräldraparet trygga och ruvar, fria från insyn. Framför allt är det hanarna som bygger bona. Både Elliott och Birk har blivit väldigt duktiga bobyggare. Elliott hade talang för det redan från början, medan Birk startade som en mycket slarvig "arkitekt", men har jobbat upp sig i år, och byggt ett väldigt snyggt bo denna säsongen.

Ibland ligger honorna inne i holken och hjälper till med bygget, men det hör till ovanligheterna.

  Honan lägger sig oftast inte på boet och ruvar, förrän det tredje ägget är lagt. Efter det turas paret om under dagarna, oftast någon timme i taget. Nätterna däremot tillbringar honan på äggen, ibland får hon sällskap av sin hanne. Honan lägger 5-6 ägg, och de ruvas i 14-15 dagar. Båda föräldrarna hjälps åt med att mata upp ungarna. Efter ca 3 veckor hoppar ungarna ut ur boet, men de matas fortfarande av föräldrarna, speciellt hannen, i ungefär en månad till. Då har honan oftast börjat lägga en ny kull ägg, och struntar mer eller mindre i de äldre ungarna.

                                                **********
Emellanåt får de en unge, som inte gör något annat än tigger och tigger, piper och piper, och försöker tränga sig före alla de andra för att få mat. Av någon anledning nonchalerar föräldra-fåglarna oftast denna lilla unge, som till sist tynar bort, utsvulten. Tragiskt, men kanske de känner på sig att något är fel på den lille ? Naturens vägar verkar vara outgrundliga...

Interiören i en holk

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.06 | 19:11

Hej Anneli,
Tyvärr inga honor att sälja
Mvh, Peter...

...
23.06 | 11:29

Hej jag letar efter 2 honor av svarthoved Guldsadaminer , jag ar 2 hannar ,säljaren sa att det var ett par men han hade fel så hjälp mig så mina 2hannar får fru

...
12.01 | 20:22

Hej Carin,
Tyvärr, jag har sålt alla ringastrilder, och har bara ett par av ceresastrilderna, och där händer ingenting just nu.

...
12.01 | 18:25

Hej Peter
Jag undrar om du har några Ringastrilder eller Ceresastrilder till salu?

...
Du gillar den här sidan