Foder

Vad äter gouldsen?

  Jag ger mina gouldsamadiner en bra finkfröblandning, därtill mycket röda och gula hirskolvar, som de är fullkomligt galna i... (som Elliott visar på bilden nedan)
  Ger dem även s k paddy-ris, alltså ris med skalet kvar på. Fick det rekommenderat, och det lär innehålla diverse godsaker som just gouldsamadiner behöver. Ger det både torrt och i den grodda blandningen som jag gör åt dem.
  Som tillägg erbjuder jag dem Insect Paté och Frutti Paté från Orwo. Frutti Patén är en stor favorit, som de inte kan låta bli.
  Frisésallad och huvudsallad är mycket populärt, dock ej isbergssallad, vilket jag mycket väl kan förstå då det inte smakar någonting för oss människor heller.
  Sommartid får de buntar med grässtrån med frön på, ifrån trädgården, garanterat giftfritt.
Upptill detta får de alltid ett bra vitamintillskott i kraftfodret och dricksvattnet.
  Hade svårt att vänja dem vid grott frö, men efter ett par dagars envishet, så äter de nu grodda frön med glädje. Mycket fint vitamintillskott, speciellt under den mörka vintern.
  Grodda frön, mitt recept: Blötlägg frön i en skål med vatten i ett dygn. Skölj av, sila bort vattnet, lägg fröna utan vatten i en skål med plastfolie över, ställ in i kylskåpet.
  Skölj av fröna minst en gång per dygn, t ex med hjälp av en sil. Börja ge frön till fåglarna då groddarna har börjat tränga igenom skalen, i regel andra-tredje dygnet. Lukta på blandningen innan den ges till fåglarna, skall lukta friskt, ej surt. Bildas det mögel eller luktar surt, släng fröna omedelbart. Det är direkt livsfarligt för dem.
Har försökt ge mjölmask, men de visar inte det minsta intresse för insekter.
Ett par gånger i veckan får de även ett halverat hårdkokt ägg, med skal och allt. Speciellt honorna är väldigt förtjusta i det, och brukar glatt knapra i sig skalet.
  Läste för ett tag sedan en rekommendation på en amerikansk sida om goulds:
Tydligen behöver gouldsen mer jod än övriga finkar, speciellt för att fjäderdräkten skall hålla sig fin, och de inte skall tappa fjädrar på huvudet. Detta skall tydligen vara rätt vanligt bland gouldsen (jag har däremot aldrig upplevt det bland mina)
Den uppfödaren rekommenderade mald kelp som fodertillskott pga dess stora innehåll av jod, och efter ett långt sökande via internet hittade jag det till sist i en liten hälsokostbutik inne på Södermalm. En stor burk för 25 kronor. Det blir en bråkdel av kostnaden mot dessa "Jodperlen", som jag givit dem hittills. Jag har skaffat en liten saltströare, och "saltar" bara lite lätt på kraftfodret och de grodda fröna. Det luktar och smakar rätt starkt.
Har även köpt flytande jod-tillskott från USA, tillsätter det i dricksvattnet ett par gånger i veckan. 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Krister | Svar 28.07.2013 15.11

Du skulle inte kunna dela med dig av vilken butik du köper kelp ?
Måste även tacka för en väldigt bra och informativ sida du har skapat.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.06 | 19:11

Hej Anneli,
Tyvärr inga honor att sälja
Mvh, Peter...

...
23.06 | 11:29

Hej jag letar efter 2 honor av svarthoved Guldsadaminer , jag ar 2 hannar ,säljaren sa att det var ett par men han hade fel så hjälp mig så mina 2hannar får fru

...
12.01 | 20:22

Hej Carin,
Tyvärr, jag har sålt alla ringastrilder, och har bara ett par av ceresastrilderna, och där händer ingenting just nu.

...
12.01 | 18:25

Hej Peter
Jag undrar om du har några Ringastrilder eller Ceresastrilder till salu?

...
Du gillar den här sidan