Om Kräklingbo socken

En levande socken

Kräklingbo är en kustsocken på öns östra del och ingår i Östergarnslandet.
Här bor drygt 200 personer i alla åldrar.

I socknen finns både brandstation, bygdegård och församlingshem. Tidigare fanns här även lanthandel men den lades ner år 2000 pga bristande kundunderlag.


Intill kyrkan, i själva Prästgården, ligger personalkooperativet Prästbackens förskola. Ett dagis med drygt 30-talet barn. Här finns en härlig utemiljö för barnen med närhet till naturen.

Kräklingbo skola byggdes om och till under 2006/2007. Här går nu barn från förskoleklass till årskurs 6 samt fritids vägg i vägg.
Skolan är ljus och fin med en behaglig miljö för både elever och lärare.
På skolgården finns både klättervägg, linbana samt andra roliga leksaker att aktivera sig med på rasterna.
Kräklingbo Kyrka

Kyrkan invigdes år 1211 och muralmålningarna är från samma tid. Dessförinnan hade här funnits en träkyrka av obekant utseende.

Kräklingbo prästänge. Ett 1,6 ha stort änge beläget på andra sidan stora vägen om kyrkogården.
Den 800-åriga stora eken i änget blåste tyvärr omkull under stormen i februari 2008. Kvar finns dock en bit av stammen. Överiga träd i änget är bla. ask, björk och hassel. På marken växer mandelblom, ramslök och orkideer.
Kräklingbo kyrka.

Krakas Krog

Vill du äta och dricka gott skall du besöka Krakas Krog, en väletablerad restaurang, som tilldelats utmärkelse av White Guide 2013 och medlem av "Kulinariska Gotland". Här sitter du i en härlig miljö och kan njuta av närproducerade råvaror som tillagats på varsamt sätt.
Restaurangen har öppet under sommartid och bord bör bokas i förväg då intresset är stort.
Den är belägen endast 5 minuters promenadväg från vår gård. 
Meny och vinlista finner du på hemsidan.http://www.krakas.se

Vattenbrukets flodkräftor.
Bröderna Alf och Kjell Gustafsson odlar Svensk flodkräfta i en stor odlingsdamm (en av landets största) här i Kräklingbo. Du kan köpa både färska och färdigkokta kräftor, stora fina och med en härlig smak.
En delikatess som vi varmt rekommenderar.
Tel: 0498-531 84

PS Toys AB (Björn Alskog)
Tillverkar och säljer det egendesignade stora Fia-spelet i trä. Säljs över hela världen och har tilldelats priset "Utmärkt Svensk Form".
http://www.pstoys.se

Ilses Lek och Saker
En liten leksaksbutik där du även kan hitta de stora Fia-spelen som Ilses man Björn tillverkar. Butiken ligger utmed stora vägen till Katthammarsvik.
http://www.guteland.info/ilse/

Dan Leonette
Arbetar med lera och den speciella raku-bränningen i det gamla mejeriet här i socknen. Här finns krukmakeri, galleri och rakuverkstad.
http://www.leonette.com

Mårten Medbo
Hanna Stahle
Konstnärspar.

Den stora branden...

Tidigt på morgonen den 9:e juli 1992 började det brinna i skogen på den södra delen av Torsburgen, ett par hundra meter norr om Ardre luke.
Den ovanligt varma och regnfattiga försommaren hade gjort marken knastertorr och branden kunde därför sprida sig obehindrat. Den här dagen blåste det dessutom en frisk sydlig vind.
De stora eldsflammorna hoppade lätt via trädtopparna i ett snabbt tempo norrut över Torsburgen och vidare mot Hajdeby gård och Kräklingbo kyrka.
På nyhetssändningarna kunde man följa släckningsarbetet från marken och bilder visade hur människor här från bygden tömde sina hem på personliga tillhörigheter. Elden var nu nära.
Röken låg tjock över området och arbetet kändes vid vissa tillfällen hopplöst; så fort vinden ändrade riktning spred sig elden på ett annat håll.
Folk från fastlandet kallades in för förstärkning. 
Trots omfattande insatser av räddningstjänst, militär och frivilliga tog det flera dagar innan man hade branden under kontroll, då hade redan ett 22 km2 stort skogsområde bränts av.

Torsburgen
En av norra Europas största fornborgar, 71,5 möh med en omkrets på ca 5 km.
Arealen är ca 1,15 km2, dvs dubbelt så stor som Visby innerstad.

Nygårds Myr
Ett naturreservat med flera fornborgar i dess utkant. Från myren rinner en bäck/kanal som mynnar ut vid Histillesviken i havet.
Kanalen passerar vår gård.
Under våren simmar både gädda och laxöring uppströms för att leka.

Majeld
Sista kvällen i april samlas bygdens folk på Kräklings backe för att tända vårelden, höra på tal och körsång samt att njuta av fyrverkerierna på himlen.

Kräklingbo Marknad
Andra lördagen i September varje år arrangeras Kräklingbo Marknad intill bygdegården.
Med en lantlig atmosfär anses den av många som Gotlands trevligaste marknad.
Den har gamla anor, ända sedan 1883, och är mycket välbesökt. (1995 var här 20000 besökare). Bilköerna ringlar långa och parkeringsvakterna hjälper alla på plats.
I bygdegården har kaffe med bröd en strykande åtgång och precis utanför säljs både ärtsoppa, hamburgare, kebab och sockervadd.
Både lokala hantverkare och hitresta försäljare finns på plats.
Karuseller och chokladhjul för barnen.
På gräsplanen intill pågår varpatävling.
Hej!
Prova att göra en egen hemsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS