När ditt barn blir sjukt.

Förskolans regler för vad som gäller sjuka barn.

Riktlinjer vid Sjukdom på förskolan Riddaren

Du kommer säkert som förälder många gånger ställas inför frågan: Är mitt barn tillräckligt frisk för att vistas på förskolan. Vi har valt att skriva ner lite tips och råd vid för dom vanligaste sjukdomar ni kommer stöta på under er tid hos oss.

Ett sjukt och hängigt barn bör få tillgång till ett knä att krypa upp i. I en barngrupp är det ofta stimmigt och många barn konkurrerar om personalen. Ditt barn ska vara så piggt att det orkar med en "vanlig" dag på förskolan och orkar delta i de ordinarie aktiviteterna. Generellt kan vi säga att det är barnets allmäntillstånd som ska avgöra (Dvs hur barnet äter, sover och orkar delta) som ska avgöra när ditt barn ska vara hemma. Personalen som dagligen ser barnet i grupp kan avgöra om ditt barn orkar med eller inte, men självkart görs bedömningen i samråd med er föräldrar.

Feber:Som feber räknas när kroppstemperaturen är över 37,5 på morgonen och 38,0 på kvällen.

Hemma? Ja, barn med feber skall vara hemma. Låt ditt barn också få en feberfri dag innan ni kommer tillbaka till förskolan.

Hosta: Vid lindrig hosta utan att ditt barn är påverkat kan det komma till förskolan som vanligt Det är dock viktigt att ni hör efter med personalen om barnet klarar/orkar en dag då hostan ofta förvärras i samband med aktivitet.

Hemma? Ne, ett opåverkat barn kan komma till förkolan, Dock är det viktigt att se till barnets allmäntillstånd och hur han/hon orkar med dagen.

Löss: Löss sprids vid direktkontakt och behandlas receptfria medel från Apoteket. Kamma håret med en "finkam". Upprepa behandling efter 7 dagar.

Hemma? Ja, tills den första behandlingen är avslutad, därefter kan barnet komma som vanligt.

Svinkoppor: Vid misstankar om av svinkoppor. Konktar omedelbart en läkare för antibiolika mot såret.

Hemma? Ja, barnet bör vara hemma om infektionen är utbredd och behandlas med antibiotika. Åter till förskolan efter två dygns behandling.

Maginfluensa/Kräksjuka: Symtom är kräkningar/diarréer eller båda. 

Hemma? Ja, barnet ska vara hemma och ha varit helt symtomfri i två dygn innan man kommer tillbaka till förskolan.

Mask: Springmasken är smal, vit och ca 1cm lång och liknar en tråd. Klåda i ändtarmsöppningen är vanligt. Spolmasken är 10-30cm lång och är gulvit el rosafärgad. Båda behandlas med VERMOX (krävs recept från läkare)

Hemma? Nej, vid påbörjad behandling behöver barnet ej vara hemma.

Mollusker: 1-5mm upphöjningar i huden. Mollusker orsakas av ett virus och barnet smittar sig själv när det kliar sig. Mollusker smittar sällan och läker ofta utan behandling. Det tar ofta 6-18 månader att bli av med mollusker.

Hemma? Nej, barnet behöver inte vara hemma.

Förkylning/Snuva Kortvarig snuva utan allmänpåverkan är ingen orsak till att hålla ditt barn hemma från förskolan. Långvarig rinnsnuva kan behöva bedömmas av läkare då detta kan vara ett tecken på allergi.

Hemma? Nej, vid enbart snuva behöver ditt barn inte vara hemma men allmäntillståndet måste avgöra. Orkar ditt barn en dag på förskolan, äter, sover och leker hon/han som vanligt?

Ögoninflammation/Ögoninfektion: Orsakas av virus eller bakterier. Behandla med att tvätta ögonen med koksalt om det är "kladdigt" och varigt i ögonen. Det ska bli bättre på någon eller ett par dagar. Sök annars läkare.

Hemma? Ja, Om barnets öga klibbar ihop och man måste torka ur var ur ögonen flera gånger per dag har barnet et kraftig infektion och behöver vara hemma. Barn med allergibesvär i ögonen behöver inte vara hemma.