Förskolan Riddaren har enastående möjligheter att på ett positivt och naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos våra barn. Hem och familj har det grundläggande ansvaret, men eftersom de flesta barn äter många av sina måltider utanför hemmet påverkar andra vuxna också barnens matvanor. 

Bra principer för maten i förskolan

l tillräckligt med mat l tillräckligt med tid för att äta l trivsam och lugn matsalsmiljö
l måltider på fasta, regelbundna tider l så kort tid som möjligt mellan tillagning och servering, för bevarat näringsinnehåll och god smak l lunch som innehåller

– potatis, pasta, bulgur eller gryn

– grönsaker 

– nyckelhålsmärkta kött- och charkuteriprodukter

– nyckelhålsmärkta mejerivaror

– mjuka matfetter

– fisk två gånger per veckan

– Mellanmjölk och vatten

 Pedagogiska måltider ingår med fördel i förskolans uppdrag

 Hygieniskt säker mat & barnen tvättar händerna före måltiden

Tänk på att:

– Mat som är bra för barnen är också bra för vuxna

– Om de vuxna äter med barnen och uppskattar maten är det större chans för bra matvanor hos alla