DX-ing
Signatur LWV

Jag började min DX-bana som 15-åring 1964 efter att ha läst Teknik för Allas Eterspalt, men mitt intresse för att lyssna på radio startade emellertid några år tidigare då jag bl.a. försökte höra  Radio Nord på familjens bordsmottagare (och ibland lyckades), en Telefunken om jag inte minns fel. Att jag inte visste vad DX-ing var då, grämer en lite, men sånt är livet. Även Radio Luxemburg plockades in för att få höra ”riktig” musik. Förutom att gå med i Teknik för Allas Eterklubb, så gíck jag med i Västerbottens DX-Förbund och UKVK, eftersom jag bodde på den Västerbottniska landsbygden, ca 6 mil norr om Umeå. När jag så flyttade in till Umeå för att plugga på Teknis (elkraft) tog andra intressen överhand och DX-ingen lades i malpåse. Min rx, en TRIO 9R-59S, följde dock alltid med och stod i bokhyllan, även om den för det mesta bara samlade damm.

 

Efter många år och flyttningar via Jönköping blev jag med radhus 1978 i Västerås och då vaknade DX-intresset igen, eftersom jag då fick möjlighet att dra ut en antenn på radhuslängans tak, ca 30 m. Men DX-andet fick snart förläggas utomlands. 1981 drog jag till Malaysia för att jobba (för dåvarande ASEA) i 2½ år. Under den tiden blev det ca 30 länder verifierade på min Panasonic DX-28 som jag då införskaffat. 1984 fortsatte DX-andet hemma i Sverige igen och året därpå var jag med om att bilda Aros DX Club, ADXC (se separat flik) och det satte fart på lyssnandet. 1987 tog jag över ordförandeklubban i ADXC och jag blev även spaltredaktör i Eter-Aktuellt (till –95), först Aktuellt på Banden och senare Asien-Horisont. Jag var även vice ordförande (sekreterare) i SDXF –88 till –90. 1990 var jag med om att arrangera DX-Parlamentet i Västerås. Ordförandeskapet i ADXC lämnade jag –95 då det var dags att dra till Malaysia igen, denna gång för 3 år. Träffade där min fru som kommer från Filippinerna. Väl tillbaka i Västerås blev jag sekreterare i ADXC och bitr. h-red för EA –00 - –01.  H-red för DX-Stunden, ADXCs medlemstidning -01 - -16 och arrangerade igen DX-P –02. Var sekreterare i SDXF 2005 – 2009. Sedan 2014 ansvarig för förbundets Landlista och MEST (MEdlemsSTatestik) på hemsidan. 

 

Lyssnandet nu sker mera sporadiskt med en NRD-515 och brukar ibland äga rum i NDLs lyssnar-QTH i Väsby. Har inga speciella favoritområden inom DX-ingen och mina MEST-siffror är 160/675 för tillfället.

Vad är DX-ing?

Vad är DX-ing?

DX-ing är att lyssna på radio! ...och då i första hand på vanliga rundradiosändningar (broadcasting). De frekvensområden (radioband) som avlyssnas är:


153 - 279 kHz långvåg (LW)

520 - 1620 kHz mellanvåg (MW)

1620 - 1700 kHz nytt mellanvågsband (s.k. X-bands)

2310 - 30.000 kHz kortvåg (SW)

88-108 MHz FM


DX-ing är inte att sända utan enbart att lyssna! Radioamatörer sysslar med sändning.

 

Det finns flera specialområden...

...inom DX-ing: Stationer på ett speciellt radioband, från ett speciellt land eller världsdel. Pirater (stationer som sänder utan tillstånd, ofta med små effekter och enkel utrustning), Utility, NDB, RTTY, kustradiostationer, flygtrafik m.m. Clandestine stationer, stationer som drivs av olika gerillaorganisationer, frihetskämpar världen runt, olika förbjudna politiska och etniska organisationer och grupperingar

 

Tjusningen med DX-ing...

...är att försöka höra stationer så långt borta som möjligt, kanske på andra sidan jordklotet och med små sändareffekter. DX-ing påminner något om fiske. Med tur, skicklighet, rätt utrustning och rätta förhållanden i naturen, t.ex. väderlek och solaktivitet, kan man höra riktiga rariteter.

 

DX-ing...

...går i stora drag ut på att söka och avlyssna olika radiostationer, identifiera stationen, uppfatta programinnehåll och att skicka en rapport på vad man hört till stationen. Och förhoppningsvis kommer så småningom ett svar innehållande QSL. Ett QSL är en verifikation, bekräftelse, på att man verkligen hört stationen och att de detaljer och det programinnehåll man beskrev i sin rapport stämmer överens med stationens logg.

QSL:et kan vara utformat som ett vanligt vykort, brev folder eller e-mail. Samlandet av dessa QSL är centralt för många av DX-arna. I svaret brukar ofta också finnas information om stationen, staden, landet m.m. och en del stationer kan skicka med en del annat trevligt material: stickers, vimplar, tidningar m.m. Dock finns det också stationer som inte svarar, s.k. "svarta stationer".

 

Språkkunskaper...

...är till stor nytta inom DX-ingen, men man klarar sig långt på hyfsad engelska. Det finns stationer som också sänder på svenska, t.ex. RAI, Italien och Vatikanradion.

 

Utrustningen...

...kan vara en helt vanlig radio med mellanvåg och kortvåg, gärna med digital avläsning av frekvensen (QRG:n). Ofta är antennen inbyggd eller så finns det vanlig teleskopantenn. Dock finns det specialmottagare (s.k. trafikmottagare) med betydligt högre känslighet och selektivitet.

Det finns också olika antenner att köpa. Den vanligaste, och ofta bästa, antennen är dock en vanlig isolerad koppartråd på 10 - 100 meter. Vill man ha en riktigt bra riktantenn drar man ut en s.k. ”bäver”, en tråd på upp till 1 km eller längre mot den station man vill höra. Det viktiga är då att den är rak och att den har jordning i bortre ändan. Höjden spelar mindre roll men bör vara 2 - 3 m för att människor och djur inte skall störas av den. Bor man i tättbebyggt område är det svårare att dra utomhusantenner, man får då nöja sig med kortare antenner inomhus eller på balkong, eventuellt köpa en s.k. aktiv antenn.

Bandspelare eller minidisk är också bra att ha till hands, då kan man efteråt kontrollera vad man hörde.

 

Information...

...om de olika stationerna, hur man hittar dom, på vilka frekvenser dom sänder, tider, språk, adresser m.m. finns i olika handböcker t.ex. World Radio TV Handbook (WRTH). Det finns också mycket information på Internet och e-mail är en viktig kanal mellan DX-are och det finns ett flertal bra e-mail-ringar. Mycket information och matnyttigt kan man även hitta i de tidningar som olika klubbar ger ut.

 

Om Du vill veta mer om denna spännande och intressanta hobby kontakta Sveriges DX-Förbund! SDXF, Box 1097, 405 23 Göteborg eller gå in på internet http://www.sdxf.se. Du kan även maila till sdxf@sdxf.se.

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Gun A | Svar 22.03.2015 19:05

Kul att läsa! Upplivar gamla minnen från 50-talet. Har inte längre någon lämpad radio. Hälsningar från Gun (TFAE-DQÄ)

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

14.03 | 20:43

Kul att läsa. Jag var oxå med i UDXC och SDXF. Bodde i Umeå, producerade Substancial

...
22.03 | 19:05

Kul att läsa! Upplivar gamla minnen från 50-talet. Har inte längre någon lämpad radio. Hälsningar från Gun (TFAE-DQÄ)

...
30.12 | 22:37
Rymd har mottagit 1
26.11 | 16:56
DX-ing har mottagit 10
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS