MediYoga (tidigare medicinsk yoga)

uthållighet 2

styrka 1-2

smidighet 1-2

balans 0 -3

meditativ 5

(I skala där 5 är mest)

 
En inkännande och läkande yoga

För dig som har spänningar eller smärta i rygg/nacke/axlar eller lider av hjärt- och kärlproblem. Yogan kan även ge positiva effekter för dig med mer allmän smärta eller stress.

Yogan sker främst i sittande och liggande och vi arbetar med balanserade övningar, koncentration, avspänning, meditation och mantra.
 

Verktyg för självläkning

Yogan kan ses som ett "verktyg för självläkning" där syftet är att skapa grundläggande balans i hela kroppen med hjälp av terapeutiska yogaövningar och meditationer.

Detta är viktigt att förstå att den fysiska delen i mediyoga inte är någon utmanande fysisk träning utan en yoga med stort fokus på andningen i samklang med enkla rörelser som bland annat kan bidra till minskade spänningar samt ökad rörlighet i ryggrad, nacke och axlar. Samtidigt ger yogan många ett inre lugn och en större medvetenhet runt kroppen.

 

Olika program

Yogan består dels av tre olika startprogram/startpaket (1 - 3), samt program med olika "tema" så som tex "Mediyoga mot stress" eller "Mediyoga för balans". Alla program är framtagna av Insititutet för medicinsk yoga.

Man har ofta samma program genom en hel kurs. Tack vare detta lär man sig snabbt känna igen rörelser och meditationer under kursens gång vilket gör att man lättare kan hitta lugnet i sin kropp och gå från att "göra/tänka" till att bara "vara/följa med".

Man behöver INTE ta programmen/paketen i något specifik ordning utan kan som nybörjare med fördel både starta med program 2 eller 3. 

För dem som har problem med att sitta på mattan finns både speciella kuddar och stolar.

 

Forskning om medcinsk yoga

Det finns många undersökningar och studier som görs på  Karolinska sjukhuset i Stockholm om just den medicinska yogan i samband med tex högt blodtryck, ryggsmärta och stress. Gå gärna in på hemsidan nedan och läs mer om dem.

Institutet för Medicinsk Yoga”.

 

Om ryggont och medicinsk yoga

 "Om ryggont och hur medicinsk yoga kan vara bättre än operation. Ryggkirurg Björn Branth förklarar varför medicinsk yoga hjälper mot ryggont och Lisa Kock, medicinsk yogaterapeut, visar hur medicinsk yoga går till."

http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/doktorerna-medicinsk-yoga-som-botemedel-mot-ryggont-2484240 (Doktorerna, TV4)

 

 


 

Specialinriktade kurser inom Mediyoga

(se schema för vilka som går just nu)

 

MediYoga mot stress 

En inkännande yoga för dig som vill minska din stress och de besvär som kanske uppkommit pga för hög stressnivå. Exempel på besvär kan vara spänningar och värk, sömn- och eller magbesvär, huvudvärk etc

Detta programmet är hämtat från "Ellen Engvall" och fokuserar på att stärka kroppens hormonsystem.  

 

 Mediyoga för harmoni och balans i kropp och sinne

En yoga speciellt framtagen för att skapa balans i kroppen, speciellt genom ryggraden, samt mentalt i sinnet. Övningarna består av snälla röresler i sittande, liggande och stående.

 

Mediyoga med balans

 

MediCore 

 (följ länken för att läsa mer)


 

Lärare Ulla Hedin, Sjukgymnast och utbildad på IMU, Institutet för medicinsk Yoga.

 


Nästa kursomgång

 

Mediyoga (medicinsk yoga) startpaket 3 

7 tillfällen/ 60 min

Tisdagar 17.15 - 18.15 

Start 12 februari   ANMÄLAN

 

MediCore (7 lektioner) - läs mer under fliken "Medicore"

Tisdagar 18.30 - 19.30

Start 2 April  ANMÄLAN

 

Mediyoga med balans (10 lektioner) - läs mer under fliken "Mediyoga med balans"

Torsdagar 14.00 - 15.00 

Uppehåll VT 2019

 

Priser

10 lektioner/ 10 veckor, 950 kr*

7 lektioner/ 7 veckor, 790 kr*

 

Detta gäller vid anmälan: Priser och Villkor

 
Du kan också anmäla dig genom att
ringa 0705-232175 eller maila bodyandmind@gladan.eu

 

 


I kursen finns en CD med övningar som du kan utföra dagarna mellan lektionerna. Denna beställs av ledaren och kostar ca 195 kr.

Trots att den medicinska yogan är väldigt snäll rekomenderar vi alltid att man först ska rådgöra med sin läkare eller sjukgymnast om man har, eller har misstänkte om, någon skada i ryggen.