Välkommen till vår dagbok & nyheter...

Aslan & Emil våren 2015.

Utställning i Sundsvall.

* 151012:

Emil har hunnit med att vara på två utställningar under förra helgen. Det resulterade i två Excellentbedömningar i mycket hård konkurrens. Nu siktar vi mot nya mål i unghundsklass till våren. Aslan njuter av hösten och att matte har lovat honom att han inte behöver ställas ut från han blir veteran. Om Emil njuter i ringen så tycker Aslan det är roligare att jaga sork, så nu har han vunnit en hel deloch förtjänar att få göra det han tycker bäst om.

Hösten har anlänt....

* 150914:

Hösten har kommit för att stanna och vi njuter av underbara dagar i skog och mark. Grabbarna får spåra, gräva efter sork och leva stugliv flera gånger i veckan. Emil skall på 3*utställningsturne med sin uppfödare då jag själv är bortrest. Han skall ställas både i Norge och Sverige och dessutom på den svenska rasspecialen. Otroligt spännande att se hur han står sig i konkurrensen.

Utställning och viltspår.

* 150822:

Emil tränar på med sitt viltspår och börjar bli riktigt duktig. Har bokat anlagsprov i september så nu är det bara att hålla alla tummar. Idag var både han och Aslan på utställning i Överkalix. Aslan tog hem full pott med BIR och Emil fick Vg på grund av att domaren tyckte att en fläck i hans päls var sträv. Ja det är bara att ta nya tag och komma igen. Det viktigaste för mig är annars deras fina sätt när man är ute bland mycket folk och hundar. De skötte sig exemplariskt och jag ser verkligen fram emot nästa utställning. Har fått in lite spännande förfrågningar på Aslan som pappa, spännande tider denna höst.

 

Internationell utställning i Gällivare

* 150627:

Nu är den årliga utställningen i Gällivare avklarad. Det resulterade i två fina BIR hundar, och både Aslan och Emil skötte sig exemplariskt. Har anmält Emil till en tredagars kurs i viltspår i juli, skall bli riktigt spännande. Vi njuter av sommaren som äntligen har kommit lite grand i alla fall och hoppas att myggen dröjer. Hundarna har funnit varandra totalt och det är en sådan härlig känsla att se dem tillsammans.

GULDHUND 2015.....

* 150502:

Då har vi avverkat ännu en utställning med Emil. Denna gång slog han sin BIS-3 från förra helgen då han gick och vann hela valpfinalen. Så nu har han vunnit BIS-1, BIS-3, 30kg hundfoder, förstahjälpen väska, tuggben, hundgodis och 500kr i försäkringspremie och tjusiga rosetter....och detta på bara två utställningar. Det bästa är ändå att han får så många fina kommentarer gällande sin mentalitet. han är bara så genomtrygg och svansen den viftar både i och utanför ringen. Nu laddar vi för sommarens internationella utställning här i Gällivare. Skall bli riktigt spännande.


Utställningspremiär i Gällivare.....

* 150426:

Emil har debuterat i utställningssammanhang, och detta sköttes med bravur. Vi slutade som BIS-3 valp i vår klass och han fick riktigt fin kritik. Nu är det bara att vässa formen inför Gällivare i sommar, skall bli så roligt. Emil tycker det är så roligt att visa upp sig i ringen, svansen viftar hela tiden och han har en riktigt härlig attityd. Aslan hejade på från fårskinnsfällen hemma och det blev ett kärt återseende under eftermiddagen. Vi njuter av en härlig vår och planerar för fullt gällande sommarens och höstens aktiviteter. Aslan njuter av livets goda dagar och har fått ny energi sedan Emil flyttade in. De trivs otroligt bra i varandras sällskap.

Välkommen Emil....

* 150322:

Välkommen säger vi till Aslans nya lillebror Jämtkullens Mr Triton "Emil". En helt fantastisk valp som tagit hela familjen med storm. Lugn och trygg och med en fantastisk mentalitet. Ser lovande ut för framtiden gällande kropp och teckning men det får tiden utvisa om allt utvecklas som jag hoppas och önskar. Vi spenderar långa dagar och helger i vår stuga, och hundarna njuter för fullt. Det grävs i snö och aslan letar vintermöss för glatta livet. Lite inofficiella utställningar skall jag hinna skola in Emil på och för Aslans del väntar Finland i sommar.Nu njuter vi av den bästa tiden i Norrbotten, nämligen vårvintern.

Vintertid och sista utställningen för i år.

* 141216:

Julen närmar sig med stormsteg och snön ligger tjock på marken. Aslan och jag tar långa härliga skogspromenader och tränar mycket på små trix inomhus.Några få arbetsdagar kvar innan jag går på julledighet och flera veckors ledighet dessutom. Nästa års planer börjar ta form och både agility, viltspår och utställningar planeras. Aslan är ju bara 5 år ung så det finns massor med roliga saker vi skall hinna med under nästa år.

Hösten har kommit för att stanna...

* 141010:

Nu är det höst och med tanke på var vi bor så lurar snön bakom knuten. Agilitysäsongen var kort men intensiv och vi känner oss verkligen redo för att fortsätta tävla nästa år. Nu är det viltspår som står på schemat till vintern kör bort oss även från denna gren. Har ekiperat Aslan med både skoterglasögon och vintermössa, det här året skall han vara fullt utrustad för alla våra turer i skog och mark. Han trivs verkligen med livet och är en otroligt glad och positiv liten hund. Han skänker oss så mycket glädje i vardagen att ett liv utan honom känns helt ofattbart. Hoppas verkligen att vi får rå om honom många många år framöver.

Agilityhelg....

* 140920:

Nu har Aslan och jag debuterat i officiella agilitytävlingar. Det var så otroligt roligt och jag är så stolt över min fina kille. Fredagens lopp blev en diskning pga att jag valde att köra vidare på slalomhindret trots felaktig ingång. på lördagen däremot blev vi 4:a och var det enda felfria ekipaget. Vi fick 15s tidsfel så därför blev placeringen därefter,MEN...det var bara vår andra start tillsammans någonsin:))Vi kommer att fortsätta att träna och tävla när möjlighet ges, detta är så roligt.

Sista officiella utställningen för i år..

* 140823:

Nu lägger vi utställningskopplet på hyllan för i år, men redan januari 2015 kör vi igång igen:)) Kunde inte ha avrundat säsongen på bättre sätt, tänk att Aslan vann sitt sjunde BIR idag. Han skötte sig perfekt både i och utanför ringen, mattes lilla hjärtegryn. Nu skall vi ta tag i agilityplanerna för hösten och kanske även hinna med 2-3 officiella tävlingar. Sedan blir det viltspår parallellt med att bara göra det aslan är allra allra bäst på...vara en riktig gourmet och lyxkille. Fina tikar skall han också hinna med att träffa i höst/vinter, mer om detta när parningarna är genomförda. Spännande tider väntas...

Höstplaner....

* 140814:

Semestern är över för denna gången och jag kan summera sommaren lite grand. Bästa vädret någonsin sedan jag flyttade norrut och sol nästan dygnet runt i fem härliga veckor. Vi har hunnit med hundutställning i Finland, flera fina små resor i Sverige, besök på trevliga kennlar och så en avslutningsresa till Madrid. Aslan skall bli pappa i oktober och även i december om allt går som planerat. Annars så ligger vi i hårdträning i både viltspår och agility. Hoppas vi kan göra vår officiella debut i det senare nu i september. Aslan är en riktig guldklimp och bättre hund kan man inte önska sig:)))

Utställning och lite framtidsplaner...

*140720:

Nyss hemkommen från en härlig helg i Finland. Vi hann besöka den internationella utställningen i Kemi och där slutade Aslan som BIM. Han är en riktig stjärna att visa trots att solen var riktigt brännande för dagen. Det gällde att ordna skugga samt se till att han drack bra. Mycket trevligt sällskap hade vi också och vi fick även chans att träffa hans tikvalp från första kullen. Hon har utvecklats super och efter två CERT på raken blev det en slät Excellent idag. Har även hunnit träffa en förtjusande tik, och kanske blir det småttisar mellan henne och Aslan nästa år. Annars har helgen varit fylld av trevliga besök hos fina människor på båda sidor om gränsen, härliga sommartider...

Viltspår och semester.

* 140713:

Nu har vi semester och njuter i fulla drag. På lördag åker vi till Finland för att besöka den internationella hundutställningen i Kemi. Alltid lika roligt att ställa ut Aslan och träffa trevliga hundmänniskor att prata med. Just nu viltspårar vi för fullt och har privat träning i ämnet. Korta motivationsspår blandas med längre viltspår med en massa klurigheter. Det är så roligt att träna hund och i framtiden behövs det nog en till att slita ut tassarna på:))) Har även fått besked från Finland att Aslans vackra tikvalp som nu är 14 månader tog sitt andra CERT på två genomförda utställningar. Ett CERT kvar så är han pappa till sin första champion.

Utställning i Gällivare.

* 140628:

Idag var en helt underbar dag i Gällivare. Solen sken och det vankas hundutställning av internationell klass i dagarna två. Aslan fick ta ett vänstervarv i ringen på hemmaplan och slutade som andra bästa hane totalt. Han är så duktig och sköter sig exemplariskt mot både hundar och deras ägare. Är alltid lika trevligt att återse kära bekanta som är lika hundtokiga som en själv:)) Nästa vecka blir det en viltspårkurs med inriktning mot att koma ut och tävla i öppenklassen.

Sommaren har anlänt:))

* 140608:

Juni har börjat och med den kom sommaren så till sist även till oss här uppe i norr. Aslan har hunnit att genomföra en tävlingskurs i agility och tanken är att vi skall komma ut på tävlingsbanorna i år. Först inofficiellt men även officiella tävlingar är tanken. Vi viltspårar för fullt och nu är det 600m långa öppenklasspår som gäller. Här skall han klara av både långa spår, bloduppehåll och tillbakagång i vinklar. Han tycker det är otroligt roligt så det är bara att spåra på och så hoppas jag kunna göra några starter i öppenklass under nästa år. Annars njuter Aslan av långa skogspromenader, bad, trädgårdspatrullering och mysiga hundkompisträffar. Snart är det semester och då väntar både fjällvärlden och kennelträffar på oss.

Agility och valpkurs.

* 140509:

Nu har jag och Aslan påbörjat en agilitykurs med inriktning mot tävling. Har arbetat mycket för att få upp hans snabbhet och viljan att arbeta självständigt utan att hela tiden ha ögonkontakt med mig. Vi har ju tränat mycket lydnad och detta har satt sin prägel på honom så därför är jag så nöjd med hur han börjar släppa mig och fokusera på hinder/framåt istället. Det är så roligt att se hur han trivs och hur bra han fungerar att ha lös bland hundar i en stor grupp och de flesta hade han aldrig träffat förut. Han går efter mig som en liten söt farbror och sedan kör han "plattan i botten" när vi tränar över hinder. Tanken är att vi skall komma igång med att tävla denna sommar, ett riktigt kul mål att ha. 

Fjälltur och ögonlysning.

* 140310:

Fjällturen avklarad och Aslan med familj är tryggt tilbaka i vardagen. Det blåste upp mot 50 m/s på fjället så vi fick verkligen en tuff vandring. Dock var Aslan i tryggt förvar nerbäddad i min sovsäck när vindarna blåste som värst. Aslan är en otroligt lättsam hund och han går att ta med överallt i nya miljöer. Han trivs ute på fjälltur men han trivs lika bra hemma framför öppna spisen på en fårfäll. En helt underbar hund som ger oss så mycket glädje varje dag. Har bokad ögonlysning i maj för att kontrollera att allt är bra, speciellt med tanke på att han används i avel. Våren kommer med stormsteg och varje helg kommer att vara fylld med härliga uteaktiviteter i naturen.

Upp och ner....

* 140227:

Våren har kommit och med den takdropp och plusgrader, vädret är verkligen både ut och in och upp och ner. Vi skall inte ha plusgrader i februari och inte vårfloder med smältsnö. Aslan har inte riktigt kunna ställa om från minus 37 grader till 7 plusgrader:) Själv försöker man desperat komma på roliga aktiveringstips när skaren uteblir och skidorna får vila i garaget. En parning är bokad till hösten med fina tiken Sofalex Inca, det skall bli riktigt spännande. Annars är det en förberedelsetid för alla kommande våraktiviteter just nu och om en vecka bär det av ut på fjället och självklart skall Aslan få följa med.

Utställning i Finland och valpbesök.

* 140111:

Nu har vi precis kommit hem från Kajaanis internationella hundutställning. Kan inte förstå att vi lyckades upprepa succen från förra året, återigen var ryggsäcken fylld med rosetter och pokaler. Men som vanligt blir jag gladast över att se att Aslan sköter sig så bra på resan med allt från hundmöten, hotellvistelse till utställningsringen. Vi hann även med ett besök hos kenneln i Finland där hans första kull är född. Det var otroligt roligt att få träffa alla fina människor igen samt få se hans valpar som nu hunnit bli 8 månader. Nu väntar en lugnare tid där utställningsbiten nog får vänta till våren och vi ägnar åt oss spår/sök och skidåkning. Är så lycklig att jag har fått turen att få in finaste Aslan i mitt liv och alla underbara dagar vi spenderar tillsammans.

Snart julafton.....och lite foton.

* 131223:

Snart julafton och mysfaktorn är hög. I år har jag nästan jullov som på den gamla goda skoltiden. Två veckors ledighet är tänkt att spenderas med goda vänner, god mat och mycket friluftsliv. Aslan älskar verkligen när vi åker ut med turskidorna och han får dra i sele. Har lärt honom att han får springa framför eller till vänster om mig, på så vis kan vi åka i alla kommunala spår också utan att störa de vi möter. Svårt att få Aslan att känna att det är jul, han är så gruvligt bortskämd under resten av året också. För honom är det inget konstigt att få tre olika ben samma dag...jaja vad är en bal på slottet...säkert alldeles underbar:) Har fått foton från när vi fotograferade honom i en studio i november. Tyckte de blev riktigt fina och är nu inlagda i hans album här på sidan. Om ca 2 veckor åker vi till Finland för den internationella hundutställningen i Kajaani. Han blev ju FI UCH där i januari 2013 så vi får se hur det går denna gång. Men då är det ett nytt år med nya möjligheter...

Hundutställning i Gällivare.

* 131130:

Härliga veckor nu med mycket snö och vinterkänsla. Aslan och jag fördriver våra dagar med klickerträning och långa utomhuspass i skogarna. Har hunnit med ännu en hundutställning idag som resulterade i ett Hp och BIR. Blir allra gladast för texten på kritiklappen där Aslan får beröm för sitt fina temperament och viljan att röra sig väl i ringen. Har träffat två fotografer också så nu är Aslan fotograferad både på podium samt underbara utomhusbilder. Skall beställa minst en canvastavla från bilderna från utomhusfotograferingen.

Foto: André Andersson.

.

* 131102:

Idag gjorde Aslan en strålande insats på Kalix Eukanuba Dog Show. Det var en inofficiell tillställning, så att vi var där var endast för jag tycker det är så roligt att ställa ut min fina kille. Aslan gick som en klocka i ringen och han vet verkligen när vi skall in och "showa" på riktigt. Med mycket fin kritik och en BIR rosett rikare lämnade vi så Kalix för att åka hemåt. Vi stannade på vägen och lät Aslan njuta av vårt underbara vinterland och frågan är om inte detta var dagens höjdpunkt om man frågar Aslan:))

Vintern är här för att stanna.

* 131027:

Nu snöar det för fullt och vintern har kommit för att stanna. Aslan njuter av härliga hundpromenader i snöigt landskap och snart drar skid- och skotersäsongen igång på allvar. Nu när all barmarkär borta lägger vi spår i snö, det fungerar absolut som lite hjärngymnastik och både jag och Aslan tycker det är kul att arbeta tillsammans. Vi funderar på att åka på en utställning i Kalix i början på november. Det är mest för att jag tycker det är så roligt att åka samt att Aslan sköter sig så bra i ringen. Det gäller ingenting då det är en inoff. utställning men trevligt hundfolk möter man så klart ändå. Annars ägnar vi dagarna åt att njuta av allt vad naturen erbjuder och lite rolig inomhusträning hinner man ju alltid med mellan varven.

Nu är det höst på riktigt....

*130922:

Nu är det höst på riktigt och träden står snart kala i skogen. Vi har haft en helt underbar höst med härliga temperaturer och lite nederbörd. Tyvärr skadade Aslan sin tass rejält för ca 2 veckor sedan, så vi har inte hunnit med så mycket träning som vi önskat. Blodspår och agility har bytts ut mot mediciner och bandage. Han är visserligen på bättringsvägen, men skadan kommer att ta lång tid innan den är helt utläkt. Imorgon väntar ett nytt besök hos veterinären för uppföljning, bara att hålla alla tummar för att det skall bli positiva besked. Har så smått börjat att planera lite för nästa år gällande utställningar och träning, spännande värre:)

Nationell utställning i Överkalix.

* 130817:

Hemma igen efter en fantastiskt fin utställning i Överkalix. Aslan skötte sig riktigt bra i ringen och slutade till sist som BIM:)) Så roligt att få träffa alla underbara mattar/hussar till vår fina ras. Nu blir det spårträning och agility för hela slanten, och utställningarna får vila tills nästa säsong. Tycker vi har haft ett fantastiskt utställningsår och jag är så glad för min fina lilla prins:))Som sagt nu är det dags att slipa formen på agilitybanan och kanske blir det vår första start under våren 2014.

Ritsem 130803-04.

* 130804:

Nu har ännu en fantastisk sommarmånad tagit slut. Juli har ägnats åt långa vandringar i skog och mark samt massor med bus med hundkompisar för Aslans del. Vi bokade en natt på Ritsems fjällstation och ägnade hela denna helg till underbara äventyr i orörd natur. Jag hade skolat in Aslan med att bära klövjeväskor, men väl på fjället tyckte husse att han kunde bära Aslans väskor också. Alltså sprang Aslan helt utan vikter och husse fick fina ryggmuskler efter turen:)) Kunde inte riktigt hålla mig ifrån utställningsbiten, så Överkalix nationella utställning får avsluta året istället. Alla Aslans valpar i Finland har nu hittat nya hem och de stannar i kvar i sitt hemland hela kullen. Skall bli spänande att följa dem i framtiden:))

Aslans valpar......

* 130630:

Ja vad skall man säga...hemma igen efter en underbar miniweekend i Finland.Valparna var helt underbara och Aslan skötte sig exemplariskt bland både valpar och fina mamma Lili. Har satt in lite nya foton på dem i deras album. Riktiga små personligheter redan, man märkte vem som var lilla filosofen och vilken som hade mycket bus och kampvilja i flocken.
Vi har också hunnit att vara på ännu en internationell utställning i Finland. Denna gång bar det av till Rovaniemi, och Aslan tog hem ännu ett storslam. Det blev bästa möjliga utfall och pokalerna var nästan större än Aslan själv:)) Nu avslutar vi säsongen i Piteå nästa helg, och sedan väntar agilityplanen och spårskogarna på oss..

Aslan N UCH och NORD UCH i Tromsö...

* 130616:

Idag gick en dröm i uppfyllelse, min underbara Incalines Aslan tog sitt tredje championat i Tromsö.
Han kan nu titulera sig SE UCH, FI UCH,
N UCH och NORD UCH och han har precis fyllt 3 år. Han har tagit sina 5 CERT genom 4 BIR och 1 BIM..är så lycklig.
STORT TACK till alla som har hållit tassar och tummar för oss, det kändes hela vägen till det regniga Tromsö:)))

Aslans valpar 3 veckor och så Tromsö....

* 130610:

Nu har Aslans valpar hunnit fylla 3 veckor, det är inte sant vad tiden går fort. Det ser ut att bli två röda (tik/hane),en viltfärgad och en trefärgad. Riktig härlig spridning på färgerna och mycket fina huvuden på hela kullen. Aslan kan då inte förneka faderskapet då tre av dem ser ut som små Aslankopior med bläs och rynkor. Vi skall åka och hälsa på hela kullen sista helgen i juni, då skall kameran vara laddad:)
Annars är det full uppladdning inför Tromsöutställningen nu och Aslan har ju chans till att ta sitt norska och därmed också nordiska championat. Spännande och roligt skall det bli, hoppas att vädrets makter är på vår sida...det kan vara allt ifrån strålande sol till full storm..

Aslans valpar 1 vecka...

Ja, tänk vad tiden går...Nu är Aslans valpar redan en vecka gamla. Givetvis är de fruktansvärt söta och helst av allt skulle jag vilja resa till Finland bara för att få lukta på valpmagar. De har verkligen fått olika färger alla fyra och klart vitast är tiken. Skall bli så spännande att få se hur de utvecklas och vilket temperament de får. Har bestämt oss för att åka och hälsa på om ca en månad, då kommer de att vara fem veckor gamla och alldeles oemotståndliga...farligt...farligt:)

Utställning och valpar.

* 130519:

På väg till första utställningen för året i Sverige nämligen Piteå, får jag ett MMS. Aslans valpar hade föds under morgonen och sannolikt hade även de första trevande försöken tagit, dvs tiken hade blivit dräktig tidigare än vad vi beräknade. Tre hanar och en tik såg alltså dagens ljus nu under förmiddagen. Bilder kommer när mamma och de små vilat ut, men allt hade gått bra.
Det var som sagt premiär för året i Sverige och det blev en fin Excellentplacering och Ck, det räckte inte riktigt ända fram till en bhkl placering idag, men jag är mer än nöjd i alla fall. Det var så roligt att få träffa alla fina hundmänniskor och dessutom fick Aslan träffa sin mamma och kullsyster. "Syrran" tog hem sitt första CERT och blev dessutom BIM, stort grattis säger vi. Nu laddar vi redan för terapihundstestet imorgon samt Tromsö om en månad.

Valpar...

* 130508:

Nu är det bara 2 veckor kvar tills Aslans första kull skall födas. Man hade kunnat se fyra valpar på ultraljudsundersökningen för några veckor sedan, men kanske rymms det någon liten extra goding där inne. Skall bli så spännande att få träffa de små och se hur många tikar/hanar och vilka färger de har fått. Inget är som väntans tider, och jag tycker att Lili redan ser riktigt rund och fin ut på det nytagna kortet från igår. Dessutom drar utställningssäsongen igång nästan samtidigt med valparnas födsel, och först ut blir ett besök i Piteå. Under juni månad skall vi både hinna en sväng till Norge och sedan avsluta i Finland. Mycket roliga saker att se fram emot framöver.

Aslan och framtid...

* 130501:

Ja, livet måste gå vidare trots sorgen efter min/vår älskade Walle. Det är många tuffa beslut som vi djurägare ställs inför och MÅSTE ta pga vår ansvarskänsla inför djuret. Jag vet att vi tog rätt beslut att låta Walle somna in, men saknaden efter honom är enorm. Jag kan verkligen känna igen mig i många berättelser kring detta ämne och den skuld man kan känna inför glädjen man upplever med den hunden som finns kvar. Men samtidigt så kan inte Aslan få ett sämre liv för att det som hände och var tvunget att hända...Hans liv måste ju också få vara lika bra och innehållsrikt som tidigare. Så därför har jag anmält oss till en agilitykurs för nybörjare, och om vi kommer med på den så startar vi i mitten av maj:)) Sedan kommer ju även Aslans första små valpar att födas kring den 23 maj så det finns mycket fint att se fram emot....
Aslan gör verkligen allt han kan för trösta och vad är väl bättre än en mjuk och varm hundkropp att hålla om och få blöta ner med lite "sakna Walle tårar"...

Aslan och valpar...

* 130418:

Aslan har haft fint dambesök från Finland. Nu är tiken Pihapuun Vanilja konstaterat dräktig, och vad man kunde se på ultraljudet så var det 4 valpar.Inavelsprocenten för fyra generationer är 0% och beräknat på 5 generationer 0,2%. Den 23 maj är valparna beräknade...så spännande.

Walle....

* 130406

Vår mest älskade och underbara Walle har fått somna in efter en tids sjukdom....

Vi kommer aldrig att glömma dig och du finns för evigt i våra hjärtan.....

Födelsedag och påsklov...

* 130401:

Aslan har hunnit fylla tre år den 29 mars, tiden har gått så fort. Kan inte förstå att det var hela tre år sedan vi hämtade hem lillkillen. Men vi har också hunnit med mycket aktiviteter på dessa år och mer skall det bli. Walle blir 5 år om bara några veckor, det börjar bli mogna gentlemen nu båda två. Påsken har varit underbar med strålande sol och aktiviteter från morgon till kväll. Hundarna har varit med på både pimpelfiske och vittja gäddsaxar. Sedan har skotern och längdskidorna också varit framme, en riktigt fin påsk med andra ord. Nästa månad skall Aslan på sin premiärutställning i Sverige, vi tar en tur till Piteå och hoppas på att träffa många fina gårdshundar och deras ägare. Alltid lika trevligt med vår gemenskap i gårdshundsringen.

Vårvinterlekar..

* 130324:

Dagarna förflyter i sitt sakta mak nu över vårvintern. Vi åker skidor med hundarna, de får leta efter sork och massor med mysstunder framför öppna spisen. Utställningssäsongen är ännu några månader bort, men några träningspass på uppställningsbordet blir det ändå. Aslan växer ju inte så mycket mer nu varken på längden eller bredden, blir som sagt 3 år om några dagar. Däremot fortsätter han att utvecklas mentalt och har fått den äldre vuxna hundens värdighet. Samma lättsamma hund som alltid men med ett lugn som så sakta smugit sig på det sista halvåret. I år skall vi försöka ta de sista två championaten, det gäller som sagt att sikta mot stjärnorna:)) Gällande Walle så blir han snart 5 år, och visst märks det på honom också att med åren kommer inte bara ett lugn utan också en klokhet. Längtar tills vi kan påbörja vår spårträning igen, men nu är det allt snö några månader till. Så det är bara att fortsätta med skidturer, skoterutflykter och sparkkörning:)

Draghundar.

* 130226:

Härliga dagar stundar nu, vi har redan fått riktigt härligt vårväder fast att det ännu bara är februari månad. En dag som denna med 5 plusgrader och takdropp från husen, passar det utmärkt att spänna hundarna framför sparken och ge sig av på tur. De arbetar riktigt bra tillsammans i selen, och bitvis så bara susar vi fram över den preparerade isbanan. Detta är något som båda hundarna verkligen älskar och de får fasta fina muskler av att dra med lagom tufft motstånd. Vintern spenderar vi ofta just så här kravlöst, och så sparar vi energin till senvårens utställningar och viltspårprov. Nu ägnas dagarna åt hjärngympa på hobbynivå och långa härliga utflykter i naturen med hundkompisar. Kvällarna ägnar hundarna åt bastubad och att ta upp så mycket plats det bara går i vår 1.80m säng:))  

Vinterpromenad bland luftballonger...

* 130210:

Kylan biter i kinderna och termometern visar på modida -24 grader. Men varma kläder både på hundarna och sig själv, så är det bara att ge sig iväg. Idag vandrade vi över snöklädda vinterlandskap och luften var fylld av dessa färgrika "fåglar". Walle och Aslan tittade förundrat på luftballongerna som svävade så tyst fram genom landskapet. Otrolig vacker dag och hundarna älskade varje minut. På eftermiddagen blev det bastu för grabbarna bus och sover de sött framför brasan. En helt vanlig söndag med andra ord men fylld med massor av livskvalitet. 

Aslan FI UCH i Kajanni!!!

* 130113:

Ja, det var en spännande resa till finland, och att jag skulle komma hem med en finsk champion trodde jag verkligen inte. Det var ju premiär både för året och i ett nytt land så spänningen var på topp. En riktigt välorganiserad utställning med gratis parkering, fina ringar och till och med översättning av ens kritiklapp till valfritt språk. Walle var så klart med som coach, och han är fantastisk mot Aslan. Han följer varje steg lillkillen tar i ringen men är också duktig på att bara koppla av när vi väntade på vår tur. Generellt var hundarna av den lite större modellen, så Aslan var nog lägst på höjden om man bortser från tiken. Allt gick toppen i ringen och jag kunde inte riktigt förstå det när allt var klart och vi stog kvar som BIR och FI UCH. Resan hem gick svindlande lätt och båda hundarna är så lätta att resa med. Nu siktar vi vidare mot stjärnorna......

Finland, here we go!

* 130106:

Ja, då var det dags att ge sig ut på årets första utställning. Nästa fredag bär det av till Finland på utställningspremiär för Aslan. Ett nytt utställningskoppel är införskaffat, och väskorna nästa färdigpackade. Walle skall följa med så klart, han är världens bästa påhejare från "ringside". Skall bli riktigt roligt att ställa ut i Finland då jag i princip alltid annars stannat inom Sveriges gränser. Detta året lär det bli fler besök i våra grannländer, så får vi se hur långt det räcker...men man skall som bekant alltid sikta mot stjärnorna:))😀

Välkommen vinter....

* 121205:

Nyss hemkommen från en underbar semester i Mexico:) Snabbt skall nu sand mellan tårna bytas mot tomtenissar i "vrårna"...Julen är i full gång här hemma och nu gäller det att hinna ikapp, till helgen blir det lite försenat adventsmyspyssel och grovplanering inför julen. Detta är nog bästa högtiden på året, och man kan göra den hur stor och hur liten man själv vill. Huvudsaken är att man hinner umgås med sina nära och kära och givetvis att det fylls på ordentligt med klappar under djurens julgran:)) Walle är klädd för vår vårresa till Finland, och Aslan har ju som bekant också fått en overall uppsydd. Spännande att åka iväg helt förutsättningslöst och så får vi se hur långt det håller....
Annars har vintern tagit ett rejät tag om oss här uppe i norr, så vill man se lite dagsljus så får man smita ut vid lunchtid. Sedan råder mörker igen, men redan om några veckor så vänder det mot ljusare tider. Tänk så mycket spännande som kan komma att hända under nästa år, alltid lika roligt att ha ett helt nytt år att se fram emot. Hundarna tar det lugnt i kylan och håller sig varma i sina overaller och Hurtta vintertäcken, och de visar hur julen skall hanteras....i lugn och ro tillsammans framför öppna spisen... 

Aslans Championatdiplom från SKK och lite planer.

* 121026:

Nu är det dags att summera Aslans utställningssäsong för i år. Jag kan inte vara annat än jätteglad och supernöjd. Lillkillen tog sina tre CERT med två BIR och ett BIM. Vi har rest runt i halva Sverige och träffat otroligt trevligt hundfolk och underbara hundar. Walle har varit med som coach och påhejare vid "ringside", och bättre support får man leta efter. Nästa års planer är redan på gång och kanske tjuvstartar vi med en sväng till Finland tidigt på det nya året. Idag kom också det fina championatdiplomet från SKK, väldigt fint måste jag säga. Redan inom glas och ram och snart kommer ett diplom från rasklubben. För Walles del har vi tränat mycket agility och tävlingskursen vi gick på var bara så bra. Nästa år SKA vi ut på tävlingsbanorna för där hör verkligen Walle hemma. Han är både explosiv, lyhörd och tävlingsmedveten och har en fantastisk fokus i allt han gör. Nu är det också i slutspurten gällande viltspår och kanske är de sista spåren jag hinner lägga till grabbarna denna helgen. Snön ligger redan vit på marken och mer lär det komma. Hoppas att jag och Aslan kan ge oss ut på tävlingsbanorna i öppenklass viltspår till våren, och kanske till och med Walle börjar komma över sin skotträdsla. Ja mycket roligt finns det att planera inför och ikväll blir det en riktig festmiddag med stekt gös, mandelpotatis och hummersås.

Aslans debut i championklass på utställning.

* 121013:

Idag har Aslan gjort sin debut i championklass på utställning. Det blev en underbar höstresa till Sundsvall på 160mil, men det var det väl värt. Aslan skötte sig som vanligt som en liten prins och det blev hela tre nya rosetter till samlingen här hemma. Trevligt resesällskap, fina hundar och trevliga ägare gjorde Mitt i Norden utställningen till en upplevelse man gärna vill göra om. Nu är det paus i utställningsringarna för i år men nästa års planer är redan under bearbetning. 

Alfons och Aslan sover gott!

* 121007:

Det är verkligen en otrolig skillnad gällande hur snabbt katterna accepterade Aslan jämfört med Walle. Man får bara inte glömma att innan Walle kom in i huset hade de aldrig träffat en hund, så när Aslan introducerades så visste de ju vad en hund var för något. Dock har har Walle en väldigt hög energinivå, vilket han också sänder ut till sin omgivning. Katterna kände av detta och visste inte riktigt om de kunde lita på denna filur som intagit huset. Aslan har istället en väldigt lugn och trygg auora omkring sig, vilket gjorde att både Alfons och Kompis litade på honom från första stund. Denna bilden säger allt, hur Alfons fullständigt accepterar att bli ihopklämd med Aslan i samma relaxstol. Alfons låg där först och sedan hoppade Aslan dit och helt enkelt pressade sig ner mellan Alfons och armstödet. Idag är det 100% tillit mellan alla djuren i vår flock, så denna bild får symbolisera att ordspråket "som hund och katt" verkligen inte stämmer om bara djuren får vänja sig vid varandra från tidig ålder.

Vacker hanvalp till salu!

* 121004:

Mycket fin hane av rasen dansk svensk gårdshund säljes. Är efter föräldrar där hanen är  SE UCH och tiken har Excellent samt CERT på utställning. Härlig färg på valpen och den är helt korrekt tecknad enligt rasstandard. Lugn och cool hane med en tydlig på och av knapp. Skulle passa för olika former av hundsport  samt långa skogspromenader. Är leveransklar tidigast från och med slutet på vecka 41. Ta kontakt med uppfödaren för prisuppgift då denna kille eventuellt kommer att säljas med något reducerat pris då han inte skall användas i avel.

Helbror som redan vid 2 års ålder är SE UCH, MH-testad samt gjort godkänt anlagsprov i viltspår finns att träffa i Gällivare vid förfrågan.

Uppfödare: Anna Lundgren-Özkan, Ursviken (Skellefteå)

Kontakt: 070-222 95 19 alt. via
mail pinja04@hotmail.com

Kontakt för visning av helbror: Agneta 070-2960530.

Bastuhundarna Walle & Aslan.

* 120929:

Bastun har jag alltid tänkt mig som en "fredad" miljö, dvs att man kan vara utan sina älskade gårdshundar utan att ständigt ha dem väldigt fysiskt närvarande. De allra flesta gårdshundsägare vet nog vad jag pratar om, nära under täcket/nära mellan fötterna vid köksbordet och som en halsduk kring halsen när man ligger i soffan och tittar på TV. Detta är ju supermysigt så klart men just i bastun har det varit skönt att få sitta med sin svettiga hudkostym i fred. Det tog nog ett halvår så var Walle en genuin bastubadare, slut var det på att kunna sträcka ut sig rejält i bastun för på något sätt låg alltid en 15kg tung gårdshund i vägen. Walle är ju hur go som helst så för det mesta gick det att försiktigt pressa in honom i något hörn så man i alla fall kunde sitta någerlunda bra. Skönt tänkte jag när vi skaffade Aslan, och han så tydligt visade att det där med bastu var inte hans grej. När det kom varm ånga i bastun då var han den första som ville ut och sedan hade han provat bastubad för sista gången....trodde jag. Men döm om min förvåning då han 2 år senare spatserar in i bastun som en kung, allra högst upp skulle han ligga och inte ens med milt våld gick det att flytta honom. Inte heller hjälpte det att försöka "ånga" ut honom, nä värmen är hans melodi. Alltså har jag nu en brädbit kvar på ca 15*15 cm där jag skall sitta och balansera. Hundarna ligger helt avslappnat på sidan och tar tillsammans upp allt bänkutrymme på min sida. De njuter i fulla drag och tycks inte bry sig det minsta om att jag formligen måste hålla mig fast i väggarna för att inte trilla ner till första våningen. På något sätt känns det som om dessa små "parasiter" har en förmåga att ta för sig mer och mer och själv tänker man att nu har de ju hela sängen..och soffan...och bastun så nu är det nog....men nog kan nog inte våra små gårdshundsänglar stava till! 

Aslan har nu känd mental status.

* 120908:

Tro det eller ej, men vi slog oss in bland brukshundarna och fick äntligen göra ett MH-test. Vi har ju varit reserver ett antal gånger men då det bara finns 8 platser totalt så är chansen ganska liten att en gårdshund skall komma med. Aslan bjöd väl egentligen inte på några större överraskningar under testet, jag hade en uppfattning om att han skulle vara en ganska cool kille och det visade han också. Utförligt protokoll kommer att finnas på SKK hunddata men jag har skrivit in en kopia under Aslan tävling/kurser redan. Hans MH protokoll är mest graderat med 1-3 men tyvärr så visade han berördhet vid skott. Jag är mäkta förvånad då vi viltspårar vid skyttebanor varje vecka. Då avfyras både kul/hagelvapen och han har aldrig ens lyft på huvudet. Inte heller på promenad har han reagerat på skott. Testdomarens förklaring var att Aslan är en ganska självständig hund. En cool hund som inte har så stort utbyte av människor/situationer han inte känner någon koppling till. Därför när han tex viltspårar är han fokuserad på den uppgiften och då bekommer inte skotten honom. Nu var han redan ganska så slutkörd av hela testet och så kommer skotten som sista moment. Detta kanske kan vara en orsak till att han sänkte svansen vid skottmomentet idag. Det skall tilläggas att det inte fanns några flyktförsök men man såg att han blev berörd på hans kroppshållning. Positivt var i alla fall att alla andra moment med skrämsel/rädslor gick utmärkt. Inga kvarvarande rädslor eller aggressioner som fördes till protokollet. Han skötte sig riktigt bra och jag är så stolt över min lilla grabb. Domaren trodde inte att det skulle bli problem med skott i viltspår/tävlingssammanhang utan att detta var mer en reaktion kopplat till dagens test och allt vad det innebar. Intressant är det i alla fall att få göra ett MH med sin hund, man kan både få mentala sidor bekräftade eller så kan man bli alldeles överraskad. Kan avsluta med att testteamet kallade honom för "lejonet Aslan" efter momentet med spöken som går mot en som ekipage, han hade raggen rest från nacken till svanstippen:)! Nu vässar vi formen för öppenklass i viltspår till senhösten!

Aslan SE UCh i Högbo!!!

* 120903:

HURRA!!!, under utställningen i Högbo nu i helgen så tog Aslan sitt tredje CERT och blev därmed SE UCh. Dessutom tog han hem BIR titeln, och detta gör att han tagit alla sina tre CERT som BIM eller BIR. Han skötte sig som en kung i ringen fast att det var både blött och lerigt. Det var verkligen värt den långa resan, och jag hade mycket trevligt resesällskap hela vägen. Kunde väl aldrig tro när året började att han skulle plocka tre CERT under sommaren och hinna bli champion. Ja, jag är så glad nu att jag svävar på små moln. Nu stundar utställningen i Sundsvall och det får också avsluta ett fantastiskt utställningsår för denna gången. Troligtvis blir det inget MH nu till hösten då vi är 4:e reserv, det var bara 8 platser totalt så vi får anmäls oss till våren igen. Någon start i öppenklass viltspår vill jag verkligen hinna med, hoppas det blir ett rörligt prov i Gällivare under hösten...då kommer vi att vara där!

Anlagsprov i viltspår godkänt!

* 120825:

Idag gjorde Aslan sitt anlagsprov i viltspår. Han spårade ett riktigt svårt spår i snäv blandskogsterräng. Jag var så nervös, men det var bara att lita på Aslan och hålla hårt i spårlinan. Provspåret gick i tät skog men även över öppna partier. Det blev många turer över stock, sten och rösen. Trodde aldrig att 600m kunde kännas som 3 mil, men är det prov så är det. Han spårade både säkert och noga, och ett mer utförligt bedömningsprotokoll finns inlagt under fliken "kurser/tävling A". Aslan blev med beröm godkänd och domaren tyckte absolut att vi skulle starta i öppenklass till hösten. Ja, hinner vi bara med det så kör vi nog i alla fall en start. Är så glad att det gick vägen för oss, nu när vi tränat så flitigt hela sommaren.

Nationell utställning i Överkalix.

* 120805:

Ja, dagen kan bara sammanfattas som otroligt rolig och lyckad. Hade nog ett brett leende på läpparna hela hemvägen från Överkalix till Gällivare. Det gick så bra för Aslan idag på den nationella utställningen att jag inte trodde det var sant. Hade ställt ut för denna domare förra året i Tromsö och då var varken Aslan eller vädret på sitt bästa humör. Därför räknade jag en Excellent i bedömningen som storslam. När det sedan rullade på med Ck,Bhkl 1,CERT och BIR...kunde väl aldrig ens drömma om att det skulle bli en sådan höjdardag. Men det roligaste av allt är ändå att Aslan är så go och glad utanför ringen samt givetvis också alla fina hundmänniskor man möter. Så roligt att känna äkta glädje från påhejare från "ringside" och jag vet ju själv hur jag gläds för andra och deras hundar när det går bra. Det ligger någonting djupare i känslan av att verkligen kunna glädjas åt andras framgångar och att visa det. Det är det som är så härligt med gårdshundsfolket man träffar vid dessa utställningar, den äkta genuina glädjen. Nu är det bara att ladda för nästa tur...😀

Sommar i stan...

* 120724:

Nu gäller det att njuta, äntligen lite sol och sommarkänsla i Gällivare. Dagarna fyller vi med härliga hundpromenader, cykling och lagom mycket träning. Nästa utställning för Aslan blir i Överkalix, hoppas att det går toppen! Kul att träffa alla gårdshundsägare igen och hjälpas åt att heja fram varandra från ringside. Börjar trappa upp viltspårövningarna med Aslan för jag har ju anmält honom till ett anlagsprov i aug/sept. Skall bli så spännande, går det bra vid första försöket så kanske vi hinner med en öppenklass start innan vintern. Men först måste vi bli godkända på det första provet! Lagt in en rolig video (lektajm) på hundarna, det är verkligen bus från morgon till kväll i vår trädgård. De lyckas alltid hitta lite ny energi till lek fast man precis kommit hem från ett träningspass. Det är så roligt att de har så mycket glädje av varandra fast att Aslan är en vuxen hanhund nu. Lite som Baloo och Mowgli i storlek, det skiljer nästan 6 kilo!!!

Ännu en utställningshelg avklarad.

* 120714:

Ännu en utställningshelg är nu avklarad. Det blev excellent båda dagarna och ett Ck på SGVK egen utställning. Aslan hade mer energi i ringen båda dagarna och han kunde inte ha presenterat sig bättre. Det är ju trots allt domarna sombedömer hundarna utifrån sitt tycke och smak och ibland räcker det riktigt lång och ibland så får man vara glad ändå 😀. På fredagen hade Aslan passande bredd och var utmärkt rustik men på lördagen skulle han banta 5hg...ja vi får se vad domaren säger i Överkalix om några veckor. Walle var med som påhejare vid "ringside" och båda hundarna skötte sig perfekt. Extra roligt vara att träffa alla gårdisägare och så fick jag träffa Aslans fina uppfödare igen. Aslan fick också träffa både mamma och helsyster och lyckan var total. Nu bär det av till Överkalix om 3 veckor och sedan Sundsvall senare i höst. Eventuellt blir det en tredagars utställning i Högbo aug/sept. men ännu är inget bestämt.

Internationell utställning på hemmaplan.

* 120701:

Då var årets premiär i utställningssammanhang på hemmaplan avklarad. Idag blev det inte riktigt samma storslam som i Piteå för några veckor sedan men jag är ändå väldigt nöjd. Aslan fick Excellent och Ck men i bästa hanhundsklass blev vi oplacerade. Mycket fina hundar idag och alla var verkligen värdiga vinnare. Solen orkade inte riktigt titta fram men vi slapp i alla fall hällregnet som dominerade hela lördagsutställningen. Det är alltid så roligt att träffa alla gårdshundsägare, och detta är minst lika roligt som att visa sin hund i ringen. Nyttigt med social träning och får man sedan med sig några fina rosetter hem så är det bara en extra bonus. Nu gäller det att ta nya tag till dubbelutställningen i Piteå om två veckor.

Aslan och viltspår...

* 120609:

Håller på att träna hundarna ordentligt nu gällande viltspår. Idag gick Aslan sitt första långa spår på ca 600 meter. Det var 7 vinklar som var både räta och spetsiga, inget bloduppehåll men svårare terräng än tidigare. Han fick gå över torra hyggen, stenpartier och snårig barrskog. Nu är det dags att låta spåret ligga ca 5 timmar samt göra bloduppehåll. Skall försöka ordna så han kan få gå sitt anlagstest i aug-sept, då har vi några månader på oss att finslipa formen. Idag var det dessutom skjutövning alldeles intill där han spårade och det klarade han galant. 

Långa turer i skogen och viltspår..

* 120603:

Nu stundar härliga tider med mycket hundtid och solsken. Jag kör viltspår med grabbarna nu och tanken är att Aslan skall klara anlagsprovet i år. Det är nya och lite svårare regler än tidigare, så nu måste han bland annat ta upp spåret själv i en ruta på 20m*20m. Walle har redan klarat anlagsprovet för några år sedan men pga hans skottberördhet är det just ingen mening att starta i öppen klass. Visserligen tycker jag att han blir bättre för varje år gällande skotten, så kanske det finns en liten möjlighet att komma till start. Aslan är duktig på att spåra men har också lätt att börja spåra lite annat samtidigt, om spåret är för lätt eller för svårt. Det gäller att hitta perfekt balans mellan längd, vinklar och bloduppehåll för att hålla hans fokus. Han är helt klart en större utmaning att få till i viltspårskogen, men att han tycker det är roligt går inte att ta miste på. Han formligen försöker bryta sig ut ur bilburen när han vet att jag går iväg för att lägga spår. Men sen är han väldigt samlad när jag hämtar ut honom så det är ingen uppstressad hund man skall arbeta med. Man märker hur mycket det tröttar hundarna att få arbeta i ett spår, så mer än 2 spår i veckan blir det inte. Äntligen är all snö borta så man kan börja cykla med vovvarna igen, detta uppskattas verkligen av båda två. På kvällarna efter cykel/träningspassen blir det stretching för hundarna innan de avslutar med en bastu...:)          

Utställningspremiär & CERT

* 120519:

Ja vilken utställningspremiär det blev för mig och Aslan idag, jag tror inte jag har förstått det än. Det kändes som om all träning jag har lagt ner på att försöka att få Aslan att visa sig med mer energi i ringen, gav resultat idag. Tänk att han fick både Excellent, Ck, Bhkl 1,CERT och BIM. Hela fyra rosetter och en pokal, bättre kan man nog inte önska sig. Extra roligt var det också att Benzelias grand old lady Zelda fick ta hem BIR segern idag, grattis Lena! Det är så roligt att utställningsässongen har börjat igen så man får träffa alla fina gårdshundsmänniskor igen. Jag åkte tillsammans med en god vän från Gällivare i tidig morgonstund, och för hennes vackra valp Mimmi från Lillstintans kennel gick det också toppen. Tack alla för en fantastisk dag, och nu är det snart dags att samlas i Gällivare!

MH test planerat.

* 120513:

Nu börjar det att närma sig vår utställningspremiär, har jobbat mycket med att få upp Aslans energi i ringen och jag ser en klar förbättring. Återstår nu att se om det ger utdelning på lördag!!
Har ju länge velat göra ett MH test på Aslan och vi har också varit reservantagna ett par gånger. Tyvärr är det svårt för att nästan inte säga omöjligt att få plats med en gårdshund, då vi har ca 10 platser per år att konkurera om. Därför har jag bestämt att vi skall göra en liten utflykt till Umeå (14h bilresa) i mitten av augusti...Jag har nämligen anmält Aslan till ett MH test i Umeå och nu håller jag verkligen tummarna för att vi skall komma med. Sedan är det anlagsprov i viltspår som är nästa mål, och går det bra så blir det start i öppenklass till hösten.
Med Walle blir det mycket träning utan tävling då han som bekant är skottberörd. Men han är överlycklig i spårskogen "utan skott" och trivs Walle så är jag nöjd med det. Agilityplanen ligger bara 5min bilresa från oss, så dit bär det av i sommar med båda grabbarna. Fullt upp med andra ord!

Långledigt...

* 120501:

Ännu en underbar långhelg med fyra härliga dagar fyllda med hundaktiviteter. Aslan går på lite utställningsträning blandat med långpromenader och hundkompisbus. Walle kör jag uppletande med och han är verkligen en arbetsmaskin. Det är så synd att han är skottberörd för han hade kunnat gå riktigt långt inom både sök och spår. Nu får vi hålla det på hobbynivå och givetvis lämnar vi skottmomentet helt åt sidan. Fast att det är vår i luften så finns det kvar mycket snö ännu i våra skogsmarker, detta syns väl extra tydligt på kortet här intill. Nu är det bara några veckor kvar till Aslans utställningsdebut i Piteå,så spännande det skall bli...

Walle 4 år och Aslan på utställning.

* 120422:

Mycket har hunnit att hända sedan jag skrev sist, Walle har fyllt 4 år och Aslan har varit på utställning i Gällivare. Lite roligt att jag och Walle fyller år på samma dag, fast jag fyllde några mer år än han! Tycker han har börjat blekna lite i sin röda färg och några små grå hår syns kring munvinklarna. Annars är han ju en ung hund och farten och energin är det inget fel på. Dock märker man att han nu äger en vuxen hunds klokhet och värdighet, medan Aslan fortfarande är ganska valpig.
Aslan presenterade sig väl på inoff. utställningen i Gällivare och jag hoppas att det går lika bra i Piteå om några veckor. Har arbetat mycket med att få upp hans energi i ringen då jag ibland tycker att han kan se lite slö ut. Tycker att det har gett resultat och jag hoppas som sagt att det håller i sig:) Söta Mimmi från Lillstintans kennel gjorde också en strålande utställningsdebut idag, hon gick riktigt fint i ringen. Nu är det bara att träna på så får vi se hur långt det räcker den 19 maj.

Påsklov...

* 120409:

Detta har nog varit den absolut bästa påsken vädermässigt på 10 år här uppe i Gällivaretrakterna. Solen har stått högt på himlen i dagarna fem och bättre möjligheter för friluftsliv kan man inte önska sig. Vi har spenderat dagarna ute i skogen, vid pimpelhål, åkandes "off pist" över snövidder samt vid lägereldar i skogen. Hundarna har skött sig exemplariskt och umgåtts med både folk och fä på ett vettigt sätt. Walle har agerat draghund och utan hans hjälp hade det gått mycket tyngre för matte i skidspåret kan jag lova. Aslan är en riktig fiskmördare som verkligen kom ihåg vår tur till Ritsem förra påsken. Då fick han vara med när vi pimplade röding och han fick även äta lite småfisk som inte platsade i stekpannan. I år visste han precis vad som skulle hända när isborren kom fram, lite frustrerad blev han när fisken uteblev och hittade därför på lite hyss. Ett av hyssen var att tjuvta hela min maggotsburk och springa iväg med den så alla maggots ströddes ut över isen. Svårt att få fisk sedan kan jag säga...Har beställt en ny dragutrustning till hundarna, riktigt bra saker att ha även under barmarksässong. Man kan löpträna samtidigt som vovvarna också får sig ett ordentligt motionspass. Nu så stundar en inoff.hundutställning i Gällivare den 22 april för Aslan. Kan vara bra med lite uppvärmning inför sommarens officiella tillställningar....

Aslan fyller 2år idag!!

* 120329:

Idag fyller vår underbara Aslan 2 år. Det firade vi med ett alldeles eget födelsedagshalsband från Vibri som landade i brevlådan just idag. Det passade perfekt på sötnosen som synes på bilden. Ikväll blir det extra god mat, hur nu det är möjligt...
Skall anmäla Aslan till en inoff. utställning här i Gällivare i April. Alltid nyttigt med lite träning inför de större utställningarna. Långa hundpromenader vankas det i helgen, så det har ett gott hundliv som vanligt.

Våren är här för att stanna...

* 120318:

Nu är verkligen våren här för att stanna. Vilka underbara dagar denna helgen har fört med sig, strålande sol och fina marker att ströva med hundarna. När vi gör våra skoterutflykter så blir Aslan lätt lite frusen när vi stannar för raster. Jag har köpt en fin blå fleeceoverall åt honom, men eftersom hans liv "tar slut" när jag tar på den blir den sällan använd. Dock fungerar det mycket bättre att ta min tjocka ullhalsduk och snurra in honom i. Inga protester och han ser till och med lite glad ut på kortet tycker jag:) Våren är som gjord för skidåkning, skoterturer och långpromenader. Det är extra roligt att då ha hundar som uppskattar detta lika mycket som vi själva gör.
Har passat på att anmäla Aslan till två utställningar senare i vår, det blir både Piteå och Gällivare till att börja med. Alltid lika kul att träffa gårdshundsgänget med sina hussar och mattar igen. Lillstintans Mimmi Midnattssol växer och frodas, vi ses nästan varje vecka för gårdshundspromenader i det fria. Riktigt fin och söt liten liten hundfröken. Ikväll blir det ett bastubad och sedan väntar storstaden Luleå på mig och grabbarna bus imorgon som vanligt.

En riktig skoterhelg...

* 120226:

Vilket underbart väder denna helgen har bjudit på. Tänkte att nu kunde det vara dags att ta fram skotern och tillhörande kälke för första gången i år. Både Walle och Aslan blir alldeles galna av lycka när skoterkläderna åker fram och motorn står och brummar på gården Dessa ljud och dofter förknippar de starkt med riktigt mycket spring och sedan åka på kälken när man börjar bli trött. Vi bäddar verkligen in dem i renfällar så det är både varmt och dragfritt där de sitter hos mig på kälken. Sedan har vi gjort snögropar i solskenet och grillat korv i det fria. Aslan är en riktig finsmakare, så delar man inte korvskivan i en exakt lagom storlek så låter han den hellre vara. Walle däremot kan äta både korv och grillpinne utan problem...😀
Kan tilläggas att efter två sådana skoterutflykter är grabbarna ganska möra, och sover redan gott i sina sängar..alltså våra sängar! Ikväll blir det bastubad för att bli av med skoterbränslelukten, och då vet vi att Walle kommer att göra oss sällskap:)

Härlig hundhelg.

* 120212:

Vilken härlig hundhelg det har varit. Solen har äntligen orkat upp ordentligt över horizonten och värstingkylan från förra veckan var som bortblåst. Igår åkte vi ut till ett riktigt fint vinterterrängområde för hundrastning. Vi hittade en bortglömd Boliden flagga som vi lånade en stund, och gissa om Walle och Aslan hade kul. De såg ut som riktiga kapplöpningshundar när de jagade flaggan för glatta livet. Efter flaggjagning körde vi konditionsträning i lössnö, vilket är positivt för både hundar och ägare .
Idag åkte jag med en mycket fin gårdshundsägare och tog en nästan två timmars promenad i solen. Hon har nyligen hämtat hem lilla "Lillstintans Mimmi Midnattsol" och idag var det premiär för Mimmi att träffa mina grabbar. Det gick hur bra som helst och Aslan blev kär på en gång. Dock som den gentleman han är var han mycket försiktig vid all lek med lilla söta Mimmi. Walle har lite mer bulldozerfasoner i kroppen så där får man förklara att alla inte gillar att leka hans favoritlek..nämligen kroppstackling i värsta NHL anda.
Söt som en liten karamell var hon i alla fall, och vilken fin start på året att bli ägare till en underbart fin gårdshundsvalp.
Vi har redan planer på en hundträff till nästa helg igen, och det är verkligen fantastiskt att se hur fint alla sju hundarna fungerar tillsammans. 

Premiär i utställningsringen...

* 120128:

Nyss hemkommen från årets första premiär i utställningsringen kan jag bara konstatera att jag är nöjd. Framför allt nöjd över hur Walle och Aslan fungerade utanför ringen. De skötte sig exemplariskt vid hundmöten och tillät hantering av både kända och okända människor. Aslan var väldigt lugn i ringen och domaren tyckte att gårdshunden skulle uppföra sig mer som en Jack Russel, så exteriört fick han full pott men med tillägget "att man skulle önska ett mera ärtigt temperament". Ja, inte med "tjuren Ferdinad" gick detta att uppbringa idag, skulle kanske ha tagit in Walle i ringen istället....då skulle hon minsann få sett på ett "ärtigt temperament". Nåja, vad är en bal på slottet...Vi får ladda på med ärtor tills nästa gång😉. Aslans kritik från dagen finns inlagd under hans egen utställningsrubrik här på hemsidan. 

Nytt år och nya äventyr...

* 120107:

Ikväll har Aslan fått en nytt vintertäcke. Han har verkligen fått en bred bröstkorg jämfört med förra året. Så det gamla täcket började sitta för trångt och snävt. Visst ser han lite glad ut på bilden...matte tycker han är störtsnygg. Walles täcke passar fortfarande bra, men kanske blir det ett nytt rött till honom ändå. Har anmält Aslan till en fortsättningskurs i lydnad/spår/agilty, och allt sker med klickerinlärning. Skall bli riktigt spännande att få börja arbeta med honom i grupp. Spanar vidare efter någon kul kurs för Walle, för givetvis skall jag hitta på roliga saker med båda två. Det är alltid så spännande att få börja ett nytt år, det är så mycket man vill hinna med och man har massor med planer. Sedan får man summera året i december och se hur mycket man verkligen hann med och vilka saker man får skjuta över till nästa år. Annars så ägnas dagarna åt härliga hundpromenader och grabbarna verkligen älskar vintern. Det busar och härjar i skogen och i trädgården, och det kan aldrig bli för mycket snö. Inomhus skall de helst sova mellan oss i tv-soffan, och det slutar alltid med att de får de bästa platserna......

Jul..jul...

* 111225:

Nu har julafton passerats även här hos oss i Gällivare. Vi hade en underbart vit och fin julafton med massor med julmys och utan stress. Hundarna fick två ben var, ett i förväg och ett som de fick öppna när resten av familjen hade presentöppninng. Kan tillägga att det är första-enda-och sista gången som jag gömmer hundarnas paket allra underst i pakethögen och sedan ropar med hög stämma "sök"!!! Trodde jag att de skulle flytta våra andra paket med silkestassar så trodde jag fel...det flög snören och julkort till höger och vänster:) Kunde inte hålla mig för skratt mitt i allt stök, och lugnet återvände så småningom när de väl hade hittat sina välinslagna paket. God julmat äter vi varje dag och en och annan köttbulle delar vi så gärna med våra grabbar, men ingen fet mat eller choklad förstås! Nu väntar härliga skidturer i vackert vinterlandskap, kan inte minnas en sådan här mild vinter sedan jag flyttade hit från skåne. Både hundar och människor myser så här i juletid, men som alltid går mina tankar till alla de barn och vuxna som inte dragit samma lyckliga lott i livet....

Vintervovvar och vårplaner...

* 111204:

Nu är vi nyss hemkomna från en 11 dagar lång semester på Madeira. Gissa om vi saknade vår fina grabbar under hela resan. Man kan tycka att man ser dem varje dag, men man känner riktig saknad när man inte får träffa dem 1,5 vecka. Så idag passade vi på att ta igen lite "hundsaknadtid" och spenderade lördagen genom att göra en riktig långpromenad i vintervackra skogar. Walle & Aslan fick träffa fyra fina hundkopisar så det var ett stort gäng som busade av sig bland granar och snötäckt mossa. Efter långpromenaden har de mest spenderat kvällen framför öppna spisen eller legat utslagna i vår soffa, sämre hundliv kan man nog ha...Nu börjar ju detta året lida mot sitt slut och redan nu så börjar planeringen inför 2012. Tittar lite smått efter utställningar vi skall åka på, kurser som kan vara intressanta och så skall jag göra det inställda viltspårprovet från i höstas med Aslan. Det är så kul att ha så många roliga saker att se fram emot tillsammans med grabbarna bus. Kanske kommer vi till och med ut på tävlingsplanen..... 

Citydogs....

* 111112:

Nu har jag hunnit med att vara tre svängar på min nya arbetsplats i Luleå centrum. På två av dessa har Walle och Aslan fått följa med. Vilka guldkillar att åka tåg med, problemet är bara att det är ganska tungt att resa 2,5h tåg med 24kg gårdshund i knäet. Har testat att ha en på golvet och en i famnen men givetvis skall båda vara där samtidigt. Så det är bara att härda ut för grabbarna skall ha det så bra så möjligt under tågresan. Bo på hotell har alltid varit deras starka sida så det har fungerat utmärkt. Har fått återkoppling från hotellägarinnan, och det är bara lovord. Känns skönt att veta att det fungerar så bra när jag är iväg och arbetar, hade annars blivit ohållbart i längden att ha de med sig till storstan. På eftermiddagarna blir det långa hundpromenader och socialisering bland Luleås hundar och ägare. Supernyttigt för våra skogshundar att få komma in till lite miljöer med mer fart och fläkt. Walle ville gärna hålla koll på varje cyklist, fotgängare och hund de första dagarna men har nu börjat förstå att människor kan passera oss utan att man måste ägna dem någon större uppmärksamhet. Givetvis har grabbarna fått träffa mina nya kollegor, och som de charmade dem. Massor med pussar, sitta i knä och göra tricks. Walle står för energin och visar gärna upp hela programmet för LK1 om man önskar, medan Aslan står för lugnet genom att sitta i folks knä och bara koppla på charmen. Nu längtar jag efter vinter och snö så vi kan vara ute på långa skidturer med hundarna i dragselar. Men det lär dröja med snö om man får tro SMHI..inte från i mitten av december kan vi förvänta oss skidföre.

Underbar höstpromenad och nytt arbete..

* 111030:

Idag har jag varit med grabbarna bus på en riktigt underbar hundpromenad. En sådan tur som man aldrig vill skall ta slut, det känns som om man kan vara ute i evigheter. Hade sällskap av en mycket god vän, även hon lyckligt lottad som matte till två fina gårdshundar. Hundarna lekte och jagade de sista stackars vintersorkarna och vi fick tid att prata med varandra om händelser i livet. Själv har jag börjat att arbeta med ett nytt livsprojekt, som förhoppningsvis skall mynna ut i en specialistutbildning i framtiden. Detta innebär att jag kommer att vara bosatt i Luleå mån-ons varje vecka så Walle & Aslan blir delvis cityhundar. Har fått så otroligt bra arbetstider så för hundarna blir det verkligen bara positivt. De kan behöva lite nya miljöer och få pröva på promenader i vackra Luleå såväl som skogen/fjällen de andra dagarna i veckan. Känns så otroligt roligt och spännande, och sedan möjligheten att jag faktiskt kan arbeta kvar i Gällivare tors-fre gör att man verkligen får det bästa av två världar. Samtidigt kommer nya arbetskollegor och arbetsuppgifter in i ens vardag, vilket leder till nyfunna vänner och arbetsmässiga utmaningar.
Nu har jag dessutom hunnit att smälta att Aslan faktiskt är avelsgodkänd, och bara det känns så otroligt spännande inför framtiden....

Aslan fick B på höftledsröntgen!!!

* 111016:

Idag fick jag ett glädjens samtal som löd ungefär så här " Hej Agneta, har du kontrollerat avelsdata idag på SKK hemsida?, Nej svarade jag, då tycker jag att du skall göra det...." Aslans resultat hade redan kommit in och han fick B på sin höftledsröntgen, hurra!!! Idag kommer jag bara att se bokstaven B överallt för jag är så lycklig. Till min vän som ringde vill jag bara säga...Tack för att du gjorde min söndag till en SUPERSÖNDAG. Nu skall vi fira med en två timmars skogspromenad med hundkompisar i en underbar höstskog.

En tur till Gudby...

* 111012:

Är hemma igen efter en liten tur på sisådär 250 mil. Tanken var ju att kombinera både den internationella utställningen i Sundsvall med höftledsröntgen vid Gudby djurklinik. Eftersom vi inte kom till start i Gällivare pga ett getingstick i tassen kvällen innan utställningen, så skulle Sundsvall vara en liten ersättning för detta. Tro det eller ej men kvällen före utställningen så drabbas Aslan av vattensvans/svansförlamning. Troligtvis av allt regnande och kallt väder, men han har ju ändå haft täcke på sig. Ja, det var ingen glad hund på lördag, och svansen såg ut som en ostkrok. Självklart gick det inte inte att visa honom i det skicket så det blev värmekudde över svansroten och vila istället. Han repade sig fort så redan efter några dagar var han bra igen. Det viktigaste med vår tripp till södern var trots allt hans omröntgen vid Gudby Djurklinik. Vilken otroligt trevlig och kompetent veterinär, och Aslan skötte sig som bästa fotomodellen. Det blev bara beröm från veterinären, och det känns som att jag har gjort det jag har kunnat för höftledsresultatet nu. Det blev jättebra bilder och Aslan var fint placerad på röntgenplåtarna, så nu är det bara att hålla alla tummar som går. Hundarna skötte sig med beröm godkänt på resan och de är vana hotellgäster vid detta laget. Åka bil är en av deras största hobbies, så de är verkligen lätta att resa med. Nu går vi in i en liten lugnare period med träning/utställning och redan har första snön lagt sig på Dundrets toppar. Snart stundar skidåkning och lyckliga hundar i dragselar med alldeles frostiga och vinterglittriga morrhår.

Hösten är här...

* 110925:

Hösten har kommit med vackra färger i naturen och faktiskt redan lite snö på Dundrets toppar. Vi går långa härliga skogspromenader med grabbarna, och idag var det sökövning på schemat. De är verkligen helt okomplicerade att träna med, och båda kan vara lösa och så är det bara att kalla in och aktivera en av dem i taget. Aslan får söka av sin sökruta enbart med föremål gömda i markplan. Walle däremot får oftast sina sökföremål uppsatta i träd eller buskar eller riktigt lurigt gömda under mossa och grenar. Man ser hur de riktigt lyser upp när de får jobba, och man får också en bättre kontakt under skogsturen på köpet. De springer liksom inte bara iväg på sitt håll, utan håller lite koll på var vi är och om de skall hända något nytt kul. Nästa vecka åker jag och Aslan på viltspårkursens avslutning i Jukkasjärvi och sedan stundar anlagstestet. För Walles del blir det repetition av Lk1, och sedan får vi se om mattes tävlingsnerver tillåter en premiärstart under våren 2012.

Utställning i Gällivare.

* 110911:

Nu har Aslan varit på sin årliga inofficiella utställning här i Gällivare. Han skötte sig utmärkt och blev både BIR och BIG1. Tror att det har regnat i nästan tre veckor i sträck nu, men som ett under har hela söndagen varit fin med en stor sol. Alltid lika roligt att vara med på olika hundaktiviteter och för Aslan är det jättebra social träning. Nu är det bara några veckor kvar tills vi åker till Stockholm och Sundsvall, spännande värre.

A Very Good weekend in Tromsö...

* 110828:

Nyss hemkommen från Norge så kan helgen sammanfattas med rubriken. Det blev en Very Good utställning för oss både lördag och söndag. Men man kan som bekant inte göra mer än visa sin hund på bästa sätt, och sedan är det domarnas tycke och smak som avgör. Nu får vi ta nya tag till Sundsvall och hoppas att de röda och rosa banden kommer fram igen. Vi hade en toppen helg i alla fall, och innan ankomst till Tromsö passade vi på att göra en fantastisk vandring med hundarna i Björkliden. Väl framme bjöd Norge på riktigt vackert väder så även lördagen kunde spenderas på tur som det heter. Söndagen däremot var inte lika vacker så direkt efter vår bedömning startade vi hemfärden mot Gällivare. Hundarna har vanan inne nu att bo på hotell, så de är verkligen enkla att resa med. Tycker det är så viktigt att de får socialiseringsträning med både folk och hundar samt prova på lite stadsliv ibland. Vill avsluta med att skicka stora grattis till alla gårdshundar som åkte hem med fina rosetter och pokaler. Alltid lika roligt och trevligt att träffa alla gårdisar med ägare.

Semestern är över men Tromsöresa stundar..

* 110821:

Ja nu är sommarsemestern över för det här året och vardagen med alla dess rutiner har börjat göra sig påminda. Sommaren har varit en av de allra bästa jag varit med om vädermässigt, och jag har ändå bott i Gällivare under 10 år nu. Dagarna har varit långa, varma och utan regn och hundarna har njutit för fullt i solen på äkta gårdshundsvis. Många aktiviteter har det blivit och det skall inte ta slut bara för att hösten anländer. Om fyra dagar åker vi på en miniweekend till Tromsö och Aslan skall ställas ut lördag och söndag. Skall dessutom hinna med lite vandringar i de norska bergen är det tänkt. Om vi sedan har tur så kan vi kombinera omröntgen av Aslan med den internationella utställningen i Sundsvall i oktober, men de öppnar först djurkliniken i Gudby den 29 augusti så ännu vet jag inte om vi får ihop den resan. Tycker att Aslan har utvecklats till en sådan fin liten hund och han och Walle växer verkligen ihop allt eftersom tiden går. Hittade en bild från förra sommaren, och där ser man vilken skillnad det var i storlek mellan grabbarna. Detta har dock Aslan tagit igen med råge, och nu har han i alla fall 10kg att sätta emot när de brottas i lekens vilda virvlar. Det skall bli riktigt spännande att se om vi kommer med på det planerade mentaltestet här i Gällivare i september. De skulle meddela oss i kommande vecka, ja aktiviteterna tar som sagt inte slut bara för att hösten närmar sig....

Semesterdagar och utställning.

* 110731:

Vilka underbara semesterdagar vi har haft, både två och fyrbenta. Hundarna har fått följa med på allt från vandring, restaurangbesök till segling och utställningar. På havet har de varsin flytväst så att de sitter säkert i båten. De verkligen älskar att bara få sitta och spana ut över havet och känna vinden som fläktar i deras små ansikten. De är så lätta att ha med både till kända och okända platser, så bättre ras kan man bara inte ha! Cykling i terräng med mountinbike är också en aktivitet som passar dem. De springer över stock och sten och stannar bara till för att dräpa en sork eller två. Idag har vi hunnit vara på inofficiell hundutställning i Överkalix. Extra roligt efter som Gunnar Norlin var domare, och då han berättade att han nyligen blivit auktoriserad domare även för denna ras. Han tyckte väldigt mycket om Aslan, som sånär knep en 4:e plats i BIS finalen. Nu blev vi oplacerade som troligtvis nr 5, men det var över 20 hundar i finalen så man kan inte vara annat än nöjd. Walle var också med så klart och passade på att heja på lillebror från "ringside".
Ikväll tar vi troligtvis en cykling med grabbarna bus i den fina sommarkvällen som råder och sedan är det bara att börja ladda inför anlagsprov i viltspår och internationella utställningar i Tromsö.

Internationell utställning i Piteå.

* 110716:

Efter 40 års fest och besök av släkt och vänner från norr till söder börjar man så smått att komma in i vardagliga semesterrutiner igen. Detta innebär bland annat att åka på hundutställningar🙂...så sagt och gjort så var vi uppe med tuppen 04.00 och började vår resa mot Piteå och deras internationella tillställning. Aslan skötte sig som vanligt utmärkt både i och utanför ringen och dagens bedömning gav honom en excellent rosett. Idag blev vi placerade på en andra plats i konkurransen bakom snygg åNirå från Benzelias kennel. Stannade sedan kvar och tittade och hejade på alla fina gårdshundar, och det är alltid lika trevligt att träffa "gårdisgänget" ringside. Nu är det bara hem och ladda inför Aslans viltspårtest i slutet på augusti samt utställningar i Överkalix och Tromsö. Extra kul är det att få träffa Aslans uppfödare med familj och även för Aslan så klart som får pussa lite extra på både mamma Inca och syrran Affa. 

Aslans onda tass och lite planer....

* 110628:

Nu har det snart gått en vecka sedan Aslan visade på ordentlig smärta i sin framtass. Efter två veterinärbesök med röntgen, smärtstillande och bandage är han i dag helt återställd. Det visade sig vara någon form av insektsbett som gett upphov till en smärtande böld mellan två av hans tår. Så efter vila och uteslutande av andra mer långvariga smärttillstånd är han som sagt tillbaka med full energi. Vi har hunnit med ett längre spår i skogen med flertalet vinklar och bloduppehåll. Hoppas att det går bra på anlagsprovet senare i sommar. Vi har också anmält oss till två internationella utställningar i Tromsö samt en inofficiell i Överkalix i sommar. Skall bli så roligt att åka utomlands med grabbarna. Walle är en fantastisk "nanny" som tagit hand om Aslan nu när han varit i sjukstugekarantän. De två hundarna är verkligen ett fantastiskt team. Med Walle kör jag spår och uppletande och lite lydnad så här i sommartider. Nu längtar jag till Piteå så jag får träffa alla fina gårdshundar med mattar/hussar igen. Ett extra stort grattis till Lena och Siw som fått varsin NORD UCH i helgen...

Ibland blir det inte som man har tänkt sig....

* 110619:

Ja, ibland blir det verkligen inte som man har tänkt sig. Aslan hade varit anmäld till utställningen i Gällivare i snart 4 månader och jag såg verkligen fram emot dagen. Så igår när allt var packat och klart så skulle hundarna ut på sista kvällspromenaden. Allt är frid och fröjd tills jag skall ropa tillbaka hundarna och vi skall gå hem. Då kommer Aslan springande på tre ben med vänster framben lyft över marken. Han ömmade rejält över en klo men var i övrigt opåverkad. Benet och tassen såg bra ut och alla trampdynor och klor förutom en!Kunde inte heller se några bett, stickskador eller blodvite. Men ont gjorde det tydligen, för det var inte långa stunder i taget man fick inspektera denna onda klo. Så imorse satte jag väckarklockan i god tid och tänkte att om klon var bra så kunde vi ju gå på utställningen som planerat. Dock var inte tassen bättre så imorgon blir det ett besök hos veterinären istället. Så utställning blev det denna gång utan hund och i hällande regn. STORT grattis till alla fina prestationer trots vädret, men det kändes konstigt att vara där utan Aslan. Hoppas nu att det inte är någon större skada skedd utan han kan vara frisk och kry till Piteå i sommar. Dagens bild får därför bli på de rosetter som jag äntligen lyckats få tag i retroaktivt då jag missat att man skulle hämta ut dessa efter utställningarna i Ö.kalix och Piteå😀

Viltspår & utställning.

* 110605:

Nu är vi på gång med viltspårkursen ordentligt. Aslan tycker det är fantastiskt roligt, och bara spårselen kommer fram så kör han ner nosen i backen och är beredd på att arbeta. Vi går spår som är ca 400m långa och med 1-2 vinklar. Vill inte hasta fram utan han skall få lyckas varje gång. Han är väldigt spårnoga och arbetar i lagom tempo, skall bli spännande att se hur det går för oss på anlagsprovet som skall avsluta kursen.
Har även hunnit med en inofficiell utställning i Jukkasjärvi idag. Tänker att det är bra träning inför den internationella i Gällivare om några veckor. Aslan fick Hp och BIR och blev sedan 7:a i BIS finalen av 20 finalhundar. Så duktig så och Walle och husse var med som stöd och hejarklack. Aslans kritik finns att läsa under hans utställningsresultat. 

Släktträff och utställning.

* 110521:

Vilken släktträff det blev för Aslan idag i Piteå. Han fick träffa både mamma Inca och syskonen Arwen och Affa samt en del halvsyskon. Det var helt otroligt att träffa alla igen, det hinner ju hända så mycket med alla fina små valpar och när man sedan träffar dem som unghundar är det helt nya små underverk i både storlek och sätt. Extra kul för Inca att hon fick ett CERT på första utställningen efter sin valpkull, hon är så fin och grov i kroppen nu. Aslan fick också bra kritik och vi reste hem med ett Reserv CERT och solsken i blick. Det viktigaste en sådan här dag är trots alla fina priser som delades ut, att ens hundar trivs och kan klara av en sådan här dag med en massa både hundar och främmande människor. Walle var med som support som vanligt och både han och Aslan får med beröm godkänt. Walle hade varit på sin privata träning igår på HUNDVIS träningsskola i Öjebyn i nästan 3 timmar. Vi träffade en mycket duktig instruktör och fick med oss ett helt uppslag med nya träningstips hem. Så nu stundar viltspårkurs för Aslan och med Walle blir det fördjupad träning. 

Lämmeljakt och hundutställning.

* 110515:

Har varit på en underbar fjällpromenad upp mot vackra Nikkaloukta med både Walle och Aslan nu i lördags. Det var nog så nära hundarnas nirvana man kan komma. En utsikt över fjäll och sjöar som fick ögonen att tåras, vackert väder och skogarna fulla med sork och lämmel. Det var som att släppa lös två barn på ett nöjesfält. Jag är helt säker på att hade de kunnat skratta på människors vis så hade de haft stora breda leenden i sina hundansikten.Efter timtals jagande, grävande och springande i orörd natur så hängde deras tungor som rosa slipsar ur munnen. Dags för hemfärd med trötta men nöjda gårdisar.
Idag söndag var det dags för Aslans officiella utställningspremiär i Överkalix. Han fick riktigt fin kritik (går att läsa under fliken Aslans utställningar) med bedömning Excellent i kvalitet. Skötte sig som en klocka både mot människor, hundar och på utställningsbord och i ringen. Kan inte önska mig en bättre hund. Walle var så klart med för att stödja lillbrorsan och han skötte sig också föredömligt. Nu sover två trötta hundar i vår säng och kanske drömmer de både om dagens äventyr och gårdagens lämmeljakt. Nu väntar Piteå till nästa helg...alltid kul att träffa så fina gårdisar och deras hussar och mattar. Stort grattis till alla idag hälsar vi ifrån Gällivare.

Aslans första viltspår..

* 110425:

Det är ju redan barmark bitvis i våra Gällivareskogar, nästan en månad tidigt mot vad det brukar vara. Tänkte att jag därför skulle åka ut och låta hundarna gå sitt allra första viltspår/blodspår för sässongen. För Aslan blev det premiär på riktigt då han inte gått blodspår med mig tidigare. 
Sagt och gjort, packade spårväskan,nötblod,älgklöv,snitslar till spåret och två ivriga hundar. Walle fick gå ett ca 800m med 5 vinklar och bloduppehåll. Spåret gick rakt genon snöfläckar och högar med renspillning så det var verkligen ett test. Han spårade som en klocka och hade han inte varit skotträdd så hade han kunnat gå riktigt långt i denna gren...Nu får vi hålla det på träningsbasis och vara glada för det...
Aslan fick först lukta på en liten fläck med nötblod på marken. Lärde mig nämligen på en viltspårkurs förra året att hundar kan reagera så olika på bloddoften...vissa blir rädda och andra skall markera med urin för att visa sitt vistkort...andra kan vara toltalt ointresseade och vissa vill aldrig sluta slicka i sig den goda doften. I Aslan har vi en vamyrhund med markeringstendens:) Slicka...slicka...mums och så markera på en liten gran. Efter det spårade han sitt raka 100m spår som en klocka. Så vi gjorde ett till ca 70m och så en 90 graders vinkel och så ca 25m till. Han gick ännu ett perfekt spår och det var verkligen hans grej...det var som en hajkäft som slog igen kring klöven:) Han fortsatte inte heller förbi klöven, då vet man att de spårar personspår istället utan han gick direkt till klöven och stannade där. Vilken kille...hoppas han blir gdk på skottmomentet till hösten då jag planerar in ett MH-test. Sedan kanske vi har en liten viltspårfantast...

Har även bestämt mig för att röntga om honom till hösten. I oktober styr vi färden mot Gudby djurklinik i Stockholm och sedan är det bara att hålla tummarna.


Walle 3 år idag 110415.

* 110415:

Idag fyller världens bästa Walle tre år. Han poserar stolt med rosett om halsen och sina nya hundgodisar. Lillebror Aslan har hjälpt till att provsmaka alla födelsedagspresenterna, och godast var nog vombitarna och hundchokladen. Vi har ju alltid dubbelkalas då även matte fyller år, jag har dock inte fått några vombitar utan väntar spänt på paketöppningen som snart skall börja. Tänk vad tiden går fort, redan har vi haft lyckan att ha Walle hos oss i tre hela år. Spännande att tänka på hur mycket vi har hunnit med och hur roligt det har varit att arbeta med honom. Nu börjar snart viltspårsässongen och agilityn, lite lydnad skall det visst också hinnas med. Ja, lyckan är att få dela sin tid med två underbara hundar.

Vi föll på målsnöret....

*110412:

Nu har resultatet kommit från SKK gällande Aslans rtg. Vi kan säga att vi var nära men det skjuter som bekant ingen hare...Det blev Hd C men Ad ua(0) och patella ua. Nu vet man i alla fall, men lite tråkigt känns det allt. Han är ju en sådan fin hund i övrigt så nog hade man kanske drömt om en liten Aslan avkomma i framtiden. Men så är livet, och han är ju fortfarande vår allra bästa lilla ögonsten. Tror ju inte heller att han kommer att lida av det i framtiden då han är en sådan liten och nätt hane. Certifikatet från SKK kom idag och resultatet där var hd C vänster och hd A höger, men det gör ju ingen skillnad för slutresultatet egentligen. Nu får vi se framåt istället till fina utställningar och ett assistanshundstest den 14:e maj för Aslan. Går allt bra där så kommer vi att ingå i assistanshundsverksamheten här i Gällivare som kommit igång riktigt bra nu.

Veterinärbesök och röntgen...

* 110331:

Har varit med Aslan på veterinärbesök för allmän undersökning och röntgen. Hans patellor var ua och veterinären sa att de fick med beröm godkänt. Fulltandad och med båda testiklarna på plats. Så nu är det bara att vänta på resultat från höftled och armbågs röntgen. Fick se hans bilder och även om jag inte är någon veterinär så såg det i alla fall inte ut att vara några katastrofresultat. Sedan kan ju inte jag bedöma rtg som expertisen på skk, men jag hoppas på det bästa. Aslan skötte sig som en prins och var så duktig hela tiden. När vi kom hem tog Walle på sig ansvaret att vara förste skötare av liten trött hund. Aslan har fått en grundlig tvätt från öron till svans och Walle sover tätt intill honom hela tiden. De är så fina ihop våra grabbar. Nu är det bara att hålla tummarna för positiva besked....
Satte in ett kort på killarna från igår..ganska så stor skillnad i storlek eller hur:)

Aslan 1 år idag!!

* 110329:

Idag fyller får lillgrabb Aslan 1 år, kan inte förstå var tiden har tagit vägen. Det känns om det har gått så fort från stunden vi hämtade hem honom till att det som nu är dags både för höftledsröntgen och patella undersökning. Tänderna tror jag själv att jag har hyfsat kontroll på och där ser allt bra ut.
Annars så blir det minihundtårta som givetvis Walle också hjälper till med att äta upp. Långa sköna prommenader och mycket pussar får ju både Aslan & Walle även om de inte fyller år, så förutom tårtan och ett extra tuggben så tror jag inte att Aslan märker så stor skillnad mot en vanlig dag. Nu skall vi gå ut i det härliga vårvädret, och ett kort från idag har jag hunnit att ta på ettåringen.

STORT GRATTIS även till alla Aslans kullsyskon samt ett extra grattis till Lena på Benzelias kennel där det under helgen föddes ett helt gäng med underbara gårdshundsvalpar.

En riktig skoterhelg.

* 110313:

Denna helgen firades verkligen i vårens tecken. Underbart väder med en stor varm sol som gjorde våra skogsturer helt perfekta. Vi tillbringade både lördagen och söndagen på tur med skoter och kälke. Aslan fick premiäråka på vår skoterkälke och han var alldeles överlycklig. Han satt mellan mig och Walle och hans små öron flaxade i vinden. Hundarna fick springa bredvid kälken när det var god sikt och bra spår. Sedan gjorde vi små pauser och om de var trötta så hoppade de snabbt upp i famn, så fick de fortsätta färden under en renfäll på kälken. Det var så härligt att bara kunna stanna när man hittade en fin glänta och äta gott och göra upp en fin eld. Ja, det här med skoterutflykter var verkligen både ett lyckokast för Walle och Aslan. Lättsamma goa hundar att ha med sig, och sedan tar det en välbehövlig vila när vi kommit hem. Det är ett sådant härligt liv man kan leva här uppe i norr med orörda vidder och fantastisk natur. Det är verkligen ett paradis både för människor och djur.

Underbar skidtur.

* 110306:

Det underbara vårvädret håller i sig och det var det ännu en underbar helgdag med perfekt temperatur för uteaktiviteter. Vi lastade in hundar, turskidor och lite mellanmål och dryck och begav oss av till Nautanen. Det är ett fint naturområde bara ca 15 minuters bilväg hemifrån oss. Walle fick dra i tolksele, och han är verkligen en helt underbar draghjälp i spåret. Efter halva sträckan kopplade jag in Aslan så det blev ett tvåspann. Nu drar ju inte Aslan, och det är inte meningen heller. Men det är nyttigt för honom att bara springa bredvid och lära. Vilken känsla när man får upp farten på skidorna och ser Walle arbeta som bästa Huskyn i sin sele. Aslan springer så fint i par och jag är verkligen imponerad av honom också i spåret. Det är en sådan frihet att vara ute i naturen, bara vi människor och våra bästa hundar. Vackra vita vidder och massor med nyttig motion. Efter motionspasset tog vi en kvällspromenad med hundarna så att de får gå bort lite mjölksyra och inte blir stela. Sedan sover de som två utslagna hjältar på soffan, kvällen kom tidigt för dem idag.
Passade även på att väga och mäta Aslan. Han har inte vuxit mer på höjden (34cm), men har lagt på sig ännu ett kilo(9kg). Känns som om han utvecklas i fin och lagom takt och den 31 mars skall vi iväg på hd röntgen och allmän hälsoundersökning med honom. Det är som sagt bara att hålla tummarna.
 

Aslan & Alfons....

* 110220:

Vad gör man när kylan vägrar släppa taget..minus 30 grader och ännu värre har vi plågats med nu under ett antal veckor. Vi kör inneträning och lite cirkuskonster i väntan på bättre tider. Hundarna tycks inte protestera, gå fot eller hoppa över liggande köksstolar..."what´s the difference". Lite Frolicsök i vardagsrummer fungerar också, sedan kan man alltid bädda ner sig med Alfons i favoritsängen..husses och mattes säng alltså. Aslan är verkligen förtjust i Alfons och känslorna är i allra högsta grad besvarade. Walle var något(hmm)mer intensiv som unghund och var säkert därför svårare för katterna att acceptera. Aslan har aldrig haft samma driv gällande jakt, utan har behandlat våra katter ytterst hövligt utan tillsägelser från starten. Alfons har ständigt nya frisyrer, Aslan slickar och putsar och ena dagen är det sidobena åt höger som gäller och nästa dag är det lugg. Det beror helt på från vilken håll slickarna kommer, Alfons är så långhårig att han verkligen kan få helt olika "looks" beroende på Aslans omhändertagande....
Snart så fyller Aslan ett år, kan inte förstå var tiden har tagit vägen. Skall boka in tid för rtg av höftleder samt kontroll av tänder och patella status när han passerat året. Hoppas verkligen att allt går bra och att han har godkända höfter. Ja nu är det snart dags, så det blir att hålla tummarna i slutet av nästa månad...

Skidtur och Aslan & Qvintus på promenad...

* 110123:

Ännu en underbar hundhelg! Lördagen bjöd på härliga 10 minusgrader och helt vindstilla. Till och med den tunga vintersolen orkade sig upp över horizonten någon timme. Vi tog hundarna på deras allra första skidtur tillsammans och det gick utmärkt. Walle som upplever sin tredje vinter nu vet vad som gäller när tolkselen kommer på. Det är fullt drag framåt som gäller. Lillaslan fick springa bredvid och se och lära. Har införskaffat en tolklina där båda hundarna kan gå i spann utan att trassla. Men till att börja springer Aslan lös vid sidan om Walle, han går ändå som om de satt ihop med selarna.:) Efter nästan 2h körning över härliga isar var både vi och hundarna trötta. Det var hem och vila framför öpnna spisen för på söndag var det dags för nya äventyr. Då fick Walle följa med Monty på joggingtur och Aslan fick träffa snyggQvintus från Gällivare. Jag och Qvintus matte var nästan ute 2,5h och promenerade i härligt vinterlandskap. Aslan och Qvintus lekte som tokar och hade riktigt kul på äkta gårdshundsvis. Det är bara nyttigt att separera Walle och Aslan ibland och låta dem göra olika saker och med olika hundkompisar. Återseendet dem emellan är alltid kärt, och det är som om de inte sett varandra på fem år när de träffas igen. Har anmält Aslan till tre officiella utställningar under våren-sommaren, det blir både Överkalix, Piteå och Gällivare. Mycket kul att se fram emot med andra ord....

Härlig hundpromenad...

* 110116:

Försöker att våra hundar skall få träffa lite hundkompisar att busa med i alla fall en gång i veckan. Är ju viktigt att inte bara kunna komma överens med flockmedlemmar utan även med andra 4-beningar man möter på promenad. I koppel kan ju vissa hundar känna sig trängda och därför är det så viktigt att både ha fina hundkompisar och bra rastställen där de kan få härja bäst de vill. Idag blev det därför två underbara hundpromenader med goda vänner och deras hundar. De har två pointrar och en strävhårig vorste. Vi beslöt att dela på hundflockarna för att matcha ihop dem efter temperament och storlek. LillAslan fick leka och busa med en av deras fina pointrar, och de lekte verkligen bra ihop. Trots storleksskillnaden hundarna emellan så gick det toppen, och lillkillen var slut efter turen kan jag tillägga. Sedan var det dags för "insatsstyrkan", dvs Walle och 35kg strävhårig vorste. Lyckligare gårdshund får man leta efter...det bästa Walle vet är när han får en rejäl buskompis som tål att kroppstackla....Ja det lekte som galningar och de var inte lätt att fånga dem på bild. Det var mest som en stor virvlande snöhög med åtta tassar som spretade åt olika håll. Kortet blir därför på Aslan och Siglo(pointern) istället. Skönt för hundarna att få en riktig hopp och lek stund, och så får de ta igen sig framför brasan på kvällen. En riktigt härlig söndag i hundarnas tecken med andra ord...

Välkommen år 2011...söta vänner.

* 110106:

Då var det nya året här med en massa oskrivna blad i sin årsbok. När ett nytt kapitel börjar vill man ju oftast också summera det man redan varit med om. Beträffande hundvärlden så var 2010 ett alldeles underbart år, när lille Aslan  äntligen flyttade in hos oss. Han visade sig vara en riktig guldklimp, och kompleterar Walle perfekt. I år väntar höftledsröntgen, patella us och tandräkning. Lite beroende på hur han utvecklas så kanske det blir ett MH till hösten, men det är ingen brådska. Han har ett sådant fint temperament, och man får sig goda skratt åt grabbarna i princip varje dag. Ikväll tittade jag på en film om olika hundrasers ursprung, och allt var frid och fröjd till man började berätta om den Irländska varghunden. Det dök upp en stor, grå och skäggig hund i TV rutan och Aslan som hade sovit hela programmet var plötsligt klarvaken. Han kastade sig ner från soffan och ställde sig allra närmast TV´n. Sedan presterade han ett riktigt urhundsmorr och med svansen rakt upp i luften vände han sig om och tittade på mig och Walle. Walle lyfte på huvudet och tittade sig runt i vardagsrummet och gav sedan upp en ljudlig suck ungefär som Baghera i Djungelboken. (Baloo skall lära Mowgli allt han kan..., ni som sett det på julafton vet vad jag menar). Aslan som var en sådan tapper riddare förstod inte alls att inte Walle kom till hans beskydd. Walle snarkade lugnt vidare i soffan, och Aslan hoppade lite slokörad tillbaka han också. Han som var så modig...en Irländsk varghund och allt.
 
Om man ser till Walle så har han helt gått in i rollen som uppfostrare av yngre kollega. Han delar gärna med sig av både mat och leksaker, men det är han som skall bestämma när det skall lekas och när det skall vara lugnt i huset. Om Aslan är för ivrig på morgonen så tar Walle ett fast tag om hela Aslans nos, och håller så tills Aslan lugnat ner sig. Sedan fortsätter de sova sött tätt tillsammans någon timme till. Ute har Walle lärt Aslan hur man snabbt får tag i en god sork, och även hur fort man måste sluka denna för att inte matte skall ta den ifrån en. För Walle hoppas jag hitta någon trevlig kurs i uppletande/sök, för han älskar verkligen att arbeta.

Lite utställningar och kurser skall det bli för båda hundarna, och kanske ett besök i Tollarp denna sommar. Det viktigaste att få svar på är Aslans hd rtg, för det påverkar ju hela hans kommande liv med tanke på träning och aktiviteter. Känns så spännande att få börja ett nytt år med nya möjligheter, och jag tror att det kommer bli ett riktigt bra år!

Aslan på utställning i Kalix.

* 101226:

Tänkte skriva några rader från dagens inomhuspremiär gällande utställning för Aslan. Det blev till att kliva upp tidigt då vaccinationskontrollen öpnnade redan klockan 09.00 i Kalix. Dock var det väl värt besväret när vi äntligen kom dit. En riktigt fin inomhusring hade ordnats av Kalix hundklubb med mjuka och behagliga konstgräsmattor för hundarna att springa på. Aslan startade i valpklass 2, så som vanligt blev det några timmars väntan. Tycker att den tiden är suverän att använda till socialiseringsträning, och det är ju i huvudsak därför vi var där. Aslan skötte sig så bra, han varken morrade,ylade eller skällade på andra hundar. Hälsade bara glatt på de han fick träffa och kopplade sedan av i mitt knä resten av tiden. Träffade två underbart söta gårdshundsvalparvalpar från Freiley´s kennel, nämligen "Carl-Jan/Harry" & "Carmen". Det slutade med att vi och Harrys husse och matte spenderade i princip hela utställningsdagen tillsammans. I ringen gick Aslan mycket bättre än förra gången och stå på bord och bettkontroll gick också toppen. Han fick så fin kritik och gick till valparnas BIS final, men där blev vi utan placering idag. Hans krtik finns att läsa under fliken "Aslan utställning". Det gick även toppenbra för Freiley´s valparna och de var så duktiga så. Nu blickar vi framåt till de första officiella utställningarna nästa år...spännande.

Julvovvar!

* 101211:

Känns som om det verkligen är dags för en uppdatering av vår sida, har inte skrivit något på nästan en månad men det har sina naturliga orsaker. Vi har nämligen varit i Indien på en tre veckors rundresa och inte kommit till Sverige från i förra veckan. Skrev på mailen till mina kollegor på arbetet att jag aldrig mått så bra under en utlandsresa, inte ens vanlig "turistmage" hade jag drabbats av. Fick så klart äta upp detta då jag som aldrig är magsjuk åkte på den värsta någonsin, så fort vi landat i Sverige. Säkert någon härlig bakterie som åkt med som fripassagerare och som tänkte önska mig en riktigt god jul när jag väl kommit hem igen...
Alla våra djur hade blivit exemplariskt skötta av Monty´s föräldrar, men gissa om hundarna varglada att se oss. Walle och Aslan formligen anföll mig i trädgården och hoppade och studsade samtidigt som nästan pussade oss till döds. Katterna var mera sparsmakade och gav oss blickar som...det passar att komma hem nu...men ni är inte förlåtna ännu. Tog några dagar innan vi fick klappa dem som vanligt...ja hundar och katter är verkligen olika personligheter. Har anmält Aslan till en inoff.utställning i Kalix den 26:e december, är ju bra att öva innan våren drar igång. Han har blivit bättre på att äta och väger strax under 8kg nu, och är ca 34cm hög. Han är snart 9 månader så jag tror inte han blir så mycket högre. Så nu har vi en av varje...stor & liten kallar jag dem. Har dessutom anmält honom till en rallylydnadskurs i februari nästa år och tanken är att vi även ska gå fortsättningskursen i maj. Denna är mer inriktad på tävlingsrally, skall bli så kul. Är han sedan mentalt mogen för det så kommer även han att testas för assistanshundsutbildningen här i Gällivare. Äntligen har vi kommit igång och alla äldreboenden är supernöjda med hundbesöken.
Förutom detta kan jag säga att lämna Indien och komma hem till vår svenska jul var nästan som en chock. Att vara fattig i Indien och vara fattig i Sverige är verkligen två helt skilda saker. (Nu vill jag inte gå in på enskilda fall, och är väl medveten om kulturskillnader etc. Detta är mera en generell upplevelse och högst personlig, dvs jag vill tex inte påstå att det inte existerar ett "fattigsverige".) Men nog är man lyckligt lottad, hetsen över alla julklappar som skall köpas är som bortblåst. Tänker istället att jag skulle vilja åka tillbaka till de människor som jag såg liggandes på gatorna med endast en plastpåse som en slags kläder. De fattiga barn med ett uselt hälsotillstånd som bodde nära en jättestor motorväg, där vår "lyxiga" AC buss nästan släckte ett litet människoliv. Barn som tiggde på gatorna och offrade livet då de sprang mellan bilar/lastbilar...allt för att få lite mat eller pengar. Tänkte på när jag mötte sådana barn som blev alldeles överlyckliga när de fick min oöppnade Pepsiläsk, och sprang iväg med den som det världens dyrbaraste gåva. Den äldre kvinna i Dehli som sov under en pressening varje natt fast att vi satt och huttrade på vårt moderna hotell. Det är till dessa människor jag vill tillbaka, skicka mina tilltänkta julklappspengar...det är där det behövs. Man landar i Sverige med alla dessa minnen och möts av skrikande barn, jäktade människor...och det är som om tiden stannar för en sekund. Får mig att reflektera över vad är julen för mig...min familj och mina nära vänner. Ja, inte är det storleken på paketen, senaste IPhonen eller dyraste TV´n i alla fall. Julen är gemenskap, kärlek och turen att inte behöva kämpa varje dag för sin överlevnad. När så julafton kommer och vi sitter där samlade med våra underbara djur kommer jag att sända en massa tankar till alla de människor jag sett och mött under vår resa i Indien. Undrar hur de har det,om de kanske har tillräckligt med mat för i alla fall en dag eller om de fortfarande lever....Djup tacksamhet är det jag känner, tänk att få lov att ha det så bra...jag skall vila i den känslan nu i juletid....

Vintervovvar...

* 101113:

Ja, nu har verkligen vintern kommit för att stanna. Det kan komma mellan 2-3 dm snö på bara några dygn, mycket skottande blir det! Hundarna njuter i fulla drag över alla dessa fantastiska vidder som finns här uppe. Tack vare skoterfolket kan man som hundägare hitta många fina spår att följa. Dessa spår går ofta rakt ut i ingenstans, och det känns så härligt att bara ströva runt i skogen och njuta av allt vackert man ser. Hundarna springer som galningar och jagar varandra i sina nya vintertäcken. Riktigt varma och sköna håller de sig i de här två modellerna. Många intrssanta spår att följa för både mig och hundarna, allt från ren, älg till olika sorters skogsfågel. En hundpromenad blir aldrig den andra lik men det är alltid lika roligt att vara ute i skog och mark. Annars så är de flesta aktiviteter slut för i år. Tyvärr ställdes utställningen i Kiruna in av arrangörerna annars hade vi varit på den under förra helgen. Nu får vi sikta framåt mot några inofficiella i början på år 2011 istället, och sedan de lite större tillställningarna med början i maj. Tror inte att Aslan blir så mycket större nu, han är ju ändå snart 8 månader. I dagsläget mäter han knappt 33cm över manken och väger ca 7,5kg. Skall bli spännande att se hur han utvecklas i framtiden. Walle skall ju å sin sida helst inte växa mer, varken på höjden eller på bredden. Han har fått en underbar mjuk päls nu det senaste året, och för mig är han verkligen världens finaste lilla 16 kg´s gårdshund!Har fotat hundarna idag på vår långpromenad, och fler kort finns att se under respektive bildflik. Det är så fint att se hur väl de kommer överens och hur mycket roligt de har tillsammans både ute och inomhus. Tack Anna för en helt perfekt liten valp...

Foton

* 101022:

Har varit i fototagen och passat på att ta några bilder på Walle & Aslan tillsammans. Tycker verkligen att harmonin dem emellan lyser igenom på korten. Finns att titta på under fliken "Aslans bilder", och de är de sista tre korten som är nya.

Vintern är här & älgfärsbiffar!

*101017:

Nu har vintern kommit för att stanna. Även om inte all snö som hittills har fallit ligger kvar så känner man att köldgraderna har ändrats. Nu blir det till att använda täckbyxor, mössa och vantar och på onsdag skall det falla ca 2dm snö över Gällivare på ett dygn. Aslan har fått bekanta sig med kung Bore för första gången, och nu börjar han att förstå att man INTE behöver äta upp alla vita flingor som ligger på marken. För Walle är det julafton när snön faller, så det kanske har påverkat Aslans positiva inställning till det hela. Nu tar vi långa härliga promenader i omväxlande bruna och vita landskap. Har lagt in en liten videosnutt från idag där grabbarna visar hur fint man kan komma när matte ropar!

Gällande älgfärsbiffarna, så malde vi egen färs igår. Eftersom hundarna har slutat att vara hundar i vårt hus så skulle givetvis de också få smaka. Jag gjorde små minihamburgare på älgfärs till Walle och Aslan...och det var nog det bästa de hade fått på länge. Walle blev alldeles skelögd när han skulle spana in resterna av älgfärsen som hamnade på golvet och Aslan tuggade bara på den första biten. Resten bara sög han in i gapet och studsade upp och ner som en duracellkanin tills nästa bit kom. Efter måltiden sov de båda som två slagna hjältar i flera timmar, tala om succematrätt.

Walle på bättringsvägen & Aslan på utställning.

* 100925:

Vill börja med att tacka alla som på olika sätt har hört av sig för att se hur det går för Walle...STORT TACK, det värmer!
Kan säga att han verkligen är på bättringsvägen, och att alla suturer och dränageslangar är borttagna. Man måste så klart hålla honom under uppsikt ett tag till, men han är i stort sett sitt gamla vanliga underbara jag precis som han var innan olyckan. Aslan som agerat sjukskötare nu i några veckor är snart arbetslös...och är lite bekymrad över att det inte finns något sår att sköta om längre. Jag är så glad att det har gått så bra, och att inga komplikationer har tillstött. Han blir till 100% återställd och när bara pälsen växer ut efter rakningen på benet så tror jag inte ens att man kommer att se något ärr.

Aslan har hunnit debutera på sin allra första utställning idag. Han var så duktig att stå fint på bordet, tandvisning och springa fint i ringen. Han fick Hp och BIR och gick vidare till BIS finalen. Där klarade vi första gallringen bland 20 valpar och så var det 10 kvar. Sedan tog domaren ut 6 valpar och då blev han också utvald, men där slutade vår resa idag. Vi var snubblande nära att bli topp fem, men någon skall ju bli sexa och det var vi idag. Efter finalen kom domaren fram och sa att han tyckte Aslan var jättefin och trevlig och att jag absolut skall ställa honom i fortsättningen. Lite mer massa så hade han varit blande de sista fem idag fick vi höra. Kritiken är inlagd under Aslans utställningsflik här på sidan. För mig var det absolut viktigaste att han kunde vara så social och fin med andra hundar men ändå vara uppmärksam på mig i ringen. Jag är toppen nöjd med hans mentala utveckling och för att vara första utställningen så får man vara nöjd med en "nästan" toppp fem placering.

Olycka!

* 100914:

Igår kväll var vi ute och tog upp vår egensådda mandelpotatis. Hundarna busade som vanligt och jagade efter en pipleksak som den som ledde leken hade för tillfället. Plötsligt tycker jag att hundarna står så stilla och att leken liksom tagit tvärstopp. Tittar snabbt på båda hundarna och upptäcker till min fasa att Walle står vid björken i trädgården med vänster bakben i en hemsk vinkel rakt bakåt. Min första tanke var att benet var av vid höften eller något ännu värre. När jag kommer fram till honom är hans tandkött kritvitt, saliven bara rinner ur munnen och hela hunden skakar. Mitt på låret finns ett uppfläkt sår i v-formation minst 10cm långt, och man kan se bra mycket mer av vad som finns under huden än man vill se. Alltså ringa jourveterinären som för dagen fanns i Jokkmokk, förbinda sår/stoppa blödning samt förhindra att Walle hamnade i chock. En helt underbar veterinär på orten förbarmade sig över oss och 30 min efter skadetillfället låg Walle sövd på kliniken. Ingen riktigt bra placering av såret av läkningssynpunkt men inga ben brutna eller större muskler avslitna. Så efter dränageslangar och ihopsuturering åkte vi hem med vår något dämpade Walle igen. Aslan förstod direkt att något var annorlunda med Walle, och växlade ner till ettans växel. Inget bus eller skuttande bara slicka Walle på nosen och ligga nära utan att bita i dränageslangar eller stygn. Aslan har tagit på sig rollen som sjukskötare och putsar och värmer Walle så gott han kan. Efter omständighetrna mår Walle bra, men jag är hemma från arbetet för att passa honom de närmasta dagarna. Hoppas bara att såret läker utan komplikationer och att han snart ser lite gladare ut igen. Aslan är en riktig hjältevalp då han verkligen hjälper storebror så gott han kan och är så lugn och fin. Tur var att vi kunde åka in med Walle så snabbt och slapp en resa på 20 mil med trasigt ben...tur att änglar finns i veterinärskepnad också...Har varit ute i trädgården idag när det ljusnat och verkligen tittat efter vad det var som kunde ha orsakat skadan. Efter idogt letande fann jag en bult som stack ut ca 3 cm från insidan av en av staketstolparna. Här fanns det rester av både blod, päls och hud så nu blir det att kapa alla liknande bultar samt sätta över skyddsmuttrar så aldrig detta kan hända igen.
 

Skogspromenad i Tornedalen och lite nyheter.

*100911:

Har spenderat en underbar lördag i Tornedalens djupa skogar. Hundarna fick en 3.30h timmars promenad i härligt solsken och bland massor av spännande dofter. Vi vandrade över öde vidder, djupa urskogar, våtmarker och kalhyggen. Walle & Aslan fick göra det mesta av vad en riktig gårdshund kan önska sig...Dvs gräva efter sork, rulla sig i ugglespybollar, smutsa ner sig ordentligt i lera, spåra älg och bara tokleka med en hundkompis av samma sort. Själv var jag en nöjd fotograf som dokumenterade dagens äventyr, och bara följde med hundarna dit de ville gå. Det kändes som om vi hade hela skogen för oss själva, och det var en riktig ett med naturen känsla. Aslan stötte upp tre stora tjädrar, men han blev nog räddare än fåglarna...höll sig nära matte ett bra tag efter detta.
På valpkursen går det strålande och Aslan kan redan gå vid sidan, sitt, ligg, stanna kvar och inkallning genom grupp. Nu övar vi på framförgående som vi skall fortsätta med på tisdagens kurs.
Walle söker fortfarande arbete som assistanshund och har klarat sitt andra assistanshundstest. Denna gång är det ett annat företag som höll i testet och förhoppningsvis skall snart arbetstillfällena trilla in. Vi kör även en hel del agility och om 2 veckor skall vi vara med på KM här i Gällivare i hoppklass 1.
En inofficiell utställning här i Gällivare skall vi vara med på den 25 september. Det blir premiär för Aslan...spännande.
Har lagt in lite nya bilder på båda hundarna under deras respektive fotoflikar, så fina såå...

Vandring i Nikkaluokta och valpkurs.


*100905:

En riktigt fin vecka och helg har det varit. Först har Aslan debuterat på sin valpkurs, och han var verkligen superduktig. Redan första kvällen fixade han inkallning fast det var fullt med nya valpar runt omkring honom. Han gick även slalom mellan hundekipage, gick fint vid min vänstra sida samt både satt och låg på kommando. Han är så mjuk och fin i sitt sätt och hälsade glatt på alla nya hundträningskompisar.
Helgen spenderade vi i Nikkaluokta i en urmysig nybyggd stuga. Det blev milslånga promenader i vacker fjällnatur och båda hundarna kunde vara lösa i princip hela fjällturen. De lyssnade så fint när vi mötte vandrare, och satt och väntade på stigen tills vi gav klartecken att fortsätta vår promenad. Är verkligen överraskad över hur fint Aslan agerade och inte sprang fram till alla vi mötte när vi sa nej. Han är ju ändå bara 5 månader, så han var verkligen en stjärna. Han och Walle jagade lämmel för fulla muggar, rullade sig i rävbajs och åt lite ugglespybollar. Antar att de också haft en superhelg på äkta gårdshundsvis. Ikväll ligger de utslagna i soffan, men redan på tisdag är det kurs igen...

Viltspår och personsök...

*100829:

Nu börjar det bli riktigt mycket fart i lillkillen Aslan. I förrgår tränade vi agility på gården, detta innebar två hopphinder, ett däck samt en tunnel att springa igenom. Han är verkligen superduktig och väldigt träningssugen och lättmotiverad. Han viftar på sin lilla svans så det ser ut som om den skall gå av när han vet att vi skall träna, en riktig liten arbetsmaskin. Har även prövat att göra personsök/uppletande med honom, och det tycker han också är kul. Det känns som om det finns massor med möjligheter inför framtiden. Med Walle är annars träningen också i full gång, idag blev det viltspår (300m) med 5 vinklar och flera bloduppehåll. Oj, vad han har utvecklats gällande sitt arbetstempo, han har verkligen förstått det här med att vara spårnoga och växlat ned till 2:ans växel. När vi gjorde anlagsprovet körde vi nog turboväxel....så det har verkligen gått framåt. Fina härliga höstdagar har vi fått nu och det gäller att ta tillvara dessa stunder och njuta av sensommarsolen. Nu är det valpkurs på programmet för Aslan, och för Walle blir det ett nytt assistanshundstest av en annan förening på torsdag. Sedan skall vi förhoppningsvis ut på arbete tillsammans, tex till något äldreboende här i Gällivare.

Valpkurs och viltspår...

*100820:

Nu känns det att hösten har anlänt till Gällivare. Man skrapar rutan på bilen på morgonen, löven på träden börjar gulna och blasten i potatislandet har frusit. För mig betyder höstens antågande inget ledsamt utan snarare nya kurser för hundarna, kunna lägga viltspår utan mygg samt långa härliga skogspromenader med hög och frisk luft. Fick reda på idag att jag och Aslan har kommit med på valpkursen vi ville..tjohoo...vi startar den 31 augusti..oj vad det skall bli kul. För Walles del blir det mycket viltspår nu när äntligen myggplågan ebbat ut. Kommer även att köra en del lydnad och agility och vi skall ju tävla i det senare i november. Någon spännande kurs i sök och spår är också på planeringsstadiet. Lite utställningar hoppas jag också att vi hinner med under hösten, alltid bra social träning om inte annat. Lyckan är total med två så fina grabbar vid sin sida.

Aslan & Walle på byafest....

*100814:

Idag har Walle & Aslan fått följa med på en liten byafest utanför Gällivare. Aslan fick pröva att åka flotte på vattnet, träffa både små och stora hundar, pussa barn och äta hamburgare och bakad potatis. Han och Walle skötte sig som kungar och som belöning gick vi en lång skogspromenad med grabbarna. Det var en riktigt härlig vandring där man fick den där riktiga skogskänslan och båda hundarna åt massor med både hjortron och blåbär. Svårt att hinna först till bären numera när man har med två industridammsugare i skogen. Aslans favoritbär är nog hjortronen medan Walle hellre betar av blåbär direkt från kvistarna. Tycker även att Aslan blivit lite bättre på att äta sin hundmat, ser inte så toksmal ut längre även om han fortfarande behöver lägga på sig några kilo. Han och Walle är så fina ihop och på nätterna sover de mage mot mage i vår säng, så snart får vi införskaffa en bredare variant...tror att en 1,80 säng vore perfekt. Att ha hund är toppen och sedan fick vi fick hem Aslan har glädjen blivit dubbel så stor...och bred!!

Sommarrapport och video...

*100806:

Dagarna flyter på i sakta mak och snart är semestern slut. På måndag börjar arbetet igen och en massa tider att passa. Man blir så bortskämd under semstertiden att inte ens ha en klocka på armen, och det fungerar faktiskt bra i alla fall!
Aslan är fortfarande inte helt lätt med maten, men jag har kommit fram till slutsatsen att sjuk är han inte. Han springer, hoppar, skuttar och leker med Walle varje dag, så han är snarare en finsmakare. Nu är det hans foder som gäller med lite tillskott av vitaminer och mineraler. Man kan ju alltid hoppas att detta beteende skall växa bort, och att han skall lägga på sig några kilo till. Utställningar får vi vänta med tills han ser lite bättre ut i kroppen, men jag hoppas att det skall bli en i november i alla fall. Annars är han verkligen en fantastisk hund och han och Walle trivs verkligen med varandra. Vi går långpromenader, hoppar små låga agilityhinder i trädgården eller så blir det bara kvalitetstid med mys. Lite kurser börjar inom några månader och nästa aglitytävling blir i Jokkmokk i november. Har lagt in en ny video med en liten filmsnutt på Walle och Aslan som brottas...sött!

Walle & Aslan har blivit ett team!

*100723:

Veckorna går fort när man har semester och underbara dagar. Nu har Aslan hunnit bo in sig ordentligt och har varit hos oss i nästan 2 veckor. Han och Walle har verkligen funnit varandra och det känns som om val av valp har blivit helt perfekt. Aslan har mindre driv än Walle i samma ålder och är en lite lugnare och försiktigare kille. Då är det bra att Walle är en sådan framåt hane som fungerar perfekt som läromästare, Walles motto är ju "ingenting är farligt" det är bara full fart framåt som gäller. Detta visar sig bla när vi gav vår altan en ansiktslyftning med både hammare och cirkelsåg. Aslan ville springa in när vi började väsnas, men Walle låg lugnt kvar och åt på sitt tuggben. 2 minuter senare låg även Aslan bredvid oss och åt på sitt godistugg, om inte Walle reagerade så kan det ju inte vara farligt eller hur, tänktes Aslan resonera. Alltså två lugna trygga killar som finner harmoni hos varandra. Lite dålig i maten har vår nya grabb dock varit, men det löste vår lokala slaktare...nu är 5 kg malet nötkött inhandlat och det ger ett bra tillskott för både aptit och hull. Dagarna spenderas annars med hundträning, långa härliga promenader och husrenovering..en riktig svensk sommarsemester med andra ord. Snart så påbörjar vi höstens hundkurser och utställningar. Aslan skall ju debutera på inofficiella utställningar så småningom, så nu är det ringträning och stå på bord som gäller. Måste bli van vid att främmande människor både klämmer och känner samt att kunna visa sig till sin fördel i ringen. Nu är han inte så gammal ännu, så dessa inofficiella tillställningar är minst lika mycket social träning som utställning. Även öronen börjar lägga sig fint nu, så det skall bli spännande att höra vad domaren tycker om honom. Är så nöjd med vår lilla guldklimp, och Walle är förstås oss lika kär som vanligt...två riktiga guldgossar.


Aslan bor in sig...

*100713:

Nu är det tredje dagen som Aslan bor hos oss. Det känns som om han har varit här mycket längre för han har verkligen inte gjort mycket väsen av sig. Vår ena katt accepterade honom direkt och ger honom vänliga buffar varje dag nu. Vår andra katt som är mer avvaktande av naturen är inte heller han rädd för nykomlingen, men håller sig i all fall en decimeter bort. Själva tycker vi det är strålande resultat då det tog ca 3 veckor innan katterna över huvud taget visade sig i huset när Walle flyttade in. Aslan sänder troligtvis inte ut så mycket dominant energi som Walle gjorde som valp, och har heller inte samma önskan om att jaga/nafsa efter dem. Aslan känns betydligt mjukare och försiktigare mot det som är nytt och obekant, och därför så blir han troligtvis en helt annan typ av hund att träna än Walle. Jag är väldigt imponerad av att han redan kan sova helt själv i sin hundsäng i flera timmar utan att varken vi eller Walle syns till. Han verkar vara en trygg liten krabat som glatt kastar sig ut i lekens vilda virvlar med storebror. Det känns så rätt att vi skaffade en gårdshund till och Aslan kommer att matcha Walles sätt perfekt. De är redan som två riktiga kompisar, och delar vardagen på helt okomplicerat vis. Promenaderna blir upplagda på så sätt att jag försöker träna båda på deras nivå, det är så roligt att se att efter tre dagar så sätter sig båda när vi är ute och jag säger "sitt". Aslan är ganska duktig på "ligg" också, och han vet vad nej, varsågod och stanna är.
Idag har vi även klippt alla klor samt varit och socialiseringstränat på stan. Det är så roligt att se att all den tid man lägger ner på sina djur genererar tredubbelt tillbaka i form av glada, nöjda och trygga små individer.

Välkommen Aslan...

*100710:

Så äntligen är vår lillkille hemma. En sådan förtjusande mjuk och följsam liten valp. Man kan knappast tro att han bara varit i huset några timmar, så fin är han. Nu börjar inskolningen med katter, gå i koppel, hundmöten och allt annat man kan behöva som liten hund i en stor och främmande värld. Nya uppdateringar kommer efter hand...
Men Walle är så snäll mot sin lillebror och de delar redan både leksaker, bilbur och sängplats.

Agilitytävling

*100704:

Då var Walles och min premiärtävlingshelg i agility avklarad. Hade som mål under lördagen att bara komma runt banan utan att bli diskvalificerad och det lyckades vi med. Det blev två vägran (10 fel) men utan rivningar eller tidsfel. Det var en otroligt varm dag, och med tanke på det så hade jag inte behövt rasta honom sååå mycket innan tävlingen som jag gjorde. Han brukar ju vara en speedkanon på banan och kan då lätt börja studsa mer vertikalt än horizontellt. Gav honom därför en rejäl motionsrunda innan vilket resulterade i följande...Vid starten satt han kvar och gäspade och började inte hoppa fast än jag hade gett honom startkommandot tre gånger. Fick allt snällt gå tillbaka till första hindret och hämta honom för att vi skulle komma igång. Sedan gjorde han en slalom som gick så sakta så jag trodde vi skulle få en vägran bara för att han knappt gick framåt, men han gick det klockrent och i mål kom vi...men med världens tröttaste hund...mattes fel!! Så idag hade jag lite större förhoppningar, vädret var utmärkt och Walle var inte tokmotionerad innan loppet. Bra bana som var lite lurig men inte jättesvår. Walle startade klockrent och var betydligt mer på hugget denna dag. Han hoppade banan precis som jag önskade ända tills jag fick en total "blackout" om var nästa hinder är. Walle hade hoppat helt rätt men jag tog tillbaka honom till samma hinder som då blev hoppat två gånger och som naturligtvis ledde till att vi blev diskvalificerade. Resten av banan hoppade han jättefint och jag kan inte annat än ge honom 5 stjärnor för helgens instas. Mig själv ger jag betydligt färre då jag totalt glömde vart vi skulle fast att jag kunde banan utantill innan start. Men roligt var det, så det blir definitivt fler tävlingar i fortsättningen....

Sommarbus och bad...

*100627:

Nu har vi haft en härlig midsommar med vackert väder och många mysiga hundpromenader. Vattnet är tillräckligt varmt för att Walle skall tycka att det är värt besväret att doppa sig. Det passar även utmärkt för vår träning, då jag så smått börjat att träna in vattenapportering med dummy. Har lagt ut en video på ett av våra träningstillfällen här på hemsidan. Som belöning för fin apportering har han fått leka med en av sina bästisar...en 33kg tung vorstehane. De busade som tokar och simmade många härliga meter i kristallklart vatten. Agilitykursen är avslutad och vi har hunnit med två träningstävlingar på både hemmaplan samt i Kiruna. Så nu är vi beredda att börja i de officiella sammanhangen på lördag och söndag. Tycker verkligen att det har gått framåt de sista träningspassen, så vi får väl se hur långt det räcker till helgens tävlingar. Annars så ägnas dagarna åt att längta efter Aslan när vi inte är på träningsplan...Att dagarna kan gå så sakta när man vill att de bara skall springa iväg...Men snart så är det den 9 juli...vi längtar!!
Nya kort från 13 veckorsdagen är utlagda under Aslans egna fotoalbum.

Aslan...

*100617:

Nu närmar det sig med stormsteg...21 dagar kvar tills vi kan hämta hem vår lilla älskling! Han har redan sin agenda påbörjad med inofficella uppdrag i utställningsringen samt några kurser nu till sensommaren och hösten inbokade. Skönt för Walle att jag får fyra nya tassar att nöta lite på...Men oj vad vi längtar nu, men arbetsveckorna segar sig fram och man vill bara att det skall bli måndag så nedräkningen skall gå fortare. Men snart så är han här, och vår lilla hundflock blir då komplett.

Ingen återvändo....

*100610:

Nu är jag och Walle anmälda till vårt livs första agilitytävlingar. Det blir premiär för oss här i Gällivare på en officiell tillställning den 3 & 4 juli. Vi startar i Hoppklass 1 och storleksklass Medium om han inte har hunnit att växa in i Large klassen tills tävlingsstart.😀
Vi har provtävlat i Kiruna ikväll och det gick riktigt hyfsat. Men man inser också hur lätt det är att bli diskvalificerad om man bara för en sekund släpper koncentrationen. Man måste vara ett väl sammansvetsat team genom hela banan, och det hoppas jag att vi skall vara på premiären i juli...för då är det tävling som gäller. Det skall bli otroligt spännande och kul att tävla, men det bästa av allt är att se hur glad Walle blir när vi tränar och träffar andra hundar. Det får gå som det går...men nu är det bara full fart framåt som gäller...

Gårdshundsträff och Aslanbesök.

*100606:

Vilken underbar hundhelg det har varit! Först på lördagen var det vår årliga gårdshundsträff som i år gick av stapeln i Boden. Lena och Susanna hade verkligen ordnat ett trevligt program och ett stort tack även till familjen Stöckel som reste ända från Jukkasjärvi för att föreläsa för oss gårdshundsvänner. Efter promenad och föreläsning var det dags för ett äkta gårdshundrace. Walle kom 2:a och vann en jättefin handduk som kommer väl till pass nu under regniga dagar. Dagen avslutades med att de som ville släppte sina hundar lösa, och den programpunkten var nog Walles favorit.
Sedan övernattade vi på hotell i Skellefteå och idag var vi på ett nytt besök hos Aslan. Vi fick låna med oss honom några timmar så han och Walle fick träffas själva för första gången. Det gick strålande och det känns i hjärtat att vi har hittat rätt valp åt både familjen och Walle. Aslan är så duktig redan, och det märks att uppfödaren har tränat en hel del med honom. Vi övade på "sitt", och grabbarna satt så fint bredvid varandra. Nu längtar vi bara tills vi kan få hem honom på riktigt.....men snart så!

Träningskväll.

*100528:

Vilken träningskväll vi hade igår. Jag lastade in Walle i bilen 15.00 för att köra till vår enskilda träning i lydnad och vi var inte hemma från 22.30! Vi tränade både enskilt på en grusplan med bara vår instruktör och hennes hundar som "störning", men även på en nystartad brukshundsklubb i Jukkasjärvi. Det var så nyttigt att slipa på lydnadsmomenten på två helt olika platser och med helt olika typer av störning i bakgrunden. Walle var så duktig och det är verkligen ett nöje att träna tillsammans med honom. Man känner sig som ett team och man både ser och känner att Walle tycker det är kul. Jag utgår alltid ifrån hur Walle ser ut att tycka kring nya träningsformer. Ser jag inte "gladsvansen" då hittar vi något annat som passar oss båda bättre. Vår instruktör tycker absolut att vi skall anmäla oss till 11 juni tävlingarna här i Gällivare gällande Lk1. Själv känner jag nog att jag skulle vilja hinna finslipa lite mer på de olika delmomenten och istället starta i juli. Men under sommaren blir det av hur som helst, det är mer en fråga om det blir i juni eller juli.
Annars så längtar hela familjen efter Aslan. Det skall bli helt underbart att få åka och hämta hem honom i början på juli. Tack Anna för att du låter vår lillkille stanna tills vi hade möjlighet att få ta ut semester. Allt som han behöver och lite till är köpt och klart..så han skulle egentligen kunna flytta in när som helst nu. Skall bli så spännande att se honom växa upp och utvecklas...hoppas verkligen att han och Walle får många fina år tillsammans. 

Agilitykurs

*100518:

Ikväll var det dags för andra träffen i vår tävlingsinriktade agilitykurs. Vi övade framförbyten, bakombyten och blindbyten. Walle hoppade som en kung och lydde minsta vink från min sida. Sedan var det dags för slalom och det går verkligen framåt. Han har drivet framåt och börjar förstå själva momentet med allt mindre hjälp från min sida. Den stora överraskningen var gungbrädan....från att inte ens vilja gå i närheten av gungan gick han nu självmant hela vägen. Vi höll i gungan så den inte åkte i marken utan att han fick en behaglig "resa ner". Han stannade på gungan under hela tiden och försökte inte att hoppa av då den sänktes. Han låg lugnt kvar och gick av den när den tog i marken. Det var verkligen en 100% förbättring från förra träningen. Kanske så finns det en chans att även kunna starta i agilityklass 1 så småningom...hurra!!
Vilket team vi är...han är verkligen min allra finaste Walle även om han är duktig på att vinna gula band till matte på utställningar...

Utställning och Aslan....

*100515:

Vi har haft en riktig härlig hundweekend som innehållit både valpmys och utställning. I fredags bilade vi ner från Gällivare till Ursviken för att hälsa på vår nya familjemedlem som kommer att flytta hem till oss i juli. Aslan är bara en sådan härlig valp med en verklig toppenmentalitet. Helt orädd hälsade han på Walle och viftade glatt på sin lilla svans. Walle tog det verkligen försiktigt med sin nya lillebror, och blev liksom inte riktigt klok på om man verkligen vågade leka med någon som var så liten. Det var lite som Baloo och Mowgli i djungelboken när de träffas för första gången, men Aslan slapp att krocka med en stubbe(Ni som har sett avsnittet vet vad jag hänvisar till). Det känns så rätt på alla vis och vi längtar oerhört tills vi kan få åka och hämta honom. Jag har redan planer för både valpkurs och utställningar...han skall få följa i Walles fotspår då det gäller aktivering.
Vi hann även med en utställning i Piteå idag. Resultatet (finns inlagt under utställningar) blev väl som förväntat, och det börjar kännas som om Walle får pensioneras från de större utställningarna nu. Jag kommer fortfarande att ställa ut honom på inofficiella tillställningar men på nationella/internationella utställningar så är vi nog ganska så klara. Han skötte sig verkligen toppenbra i ringen och jag är så ofantligt stolt över min stora gårdshund. Bättre kan jag inte önska mig arbetsmässigt men nu lägger vi krutet på lydnads och agilitytävlingar istället. Ett STORT
grattis från oss till alla vackra gårdshundar som deltog i Piteås nationella utställning idag. Ingen nämnd och ingen glömd...fina titlar(SE UCH),rosetter och cert togs idag...GRATTIS!

Lillebror!

*100511:

Nu är det bestämt att Walle verkligen får en lillebror till sommaren. Han kommer troligtvis att få fortsätta att heta Aslan och han är efter Benzelias Articcirkle All Included utställd med Ökl 1/Ökk 1 och Freiley´s Affe SE UCH.
Tror att han kommer att kompletera Walle på ett utmärkt sätt och han har redan en toppenmentalitet. Mer information kommer snart men en liten presentationsbild kommer här. Fotograf är Lena från Benzelias kennel.  


Agilitykurs och lillebror...

*100510:

Nu händer det spännande saker inför framtiden. Kanske storken landar hos oss i veckan med ett besked om en lillebror till Walle....
Annars så är vi som vanligt i full gång med olika aktiviteter. Imorgon börjar vår tävlingsinriktade agilitykurs, det skall bli så roligt. Körde ett pass med Walle idag, och alla hinder gick utmärkt förutom gungbrädan. Där har vi fortfarande en del lock och pock innan han går över. Så nu satsar vi på en start i hoppklass 1 till att börja med. Om gungbrädan löser sig i framtiden kommer vi även att starta i agilityklass. Det viktigaste är ju att vi har roligt tillsammans och agilityn skall inte bara bli förknippad med den "jobbiga" gungbrädan. Vi ger det en sässong till, annars så satsar vi enbart på hoppklass. Nästa gång jag skriver har jag nog lite andra nyheter att rapportera om kan jag tänka....

Aktivitetsboll

*100505:

Tänkte att det inte bara var Walle som behövde aktiveras i vårt hus, så jag åkte till en djuraffär i Gällivare för lite shoppning till våra katter. Hittade en aktivitesboll som man skulle fylla med riktigt gott kattgodis. Sedan var det bara enligt instruktionshäftet att se fram emot två lekande katter som hade sysselsättning i timmar. Nu brukar vi ju aktivera våra katter också, och det får vara ute i sin rastgård varje dag som vädret tillåter. Men tänkte ändå att lite extra aktivitet kan väl aldrig skada. Köpte det dyraste kattgodiset affären hade och glad i hågen körde jag hem till våra djur. Fyllde aktivitetsbollen och ropade på katterna. De tittade på mig och sedan tittade de på bollen...nosade lite där godiset fanns...och sen...Ja, sen tittade de på varandra och vände ryggen åt både mig och deras nya dyra leksak. De satte svansarna i vädret och gick in i vardagsrummet för att spana på lite fågel i vår trädgård. De såg ut att tänka "Tror hon verkligen att vi skall förnedra oss med den där plastbollen för lite godis? Det är ju bara att tigga i köket så kommer maten serverad!"
En som däremot fattade tycke för bollen var Walle. Han hade att göra hela kvällen och kom snabbt på hur man skulle få ut godiset. När det gick för långsamt när han rullade bollen,så kom han även på en bättre lösning. Han stoppade in underkäken i röret där godisarna låg, och sedan var det bara att lyfta upp bollen och smälla den i golvet...då kom det ut jääätte många godisar...och alla samtidigt!!

Ny video

*100501:
 
Vi har köpt en ny soffa till vårt vardagsrum, och som den sanna gårdshund han är så har Walle redan provsovit i den. Som ni ser på bilden här intill så fick den klart godkänt, framför allt då han lade beslag på hela divandelen och vi snällt fick finna oss i att dela på resten av utrymmet. Skall man träna hårt så skall man i alla fall få sova skönt, tycks Walles filosofi vara nuförtiden. Nu tränar vi ställande/läggande under gång samt apportering. Apporteringen har inte varit Walles favoritmoment tidigare, men tack vare vår privata lydnadsinstruktör har glädjen i detta moment återvänt. Jag har lagt in en ny video som jag rätt och slätt har döpt till glädje. Det enda jag gör är att jag plockar fram Walles apportbock, och resultatet kan ni se själva i video nummer 7. Kul att kunna varva lydnad med agility, så jag hoppas verkligen att vi kommer med på tävlingskursen i det sistnämnda. Nu när våren är tillbaka så fylls man med så mycket ny energi, och om 2 veckor bär det av till Piteå för den nationella utställningen där!

Sök i skogen.

*100418:

Idag så åkte jag med Walle till en av hans favoritställen, nämligen Rallarstigen. Det är en väg (stig) som ursprungligen användes av rallarna för att transportera malm mellan Gällivare och Porjus.Idag så används stigen som promenadstråk och det finns otroligt fina öppna fält i anslutning till stigen. Självklart var den översnöad nu i april, men då det varit flera minusgrader i natt så hoppades jag att skaren skulle hålla. Visst blev det några rejäla djupdykningar i snön för min del men det var det värt. Walle sprang lätt över vidderna och såg alldeles toklycklig ut. När vi väl kom in i skogen så höll skaren även för mig och jag kunde placera ut Walles dummy för uppletande/sök. När han var yngre placerade jag alltid dummyn på marken, men nu brukar jag variera med att som idag hänga upp den i lämpliga träd. Jag gör först en ruta på ca 100m*100m som trampas upp väl. Sedan placerar jag ut föremålet(dummy) som han skall leta upp. Efter att han blivit utskickad och hittat dummyn skall han återvända till mig och avlämna denna. Vi körde tre sök idag och han var riktigt duktig. Jag hade hängt upp den vid samtliga tillfällen så han fick verkligen söka innan han lokaliserade den. Nu sover han gott efter dagens träningspass, och imorgon bär det av till Laxforsen igen för att fortsätta vår Lk1 träning. Bilden är från idag när han stolt poserar med sin dummy.

Walle 2 år idag!!

*100415:

Idag så fyller min finaste prins 2 år. Tänk att han har varit så här liten som på kortet här intill. Tycker att det känns som om vi har hunnit med en hel del under hans tid hos oss och mer skall det bli! Eftersom både jag och Walle fyller år på samma dag så kan vi ju dela på födelsedgastårtan. D v s Walle får 3/4 och jag får äta resten...helt enligt gårdshundarnas egen regelbok. Bättre hund får man leta efter, och han gör mig aldrig besviken vad än vi ger oss in i. Vill tacka Lena på Benzelias kennel för att hon hjälpte mig att få kontakt med Walles uppfödare, och så klart ett stort tack till Monica på Leonberget´z kennel för denna underbara kille.

Utställning igen....

*100411:

Då var dagens utställning avklarad. Walle skötte sig utmärkt som vanligt och jag riktigt ser hur han trivs i ringen. Det blev Hp, BIR och BIG 2 idag och det är jag verkligen glad för. Så roligt det här med utställningar, man träffar en massa annat hundfolk och pratar hund förstås men även lite annat småprat. Nu var det ju inte en officiell utställning så stämmningen var kanske lite mer avslappnad än om det gäller titlar och dylikt. Annars så har våren kommit till Gällivare med strålande sol och snövita vidder. Nu skall vi snart ut på en riktigt härlig långpromenad och bara njuta av att vara lediga en dag som denna.

Påskledigt.

*100403:

Nu är påsken här med god mat och lediga sköna dagar. Så här nöjd var Walle efter dagens skoterutflykt...Helgerna uppe i vår stuga blir så mysiga oavsett om lite mer sol kunde stå på programmet. Man äter gott, bär ved, badar bastu, promenerar i skogen, åker skidor, eldar i öppna spisen och kör skoter. Inga märkvärdiga saker igentligen och kanske är det därför man uppskatter det extra mycket. Våra djur stortrivs med detta livet och när man ser att djuren har det bra så får man själv ett lugn i själen. Så nu skall vi passa på att njuta riktigt mycket av vår minisemester och givetvis önskar vi alla en riktigt glad påsk. Har även satt in lite nya bilder från påsken, Walle poserar så stolt...

Lördagsmys och apportering.

*100327:

Jag tänker ofta tillbaka på tiden innan Walle hade kommit hem till oss. Vi hade en så klar föreställning om var gränsen mellan hund och människa gick och vad han skulle tillåtas att göra och inte. När jag nu ser tillbaka på de snart 2 år åren så kan jag väl säga att vi har lyckats när de gäller de viktiga bitarna...men totalt havererat gällande sova i vår säng etc. Numera ser en helt vanlig lördag med Walle ut som följer....
Jag vaknar vid 8.00 av att ett bakben ivrigt petar mig mitt i ansiktet. Jag inser att det är Walle som numera har avancerat upp på husses huvudkudde (husse sover numera utan kudde!!), och vilandes på rygg så försöker han ta för sig av ytterligare sängutrymme. Jag säger godmorgon till Walle och lägger på honom min del av täcket och går upp för att börja med frukost. Kort därefter kommer husse upp och meddelar att han numera är både utan kudde och täcke..de har Walle lagt belsag på. Husse lockar på Walle som absolut inte tänker lämna sängen före 10.00, så han får bäras till ytterdörren för sin morgonpromenad. När de kommer hem är frukosten färdig och Walle får sin egen skål...här finns kokt skinka, rökt skinka, kokt medvurst och ekologiska ägg!! Därefter väntar Walle på sitt morgonkaffe, dvs slutslurken av min kaffelatte. Sedan är han nöjd och belåten och går återigen in och tar plats i vår dubbelsäng. Där ligger han sedan tills nästa långtur vid lunch, och som ni ser på bilden har han numera lärt sig att lyfta på överkastet så han kan ligga under täcket!!

Men när vi arbetar tillsammans som ett lydnadsekipage är han väldigt mycket hund. Nu har vi påbörjat apportering och att kunna sitta vid min vänstra sida utan att släppa apporten. Jag har hittat den ultimata lösningen på allt nytt som skall tränas in och det stavas kokt medvurst. Detta är Walles absoluta favorit och för några skivor av denna korv går han genom eld och vatten. Så vi är riktigt bra på väg mot sommarens mål, och det är sååå roligt.

Skoterutflykt i vårsolen.

*100314:

Idag sken solen härligt över Gällivare med omnejd. Vi beslöt oss för att idag skulle det bli en skoterutflykt med kälke påkopplad, detta innebär att vi kan köra långa turer för Walle kan åka med på kälken när helst han önskar. Det blev en härlig tur med Walle springades bakom oss med glad svans och flaxande öron. Vi stannade med jämna mellanrum för att se om han ville åka. När han känner sig trött så hoppar han elegant upp till mig på skoterkälken och så åker han en bit tills krafterna återvänder. Sedan ställer han sig upp och tittar bedjande på mig, och då signalerar jag till husse som saktar farten så han kan hoppa av och fortsätta springa bredvis istället. Det blev även tid för både fika och fotografering, och bilder från idag ligger inlagda under fliken "Walles bilder".
Gällande lillebror till Walle så väntar vi nu till sensommaren/hösten, så får vi se om det lyckas då. Om det gör det så kanske en ny liten kille flyttar hem till oss i början på nästa år!!Annars är det bara att ta nya tag under resten av 2011 och se vad som händer...han kommer nog hit så småningom i alla fall...

Lk1 träning.

*100312:

Igår så gick startskottet för Walles och min väg fram till start i Lk1 under detta året. Vi åkte upp till vår personliga instruktör i närheten av Laxforsen och spenderade kvällen där. Upplägget var toppen och igår började vi med att träna på utgångsposition, högersväng, vänstersväng och helt om. Hela träningsupplägget bygger på frivillighet från Walles sida, så borta är det äldre synsättet med kommandon och bestraffning. Skulle aldrig vilja träna Walle så. Känns så skönt att se en glad svans viftandes vid de olika momenten istället för dessa rädda och slokande svansar som man sett alldeles för mycket av på lydnadstävlingar förr. Träningen varade i ca 2 timmar och sedan blev det en underbar hundpromenad tillsammans med fyra andra hundar. Tror att det var ett bra avslut efter all träning och koncentration som Walle varit med om under kvällen. Jag fick beskriva mina mål med träningen och om det fanns några hinder som jag såg det, antingen från Walles sida eller min. Sedan lämnade vår tränare förslag på olika delmål för att komma förbi dessa. Vi spikade även ett tävlingsdatum så att man har klart för sig att den dagen skall momenten sitta! För vår del resulterdae detta i att vi skall göra vår premiärtävling här i Gällivare på en internationell tävling den 11 juni, det skall bli så roligt. Nu har jag en hel pärm med delträningsmål tills nästa besök hos instruktören samt egna momentbeskrivningar jag skall fylla i för varje ny sak vi tränar. Känns som att nu börjar det bli struktur på träningsplanen med både små delmål, veckoträningsplaner och slutmål satt till tävlingsstart i Gällivare. Redan idag skall Walle och jag börja träna på utgångsposition.

Skidåkning och vårmys...

*100307:

Vilken härlig helg, för första gången i år har solen visat sig från sin bästa sida både under lördagen och söndagen. Detta resulterade i långa skidturer både i spår och i skog med en lycklig Walle i täten. Han älskar verkligen när han får på tolkselen och han vet precis vad som gäller. Efter ett långpass i spåret brukar det serveras lyxmat och en skön säng till vår duktiga hund. Det är så roligt att se att han verkligen ger allt i selen fram till orken tryter, sedan går det lika bra att springa vid sidan tills han hämtat nya krafter. Just nu ligger han och sover med magen full av mat och jag tror inte att vi ser honom i huset på några timmar ännu.
Annars så åker vi till Laxforsen på torsdag och påbörjar vår enskilda träning för instruktör. Skall bli riktigt roligt att äntligen få komma igång med planering och arbete inför vår tävlingsstart i Lk1 under året. Walle kan ju redan vissa moment men de allra flesta har jag sparat så jag kan träna in det på ett riktigt sätt från början. Skönt också att ha hittat en instruktör som är på samma våglängd när det gäller inlärning, dvs enbart mjuka metoder tillämpas...
När det gäller en eventuell lillebror till Walle så får vi se vad framtiden kommer med för spännande nytillskott. Har absolut ingen brådska utan det skall verkligen kännas rätt om det skall flytta in en hund till hos oss. Walle är ett riktigt krutpaket, så blir det ingen valp i år så finns det mer än nog att arbeta med i alla fall!
Men spännande saker är på gång så fortsättning följer...

Utställning

*100222:

Nyss hemkommen från vår utställning i Kiruna kan jag bara konstatera att Walle fungerar precis så som jag önskar. En pärla i ringen samtidigt som han är störtcool och bara kan ligga och slappna av i min famn under tiden vi väntade på vår tur. Sedan betyder inte resultatet på pappret så mycket längre när jag vet att en inofficiell utställning inte går att jämföra med en officiell, men det är ju så kul! Och så länge Walle tycker det är lika roligt som jag så kommer vi att fortsätta att åka på utställningar. Kritik inlagd under fliken utställningar.

Lk1, från träning till tävling.

*100220:

Imorgon bär det av till Kiruna för vår inplanerade utställning där. Tycker själv att jag har fått riktigt bra hull på Walle.Han har verkligen uppskattat min strategi med falukorv och blodkorv. En extra portion om dagen stekt i ekologiskt smör har gjort underverk, nu ser han lite maffigare ut och höjden blir inte lika markerad. Annars så har jag fått klartecken från en personlig instruktör så nu stundar lydnadsträning i Lk1 inför en eventuell tävlingstart under året. Träningsplanen ser ut som följer:

1. "Bra", Belöningsteknik, Gå vid sidan, 
    Utgångsställning. V 10


2. Sitt, Ligg, Stå, Hålla fast,
   Stimuluskontroll. V 12

3. Stanna kvar, Hopp. V 15

4. Störningsträning, Baklängeskedja. V 18

5. Träningstävling. V 21

Jag tränar Walle själv mellan passen hos instruktör och sedan visar jag upp vad vi har åstadkommit på träningsplan samt med ett träningsprotokoll. Skall bli verkligt spännande att se hur Walle och jag lyckas med detta. Tycker att det är extra intressant när man får tillfälle att arbeta med en instruktör under en längre tid, och se hur man utvecklas som lydnadsekipage.

Välkommen vår....

*100215:

Nu har våren börjat att nalkas även här i norrbottens inland. Vad kan väl då passa bättre än att få busa med hundkompisar tycker Walle. En av de absoluta favoriterna är Caxi, ett strävhår på dryga 30kg! De dundrar runt i vilda men kamratliga lekar. Walle älskar verkligen när han kan få tillfälle att tackla sina motståndare med hela sin kroppstyngd, och möter man en som väger dubbelt så mycket så går det för sig. Det är så skönt att kunna släppa honom med andra hundar och se att han trivs och det är verkligen ytterst sällan det blir något  gruff hundarna emellan. Han njuter i fulla drag av att få vara del av en större flock, och så ofta så möjligt så försöker jag ge honom det i form av promenader med andra hundkompisar. En annan aktivitet som han uppskattar mycket är att dra när vi åker skidor med honom. I söndags åkte vi upp på Dundret här i Gällivare, men det blåste 20-25 m/s så efter 1.40h vände vi mot bilen. Men lillkillen stretade tappert på i vinden, och fick ett helt fat med falukorv som belöning när vi kom hem. Vi skall ju på utställning i Kiruna nu på söndag, så operation "gödas upp" på bredden har startat. Inbillar mig att han inte ser fullt så hög ut om jag lyckas få lite mer "fläsk" att fastna på sidorna, detta är dock inte det lättaste med tanke på hur hans träningsschema ser ut. Men oavsett hur det går på söndag så är han ju fortfarande vår bästa lilla kille...och äta falukorv...det gillar han!Award 2010.

* 100201:


Jag har fått en Award av Susanna, kul!

Reglerna ser ut så här:

A. Kopiera Awarden på er blogg!

B. Länka till personen som gett Awarden!

C. Berätta sju intressanta fakta om dig själv!

D. Välj sju andra bloggar som du vill ge Awarden till!

E. Länka till deras bloggar!

F. Lägg en kommentar i deras blogg att du gett dem en Award!

Sju intressanta fakta om mig!

1. Har arbetat som strutsskötare i Israel.

2. Har ätit en hel djuptallrik full med 
   klimp och ketchup, då jag som nyin- 
   flyttad skåning trodde det var pasta.

3. Har levt bland beduiner i Jordanien, och
   blev nästan bortgift med äldsta sonen i
   klanen.

4. Drack ca 2 dl outspädd juice på jobbet
   varje dag i 4 månader innan jag kom på
   att alla andra spädde den 1 till 9. Som
   nyinflyttad skåning ville man ju inte
   visa sig vek när norrlänningarna drack 
   "dricka" till lunchen!

5. Har ägt flertalet tamråttor under min
   levnads dagar, varav en åt upp en kom-  
   plett samling av numrerade orginalböcker
   av Charles Dickens.

6. Drömde om att bli veterinär ända tills
   jag fick praktisera 4 veckor under en
   sommar på Malmö Djursjukhus. Insåg då att
   det inte var mitt kall då jag grät 
   konstant i flera dagar efter att vi fått
   in en igelkott som blivit överkörd.

7. Älskar att resa och för varje land
   jag besöker inköpes en flagga att sy på
   reseryggsäcken. Snart trängs 40 flaggor 
   om utrymmet!

Jag ger denna Award till

1. Carola, www.mammamuu-carola.blogspot.com

2. Maria, http://www.klingan.cybersite.se

3. Jessica, http://www.zickan.cybersite.se

4. Margareta, www.arctoshundskola.com

5. Monica, www.leonbergetz.cybersite.se

6. Stefan, http://maja0909.babyblogg.se

7. Kristina,  http://www.krillan.webs.com


Länk till Susanna: www.norravildans.se

Gårdshundspromenad i snöyra.

*100128:

Vilken fin hundpromenad jag och Walle fick uppleva igår. Det bor ju även andra gårdshundar i lilla Gällivare, och en matte som jag har hållit kontakten med under flera år har skaffat ett nytt litet tillskott till deras familj. Han har hunnit bli drygt ett halvår nu och är en alldeles underbar liten chokladbrun gårdshundshane. Vi tog en långpromenad på över 2 timmar och hundarna lekte så fint med varandra. Jag var lite orolig då Walles bästisar är en fågelhund på 30kg och en husky 26kg. Men Walle lekte så försiktigt med lillvalpen och de hade riktigt roligt på äkta gårdshundsvis. Ser ljust ut inför framtiden om vi eventuellt kommer att skaffa en kompis till Walle under året, han trivs verkligen med andra hundar och är otroligt social.
Nu tränar vi lydnad för fullt, och tanken på att starta i Lk1 i framtiden känns lockande, men vi får se hur roligt han tycker det är och om mattes nerver håller för lydnadstävling...

Vinterträning

*100124:

Idag har vi ägnat oss åt träning i alla former. Först blev det ett långpass i total frihet över snövidder innan vi började med träningen. Gjorde ett snöspår med 5 stopp där han skulle stanna och hitta godiset som låg gömt. Detta gör jag mest för att han senare skall ta det lite lugnare när vi spårar och vara spårnoga under hela spåret. Tänker mig att han blir mer fokuserad i spåret om det ligger godbitar med jämna mellanrum, dumt att rusa och missa några. Så kanske inte Walle tänker men jag inbillar mig att vi kan få ner hastigheten lite med dessa övningar. Efter detta blev det ett lydnaspass med diverse övningar som linförighet/stanna/framåt sändande och inkallning. Det är i alla fall inget fel på tempot, jag har lagt ut två nya filmer från idag. Den ena är ifrån spårning i snö och den andra är från inkallningsmomentet. Tycker så mycket om min duktiga hund, fast att han är både för hög och lite prickig😀

Kyla....

*100109:

Nu har det verkligen varit kallt...upp till både -32 och ibland ännu värre. Har liksom fått för mig att gårdshundar överlag inte är så förtjusta i dessa temperaturer och hellre då spenderar sin tid under ett tjockt duntäcke. Här är Walle verkligen inget undantag, utan när man har kommit in i huset efter en promenad så har man knappast hunnit att få av honom halsbandet innan han har varit under täcket i vår säng. Där kan han spendera både två och tre timmar utan problem, och ju äldre han har blivit desto fräckare sängtjuv har han utvecklats till. Vi hade klart och tydligt bestämt oss innan vi skaffade honom att det var inga problem att ha en hund i sovrummet...dock skulle den sova i sin korg...men INTE i sängen. Numera är det jag och min man som ligger längst ut på varsin sida i sängen och på de resterande 1.45 av vår 1.60 säng ligger Walle. Försöker man att flytta på honom så spänner han alla fyra benen rakt ut och gör sig så tung så möjligt. Bland mjuka sängkläder är det stört omöjligt att rubba honom då hans ben fungerar som effektiva "pinnar" som hela tiden fastnar i underlaget. Vi har gett upp vid detta laget och försöker att tänka positivt...han är ju ändå ganska mjuk och varm att sova bredvid då vintern rasar utanför huset.
Annars så fortsätter vi att spendera våra dagar i skidspåret/på skotertur eller på långpromenader när bara kylan ger med sig lite grand. Jag följer också alla planerade valpkullar som skall födas här i norrbotten inom kort...såå spännande. Önskar alla blivande "hundmammor" och deras ägare stort lycka till och önskar att det snart skall födas ett helt gäng av underbara gårdshundsvalpar här i norr. Så små är de när de föds men så mycket glädje de skänker....

SkoterWalle

* 091228:

Ja, vad kan man säga om vår lilla guldklimp. 10 km´s skotersafari varannan dag nu när vi är i stugan har börjat att ge resultat. Walle börjar se ut som ett litet muskelberg och han kan äta en massa julskinka från julbordet utan att det syns. Han vaktar gården bra, men på kvällarna blir han världens mysigaste soffhund och nätterna spenderar han mellan oss i dubbelsängen under täcket. Det är det som är så underbart med denna rasen, både skärpan och så den härligt mjuka sidan som balanserar upp det hela. Men för att återgå till skoterlivet så är det verkligen något som Walle njuter av. Det räcker att vi går mot skotergaraget så är han beredd, då finns ingen tid för kel utan det är springa som gäller. Han har till och med börja spåra där man ser att andra skotrar har farit fram. Han har bytt viltspår mot skoterbränsle. Vi får väl se när vi skall tävla i viltspår till sommaren, han kanske är mer fokuserad på domarens Volvo V70 med tillhörande 95 oktans lukt....
Vi kommer att vara kvar i vår stuga ytterligare en vecka så det kommer att finnas många tillfällen till fler turer med favoritfordonet för Walle. Vi passar på att önska alla ett riktigt gott nytt år, och hoppas att alla människor tänker på våra fyrfota vänner i dessa tider och verkligen minimerar nyårsraketerna.

Härlig dag!

*091221:

Vilken underbar dag vi har haft i stugan idag. Mysfrukost och sedan ut och starta skotern. Walle fick premiärspringa med oss idag, han sprang nästan 10km bakom skotern! Vi körde mestadels på led och inte alls särskilt fort men vilken upplevelse. Walle är så duktig på att hålla sig bakom skotern och lyssnar väldigt bra när man dirigerar honom med rösten. Han var så ivrig så han nästan lät som en husky då vi tog en liten vilopaus så han fick hämta andan. Man såg bara världens lyckligaste hund då man tittade på honom och öronen fladdrade så härligt i vinden. Efter det blev det en välbehövlig vila och lite lunch. Sedan var det dags för snöskottning och Walle var lika pigg som innan skoterturen. Dock tog husse och Walle en liten eftermiddagsvila efter skottningen medan jag bakade två plåtar med pepparkakor och ett matbröd. I skrivandets stund är vi nyss inkomna från ett bastubad och kvällsmaten hägrar. Undrar om man kan ha det bättre...både i egenskap av hund/katt eller människa......

Har så smått börjat att planera för det nya årets äventyr med Walle. Det blir utställningar varvat med spår/sök kurs och premiär i både agilitysammanhang och öppen klass prov i spår. Det är så roligt att ha många olika grenar att välja mellan och veta att Walle tycker att allt är toppen. Dessutom hoppas vi ju på att få börja arbeta som assistanshundsekipage, så det nya året känns verkligt spännande. När man en gång har ägt en gårdshund så känns det som om man aldrig mer vill vara utan en...världens bästa ras...så vacker och så mångsidig samtidigt som den inte tar så stor plats men har en oerhörd skärpa och mod. Mer än tre önskningar i ett....


 

Julstök och stugvistelse....

* 091219:

Nu börjar verkligen julen att närma sig. Har tagit ledigt 1,5v från arbetet så hela familjen åker ut till vår stuga under hela julhelgen. Walle älskar stugan och dess omgivningar, och varje dag därute är som ett nytt äventyr. Vi åker skidor, skoter och går på långvandringar längs outforskade stigar. När man kommer hem kan man tända en mysig eld i öppna spisen och låta kvällen krönas av ett bastubad med vidunderlig utsikt över skogar och sjö. Det är en fantastisk livskvalitet och ett utmärkt ställe att fira jul och nyår. Dessutom slipper våra fyrbenta höra alla nyårsraketer och det är mycket värt för oss. Nu är alla julklappar inslagna och julmaten klar, så det är bara att packa och bege sig imorgon. Jag har frågat Walle vad han önskar sig mest av allt på det nya året....vet ni vad han sa.....ett syskon!!!
SOM AVSLUTNING ÖNSKAR VI ALLA EN RIKTIGT GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR!!!
 //Walle med familj.

Walle på hundpensionat...

*091204:

Nu är vi precis hemkomna från en liten weekend i St:Petersburg. Självklart kunde ju inte Walle följa med ända dit, så för första gången i sitt liv fick han bo på hundpensionat. Väl framme så tittade innehavaren på Walle´s väska (som matte hade packat!!), och frågade försynt om han hade missförstått någonting...Han tänkte att Walle skulle stanna där i över 2v med tanke på ALLT jag hade packat med. Men jag förklarade att det bara var 4 dagar så som vi hade kommit överens om tidigare. Med ett leende på läpparna sa han " Du kan ju ställa väskan där utanför buren , så skall jag packa upp den sen när jag får en lång stund över!!) Vi ringde nästa dag (helst hade jag velat ringa efter en timme men min respektive avrådde från detta), och frågade hur det hela förlöpte. Walle hade skött sig exemplariskt under hela vistelsen och var mer än välkommen tillbaka. Vi hämtade en mycket glad hund, och det syntes verkligen att han hade trivts bra. Börjar förstå hur det känns för mammor att lämna sina barn på dagis...Skönt att veta att det går bra att lämna honom där, fint ställe med riktigt bra rastningsmöjligheter. Lite pinsamt var att en av våra katter av misstag hade råkat välta ner ett prydsnadsglashjärta i Walles säng. Denna lilla prydnad hade utan vår vetskap följt med till hundpensionatet. Så när vi hämtar vår hund fick vi en liten frågande blick " Nog för att hunden hade en packning för minst 2v...men att skicka med ett prydnadshjärta i glas"...ja det hade de aldrig varit med om........

Kanske ett nytt arbete på gång.

* 091122:

Äntligen har vi en fungerande dator på väg...vi fick en riktig härdsmälta i vår gamla dator så det har varit svårt att hålla hemsidan uppdaterad. Förstår att många har undrat över hur det gick i vår agilitypremiär! Tyvärr så kom vi aldrig till start pga ändring i mitt arbetsschema, men så är livet ibland...man kan planera...men ibland så kommer det överraskningar. Så nu får det bli premiär 2010 istället. Kommer att gå en tredje fortsättningskurs i agility till våren, och efter det skall vi minsann ut på tävlingsbanorna.
Det som har gått betydligt bättre än agilityn är Walles utbildning till assistanshund. Vi har blivit kontaktade av studiefrämjandet här på orten, och de är mycket intresserade av att starta ett samarbete med mig och Walle. Så efter jul blir det ett större möte med studiefrämjandet/ansvariga på äldreboenden i Gällivare samt övrig kunnig personal inom området. Dessutom så skall ju jag och Walle närvara och presentera oss, och sedan har vi förhoppningsvis en ny arbetsuppgift...detta skall bli otroligt roligt. Hoppas verkligen att vi kommer att göra nytta och skänka glädje till människor som verkligen är i behov av lite extra omsorg och variation i tillvaron.

Utställning i Kiruna avklarad.

* 091108:

Har varit på ännu en utställning med Walle. Den här gången begav vi oss till Kiruna för att pröva lyckan på en inofficiell tillställning. Glada och nöjda åkte vi hem med ett 1:a pris, HP, BIR och en BIG 1. I BIS finalen blev vi oplacerade men resultatet var långt över förväntan. Det är så roligt att se att Walle verkligen trivs i ringen och att vi faktiskt oftast får "mycket välvisad" i protokollet. Jag själv tycker ju bara det blir roligare och roligare med utställningar, men det är absolut ingen större kris om vi åker hem utan en rosettskörd. Jag åker därför det är en nyttig socialiseringsövning för honom och att han dessutom tycker det är så skoj!

Assistanshundstest godkänt.

* 091024:

Ja, då kan Walle titulera sig assistanshund!! Vi åkte till Kiruna igår för att utvärdera honom som assistanshund. Han var så duktig under hela testet och de sa att ca 40% av hundarna klarade testet första gången och ca 60% andra gången de testades. Men det har aldrig klarats av en hund under 2 års ålder, så Walle var först med det!! (deras test alltså).
Testet skedde i hemmiljö och med två utredare närvarande samt det andra hundekipaget som skulle testas. Dessutom fanns sk statister och tre andra hundar(störningsmoment). Walle skulle klara av att hanteras av främmande människor, gå fram till personer i rullstol/personer som rörde sig "hotfullt" med käpp, klara att klappas om på huvudet och ryggen, kunna slappna av i en passivitetsövning, böcker som släpptes ner framför honom och lät etc...Ett mer utförligt protokoll finns att läsa under fliken "kurser/prov/MH" här på hemsidan.
Men den avslutande bedömningen av utredarna löd: Trevlig, positiv hund som passar utmärkt som assistanshund. Robust och balanserad.
 
Nu skall jag erbjuda de boende som jag tycker passar oss ett besök...är så stolt över Walle! Anlagsprov godkänt.

* 091006:

Fick ett samatl igår precis innan jag och Walle skulle på agilitytävling och kursavslutning. Det var en mycket trevlig domare som önskade oss välkomna på ett rörligt anlagsprov i viltspår idag. Detta då jag tidigare kontaktat SSRK i Gällivare och sagt att jag kunde ställa upp på ett prov med kort varsel om det fanns möjlighet...och med kort varsel blev det. Sagt och gjort, mellan arbete och frisörtid hann jag och Walle med vårt anlagsprov i viltspår. Han fick med beröm godkänt och spårningsförmågan bedömdes som utmärkt och arbetstempo som lämpligt. Dock tog vi oss runt på 15 minuter, så tempot kan minskas betydligt utan problem. Han jobbade väldigt fint i spåret, kryssade något men hittade alltid tillbaka till spårkärnan. Ringade vid vinklar och stannade fint vid klöven och markerade ett tydligt spårslut. Jag var så nöjd med Walle och så stolt. Nu blir det öppenklass nästa sommar om bara skotträdslan kan arbetas bort. Ett utförligare dokument på spårinsatsen finns inlagt under fliken "Kurser/Tävling/MH/Övrigt"

Agilitytävling

* 091002:

Ikväll var det avslutningsträning på agilitykursen som jag och Walle går. Vi har bara ett tillfälle kvar nu och då blir det kurstävling, skall bli så roligt. Har ju kämpat en hel del med att få Walle att tycka gungbrädan är kul, och ikväll lossnade det! Helt plötsligt viftade svansen i virvlar och så var han nästan över hela brädan utan hjälp...Jag blev så inspirerad så att jag i mitt glädjerus rusade hem och anmälde mig och Walle till en officiell agilitytävling I Jokkmokk i november. Även kursledaren tycker att vi har tävlingspotential så jag skall försöka att fokusera på det när tävlingsnerverna börjar hopa sig. Så nu är det betalt och klart, den 15 november så skall vi göra vår första officiella tävling tillsammans utanför utställningsringarna...Börjar redan bli nervös😀!!

Höstvandring.

* 090921:

Nu har verkligen hösten kommit till Gällivare i all sin prakt. Walle kan inte få nog av alla dessa underbara dofter som far runt i de milda höststormarna. Vi fortsätter tappert med vårt viltspår och husse har ordnat hem lite mer älgklövar så att vi skall klara höst-vinterhalvåret i alla fall. Det är så roligt att få följa en hund från valpstadiet och se hur den utvecklas och mognar. På bara några månader så tycker jag att Walle har blivit så vuxen i sitt sätt. Det är samtidigt lite sorgligt, för man blir lätt påmind om hur kort ett hundliv är, så det gäller att verkligen göra allt för sin lilla vän varje dag...och det tycker jag nog att vi gör. Han formligen älskar dessa skogspromenader och vandringar, allt från några timmar till en halv dag om vi så önskar. Vi står ofta och bara njuter av att se hur lycklig han ser ut när han far omkring som en virvelvind mellan träden. Det känns som om han har ett riktigt gott hundliv, och han blommar bara ut mer och mer ju äldre han blir. Nu i oktober skall han testas som assistanshund, det skall bli otroligt spännande att se om han klarar det. Känns som om vi har ett ganska så stort arbetsfält här i Gällivare om vi skulle bli godkända. Annars så går vi fortsättningskurs i agility just nu, och det tycker Walle är toppen. Nu är det bara gungbrädan kvar att bemästra sedan har han klarat av alla hinder som kan finnas på en agilitytävlingsbana.

Träningskompis

*080821:

För en gångs skull skall det här inlägget inte handla om Walles träning utan om min egen. Tycker annars att jag är en ganska så förnuftig kvinna..utom just när det handlar om träning. Jag har turen att vara otroligt lättränad, dvs på 3 veckor kan jag gå från att i princip orka springa ett varv i parken till att som nyligen köra 10km terräng i ganska hyggligt tempo. Detta har dock fört med sig en nackdel...mina "fuskarperioder".Jag resonerar som så att jag kan ju ta det lite lugnare denna veckan...månaden, för det går ju så snabbt att komma i bra form. Nu har jag alltså haft en av dessa ganska långa fuskarperioder men har nu bestämt mig för att komma i bättre form. Till min hjälp har jag världens bästa träningskompis och coach, nämligen Walle. Han backar aldrig ur för dåligt väder, det är bara att ut och köra. Jag har hittat en favoritslinga där ett varv är 2,6 km i kuperad terräng. Jag började med ett varv och är nu uppe i fyra. Det fjärde varvet är  som bekant den stora utmaningen, och hundar måste ha ett fenomenalt luktsinne. Detta då Walles attityd är totalt olika beroende på hur många varv jag har sprungit. Det första varvet är han nästan helt ointresserad av att vara nära mig, han formligen flyger fram och har säkert sprungit tre varv i längd när jag har gjort mitt första. På det andra varvet börjar han observera mitt något svettiga ansikte och kör ofta in nosen i knävecken för att jag liksom skall förstå att jag måste hålla tempot. Det tredje varvet är han som en skugga bakom mig och han springer bara före mig i backarna så han kan ge en uppmuntrande blick när jag så småningom segat mig upp för krönet. Det riktigt intressanta händer på varv fyra när jag enligt Walle formligen "stinker" av trötthetshormoner och i hans värld undrar han nog om hans flockledare skall ta sitt sista andetag...Han springer fortfarande som en skugga men nu är han bredvid mig hela tiden. I backarna slickar han mina nu svettiga händer som hänger något slappt längs sidorna. Han testar även att nå mitt ansikte med en uppmuntrande slick då jag pustar som värst. Ni kan ju tänka er hur nära marken mitt ansikte är när en hund med en mankhöjd på 40cm får in en fullträff med tungan!! Ja, Walle arbetar stenhårt med att få mig runt sista varvet...han springer både fram-och baklänges och hela tiden med den där bedjande blickan att jag skall fortsätta framåt. När jag så äntligen kommer i mål, formligen attackerar han mig med ömhetsbetygelser. I hans värld består detta av en ofantlig mängd av pussar som kan delas ut med fördel i ansiktsregionen, när matte har kapitulerat på gräsmattan. Som ni förstår är varje träningspass med denna coach ett kärt minne, och får inte Walle en att vilja snöra på joggingskorna så får ingen det....

Utställning i Kiruna.

*090816:

Idag gällde det att vara uppe med tuppen, skulle vara i Kiruna på en inofficiell utställning som började klockan 09:00. Det innebar avfärd senast 07:15 härifrån!! Men vi kom i tid och hela upplägget på utställningen var otroligt bra. Det var en valp och en vuxenklass samt barn med hund. Man anordnade även lotterier där man bla kunde vinna på sitt katalognummer. Det var en deltagare som vann fyra vinster i det ena lotteriet plus första priset i kataloglotteriet...gissa om man var avundsjuk. Walle skötte sig exemplariskt både i och utanför ringen och jag är verkligen nöjd med dagens resultat. Bedömning finns att läsa under utställningsfliken, men det viktigaste för mig är att han har utvecklat ett verkligt supertemperament. Det känns som om han kan följa med överallt, och det bara fungerar strålande. Nästa utställning blir om en månad här i Gällivare, så nu är det bara att ha formen på topp tills dess.

Rallylydnad och assistanshund.

*090814:

Igår åkte jag och Walle till Kiruna för att pröva på något helt nytt, nämligen rally lydnad. Själva sporten som beräknas bli officiell i Sverige 2012 kommer ursprungligen från USA. Namnet rally lydnad är direkt översatt från engelskan, så egentligen skall det ge en uppfattning om att det är något som är kul snarare än hastighet.Tiden används bara om två ekipage har exakt samma tid och man skall utse en vinnare. Tänkte själv att det var en tävlingsgren där alla moment måste gå så fort så möjligt, men det är absolut kontakten mellan dig och hunden som är det viktigaste...och att man har kul! Det finns tre klasser att tävla i och man måste ha fått godkänt i tre tävlingar för att flyttas till nästa klass. Man börjar på 100 poäng och sedan blir det avdrag allt eftersom. Klarar man 70 poäng eller högre så är man godkänd. Man kan säga att det var som en blandning av lydnad och agility, men med mindre speed och inte så strikt som i konventionell lydnad. Man går en numrerad bana som består av en massa skyltar där det finns moment som du och din hund skall utföra. Man får lov att göra om ett moment tre gånger, utan att tex som i agilityn bli diskvalificerad. Det viktigaste är att man som förare och hund har kul tillsammans och man får absolut inte rycka i koppel eller tex skrika åt hunden, då blir det poängavdrag. I nybörjarklassen är hunden kopplad men kopplet får aldrig vara sträckt och i de andra klasserna är hunden lös. Jag och Walle tyckte det var fantastiskt roligt, men det var också väldigt krävande. Man skall gå en bana, utföra momenten rätt samt hela tiden uppmuntra hunden och vara en glad flockledare. I början av kvällen kändes det som att antingen koncentrerade jag mig så oerhört på att försöka förstå vad skylten visade (och blev då en tråkig arbetskompis till Walle), eller så var jag verkligen ett med hunden (men då missade jag vad vi skulle göra vid skylten)! Men efter några timmars genomgång så lossnade det ordentligt för oss, och efter pausen så var det dags för att få prova på en tävlingsbana i nybörjarklass och en i fortsättningsklass. Walle gick båda med strålande resultat, och jag märkte att detta var något han verkligen tyckte var kul. Det var absolut värt att att köra 25 mil för, och vi skall definitivt fortsätta att träna. Finns en bra hemsida på nätet där man kan dra ut skyltar gratis från olika klasser:
www.rally-lydnad.se , den kan jag varmt rekommendera.

Gällande assistanshund så skall Walle testas för detta troligtvis i oktober. Man skall inte förväxla detta med en servicehund som tex arbetar åt en person med funktionshinder och hjälper denne i vardagen. Min tanke är mer att om vi blir godkända, skall kunna gå ut till t e x ett äldreboende och stanna där en timme i veckan eller så. Tror att djur verkligen har en positiv inverkan både på människor i allmänhet med fram för allt på människor som av olika anledningar är ensamma/sjuka eller bara drömmer om att få träffa sina barndoms hundar igen. Det kommer att vara två instruktörer från en godkänd verksamhet som utvärderar Walle, och efter det får han (förhoppningsvis) ett intyg som vi kan använda när vi söker "arbete". Hoppas att allt går bra, för jag tror att det hade passat oss perfekt.

Staket och fortsatt sommar.

*090803:

Äntligen är vi klara med projektet att sätta staket kring hela tomten. 140m staket blev det till slut och tre grindar fick byggas och flera träd fällas, men nu är det klart. Alltså har Walle en 700 kvm stor trädgård att busa runt i. Oj vad han trivs, det riktigt lyser om honom när han springer varv efter varv runt huset. Annars går dagarna åt till fortsatt träning och bus med diverse hundkompisar. Igår hälsade vi på en liten Fransk Bulldog valp, det var toppen. Så otroligt tuff och framåt och samtidigt söt som socker, de hade fantastiskt roligt tillsammans. Walle fick även träffa min kollegas nyförvärv, en otroligt fin strävhårig vorste på 8v. Walle leker väldigt bra med valpar, man ser att han känner av det är en liten filur, och med sådana skall man leka lite mer försiktigt. På kortet har han hoppat upp på vårt altanräcke och sitter och spanar ut över sina numera inhägnade domäner.

Viltspår och sommarlov.

* 090721:

Oj vad kul man kan ha med denna hund, tala om mångsidig. Vi tränar lydnad och agillity för fullt samtidigt som viltspår. Gällande det sistnämnda så går det bara bättre och bättre. Han är väldigt duktig på att ta vinklar nu, upp till 10 vinklar i samma spår går bra. Mina spår är mellan 300-600m långa nu, och det fungerar verkligen bra. Tempot är väl inom maxtid men inte så hetsigt som i början, det är som om Walle förstått att man behöver inte rusa för att hitta den där smaskiga klöven. Man ser att han tycker det är otroligt roligt och nu låter jag honom själv hitta spårstarten. Jag säger "sök spår" och så får han själv leta upp var vi skall börja. Skriver träningsdagbok så jag hålller koll på väder och vind samt hur spåret var upplagt och Walles resultat. Ibland lägger jag in långa uppehåll utan markering i spåret, då tvingas jag lita på hunden och fokuserar inte bara på var tvättklämmorna sitter i grenarna. Nyttigt för mig, ger mig tillfälle att läsa Walle och se när han jobbar och när han tex har tappat spåret. 
Annars ser väl mest vår trädgård ut som en agillitybana, detta är till stor glädje för min man eftersom det är han som står för gräsklippningen. Innan denna procedur kan börja så finns det ungefär 52 pinnar att plocka bort från gräsmattan...men vad gör man inte för Walle!!
Det är verkligen härligt med semester, man har tid för återhämtning samtidigt som man verkligen kan göra det man tycker är allra roligast...träna med Walle/läsa böcker på en solig altan/pyssla i trädgården samt resa kors och tvärs genom landet(eller utomlands). Imorgon stundar agillitybanan på brukshundsklubben i Gällivare, Walle längtar redan...

Sommarträning

* 090708:

Nu när det är lite sommaruppehåll med kursverksamhet så har jag passat på att ta saken i egna händer. Har beställt hem fyra böcker gällande lydnad/spår/sök och agillity. Har planerat att ha sommaren på mig att träna Walle så att vi kan göra vårt anlagsprov i viltspår till hösten. Kör en dag viltspår, nästa dag vila. Sedan blir det ett pass agillity och nästa dag vila. Sista passet blir lydnad och så en vilodag. Tycker att det verkar passa Walle perfekt. När vi kommit lite längre gällande spårträning så skall vi börja med sök, men nu tycker jag att det bättre att han håller fokus på att nosen skall vara i backen. Lägger ca 500m långa blodspår med allt från två till sex vinklar. Han jobbar otroligt bra, men vi måste träna vidare gällande tempot. Han är fortfarande lite väl snabb, om vi hade gjort ett ökl spår tror jag vi hade fått poängavdrag för hastigtheten. Annars går det framåt i agillitysammanhang, han tar alla hinder nu utom gungbrädan. Får vi inte till det med den så får vi tävla i hoppklass, men det är långt kvar tills dess. Funderar på att ställa upp i lydnasklass 1 till hösten. Vi tränar linförighet/hopp över hinder/apport/ställande under gång mm. Känns inte helt overkligt att vi kanske kan klara av en tävling sept./oktober. Idag har det varit en träningsvilodag för Walle. Då passade vi på att ta en långpromenad med bästisen Allac. Så här slut blev Walle efter två timmars intensiv lek-bad-och sandstrandskapplöpning med husky....kolla in öronen...vilken stil..
/Walles matte.

Internationell utställning Piteå 090704

* 090704:

Oj..oj...oj...ja jag blev så glad att jag trodde jag skulle svimma i utställningsringen. Walle fick ett första pris i kvalitet och ett andra pris i konkurransen. Han var så duktig i ringen, och jag känner verkligen att han ser det som ett arbete han skall utföra och han är verkligen fokuserad på uppgiften. Tror dessutom att han tycker det är kul att visa upp sig, för det går ju inte att tvinga hund till att gå fint. Vi hade så roligt, och jag blev minst lika glad för alla grattis/lyckönskningar efter bedömningen som till själva priset. Är så härligt att se människor som kan glädjas för andras skull..ni är verkligen toppen alla..ingen nämnd och ingen glömd. Stort grattis från oss också till alla fina priser som delades ut i gårdisflocken, så roligt att det gick bra. Känns extra kul när man verkligen arbetar för att Walle skall gå fint, att det också ger utdelning till slut. Vilken toppendag det var..detta kommer jag och Walle att leva på länge..och husse med!

Utställning i Gällivare 090628

* 090628:

Då var Walles första internationella utställning avklarad. Matte lyckades friskna till så pass att jag kunde visa honom som jag önskade. Walle själv skötte sig exemplariskt både i och utanför ringen. Han hoppade nästan själv upp på domarbordet och stod sedan som en gjuten staty framför domaren när han skulle bedömas. Men...det känns som om det finns två saker som är ständigt återkommande i Walles bedömning, nämligen tångbettet och att han är 1 cm för hög. Detta är ju inget han kommer att växa ifrån, så får vi en tvåa i framtiden så är jag mer än nöjd. Denna dag fick han verkligen fin kritik, men som det stod på bedömningslappen " bett och storlek drar idag ner priset". Så denna utställning resulterade i ett tredje pris. Det är klart att man alltid vill att det skall gå så bra så möjligt för ens hund, men samtidigt så får man acceptera fakta. Någon utställningschampion blir det inte, men för mig och familjen är ju Walle bara den allra bästa i alla fall. Berömmer honom alltid jättemycket när han har varit duktig i ringen, om jag sedan håller ett gult tredje prisband i handen förstår ju inte han! Walle gjorde precis som jag önskade i ringen, och av mig får han ett första pris i uppförande. Jag förstår samtidigt domaren, är det viktigt med storlek och bett så blir det inga första placeringar med Walle. Domaren var riktigt bra och gav mig fin feedback på hur hon bedömde hunden, och hon tog verkligen god tid på sig att bedöma honom. Det kändes extra kul fast vi fick en trea, man fick känslan av att han blev ordentligt bedömd och inte bara utdömd. TACK till alla fina hundmänniskor som tittade på/ fotograferade och på alla andra möjliga  sätt gjorde vår dag så fin.
/Walle och matte

I väntan på hundutställning..

* 090627:

Imorgon är det premiär..Walles första stora internationella utställning, och vad händer. Jo matte är tokförkyld, men jag skall verkligen göra vad jag kan för att visa upp min lilla prins så bra det bara går. Sedan är det ju upp till domaren om det går vägen eller inte. Det kan ju i alla fall inte gå sämre än sist...jag menar...finns det 4:e pris😀?!
Hur som helst, Walle tar det hela med ro..som synes på kortet..han vilar sig i form...tror att jag själv skall ta efter det receptet. I kväll blir det bad och borstning, och sedan är det till att vara uppe tidigt. Walle skall bedömas som hund nummer två i ringen, och det hela hela börjar 7:30! Önskar alla anmälda gårdisar (15st) stort lycka till från oss, och det skall bli riktigt roligt att få träffa så mycket trevligt hundfolk imorgon.
/Walles matte

Katter i kylen....

* 090627:

Ja, jag vet...denna hemsidan skall ju i huvudsak handla om hundar och Walle...men jag måste bara skriva ett par rader om vår Norska skogskatt. Han är den bästa tänkbara termometer man kan ha i sitt hushåll..så fort det är över +15 grader C så önskar han inget hellre än att få bosätta sig i vårt kylskåp!! Innan varje vår/sommar så har jag borstat bort så mycket päls det bara går, men då har han ändå ca 3 kg ull kvar. Detta har gjort att så fort vi närmar oss köket kommer han springande som en tok och formligen kastar sig in i kylen..på sin hylla. Jo, vi har kapitulerat och arrangerat en "Alfonshylla" utan matvaror....som sagt ibland undrar man om vi är unika eller det finns fler " som oss" där ute i Sverige. Han får vara i kylen så länge han vill...och ibland längre. Matte glömde honom nämligen i kylen en gång...vilket resulterade i massor med tårar över vilken dålig kattmamma jag var, medan Alfons själv tog det hela absolut lugnt. Han hoppade ur kylen och parkerade sig på köksmattan med magen i vädret och spann så hela katten vibrerade..äntligen var han lagom tempererad tyckte han. Efter denna incident har vi en lapp fastklistrad vid ytterdörren...(hos andra brukar det stå "Du glömde väl inte att släcka ljusen ")..hos oss står det "Du glömde väl inte Alfons i kylskåpet!!
/AgnetaViltspårkurs i Kiruna

* 090605-07:

Då var viltspårkursen genomförd...både jag och Walle är helt slut....men på ett positivt sätt. Det har varit en helt underbar helg med fantastiska människor som instruktörer. De fick oss att nyttja varenda minut under helgen, och fast att det blev sena kvällar så kändes det som om man aldrig ville åka hem från skogen. Fredagen bestod av en teoridel samt en presentation av oss deltagare. Lördag samt söndag var heldagar i skog och mark från 09.00 till minst 18.00. Vi fick lägga enkla raka spår åt oss själva samt åt andra, spår med vinklar samt blodspår med vinkel. Kursen avslutades med ett öppen klass "prov" där varje hund fick en enskild bedömning. Tanken var att få feedback på spårträningen vi utfört under helgen samt att som förare få chansen att pröva på ett öppen klass prov. Walle spårade som en prins och jag var verkligen nöjd med honom!! Hans svans viftade hela tiden och man märkte att detta var kul...efter kursen har han slutat att äta hundgodis..nu är det bara viltklövar och blod som är smaskens. Eftersom han var berörd av skott under MH-test så sköts ett skott på ca 50m under söndagen. Han sänkte svansen lite grand precis vid skottillfället men sedan var han snabbt helt avreagerad och taggad för att gå ut på nya spår. Ledarna sa att de inte trodde att det skulle vara problem i framtiden om vi skall starta i öppen klass viltspår, då skjuter man nämligen ett skott ca 50-100m innan spårslut. Sammantaget så var det en superkurs och både Walle och jag fick beröm för vårt samarbete/ind.prestationer samt spårläggning..kul!!
/Agneta

MH-test och Agillitykurs

* 090604:

Har precis kommit hem från agillityavslutning, idag var det tävling. Walle och jag kom på 3:e plats och fick diplom-rosett-hundmat som pris. Detta är verkligen hans grej och jag skall absolut fortsätta med att träna och så småningom börja tävla på riktigt. Han har övat upp sin förmåga att bara vara koncentrerad på mig fast att det finns massor med hundar och andra människor runtomkring. Man ser dessutom att han tycker det är riktigt kul och det är superbra träning för både hjärta och hjärna. *
090530:

I slutet på maj så genomförde Walle sin mentalbeskrivning. Det var verkligen ett intressant tillfälle att få studera sin hund i olika situationer. Han skötte sig hur bra som helst, men var tyvärr berörd av skott. Men nu skall vi ju inte ha honom som jakthund men gärna kunna starta i öppen klass spår så jag hoppas att det går att träna bort. Han fick väldigt fint omdöme av provledaren som avslutade sin bedömning med att gratulera till en fin hund och fin uppfödning.Hd rtg

* 090520:

Jag är sååå lycklig.....fick besked igår från SKK att Walle har Hd B. Han hade hd A på vänster höft och hd B på höger så då fick han ett B resultat totalt. Detta var den bästa presenten vi kunde få...nu kan jag lova att alla lite sämre utställningsresultat från förra helgen är som bortblåsta. Det var ju det här som var/är viktigast!!
/Walles matte

Gårdshundsträff i Avan

* 090509:

Gårdshundsträff i Avan.....vilken dag!! Massor med underbara "gårdisar" som var så otroligt söta att man bara ville ta hem dem allihopa. Träffan började med en riktigt kul tipspromenad och samtidigt fick vi (hundarna) "ivra" av oss lite innan det blev dags för att vara lösa. Vi kom på delad 2:a plats i tipspromenaden och jag fick med mig ett jättestort tuggben som belöning...det var uppskattat kan tilläggas.
Så var det då dags att äntligen få släppas  lösa, jag (Walle) ledde racet ett bra tag och ibland såg jag nog mer ut som en vinthund i kurvorna än som en gårdshund. Tyckte att jag var så duktig när det gällde att samsas med de andra hundarna, och jag fick faktiskt tre beundrare på köpet...tyvärr var alla hanar. Mest intresserad var nog Titus som hade något ömt och kärleksfullt i blicken varje gång han tittade på mig.
Som avslutning på träffen och efter supergott fika kördes det ringträning inför kommande utställningar. Tror nog att jag skötte mig riktigt bra, och det känns som om matte var nöjd hon med.
Supertack till alla fina människor som gjorde den här dagen möjlig....
/Walle med familj.

Besök i Bensbyn.

* 090418:

Idag har varit en riktig toppendag, för idag fick jag träffa tre supersöta gårdistjejer. Jag gillade alla men bäst var nog lilltjejen Ipsi, för vi är nästan lika gamla. Matte och husse var hos en uppfödare som de tycker riktigt mycket om. Kanske skall det komma tillökning därifrån så småningom, men inte ännu har matte sagt. Jag fick busa runt i en jättestor trädgård med alla dessa snygga tjejer. Lena som uppfödaren heter tog massor med fina bilder på oss idag, de finns att beskåda under "Walles bilder".
Efter att vi lekt och haft kul så gick matte en riktig långpromenad på över 2 timmar. Vi tränade lydnad, spår och så lite cirkuskonster på slutet...det blev massor med belöningsgodis...
Nu är jag himla trött, skönt att få krypa upp i husses knä och bara slappa lite innan kvällspromenaden.

Det finns massor med nya foton och tre nya videofilmer inlagda...

Påskhelg

*090413:

Påskledigt...matte och husse har varit hemma nästan en hel vecka med mig..toppen! Jag har äntligen lärt mig att dra en konstig lina framför mattes skidor.Konstigt tycker jag men när jag drar riktigt bra i selen så säger matte att jag är jätteduktig...och då vill jag ju såklart dra extra mycket. Jag tror att vi har varit ute nästan hela dagarna nu, så man sover ordentligt gott när det blir kväll. Nu på lördag skall jag och hälsa på en massa snygga gårdistjejer...hoppas att jag hinner få ett bad innan så att man kan vara riktigt snygg och stilig.

Hundkurs i vardagslydnad på klickervis.

*090328:

Idag har jag tränat från 09.00 på morgonen och matte gav inte upp från efter 16.00 på eftermiddagen. Men efter dagens träningspass så tror jag att matte var minst lika trött som jag. Men vad roligt vi har haft, tyckte tyvärr inte om ljudet av klickern så det fick bli andra belöningssystem istället. Har nog aldrig ätit så mycket köttbullar som jag gjort dessa två dagar. Som examensprov fick jag gå slalom mellan olika hundar okopplad...och det klarade jag galant. Sedan fick jag vara lös och busa massor med de andra hundarna men när matte ropade så sprang jag till henne istället...där fans ju köttbullarna!!Nu har matte lovat att jag skall få bättre godis som belöning, och jag kan reda känna köttbullsdoften sprida sig från köket...
Fler sådana här kurser tack...
Nya foton finns att beskåda....

*090327:

Nu har jag precis kommit hem från min första träningsdag i Kiruna. Matte sa till mig att hon aldrig hade tränat med en "klicker" innan...så nu var det bäst att jag skötte mig!
Undrar ni om jag skötte mig?, matte var överlycklig. Men vad hade hon väntat sig när hon formligen överöste mig med godsaker. Tur att hon inte gick så snabbt i kurvorna så att jag hann att tugga färdigt på alla kötbullar som vankades.
Jag fick träffa en massa nya hundkompisar också, det var nästan det bästa av allt. Innan vi började kursen så gick matte en långrunda mig i skogarna intill. Sedan kom vi fram till en plats som hette Utsikten, och där fick jag leka med min favorit pipleksak.
Matte har satt in lite nya bilder på mig i full fart i backen.
Nu skall jag gå och lägga mig så att jag orkar vara lika duktig imorgon. Vi skall åka redan halv åtta på morgonen..god natt.


Senaste nytt!

* 090321:

Nu har matte hunnit med att lägga in lite fler foton och filmer på mig. Jag har även fått massor med spännande besök i min gästbok, och det är riktigt kul.
 
Idag var vi ute på en riktig långpromenad i skogen, jag fick leta upp husse som hade gömt sig bakom en snödriva. Matte trodde att hon visste bäst och sa att jag skulle fortsätta framåt, men jag visste ju hela tiden att vi måste gå till vänster om vi skulle hitta husse. Till sist gav hon med sig, och vips så hade jag spårat upp honom, han var ju alldeles kall...om jag bara hade fått bestämma!!

Sedan träffade jag två labradortjejer som jag lekte med en hel del. De var lite långsamma tyckte jag, men jag låtsades att jag heller inte kunde springa fortare...och då blev de så stolta när de hann upp mig..

Nu skall jag ta det lugt en stund, för sedan har matte lovat mig att jag skall få springa långt igen...


* 090301:
Hemsida under uppbyggnad..
😀