Före valpköp, valpens utveckling

Hundens bön

Mitt liv varar bara ca. 15 år
Skild från dig betyder sorg för mig
tänk på det när Du skaffar mig!
Ge mig tid att förstå vad Du begär av mig.

Gör mig tillitsfull, ty Du är hela mitt liv.
Bli inte arg på mig, om jag inte genast förstår,
din vilja.
Spärra inte in mig som straff.

Du har ditt arbete, dina vänner och nöjen
Jag har bara dig.
Tala till mig, även om jag inte förstår dina ord.
Din stämma säjer mej allt.

Vet du att jag aldrig glömmer
vad man gör mot mig?
Om du slår mig, tänk då på att
mina tänder med lätthet kan krossa din hand.
men jag använder inte min styrka mot dig.

Ge mig av din tid, när jag blir gammal.
Även du blir gammal en dag.
Var hos mig när jag har det svårt,
allt blir lättare för mig, om Du är med.

Håll min tass när jag slutligt somnar in
Vi möts igen på Regnbågsbron


Med det sagt går vi över till:
Innan du köper en valp

       
     
Att ha en hund är väldigt krävande och det är väldigt viktigt att man tänker över det hela innan man köper en hund. Det kan vara en fördel att i förväg överväga vilken ras som passar bäst in i din vardag. Eftersom du bör välja hundens ras, kön och ålder efter hur din arbetssituatione ser ut. Så tänk över om det är en tik eller en hanhund som det är du vill ha, om du vill ha en valp eller en vuxen hund. Oavsett vilken hund du vill ha så kan det vara bra att fundera över om du ens är lämplig nog att ha en hund. Allt för många är optimistiska när de skaffar sig en hund och inser snabbt att de tagit sig vatten över huvudet, de insåg inte innan hur mycket arbetet det egentligen är med en hund. Och man ska veta att det tar tid för en hund att trivas. Innan måste man tänka på att en hund kan bli 15 år eller till och med äldre, därför måste man  försöka blicka framåt i tiden och överväga sin framtidssituation ordentligt.

                         foto Rowntree.biz


Hur ser din/er framtidssituation ut?

Har man tänkt åka utomlands, eller till och med funderat på att flytta utomlands? Kanske planerat att skaffa barn inom en snar framtid? då måste man vara beredd att göra tid för hunden också. Elle kanske tvärt om, funderat på att skaffa hund för barnens skull? men tänk då på att barnet flyttar hemifrån eller kanske till och med tappar intresse för hunden när de kommer upp i tonåren. Så huvudregeln för att skaffa en hund borde vara: Att man helt enkelt skaffar den för sin egen skull och ingen annans. Eftersom att foder, pälsskötsel och motion alltid ska läggas på den vuxne i familjen.

Tycker man att det skulle vara trevligt att köpa en hund en vacker sommardag, så måste man försöka tänka  till en extra gång. Eftersom det är lättare att se till fördelarna med en hund på sommaren med alla de soliga, varma promenaderna. Men det är en helt annan sak att gå på långpromenader under den kalla, mörka och blåsiga hösten och vintern. Hundar kräver nämligen daglig motion och aktivering, så man måste ge sig ut i ur och skur.

Har du väl bestämmt er så är det bra att det redan finns vissa tillbehör hemma beroende på ras som:

- Korg eller hundsäng
- Vatten och matskål
- Pälsborste / kam
- Klotång
- Fotfil
Halsband med ID bricka, koppel
- Tuggben och leksaker
- Valpfoder

Den person som serverar valpen kommer automatiskt att bli väldigt intressant och populär.


Foto Topdog

Din valp månad för månad

Från det att din valp är liten och ny tills den är vuxen kommer den här guiden att berätta vad som händer under den här spännande uppväxt-processen. Oavsett vilken fas din hund är i från valp till senior, kommer du att hitta relevant information om bland annat näring, hälsa och uppfostran. Därför kan du vara säker på att du gör det bästa du kan för din valp.

Början

Valpar är nästan helt hjälplösa precis när de är nyfödda, och de sover mest och blir matade. De får inte skiljas från sin kull nu i början, så det är inte så mycket du kan göra vid den här tidpunkten. Dock finns det viktiga saker som du bör tänka på för att vara säker på att valparna utvecklar sig ordentligt.
Bland annat är det viktigt att du håller ett öga på att ingen av valparna uppför sig illa, och att alla valparna får mat.

Vad ska din valp dricka och äta när den inte längre dricker mjölk?

Normalt är valparna kvar hos sin mamma nu, men du kanske redan har fått hem din valp. Valpen har börjat gå och ska nu lugnt och stillsamt avvänjas från att dia. Din första uppgift kan mycket väl bli att underlätta valpens övergång från mjölk till valpfoder. Du kan även börja leka försiktigt med din valp. Det är bra om du under den är tiden även observerar din valp och är uppmärksam på olika hyss som inte är så charmerande hos en vuxen hund.

Få valpen att känna sig hemma

Nu är det dags att välkomna din valp till dess nya hem. Nu måste den lära sig alla regler för hur den ska uppföra sig. Du måste lära dig om vaccinationer, hur du ska göra ditt hem valpsäkert - se till att ta bort saker som kan vara farliga för den och lär din valp att uppföra sig ordentligt i hemmet. .


Gör valpen glad för resten av livet

Väldigt många hundar över tre år har tandköttsinflammation. Och när tandköttsinflammationen går in i hundens blodomlopp kan det orsaka infektion i njurarna, levern eller hjärtklaffarna. De här problemen är både svåra och dyra att behandla, dessutom kan de vara mycket smärtsamma för din hund och till och med dödliga.

Därför är det viktigt att vara uppmärksam på din valps tandhygien, så snart deras första tänder ramlar ut. Det enklaste sättet att göra det på, är att se till att din valp får Pedigree® DENTAstix®. De är särskilt framställda för att förebygga symptom som kan leda till tandköttsinflammation detta genom att reducera plack och att minska tandsten med upp till 80% samt motionera tandköttet. Vid daglig användning kan det skydda din hunds hälsa i många år framöver. Det är aldrig för tidigt för din hund att börja tugga på Pedigree® DENTAstix®.

När valpen har fått sin sista vaccination är det snart dags att låta den träffa andra hundar. Det är nu du ska träna din valp så att den uppför sig så bra som möjligt. En viktig del i det här är att se till att valpen träffar så många olika människor som möjligt, och se till att den uppför sig ordentligt – det vill säga inte blir aggressiv eller rädd.

Det är inte säkert för din valp att umgås med andra hundar förrän den fått sin sista vaccination. Men det är okej – det finns många andra saker ni kan göra. Exempelvis kan du lära den att njuta av att få sina tänder rengjorda.

Du är din valps läromästare

Efterhand kommer din söta lilla valp att komma in i puberteten. Som tur är vet den redan nu hur den ska uppföra sig inomhus och utomhus. Men som tonåring är puberteten tiden då de flesta hundar testar sin rangordning inför sina ägare: är det hunden som bestämmer eller är det du? Det är bättre att vara förberedd på det här, då det avgör i vilken grad valpen kommer att lyda dig när den blir vuxen.

Du kommer säkert att råka ut för att din valp verkar har glömt all sin träning som du har lärt den. Det har den inte, så det är viktigt att du vet vad du ska göra. Dessutom är det dags att besluta om din hund ska kastreras – särskilt om det är en hanhund.

Så klarar valpen sitt första möte med flera hundar

När din valp kommer ut och möter andra hundar kommer du på allvar kunna se fördelen med träningen. Du kommer att ha en väluppfostrad, lydig och tillitsfull hund som interagerar med andra människor och djur. Dock är det vissa saker du bör tänka på, särskilt med tanke på hundens hälsa.

Oavsett hur bra du har tränat din valp, behöver den hjälp för att "socialisera" på rätt sätt. Tänk även på att valpen nu är i kontakt med andra hundar, och den kan få loppor och andra allvarligare hundsjukdomar.

Även om din valp efterhand verkar mer och mer vuxen, är den fortfarande en valp/junior och behöver rätt näring för att få den energi igen, som den gjorde av med på att leka med alla sina nya vänner.

Fortsätt träningen med din valp

När din valp har blivit drygt ett halvår gammal är den nästan vuxen. Det är inte ovanligt för valpar i den här fasen att motsätta sig träning. Ibland kan det verka som om utvecklingen går tillbaka för valpen, men få inte panik för det. Din valp har ju redan tränats och det här betyder bara att den kräver lite extra ansträngning för att ta bort det beteendet som du inte tycker dig om.

Allt eftersom du lär känna din valp bättre och bättre, kommer du kunna upptäcka hälsoproblem som inte är så synliga, exempelvis stress. Du upptäcker kanske att din valp inte längre bryr sig om sitt normala foder. Det betyder inte nödvändigtvis att den är sjuk.

Från valp till vuxen hund

Om träningen går bra kommer du få en hund – eller en valp eftersom vissa raser är valpar upp till 24 månader – som du kan ta med var du vill utan att behöva tänka på om den uppför sig ordentligt. Du ska dock vara uppmärksam på vissa saker som du med fördel kan avsluta och därefter förbereda dig inför framtiden.

Du måste kanske arbeta mer med vissa problem i din valps beteende och utvärdera hur bra träningen har gått. Om du tillhör den lyckliga skaran som slipper hälsoproblem med din hund, vet du kanske inte hur du ska hantera dem om de dyker upp. Du måste hålla ett öga på din hunds näringsmässiga behov när den går från valp till vuxen, hur lång tid det här tar beror på rasen. Vanligtvis sker det mellan 6-24 månader. Då är det dags att byta till  Adult (Vitality) ( vuxenfoder).

Text lånad från Pedigree

Lite mer om valpens första månader

Människans v.s hundens utveckling

 människa        v.s        hunden
 0-1,5 år         0-8 veckor
1 1/2-4 år       8-16 veckor
  4-8 år           4-7 månader
  8-12 år          7-10 månader
12-16 år          10-17 månader
16-20 år           17-22 månaderVALPENS FÖRSTA  MÅNADER
0-3 veckor: Födsel och sinnesutvecklingsperiod

Den första tiden ska tiken ha lugn och ro, och ha lov att ta hand om sina valpar så ostört som möjligt. Valparna har nog att göra med att dia, sova och hålla sig varma. Det är även väldigt viktigt att valparna har närkontakt med sina syskon och inte minst med sin mor. När valparna är runt tre veckor är det dags för uppfödaren att börja lyfta upp valparna för att få dem att känna samhörighet till människor.


Under de första veckorna är valpens centrala nervsystem i stort sett inaktivt. Valparna är mottagliga för enkel information i små mängder, som tikens sinnesstämning, och de reagerar på kyla och värme. Efter 10-14 dagar börjar valparna att öppna ögonen, men de har mycket dålig syn de första par veckorna därefter. Valparna kan lukta och höra, och börjar krypa för att i slutet av perioden kunna gå.

3-5 veckor: Flockpräglingsperiod

När valparna är omkring tre veckor gamla börjar de förstå vilken art de tillhör. Valpen ska nu lära sig att den tillhör arten hund, men att den också ska acceptera människan som en del av sin flock. Uppfödaren bör därför hantera valparna dagligen, ta valpen från flocken och i lugn och ro klappa den, kela med den och prata med den. Ju mer kontakt med vänliga människor – både barn och vuxna – valpen får under denna period, desto bättre.

5-7 veckor: Social anpassningsperiod

Det är under den här tiden som valparna börjar hitta hierarkin i flocken. Valpens ögon och öron är nu fullt utvecklade och motoriken bör vara välutvecklad.

Om det är möjligt bör valparna få chansen att gå på upptäcktsfärd i trädgården varje dag.

7-12 veckor: Ledarskapsperiod

Valpens ledarskapsförståelse utvecklas i denna period. Valpen har nu kommit så långt i sin mentala utveckling att inlärning/träning kan påbörjas. Den behöver framgångsupplevelser, som hjälper till att stimulera valpen att på eget initiativ lösa uppgifter i framtiden.

8 veckor Foto kennelrequest.se
Det är också viktigt att valpen får så många positiva upplevelser som möjligt under den här perioden, eftersom den kommer att minnas dessa upplevelser för alltid. Bra minnesbilder ger en glad och lugn vuxen hund, medan dåliga eller inga minnesbilder ger en ängslig och nervös vuxen hund. Den viktiga präglingen ska fortsätta både i och utanför valpens nya hem. Låt valpen hälsa på främmande vänliga människor.
Ta också med valpen ut till främmande platser och påbörja miljöträningen. Börja med korta promenader i lugna miljöer. Det är viktigt att du redan från början framstår som en bra flockledare och visar valpen var och med vem/vad valpen ska umgås.

3-4 månader: Platsen i flocken


Nu kommer valpen att försöka att stiga i hierarkin och utmana andra i flocken. Det är viktigt att hunden inte lyckas styra alla händelser i hemmet. Du måste vänligt hjälpa hunden att förstå husreglerna så att den på sikt hittar sin plats i flocken.
Om du har tränat med din valp från åtta veckors ålder bör den kunna ligga på kommando, vilket är en utmärkt övning för att avleda hundens försök att dominera.

Foto alvinoganget.blogspot.com

Du kan med fördel göra enkla samarbetsövningar med valpen som stärker samarbetet med flockledarna och bekräftar det positiva ledarskapet. Ha tålamod och träna bara i korta sekvenser åt gången.

Valpen ska fortfarande uppleva främmande människor och nya miljöer som något positivt.

I den här perioden tappar valpen också sina första tänder och därför tuggar och gnager den en del. Se till att valpen har något att tugga på för att lindra den ömmande gommen, annars hittar den själv något att tugga på.

4-8 månader – den lugna och stabiliserande perioden

Valpens hormonproduktion är nu stabiliserad och perioden betecknas därför som lugn. Valpen är mycket mottaglig för inlärning. Det är en perfekt period att ta med valpen på valpträning. Rangordningen bör också vara fastställd nu.

Foto gitsie78.blogg.se

Det mest behagliga sättet för hunden – och därmed också den mest effektiva inlärningsmetoden – är att göra träningen till en lek. All inlärning bör därför vara lustbetonad, då det är det mest behagliga sättet att lära på för både hund och ägare. Hunden kommer ihåg lustbetonad inlärning och är mer motiverad att själv försöka lösa uppgifter.

Text lånad från pedigree

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

ingegerd eifert | Svar 10.07.2011 14.48

mycket klokt skrivet. Tänk om man kunde fostra barn lika framgångsfullt.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.07 | 14:48

mycket klokt skrivet. Tänk om man kunde fostra barn lika framgångsfullt.

...
10.05 | 09:51

Tack för titten, jag tycker oxå den vita schäfern är en fin ras, lugn, lätt för att lära, pigg och nyfiken

...
09.05 | 12:44

Vit schäfer det är en underbar hund, jag har en snart i sex år som jag glad för. Hunden mycket specielt har mycket energi och livet i sig det är underbart!

...
10.04 | 13:41

Bra information för djurägare när olyckan är framme.
Jag har en fråga också, om man lägger ut råttgift i ett bostadsområde ska man
har tillstånd från kommunen?

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS