Ronjas Favoritrecept (mat=favorit)
Hundkex kycklingsmak
Räcker till

4,7 dl vetemjöl

1,5 dl majsmjöl

1,2 dl solroskärnor

2 msk majsolja

1,2 dl kycklingbuljong

2 ägg

0,5 dl mjölk

1 vispat ägg

 
Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda vetemjöl, majsmjöl och hackade solroskärnor i en stor skål.

Vispa ihop 2 ägg med mjölken.

Tillsätt olja, buljong och äggblandning i mjölblandningen.

Degen ska vara klibbfri.

Låt stå 15 - 20 minuter.

Kavla sedan ut degen på mjölat bakbord.

Skär i rutor och pensla med det vispade ägget.

Grädda i 25 - 35 minuter, tills kexen är gyllenbruna.


Recept lånat från "Kristallboan"

BAKAT LEVERGODIS
Räcker till
cirka 0,5 kg lever,

oregano

vitlökspulver,

5-6 enbär.

Foliera en plåt, skär levern i 1,5 till 2 cm

stora kuber och bred ut dem på plåten.

Strö över kryddorna.

Vitlökspulvret, kan uteslutas.

Baka leverkuberna i ugnen, 225 - 250 grader i cirka

30 minuter.

Låt torka (svalna) på plåten i ungefär en timme.

Det färdiga godiset behöver inte förvaras i kylskåp.

Det håller sig länge och förvaras bäst i rumstemperatur.


Recept lånat från "Kristallboan"


Torkat kött
Räcker till
Nöt, fläsk, fågel eller vilt,
Frys köttet lite så att det blir lättare att skiva tunnt.

Skär köttet i ½ cm tunna skivor och strimla dom i ca 1-2 cm breda strimlor.

Mindre strimlor om du har en liten jycke eller en katt som vill smaka.

Pressa ur ev köttssaft från köttet om det känns väldigt blött genom att kavla det med en sån där naggad kavel eller liknande.

Placera ut köttet på bakplåtspapper eller ett galler och låt det torka i ugnen på 80°C i ca. 9 timmar

(vänd bitarna efter halva tiden).

Om du använder ett galler, se till att ha en plåt med folie under som fångar upp köttsaften.


Recept lånat från "Kristallboan"


Hundens pannkaka
Räcker till
Pannkakssmet utan salt och socker
och byt ut mjölken mot a-fil eller låglaktosfil.

Blodpudding


Gör en vanlig pannkakssmet, men uteslut salt, socker och byt ut mjölken mot a-fil eller låglaktosfil.

Riv ner blodpudding i smeten och grädda som vanliga pannkakor.

Tänk på att använda så lite matfett som möjligt så blir det inte så onyttigt.

Lite kladdigt att använda men gott för jycken.

Kanon för en valp som håller på att byta tänderna

Recept lånat från "Kristallboan"
 

Hundkarra
Räcker till
Ca. 400-500 g Ungnöt
En påse fryst kycklinglever
Kornmjöl eller havremjöl
Vatten efter konsistens

körs smidigt med mixerstav (eller mals i kvarn)

Rör i kornmjöl eller havremjöl och lite vatten till du får samma konsistens som tjock sockerkakssmet

Bred ut på bakplåt ca. 1cm tjockt och grädda i ca 180-200 gr. i en dryg halvtimma.

Skär bitar i önskad stl, och behåll i detta skick om du vill ha en ”frolickonsistens”

Dessa bör dock frysas i portioner då dom ej är hållbara så länge.

Nästan evighetslång hållbarhet får du om du breder ut bitarna igen på plåten och torkar en timma eller två i 70-90 gr.

Förvara då dessa i burk med tättslutande lock.

Recept lånat från "Kristallboan"


Mild Karra
Räcker till
Ca. 400-600 gram köttfärs
En påse fryst kycklinglever
Krossad havre
Majzenamjöl
Vatten efter konsistens
körs smidigt med mixerstav ( eller mals i kvarn )
Rör i krossad havre, lite maizenamjöl och lite vatten till du får samma konsistens som tjock sockerkakssmet
Bred ut på bakplåt ca. 1cm tjockt och grädda i ca 180-200 gr. i en dryg halvtimma.

Skär bitar i önskad stl, och behåll i detta skick om du vill ha en ”frolic-konsistens”
Dessa bör dock frysas i portioner då dom ej är hållbara så länge.
Blir krispiga på ytan men mjuka inuti.

Nästan evighetslång hållbarhet får du om du breder ut bitarna igen på plåten och torkar en timma eller två i 70-90 gr.
Förvara då dessa i burk med tättslutande lock

Tonfiskgodis
Räcker till

2 burkar tonfisk i vatten (à ca 140g) eller annan fisk

4dl finmalt vete

1msk vitlökspulver

2ägg, lättvispade

2msk riven parmesanost

Blanda ihop allt med en mixer el matberedare
hacka blandningen väl.
Täck en plåt med bakplåtspapper och bred ut blandningen över pappret.
Stek i ugn på 180 grader i ca 20 min.


Recept lånat från "Kristallboan"
http://whitepawnova.blogspot.com/

Bissekex
Räcker till Beroende på storlek
Ca 1,4 kg mjöl. Vete eller Lantvetemjöl

1 liter Fil (laktosfri eller låglaktos)

1 dl olja. Raps eller majsolja.

1 msk honung
  Blanda allt och baka till lämpliga storlekar.

Grädda först ca 15 minuter i 200 grader sedan 100 grader tills de är riktigt hårda.


Recept lånat från "Kristallboan"
 

Kex med vitlök
Räcker till
1 liter grahamsmjöl

5 dl vetekli

5 dl rågkross

1-2 klyftor vitlök

3 msk olja

5 dl buljong
Blanda alla torra varor.

Tillsätt olja och buljong och arbeta allt till en deg.

Kavla ut degen ca 1/2 cm tjock.

Ta ut kex i valfri form.

Grädda i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter.

Stäng av ugnen och låt dem stå och torka.


Recept lånat från "Kristallboan"

Hundbullar
Räcker till
1 kg Köttfärs

Maizenamjöl

2 Ägg

Havregryn (krossat)

2 dl mjölk eller buljong
Gör som du gör vanliga köttbullar, smet på ägg, vätska och havregryn.

Gör dom små när du rullar dom så det blir lagom stora mumsbitar för din hund.

Rulla dom sen i Maizenamjöl och lägg på en plåt och in i ugnen i ca 100-150 grader tills dom är klara.

Recept lånat från "Kristallboan"

Vätskeersättning för hund
Räcker till 1 Liter
 

 

1 L vatten

2 msk druvsocker

1 tsk salt

1 knivsudd bikarbonat

Blandas och serveras inte allt för kallt
Rå snabbfärs
Räcker till Beroende på hur mycket du får tag i
Färs av något slag
Innehåll är beroende på när husse eller matte vänder ryggen till

Ligg på andra sidan kökströskeln och låtsas sov.
När köttfärsen är tinad och urtagen ur paketet ska du vara startklar, innan färsen hamnar i stekpannan kommer den att tillredas på något vis, under den proceduren kommer husse eller matte att vända ryggen till för att hämta någon  ingrediens, det är tecknet till att det är serverat, snabbt som ögat snappar du upp bunken och vräker i dig så mycket du hinner, nackdelen är att du blir utskälld, alltså kan du med fördel vänta tills färsen rullas till bullar eller pannbiffar och då bara ta några stycken, för det märks inte, med lite tur, om det fattas några stycken.

Ugnstorkad lever
Räcker till
En bit lever
Klipp levern i skivor. Koka levern i 15-20 minuter med mycket vitlök.
Klipp levern i små tärningar och torka i ugn i ca 150 grader tills bitarna är helt torra och mörka.
Rör om någon gång under tiden.

OBS!
Frys in i små portioner, de börjar tyvärr mögla om de står framme.

Receptet från VSHK schäfernytt nr.4/2009

Tips från Kristallboan:
Man kan även torka i micro.

Lägg ut bitarna på tallrik(ar) och kör i micron på låg effekt några minuter i taget.

Jag brukar köra på defrost (240 W) i 10 min, i två omgångar om vardera 5 min.

Vill man ha leverbitarna ännu hårdare kör man 5 min till, då kan de förvaras i rumstemp.

Blodpuddings-godis
Räcker till

Blodpudding

Dela färdigköpt blodpudding i små tärningar.
Torka tärningarna i cirka 80-90 graders värme i ugnen.
Ta ut dom efter cirka 45 minuter, när de är genomtorra.
Ha ugnsluckan lite på glänt under torkningen så att fukten försvinner.
Ett smaskigt godis som inte kladdar.

Receptet från VSHK schäfernytt nr.4/2009
För den kräsne
Räcker till

vatten

pytte pytte lite mjöl

bilanx kattmat
Blanda i hop allt i en gegga med vatten och låt det stå och svälla.

Lägg sedan upp det i små små bitar på en plåt och låt det stå och torka på Ca: 50 grader i ugnen tills de är färdiga.


Recept lånat från "Kristallboan"

Småkakor
Räcker till 60 små eller 40 större (hund)
Koka upp 2dl vatten och 1 buljongtärning.
Låt svalna. Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda buljongen med ½ dl riven ost,
½ dl potatismospulver,
1 tsk olja,
1 ägg och
ca 4dl lantbrödsmjöl.
Arbeta ihop till en kavlingsvänlig deg.
Kavla ut degen till en tunn platta.
Ta ut figurer med t.ex. pepparkaksform.
Grädda kakorna i ugnen i ca. 10 min.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.07 | 14:48

mycket klokt skrivet. Tänk om man kunde fostra barn lika framgångsfullt.

...
10.05 | 09:51

Tack för titten, jag tycker oxå den vita schäfern är en fin ras, lugn, lätt för att lära, pigg och nyfiken

...
09.05 | 12:44

Vit schäfer det är en underbar hund, jag har en snart i sex år som jag glad för. Hunden mycket specielt har mycket energi och livet i sig det är underbart!

...
10.04 | 13:41

Bra information för djurägare när olyckan är framme.
Jag har en fråga också, om man lägger ut råttgift i ett bostadsområde ska man
har tillstånd från kommunen?

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS