Tält, figurer och detaljer

Bild 105. Tält i utställningen på Ystads militärmuseum (fd Lv4)

Hur jag tillverkar tälten finns utförligt beskrivet på hemsidan med Rb68 dioramat. Vid bygget av Undplut S37 dioramat gjorde jag lite olika modeller av förläggningstält från olika tidsåldrar så det var bara att plocka fram två st nu.

Bild 106. Bottenplattan markerad med svart tuschpenna.

Eftersom tälten är gjorda på en skiva av plywood så behöver de sänkas ner något för att få rätt höjd och form på duken. Jag placerar ut tälten efter att ytan  fått ett lager med turf.

Bild 107. Utprovning av hur mycket cellplast som måste skrapas bort.

Efter att ha skurit ut lagret med färg med skalpell så skrapar jag bort ett lager cellplast med en mejsel tills tältet hamnar på rätt höjd. Tältet limmas fast med vanligt vitlim. Ytan är ganska ojämn efter behandlingen med mejseln men tältet sitter fast bra med vitlim.

 

Bild 110. En av plutonernas tält dolt under lövskogens grenverk.

Skarven mellan tält och mark stryks med vitlim och sen fyller jag på med turf med tesil som vanligt.

Bild 111. Ett urval figurer och detaljer för utplacering i dioramat.

Figurerna hanterar jag genom en kort bit 0,5 mm pianotråd som jag fäster med cyanolim i ett hål genom fot eller bak. Pianotråden får sitta kvar som extra fäste när jag limmar fast figurerna i dioramat. Förutom figurer så lägger jag till verktyg, lådor, kabelrullar, fördelarlåda (FÖD), cyklar och ett torrdass. Jag har lagt till ett hemlighus och en rådjursfamilj i mina tidigare diorama och så också i detta. Nytt i detta diorama är två st lv-kulspruta M/36 för närskydd vid fördelarlådan som placerades nära lavetter och belysningsradar. Se bild 2.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

12.12 | 23:43

1967 fanns inga GMC kvar i luftvärnet. Den kantiga hytten du gjort är mest lik de som fanns i kustartilleriet; armén hade inga som såg ut så.

...
27.09 | 20:27

Det är den genomsläppliga illusionen av tunna rör eller nät som är svår att skapa. Har gått och hoppats på att hitta en blisterförpackning med rätt mått. Icke!

...
27.09 | 06:35

Imponerande bygge. Jag tror att du Har överträffat dig själv denna gång. Skulle denna etsning fungera som parabolantenn?

https://www.ebay.de/itm/1-144-Toms-Modelworks-Photo-Etch-SK-2-Radar-Screen/323187285937?epid=21017538987&hash=item4b3f769fb1:g:XJMAAO

...
15.02 | 13:23

Tack för alla snälla kommentarer Mats. Hoppas snart få fart på mitt LV-akan diorama. Sen finns det planer på ett PJ-21 diorama (FV mobila radarsystem).

...
Du gillar den här sidan