Stridsvagn 103B och Radioterrängbil 9033

Bild 9. Raptgb 9033 i perfekt skick med all utrusning.

Ravlunda skjutfält är med på dioramat som en smal remsa öster om vägen som korsar dioramat. På skjutfältet placerar jag två Stridsvagn 103B och Raptgb 9033. Här blir det en avvikelse i skala då dessa modeller är i skala 1:72. Men tanken är att man ska se dioramat från havet så skillnaden i skala ger bara en förstärkning av perspektivet. Jag hade tur att kunna fotgrafera en Raptgb 9033 på Nyköpings flyg och motordag. Komplett med alla antenner vilket inte är så vanligt.

Stridsvagnsmodellerna är Trumpeter Strv 103 B och Raptgb 9033 är ett resinkit från Daedalus Models. Jag har byggt Volvo valpen som vanlig personterrängbil 903B i mitt Rb68 diorama.

Bild 10. Stridsvagn 103 ? utanför Försvarsmuseum Boden. Osäker på version så kommentera gärna.
Bild 11. Fästen för antenner, hjulaxlar och avgasslang är redan limmade.

Resindelar kräver alltid mer rensning jmf med styrenmodeller. Modellen från Daedalus är mycket bra gjutningar och inget behov att spackla hål från luftbubblor. Det enda jag saknar är avgasrör, men det är enkelt att fixa själv. Jag har som vanligt filat av lite på däcken. Dock ej reservhjulet som sitter på bakdörren.

Bild 12. Här gällde det bara att ta bort resin utan att riskera något genombrott.

Resinmodellen har ganska stor massa då övre delen är fylld med resin. För att inte riskera att modellen lossnar från dioramat vid hantering så borrade jag ur lite för att minska vikten. Vägde inte före och efter men det lättade en hel del.

Bild 13. Målad undersida och alla hjul klara för montering.

Byggsatsen från Trumpeter är ganska ”standard” jämfört med de 1:72 pansarmodeller jag byggt tidigare. Luckan med kulspruta och rökgranatkastare var lite pillig. Innan jag limmade på alla hjul så målade jag undersida och sida bakom hjulen.

Bild 14. Jag föredrar att förstärka skarven med mjuk sytråd och kör inte med klammer.

Helt tokigt står det i byggbeskrivningen att gummibanden kan limmas med plastlim. Däremot så kan man limma gummi med Kontaktlim och få en fog som i alla fall hänger ihop. Dock ej med någon större styrka. Jag limmar med Kontaktlim för att göra det lite lättare att stärka upp skarven med några stygn med sytråd.

Bild 15. Jag har ännu inte målat gummit svart på bärhjulen.

Med lite sträckning av bandet så går det att försiktigt få det på plats med pincett. Jag har målat bandet före monteringen men räknar med att lägga på mera vädring. Jag sträckte ut ett band väl hårt och lyckades ha av det. Blev att ta fram nål och tråd igen. Skarven kan döljas så det är inget större problem.

Bild 16. Klart för vädring med alla dekaler, reflexer, regnr, antenner ditsatta.

Det blir ingen målning av splinterkamouflage på mina stridsvagnar. Alla fordon kommer att bli ljus olivgrön ton (Humbrol 116) med lite olika inblandning av vitt för att simulera olika mycket blekning.

Bild 17. Raptgb 9033 klar för vädring.

Med hjälp av bilder från Nyköpings flyg och motordag så har fått ett mått på längden av antennerna. Jag har antagit att längden på Strv 103 två antenner ska vara lika långa som de två bakre på Raptgb 9033. Antennerna är gjorda av 0,3 mm pianotråd vilket innebär att de är väl tjocka. Valde dock att ha helt raka antenner framför att ta mjuk koppartråd.

Bild 95. Raptgb 9033 vädrad.Tog mycket sparsamt med mörk wash.

Inför månadsmötet i mars med IPMS Stockholm så fick jag lite fart på vädringsaktiviteterna. Vädringen består av en wash med Raw Umbra oljefärg och sen har jag torrborstat och ”duttat på” med några olika ljusare färger samt roströd. För torrborstningen har jag bara använt Humbrol.

Bild 96. Strv 103B.
Bild 97. Strv 103B.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.03 | 20:46

Hej Thomas. Du får gärna maila till mig hans.fehrnstrom@telia.com även om detta nu är ett gammalt och avslutat projekt.

...
17.03 | 19:15

Måste ju bara uttrycka hur imponerad jag är av din skapelse! fantastiskt arbete! Jag har dessutom varit på platsen flera gånger med RBS-77! Så roligt att se!

...
17.03 | 19:11

Hej Hans! Jag är gammal tekniker i luftvärnet RBS-77 Hawk. Om du är intresserad av några synpunkter/felaktigheter jag hittat så hör av dig!

...
25.12 | 23:07

Undrar om inte storleken på tankarna överensstämmer med de s.k. 'farmaraggregaten'? De var/är väl i normalfallet på 3 kubik. Men det är en s.k. 'killgissning.

...
Du gillar den här sidan