Målning av Viggens splinterkamouflage

Målning splinterkamouflage med mask 10/2-2014

Bild 198. Första steget är att skydda alla grå ytor och förarplats.

För att se om det går att korta tiden att måla Viggens splinterkamouflage har jag köpt två set med Gator’s målningsmasker i självhäftande vinylplast. Min ursprungliga tanke var att använda dessa även för vagnarna men insåg att det var enklare att tejpa och penselmåla dessa.

Bild 199. Jag har tagit bred tejp för att inte riskera ”översprayning” på grå ytor.

De färger jag använder till planen blir samma som till vagnar och serviceskåp. Efter första steget med maskering av grå ytor som ska förbli grå, så ska planet målas heltäckande med ljusaste färgen. Jag valde att börja med den ljusgröna färgen Humbrol 80.

Bild 200. Jag höll i fenan när jag målade planen och lyfte sen underifrån för att måla fenan.

I första steget kan jag måla alla fyra planen men sen måste jag gå över till att ta dem två och två då jag bara har två set målningsmasker. De kostar mer än själva byggsatserna och jag hoppas kunna återanvända dem. Det är första gången jag använder målningsmasker så det blir spännande och se hur jag lyckas.

Bild 201. Målningsmask för ljusgrön Humbrol Grass green 80 applicerad.

Jag använder tunna engångshandskar i vinyl när jag håller planen under målningen. Det går åt en del färg till fyra plan så jag använder den större koppen på min airbrush. Enligt instruktionen ska man frilägga målningsmaskerna som första  steg vilket jag också gjorde till första planet. Till det andra planet så lossade jag bara maskerna direkt utan att frilägga. Med min pincett med mycket fin och vass spets tyckte jag att det gick lika bra.

Bild 202. Hela modellen målad med Humbrol US Tan 118.

Att applicera maskerna i exakt rätt position enligt förebild mha bilder och ritningar tyckte jag var riktigt svårt och mycket tidskrävande. Då jag inte har så gott om tid att bli färdig med fyra plan så tar jag mig frihet att placera maskerna lite fritt och låta planen ha lite olika mönster. Helt enligt instruktionen så sätter jag maskeringstejp i glipor mellan masker.

Bild 203. Målningsmask för US Tan.

När man målar större ytor märker man  hur mycket pigmentet påverkar färgen. US Tan är svårare att få en perfekt yta med om man jämför med gröna pigment. Jag polerade på vissa ställen för att jämna till ytan. Målningsmasken för US Tan har de minsta fälten då de endast ska täcka 6% av ytan.

Bild 204. Hela modellen målad med Humbrol Dark green 30.

Nästa lager färg är Humbrol dark green.  Ska bli riktigt spännande att se hur svårt det blir att lägga på masken för mörkgröna färgen då den ska täcka en stor yta inför målningen med finala Tank grey. Jag inbillar mig att det går att justera missar med lite maskeringstejp och penselmålning? Ännu mer spännande är om det går att återanvända maskerna till en andra omgång.

Det närmar sig sanningens ögonblick 17/2-2014

Bild 205. Sista omgångem med mask för fält med Dark green.

Det gick åt en del maskeringstejp vid applicering av mask för den mörkgröna färgen. Det var inga större problem att följa kanterna på underliggande och övermålade bitar av maskering.

Bild 206. Hela modellen målad med Tank Grey Hu 67.

Nu återstår bara målning med Humbrol Tank grey no 67. Som syns på bilden lyser den gula masken igenom efter målningen. Det beror på att jag fick tillräcklig täckning på de fält  med mörkgrön färg som ska vara Tank grey mycket snabbare än den gula vinylfilmen.

Bild 207. Borttagning av alla bitar mask samt extra tape i skarvar.

Det är med viss spänning som jag börjar ta bort alla bitar maskering. Det gick ganska bra att få upp en liten flik med min vassa pincett utan att skada färgen. Fortsatte jag att dra med pincetten så blev det lätt en deformering och hål i maskeringsfilmen så jag växlade pincett och drog mycket med  fingrarna. Hemligheten ligger i att dra mycket långsamt och hjälpa till med pincetten för att lyfta delar som riskerar av dras isär. Jag upplevde inte att det blev något kladd kvar från maskeringsfilmen. Däremot så var färggränser mot maskeringsbitarna mycket tjockare och fulare än jämfört med gräns mot tapen.

Bild 208. Bitarna med mask tillbaka i respektive vinylfilm.

Bitarna som jag lyfte bort försökte jag passa in på de kvarvarande filmerna. Filmen sitter mot ett vaxat papper. Det var inte alltid så lätt att hitta platsen då många bitar var delade och liknade inte hålet. Dessutom  släppte färgen från filmen när jag började dra i och böja maskeringsbitarna så det blev en hel del flagor med färg över arbetsplatsen.

Bild 209. Alla bitar mask och maskeringstape borta.

När all maskering var borta så kunde jag konstatera att måla splinterkamouflage är inte så lätt och man får framförallt inte ha bråttom. Jag får vara nöjd med resultatet då det är min första test att använda maskeringsfilm av vinylplast. Vissa missar med fälten går att korrigera med tape och penselmålning. Nu blir all resterande målning förutom klarlacken penselmålning.

Lite fula skarvar mellan olika färgfält testade jag att ta bort med polersticka och det verkar fungera. Skapar samtidigt lite lätt vädring av målningen. I det här läget överväger jag att använda tape och penselmålning på mina andra två plan. Överväger en viss förenkling av fälten och inte ta med de allra minsta ”svängarna”.

Målning splinterkamouflage med maskeringstape, 23/2-2014

Bild 210. Maskering för penselmålning med Hu 118.

Nu har jag bestämt mig och jag testar att köra med tape och penselmålning på de återstående två Viggarna. Alternativet tape och airbrush får bli vid senare tillfälle. Lite tidspressad gör att jag använder en teknik jag redan tillämpat. Jag klockade tiden att maskera de minsta fälten på ett flygplan och var färdig efter två timmar. Att maskera de två följande färgerna bör inte gå över 30 tim. Jag strävar inte heller att göra fälten efter mallen utan har förebilden bara som en grov referens för plats, oc h formar fälten ganska fritt.

En av orsakerna till att inte återanvända vinylmallen just nu är att bitarna kändes betydligt hårdare efter att de fått färg på sig. Osäker på om de kommer att forma sig lika bra och täta i kanterna som vid första användningen. Maskerna kanske är känsliga för lösningsmedlet i Humbrol färgen. Och min spädning med lacknafta.

Bild 211. Hu 118 under torkning efter en strykning.

Jag tunnade ut Humbrol 118 med några droppar Fransk Balsamterpentin av konstnärskvalitet före målningen.. Färgen täcker inte till 100% vid penselmålning men nöjer mig med en strykning.

Med 0,7 mm bred tape fungerar  maskningen ganska bra men man måste vara stadig på handen vid ifyllnad. Ju bredare maskeringstape ju mer måst e man justera vid vinklarna med skalpell så 0,7 mm tape fungerar ganska bra för mig.

Fält med mörkgrön Hu 30, 1/3-2014

Bild 212. Jag trivs bäst med 0,7 mm tapen då den kräver mindre justering med skalpell i vinklarna.

De mörkgröna fälten ska täcka ca 30% av ytan och kräver den mest omfattande maskeringen. Jag har en mall som förebild för fälten, men jobbar med ”konstnärlig  frihet” och låter tapebitarna oftast sitta där de hamnar. Det kommer att skilja en hel del mellan Viggrna som är målade med mask och de som blir målade med tape. Framför allt så blir fälten med tape ”enklare” i sin form.

Bild 213. Känns skönt när det bara återstår en färg på båda Viggarna.

Den mörkgröna Humbrol 30 färgen har jag förtunnat lite, lite, med bara några droppar balsam -terpentin. Gröna färgen är till skillnad mot Hu 118 mycket snäll att penselmåla med både perfekt täckning och helt slät yta. Inga synliga streck efter penseln. Jag är noggrann med att stryka ut färgen längs tapen så det inte bildas en vall. Jag använder en 00-pensel och med stöd för handen räcker 0,7 mm bredd väl som maskering.

Bild 214. Det finns moment i modellbygge som kräver tålamod.

Inte bara maskering tar sin tid utan även målning med 00-pensel och sen borttagning av alla tapebitar.  Tapebitarna hänger oftast inte ihop utan det blir blir en och en. Jag har inte räknat bitarna men även med de förenklingar jag gjort av mönstret så blir det säkert flera tusen tapebitar som ska klippas av, sättas dit och tas bort.

Bild 215. Sista omgången med tape och penselmålning klar.

Nu återstår bara den sista färgen Humbrol 67 Tank grey. Den ska enligt anvisning täcka ca 30% men jag har säkert inte maskerat så stor del av totala ytan. Humrol 67 är också ganska snäll att penselmåla och täcker mycket bra.

Bild 216. Maskering för svarta framkanter och noskonen på SH37 känns enkel efter splinterkamouflaget.

Det återstår en hel del ytterligare målning och justering av tidigare målning  innan alla dekaler och detaljer är klara. Bl a huvsarg, positionsljus, pitotrör, framkanter vingar, motorutblås, mm.

Den tredje målningsmetod som jag inte provat nu är att jobba med mask tillverkad av tape. Det får bli vid nästa Viggen bygge.

Bild 220. Slutresultatet på målningen börjar framträda efter dekaler och mattlack.

Alla planen kommer från F13 och utgående från bilder på olika SF37  och SH37  från F13 har jag valt:

  • 04  parkerad SF37
  • 38 taxande mot banan SF37
  • 07 parkerad SH37
  • 13 testbygge från Hasegawa av SH37

Valet av individer med dessa nr är lite beroende på vad jag kan få fram  med de två dekalark från Flying Colors Aerodecals (art nr 72109) jag köpt.

Utomhusbilder 23/3-2014

Bild 221. SH37 nr 07. Återstår bara limning av säkringshandtag till raketstolen som lossnat.

Efter montering av stege och huv och penselmålning av detaljer så börjar jag närma mig slutet för bygget av de två Viggar som ska vara parkerade. Dagsljus är alltid bäst och jag tog ut mina plan för att se hur färgerna tar sig ut på dagsljusbilder. Det är ganska stor skillnad mellan bild 220 och bild 221.

Bild 222. SF nr 04. Klar för dioramat.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.03 | 20:46

Hej Thomas. Du får gärna maila till mig hans.fehrnstrom@telia.com även om detta nu är ett gammalt och avslutat projekt.

...
17.03 | 19:15

Måste ju bara uttrycka hur imponerad jag är av din skapelse! fantastiskt arbete! Jag har dessutom varit på platsen flera gånger med RBS-77! Så roligt att se!

...
17.03 | 19:11

Hej Hans! Jag är gammal tekniker i luftvärnet RBS-77 Hawk. Om du är intresserad av några synpunkter/felaktigheter jag hittat så hör av dig!

...
25.12 | 23:07

Undrar om inte storleken på tankarna överensstämmer med de s.k. 'farmaraggregaten'? De var/är väl i normalfallet på 3 kubik. Men det är en s.k. 'killgissning.

...
Du gillar den här sidan