Figurer

3.12 Figurer, 3/11-2013

Bild 165. Visst blir det ett ”hemlighus” med öppen dörr även denna gång.

Svenska flygsoldater och tekniker med uniform och utrustning från tidigt 80-tal lär inte komma varken i skala 1:72 eller 1:87 så jag samlar på figurer enligt ”best effort” principen. Likaså får man accceptera att figurerna har Ak4 och inte m/45 som var FV standard.

Det är mest figurer från Preiser i skala 1:87 kompletterat med några andra fabrikat jag inte har koll på efter att ha slängt förpackningarna. Jag använder både militära och civila figurer. Vissa figurer var av typen lösa delar där man får limma fast både huvud, armar och ben enligt eget tycke. Vissa figurer var gjutna i mjuk vinylplast ? som jag alltid haft stora problem med att rensa från gjutskägg och delningslinjer. Har inte förstått varför man främst tidigare använde mjuk plast till figurer som förutom är omöjliga att rensa också gör det omöjligt för färgen att fästa?

Bild 166. Tvärtemot grundregeln så målar jag först alla figurer med mörkgrön färg.

Efter rensning av delningslinjen med en ny skarp skalpell så sprutmålar jag alla figurer med grön uniformsfärg. Har upptäckt att det går ganska bra att penselmåla alla andra färgerna, inklusive hudfärg. Det är många delar som får lite andra gröna toner förutom mörkbruna kängor och remmar. För att hantera figurerna så använder jag en 0,5 mm pianotråd fäst i ett hål i foten med snabblim.

Bild 172. Figurer klara för montering i dioramat. Pianotråden används även vid montering.

När jag målat alla delar som inte ska ha samma gröna färg som uniformen så lägger jag på en wash med svart färg. Det är främst för att skapa variationer i ansiktet.

Sista momentet är att kontrollera och justera alla gränser mellan färgerna och sen lägga på ett lager med matt klarlack.

Bild 173. Hjortarna blickar lite oroligt bort mot vagnarna.

Det blir även några hjortar som gömmer sig i granskogen.  Hjortarna har fått en rejäl vädring med gråbruna toner för att få bort den klara orange färgen de var målade med. Vädringen har jag gjort genom att stryka ur mesta färgen mot en servett så penseln blir ganska torr.

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

12.12 | 23:43

1967 fanns inga GMC kvar i luftvärnet. Den kantiga hytten du gjort är mest lik de som fanns i kustartilleriet; armén hade inga som såg ut så.

...
27.09 | 20:27

Det är den genomsläppliga illusionen av tunna rör eller nät som är svår att skapa. Har gått och hoppats på att hitta en blisterförpackning med rätt mått. Icke!

...
27.09 | 06:35

Imponerande bygge. Jag tror att du Har överträffat dig själv denna gång. Skulle denna etsning fungera som parabolantenn?

https://www.ebay.de/itm/1-144-Toms-Modelworks-Photo-Etch-SK-2-Radar-Screen/323187285937?epid=21017538987&hash=item4b3f769fb1:g:XJMAAO

...
15.02 | 13:23

Tack för alla snälla kommentarer Mats. Hoppas snart få fart på mitt LV-akan diorama. Sen finns det planer på ett PJ-21 diorama (FV mobila radarsystem).

...
Du gillar den här sidan