Stridsledningscentral StriC & RLhytt 313

Bygge av StriC eller Battery Control Post

Bild 79. En nyare version av StriC. Troligen från Danmark.
Bild 80. StriC på insidan.

På bild 80 så kan man få en uppfattning om de olika indikatorerna och positionerna för att kontrollera och styra hela systemet.

Bild 81. Vitmetallgjutning av StriC från Trident. Inte identisk lik den på bild 79.

Precis som med testutrustningen var den inköpta StriC från Trident gjuten i vitmetall. Blir alldeles för tungt att limma fast på flaket på en Lastterrängbil 939. StriC är en ganska enkel konstruktion i modellperspektivet och jag har lite nytta av byggsatsen för att se hur detaljer ska se ut.

Bild 108. StriC utplacerad i dioramat.

Hytten bygger jag i 0,75 mm skivor av styrenplast. Jag gör förstärkning i vinklarna med listbitar av tjockare styrenplast. Skåpet till vänster om dörren antar jag är en AC-enhet. Jag har ingen bild på hur man kom upp på flaket utan har använt min artistiska frihet att lägga till en stege modell ”lejdare”.

Bygge av RadioLänkhytt RL 313 till Ltgb 939

Bild 82. Denna RL hytt 313 på Ltgb 939 är enligt uppgift en något senare version än den som förekom 1971.
Bild 83. Radiolänkhytt 313 färdig för målning. Här syns de 4 fästöglorna för lyft upp på flaket eller annat fordon.

Bygget av radiolänkhytten innebär ganska stor artistisk frihet då jag saknar bilder på den ursprungliga versionen. Jag tar mycket detaljer från RL 313 som jag också har en bättre bild på än den med hytten monterad på Ltgb 939. Fönster på de två dörrarna markerar jag med mörk grön blank färg medan fönstret på ena långsidan kommer att tillverkas med Mikro Klear.

Bild 84. Markering av fönster och ventilgaller är nästa steg.

På kortändan finns det hyllor för mindre kabelrullar. På de skisser med länkhytten grupperad med rest mast har jag bara sett Yagi-antenner på länkmasten. Jag har ingen information om hur masten stagades och om det överhuvudtaget förekom. Tror dock ej att det fanns färdiga mast-fundament på grupperingsplatserna utan man skulle kunna gruppera var som helst där det fanns bra radartäckning och skyl.

Bild 85. Spån från borrning av hål i botten fastnade när jag svängde runt på hytten.

Vid användning av Mikro Klear så får inte modellen var helt tät så det uppstår ett övertryck när Mikro Klear ska torka. Jag borrade några hål i botten för att undvika detta men tänkte inte på att det låg lösa borrspån inne i modellen när jag snurrade på den. Följden som syntes först när Mikro Klear torkat kan ni se på bild 85.

Bild 86. RL hytt 313 klar för utplacering i dioramat.

Mikro Klear går ganska lätt att lossa så det var inga större problem att göra ett nytt fönster. Sen var det bara att limma fast hytten med epoxilim på flaket.

Bild 109. Som staglinor använder jag tråd för bindning av fiskeflugor som heter UNI-Thread W 8/0.

Masten blev mycket vek när jag provade med bara plastprofiler. Lösningen blev att limma en 0,3 mm pianotråd längs med hela masten. Pianotråden limmades med cyanolim. För att inte masten skulle svaja för mycket vid transport av dioramat så stagade jag den med tre linor på två höjder.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.03 | 20:46

Hej Thomas. Du får gärna maila till mig hans.fehrnstrom@telia.com även om detta nu är ett gammalt och avslutat projekt.

...
17.03 | 19:15

Måste ju bara uttrycka hur imponerad jag är av din skapelse! fantastiskt arbete! Jag har dessutom varit på platsen flera gånger med RBS-77! Så roligt att se!

...
17.03 | 19:11

Hej Hans! Jag är gammal tekniker i luftvärnet RBS-77 Hawk. Om du är intresserad av några synpunkter/felaktigheter jag hittat så hör av dig!

...
25.12 | 23:07

Undrar om inte storleken på tankarna överensstämmer med de s.k. 'farmaraggregaten'? De var/är väl i normalfallet på 3 kubik. Men det är en s.k. 'killgissning.

...
Du gillar den här sidan