PE53/R Belysningsrr & PE55/R Avståndsrr

Bild 35. Brr på bilden är en senare version än den som fanns i Sverige 1971.

Montering av belysningsradar (Brr)

I mitt arbete med Brr har jag insett att den version PE53/R som användes i Sverige 1971 inte ser ut som den version som är tillgänglig som modell. Det ser ut som min modell från Trident är en version som användes i RBS77 systemet och heter PE541/R. Utvecklingen har gått vidare och den modell som används idag till Rb97-systemet  heter PE542. Inte mycket att göra utan en avvikelse jag får leva med.

Bild 36. Alla delar lossade och putsade från gjutskägg.

Gjutningen av Brr hade lite småfel med tunna delar som krävde förstärkning, små luftbubblor, dålig fyllning, böjda ben, mm. Förutom spackel på delar som krävde utfyllnad så satte jag dit en förstärkning med styrenrod för infästning av antenn-paketet. Syns som en vit pinne på konen som bär upp antennen.

Bild 37. Här är även reflexer, regnr och stänkskydd monterade.

Efter spackling och lite justeringar så limmade jag ihop alla delar förutom antenn-paketet. Hjulen airbrush-målade jag som vanligt först gröna (Humbrol 116 + några droppar gult) och sen penselmålade jag däcken med svart + lite vitt. Jag satte även upp hela Brr på en tandpetare mha av en ”klutt” häftmassa vid målningen.

Bild 38. Brr klara och nu återstår bara lite lätt vädring före montering i dioramat.

Detaljer, som kablar, bromsljus, blinkers, ben med hydraulkolvar och antennspegel penselmålar jag. Ibland krävs det lite smal maskeringstejp. Jag avslutar målningen med ett lager Humrol klar satin. Återstår nu bara lite lätt vädring. På de flesta bilder jag sett är det mest hjulen som kan vara lite leriga. Annars är utrusningen mycket ren och fri från rost och oljefläckar.

Bild 88. PE55/R användes vi störsituationer för att bestämma avstånd till målet.
Bild 89. Alla delar i byggsatsen till PE55/R. Antennen är redan pålimmad.

Amerikanska beteckningen på PE55/R var AN/MPQ 51. I.o.m. utvecklingen av belysningsradarn med bättre störhållfasthet så försvann behovet av PE55. Resingjutningen var inte helt perfekt och jag fick spackla en del luftbubblor och laga stänkskärmar. Antennen har inte den riktiga rundningen men jag avstod från en fundering att byta ut den.

Bild 90. PE55/R klar för målning

På bild 90 syns mina lagningar av högra stänkskärmen tydligt. Vid målningen så hanterade jag hela antennpaketet separat. Stödbenen monterar jag före målningen då det inte var några problem att måla dessa monterade på de komponenter jag redan målat.

Bild 91. PE55/R målad och klar för lätt vädring.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.03 | 20:46

Hej Thomas. Du får gärna maila till mig hans.fehrnstrom@telia.com även om detta nu är ett gammalt och avslutat projekt.

...
17.03 | 19:15

Måste ju bara uttrycka hur imponerad jag är av din skapelse! fantastiskt arbete! Jag har dessutom varit på platsen flera gånger med RBS-77! Så roligt att se!

...
17.03 | 19:11

Hej Hans! Jag är gammal tekniker i luftvärnet RBS-77 Hawk. Om du är intresserad av några synpunkter/felaktigheter jag hittat så hör av dig!

...
25.12 | 23:07

Undrar om inte storleken på tankarna överensstämmer med de s.k. 'farmaraggregaten'? De var/är väl i normalfallet på 3 kubik. Men det är en s.k. 'killgissning.

...
Du gillar den här sidan