Robotar och Lavetter

Bild 23. Enda kända Rb67 på museum, Ystad militärmuseum.

Målning av robotar

Bild 24. Alla 24 robotarna rensade, putsade och målade.

Den för mig enda kända Rb67 som finns utställd är den på bild 23. Det verkar vara ett hopplock från olika perioder och olika målningar. Enligt uppgift så destruerades Rb67 men det brukar ofta finnas några sparade. Jag har beslutat mig för att ha mina i den tidiga olivgröna färgen med mörkt grön radom som amerikanska Hawk hade. Initialt vid första leveranserna var robotarna vita med svarta fenor.

Bild 25. Maskering för målning av radom.

Jag kommer inte att använda alla 24 robotarna som jag fått med på köpen av 4 lavetter och 4 robotkärror. Vid en lavett ska det pågå laddnimg med ett knippe om 3 och då blir robotkärran tom.

Montering av lavetter

Bild 26. Troligen danska Hawk med vad jag tror är en fördelarlåda till höger.
Bild 27. Montering av lavett.

Precis som med robotkärror och robotar så skiljer det sig åt mellan gjutningarna av de fyra lavetterna. Vissa behöver bara rensning av gjutskägg medan en  behövde både lagning med styrenbitar och spackling av luftbublor. Monteringsbilden som följde med byggsatsen var en av de sämre jag sett och utan flera bilder på förebilden går det inte att lista ut var de mindre delarna ska sitta.

Bild 28. Hålet vid utblåset som jag använt för att hantera robotarna med tandpetare kommer att döljas med en bricka precis som på förebilden.

Vid torrpassning med de färdigmålade robotarna på lavettens robotstöd så visar det sig att det är lite väl ”tight” mellan vinge/roder och bom (bild 28). Jag skulle inte ha målat robotarna utan att ha gjort denna torrpassning. Nu vill jag inte gärna smala av vinge /roder med slipning. Jag löser problemet med att slipa ner lite på bomen och höjer robotarna något med tunna bitar styren.

Bild 29. De två lavetterna som är laddade och klara på södra sidan av dioramat.

Efter sedvanlig målning av däck och detaljering med lampor, reflexer, regskylt, mm så lägger jag på ett lager satin klarlack. Jag väntar med att limma fast den roterande övre delen med undre delen för att underlätta en lätt vädring av lavetterna.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Hans Fehrnström | Svar 17.04.2016 23.32

OK då vet jag. Förvånansvärt stort för som jag uppfattar det så enkel funktion. Då har FÖL i dioramat halva storleken mot vad de skulle vara. Svårt att göra om.

Hans | Svar 16.04.2016 00.50

Hej Bild 26 burken på stativ är en låda som gör att man kan manövrera lavetten vid bl.a. gruppering. FÖLet (fördelningslådan) är mkt större, ca 70x40x40 cm

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.03 | 20:46

Hej Thomas. Du får gärna maila till mig hans.fehrnstrom@telia.com även om detta nu är ett gammalt och avslutat projekt.

...
17.03 | 19:15

Måste ju bara uttrycka hur imponerad jag är av din skapelse! fantastiskt arbete! Jag har dessutom varit på platsen flera gånger med RBS-77! Så roligt att se!

...
17.03 | 19:11

Hej Hans! Jag är gammal tekniker i luftvärnet RBS-77 Hawk. Om du är intresserad av några synpunkter/felaktigheter jag hittat så hör av dig!

...
25.12 | 23:07

Undrar om inte storleken på tankarna överensstämmer med de s.k. 'farmaraggregaten'? De var/är väl i normalfallet på 3 kubik. Men det är en s.k. 'killgissning.

...
Du gillar den här sidan