Ram och underlag för dioramat

Bild 5. Ramen mäter 1,0 x 1,6 m. Går precis in i bilen.

Jag börjar få lite rutin på att göra en ram för mina diorama. Jag gör ramen i furu 70 x 8 mm. Stagen på insidan är 40 mm höga. Limmar med vanligt snickerilim från Biltema och spikar med nubb. Här har jag även använt små bitar av hörnlist för att förstärka alla hörnor.
Utsida av ramen är betsad med mahognybets och sen lackad tre gånger med blank klarlack.

Bild 6. Dunkar med spolarvätska fungerar bra som tyngder.

Cellplastskivorna jag använt är en blandning av olika tjocklekar 10-40 mm och vad jag har haft hemma. Jag köpte några nya och som ni ser på bild 6 så har de massa svarta fläckar. Ingen på Bauhaus kunde förklara varför. Jag limmar cellplasten med vanligt inomhus vitlim.

Bild 7. Raspen i ena handen och dammsugarmunstycket i andra.

 

De skarpa kanterna formar jag med en grov trärasp. Det rekommenderas att göra detta utomhus även när man jobbar med en dammsugare parallellt. Det blir en hel del cellplastsmulor som fastnar överallt pga statisk elektricitet.

Bild 8. Övre kant på lackade ramen skyddas med maskeringstejp.

Efter att jag fått den jämna sluttning och form för vägar jag ville ha så har jag bättrat på med lättspackel och sen målat hela dioramat med 3 flödiga lager av överbliven matt takfärg. Lite lätt puts mellan varje målning. Den skarpa övre kanten är ganska känslig och även om dioramat är lätt så vill jag gärna ha hjälp vid flytt.

Kanten på utsidan har spacklats jämn och efter putsning målats med ett lager svart hobbyfärg.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

25.12 | 23:07

Undrar om inte storleken på tankarna överensstämmer med de s.k. 'farmaraggregaten'? De var/är väl i normalfallet på 3 kubik. Men det är en s.k. 'killgissning.

...
25.12 | 22:56

Förbandsinstruktören - från P18 - på en KFÖ, blev bestört när han varsnade min ammunitionsförbrukning när vi övade mot luftmål

...
25.12 | 22:53

Gick Trupp-lv kursen på FBU kursgård. Så mycket 7,62 mot luftmål har jag inte skjutit vare sig förr eller senare.

...
12.12 | 23:43

1967 fanns inga GMC kvar i luftvärnet. Den kantiga hytten du gjort är mest lik de som fanns i kustartilleriet; armén hade inga som såg ut så.

...
Du gillar den här sidan