SF37 Viggen och SH37 Viggen

SF37 Viggen

SH37 Viggen

Äntligen kommit igång med planen 29/12-2013

Bild 154. Tre Heller byggsatser och en hel del detaljer i resin från Maestro Models.

Jag har samlat på mig tre Heller och en Hasegawa byggsats till bygget. Avsikten var att använda Heller till SF37 och Hasegawa till SH37. Efter att ha jämfört byggsatserna och sett skillnad kvalitet köpte jag en Hellerbyggsats även till SH37 och bygger Hasegawa planet bara i studiesyfte. Byggsatserna är kompletterade med en hel del resin och etsdetaljer från Maestro Models.

Bild 181. Förarplatser med extra detaljering. De två till höger ska ha öppen huv.

Mängden av extra detaljer beror på mitt syfte att visa alla olika komponenter som fanns som lastalternativ. Tror inte man ur ett taktiskt perspektiv eller på övningar tyngde ner planen med alla de kapslar jag vill visa upp.

De två parkerade planen har nyss landat och ska ha öppen huv och urkliven förare. Jag gör en hel del extra detaljering på förarplatsen med stol i resin och paneler med tryckt ets. Jag har överskott på många detaljer och byter ut en del i Hasegawa byggsatsen.

Fyra Viggen på byggbordet 5/1-2013

Bild 182. Luftintag från Maestro Models.

Luftintagen i resin krävde mer spackling än byggsatsernas original fär att få till en jämn övergång. Efter 4 spacklingar med puts mellan  tyckte jag skarven var OK.

Bild 183. Alla luftintag på plats.Hasegawa modellen är gjord i röd plast.

 På bild 182 med första spacklingen har jag inte använt tape för att avgränsa utbredningen av spackel. På de följande spacklingarna lade jag på en 6 mm bred tape på båda sidor om skarven för avgränsning. Tapen tar jag bort direkt efter spackling när spacklet ännu är mjukt.

Bild 184. Det blir bara skarpa robotar som är vita i dioramat.

Vid limning och spackling blir det en del längre väntetider som jag utnyttjar för andra moment. De robotar jag ska ha med (Rb 24B), är bara putsade och sen målade med matt vit färg. Fönstret för IR sökaren gjorde jag genom att doppa roboten i mörkblå blank färg och sen torka upp och ner. En robot lyckades jag komma åt och kladda till med blå färgen. Bara att göra om.

Heller modellen kräver mycket spackling i vingroten 6/1-2013

Bild 185. Maskeringstape 6 mm bred före andra spacklingen.

Vid torrpassning av ovandelen på vingarna noterade jag att vid bra passning på ytterkanten så blir det en större glipa vid vingroten. På Hasegawa modellen så var det perfekt passning just här. Jag räknar med tre spacklingar pga sjunkningar i den stora glipan. Första spacklingen gjorde jag med Humbrol Model Filler som var grå. Köpte en tub för att testa, men gör inte om det då spackelmassan hade separerat inne i tuben.

Bild 186. Andra lagret och nu med Tamiya Putty som jag tycker fungerar bäst.

Jag gjorde en lite mindre radie på en omrörarpinne för att ha som utsrykare i skarven. Lillfingret var lite för stort för den snäva radien som krävdes.

Bild 187. Maskeringstapen tar jag bort direkt när spacklet ännu är mjukt.

Spacklet slipar jag jämnt med små bitar av våtslippapper. Först korn 400 och sen 800. Panellinjerna som är utanpåliggande försvinner men det kommer inte att synas så mycket när splintermålningen kommer på.

Bild 188. Ritsverktyget hyvlar ur en en perfekt linje utan att skapa upphöjningar på kanterna.

Linjer vid roder som är försänkta bättrar jag på lite med mitt ritsverktyg. Alla försänkta linjer blir mindre synliga efter målning. Före slutmålning lägger jag på ett lager primer för att se om alla spacklingar blivit OK och den fyller på alla ritsningar. Den ljusgrå primern avslöjar om det krävs lite finspackling före slutmålning.

Bild 189. Radarvarnaren (Apparat 27) på den plats den fick på serieflygplanen.

Hasegawa modellen har jag lite som testobjekt och jag gör lite modifieringar för att förbättra modellen. Modellen bygger på provflygplan av Viggen som inte hade sågtand i vingarna och radarvarnaren satt i vingbalken under vingen. Jag modifierar vingbalken och flyttar upp radarvarnaren till vingen.

Mera spackling och slipning15/1-2014

Bild 190. Nos och kamerasikte på SF37 hade inte perfekt passning.

Delarna i resin kräver flera spacklingar med slipningar för att skarvarna ska bli bra. Båda SF 37 får kamerasiktet på höger sida. Efter tre spacklingar med slipningar var jag nöjd med skarvarna.

Bild 191. Även kapslarna i resin krävde en del spackling. Främst pga luftbubblor.

Från vänster till höger på bild 191 ligger:

 • SKA24 Avståndskamera. Hängdes på SH37 på höger sida på egen balk.
 • MSK Mörkerspaningskapsel. Hängdes på både SF och SH37 på egen balk.
 • Kapsel KA (störning). Hängdes på både SF och SH 37 på höger innervinge.
 • Kapsel  KB (remsfällning). Hängdes på både SF och SH 37 på vänster innervinge.
 • Fälltank (rymmer 1326 l)

På bilden saknas en blixtkapsel som kommer att hänga tillsammans med en MSK på en taxande SF37. Jag har förberett målning av kapslarna genom att borra två 0,5 mm hål i balkfästet där jag sticker in en ståltråd böjd som ett U.

Färdigställande kapslar, stegar, landningsställ och hjul 27/1-2014

Bild 192. Alla kapslar och stegar på tork i sina öglor av 0,5 mm ståltråd.

Efter flera omgångar spackling och putsning så fick alla kapslar ett lager med ljusgrå Humbrol 127 (satin).  Den gula färgen Humbrol 99 (matt) på stegen la jag på med airbrush. Det fungerade bra att hålla kapslarna i öglan under sprutmålningen.

Bild 193. Här återstår bara två moment före lossning av ögla och hängning på planen.

Efter målning av kapslarna så återstod ett antal moment:

 • Penselmålning  detaljer med svart och aluminium.
 • En mörk wash med oljefärg i terpentin och lite ojämn nersmutsning  efter bilder.
 • Vädring av noskon på störkapsel.
 • Ett lager klarlack (satin).
 • Mörkblå Humbrol 15 (blank) i kameraöppningar och botten blixtöppningar.
 • Limning av blixtar som är gjutna i klarplast. Med Micro Kristal Klear.
 • Fyllning av kameraöppningar med Micro Kristal Klear.
Bild 194. Det går lätt att bocka etsdelarna då de har en anvisning med tunnare plåt i bockstället.

Montering av stegar från fotoetsen vållade inga större problem. Jag bockade delarna mha en flacktång och pincett. Delarna  lossar jag från etsarket med en skalpell.  Limmar gör jag med superlim och runda tandpetare.

Bild 195. Däckmålning med pensel. Funderar på att motorisera detta moment.

Landningsställen på de parkerade Viggarna får extra detaljering med etsdelar. Hjulen byts ut mot mer detaljerade hjul i resin från Maestro Models. Alla hjul är tillplattade med lite slipning. Detta ökar också kontaktytan vid fastlimning av flygplanen i dioramat vilket kan vara bra.

Hasegawa modellen får överblivna hjul från Heller modellerna då de är bättre. Hjulen får först ett lager aluminiumfärg med airbrush och sen penselmålar jag däcken med svart färg som fått några droppar vit färg för att däcken inte ska se ut som kimrök.

Bild 196. Klart för målning med de slutgiltiga färgerna.

Viggarna har nu fått ett antal omgångar med spackling och putsning. Den grå färgen visade på behov av ytterligare justering av spacklingen och till sist är alla planen täckta med ett lager grundfärg. Förarplatsen är skyddad med lite ihopknycklat silkespapper och maskeringstape.

Bild 197.Jag använder inte alla etsdelar till hjulställen då dessa behöver vara lite kraftiga och tåla hantering av dioramat med fastlimmade plan.

Innan jag målade undersidan med sin slutgiltiga ljusgrå färg så limmade dit alla delar som jag väntat med för att underlätta hanteringen vid spackling, slipning och primening. Jag avvaktar dock med bromsklaffarna från etsarket på ovansidan där jag ska använda målningsmask.

Sista momenten med Viggarna, 23/3-2014

Bild 217. Justering av formen på spetsen av radomen.

Alltid när man bygger uppstår det problem som måste lösas. Jag noterade att noskonen på Heller’s SH37 var alldeles för trubbig  jmf med original.  Jag planade ut spetsen,  borrade 0,5 mm hål och limmade på en bit 0,5 mm styrenstav och spacklade upp runt staven.

Bild 218. Den pålimmade profilen penselmålades före limning av robot 24.

Vid montering av IR-robotarna så var upphöjningen på balken för låg så fenorna i båda ändarna tog i. Med följd att det uppstod en glipa mellan robot och balk. Problemet löstes genom att limma på en profil och lite avfasning i ändarna så det blev kontakt mellan robot och balk hela balkens längd. De målade robotarna limmade jag fast med  5-min epoxylim.

Bild 219. SF37med mörkerspaningskapsel MSK och blixtkapsel. Förutom remsfällare KB och störkapsel KA.

Undersidan fick en lätt wash av oljefärg raw umber i balsamterpentin. 1981 var SF och SH 37 ganska nya så jag förmodar att de inte ska vara så väderbitna. Alla kameraöppningar målar jag sist efter lackering med mattlack. Kameraöppningarna markerar jag med blank mörkblå Humbrol 15 och sen fyller jag på med Microscale Kristal Kleer.

Bild 223. Efter att limmet torkat renskar jag profilen med skalpellen för att minimera sliparbetet.

Det uppstod också lite problem vid montering av den stängda huven  på den SF37 som ska taxa mot banan på landsvägen. Jag limmade främre delen av huven utan att kontrollera inpassning av bakre huvdelen. När bakre huven anslöt perfekt i bakkant så uppstor en glipa. För att inte riskera att spackel ska tränga ner så limmade jag in en 0,25 mm  tjock profil.

Det hade varit enklare att bara behöva spackla i framkant.

Bild 224. Spacklet krymper en hel del och det krävs minst två omgångar för att fylla upp.

Anslutning mellan huv och flygkroppen var inte så snygg så jag maskerade för att jämna till med spackel. Efter spackling slipar jag jämnt med både fil och slippapper. Det vita spacklet penselmålar jag efter slipning.

Bild 225. Kristal clear efter att mörkblå lacken torkat.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Peter Nilsson | Svar 12.01.2016 14.32

Tusen tack för svar!
/Peter

Peter Nilsson | Svar 07.01.2016 16.51

Hej
Jag undrar vilka färger du har använt, märken och kod. Fina modeller. bra jobbat /Peter

Hans Fehrnström 07.01.2016 20.53

Jag använder bara Humbrol enamal. För planen nr 80, 67, 118, 30 och under (samt alla poddar) 127. Blandar alltid i lite vitt.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.03 | 20:46

Hej Thomas. Du får gärna maila till mig hans.fehrnstrom@telia.com även om detta nu är ett gammalt och avslutat projekt.

...
17.03 | 19:15

Måste ju bara uttrycka hur imponerad jag är av din skapelse! fantastiskt arbete! Jag har dessutom varit på platsen flera gånger med RBS-77! Så roligt att se!

...
17.03 | 19:11

Hej Hans! Jag är gammal tekniker i luftvärnet RBS-77 Hawk. Om du är intresserad av några synpunkter/felaktigheter jag hittat så hör av dig!

...
25.12 | 23:07

Undrar om inte storleken på tankarna överensstämmer med de s.k. 'farmaraggregaten'? De var/är väl i normalfallet på 3 kubik. Men det är en s.k. 'killgissning.

...
Du gillar den här sidan