Bygge förläggningstält, skyddsrum mm

Bild 5. Förläggningstält av det lite nyare slaget.

Förläggningstält

Bild 6. Två tält med äldre öppning är för Rb67 dioramat och ett extra om jag misslyckas med silkespappret.

Jag börjar bygget av komponenterna till Undplut S37 med lite enklare detaljer som jag redan testat. Tälten till Undplutonen har jag byggt på samma sätt som till Rb68 dioramat. Fäst bockade bitar av ståltråd ca 0,3 mm i plywoodskiva och täckt med silkespapper.

Bild 7. Silkespappret sträcker oftast ut sig utan problem när det utspädda vitlimmet torkar.

Stagningen mellan ståltrådarna kommer från tidigare erfarenhet. Risk för ett för stort nedhäng mellan trådarna utan dessa. Jag limmar de tillklippta ”tårtbitarna” i omgångar. Viktigt med ett klipp in silkespappret vid bocken.

 

På bild 7 så är det äldre tältet till Rb67 dioramat till vänster och det nyare från 80-talet till höger.

 

Bild 8. Färdiga för målning efter renskärning mot ”tallriken” i toppen.

Eftersom jag gjorde 5 tält kunde jag sortera bort det som jag tyckte blev sämst. Det är inte helt enkelt att få till silkespappret precis som man vill. Efter renskärning av silkespapper mot ”tallriken” på toppen har jag bättrat på med lite mera utspätt vitlim.

Bild 9. På mina bilder har lite nyare tält ofta en ljusare grön ton än äldre tält från 60-talet.

Tälten har jag penselmålat för att få lite ojämn ton. Det äldre tälten har också fått en tunn wash med ljusgrå färg. Vid montering i dioramat så ska plywoodskivan sänkas ner för att få rätt höjd och dölja den skarpa kanten. Ren svart färg fixar öppningen i skorstensröret.

 

Bild 50. Splitterskydd från Smålänsk flygbas. Okänt vilken.
Bild 51. Transformatorkiosk som står kvar i basens Bakom-område intill en uppställningsplats.

6/11-2012

Förutom den transportabla utrustning som står på uppställningsplattan vill jag ha med fasta installationer. Transformatorkiosken hör till basens kraftutrustning, och är placerad precis vid SF och SH 37’ornas uppställningsplatser. Skyddsrum för klargöringspersonal i Bakom har jag sett lite olika utformning på, eller saknas helt som på ETU-basen. När jag i somras såg en variant jag inte sett tidigare så bestämde jag mig för att ta med dessa i mitt diorama. De skulle ha kunnat vara uppställda på det sätt jag kommer att göra. Man måste ha en viss frihet i skapandet även om tanken är att avbilda en verklig situation på 80-talet.

Bild 52. Splitterskydd, serviceskåp och påbörjad trafokiosk.

Tillverkning av splitterskydd, serviceskåp (till labvagn) och transformatorkiosk har gjorts med olika profiler och ark från Evergreen och Plastruct av olika tjocklek. Till handtag använder jag 0,2 mm mässingstråd. Serviceskåpet blir mitt första försök att måla splinterkamouflage.

Bild 53. Trafokiosk klar för målning.

Taket på trafokiosken valde jag att ta fram genom att slipa  ner en tjockare skiva (limmade 2 lager styrenplast). Alternativet att skära till och limma 4 tunna skivor verkade betydligt svårare. Grovavverkningen fixade jag med maskin och sen handslipade jag mot ett helt slätt underlag. Ventilgaller i underkant på dörrar markerar jag med färg precis som på elverket.

Bild 54. Splitterskydd 6 (Spl 6).

Splitterskydden har jag målat som det exemplar jag fotade i somras. På ena sidan var stora ytor helt metallrena. Då jag misstänker att de var i bättre skick tidigare har jag reducerat och minskat fläckarna med avskavd färg. På kortsidorna fanns det nästan inga skador alls.

Bild 55. Vädring och markering av text på varningsskyltarna återstår.

Taket på trafokiosken har en kraftigt avvikande ljus grön färg som troligen var betydligt mörkare för 30 år sedan. Troligen samma för väggarna som idag också bör vara mer påverkade av fukt och solstrålning. Det blir lite mindre vädring än vad bilderna uppvisar idag.

Bild 161. Flygtjänstbaracken i morgonsol.

Flygtjänstbaracken jag lagt in i dioramat är samma modell från Faller som jag använde i Rb68 dioramat. Den är byggd ”out of the box” och enda avvikelse är att jag inte monterat plåtskorstenar då det inte fanns några kaminer i FV barack vid Kjulabasen. Tyvärr finns inga spår kvar av baracken intill landsvägen. Vid målning av baracken har jag lagt på lite mörkt nertill för att simulera påverkan av fukt.

Hemlighus 9/11-2013

Bild 167. Klart för målning.

Inget diorama utan ett hemlighus. Byggsatsen är en amerikansk laserskuren byggsats i träfaner. Pga packfel så fick jag dubbelt av vissa delar och kunde göra två hus med lite tillägg av spillbitar.

Bild 168. Dörren får vänta tills gubben är på plats.

Förutom målning av insida och utsida så kompletterar huset med toarullar och en hög med tidningar. På dörren ersätter jag amerikanska månen (damer)  och stjärnan (herrar) med ett rött hjärta.

Bild 169. Huset har fått lite vädring med brunt och grått på utsidan.

Gubben är tillverkad av en sittande figur där jag gjort nerdragna byxor med smal tejp och spackel.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Calle Wallinder | Svar 24.09.2014 00.05

Du har inspirerat mig till att försöka göra sjukvårdstält själv.Vad är måtten på plattan till förläggningstälten? Och hur långa är "tårtbitarna"?

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.03 | 20:46

Hej Thomas. Du får gärna maila till mig hans.fehrnstrom@telia.com även om detta nu är ett gammalt och avslutat projekt.

...
17.03 | 19:15

Måste ju bara uttrycka hur imponerad jag är av din skapelse! fantastiskt arbete! Jag har dessutom varit på platsen flera gånger med RBS-77! Så roligt att se!

...
17.03 | 19:11

Hej Hans! Jag är gammal tekniker i luftvärnet RBS-77 Hawk. Om du är intresserad av några synpunkter/felaktigheter jag hittat så hör av dig!

...
25.12 | 23:07

Undrar om inte storleken på tankarna överensstämmer med de s.k. 'farmaraggregaten'? De var/är väl i normalfallet på 3 kubik. Men det är en s.k. 'killgissning.

...
Du gillar den här sidan