Bygge av Sambandsbil

Bild 23. Sambandsbil med nerfälld antenn.

Tyvärr så har jag inte så bra underlag på sambandsbilen. Jag har också blivit osäker på när den kom med i organisationen för Undplut S37. I de skisser jag sett tidigare på Undplut materiel så trodde jag att det var en VW LT som man har byggt ett skåp på. När jag senare hittade en bättre färgbild på sambandsbilen så såg jag att det var en Renault T35. Hur som helst så hittar jag ingen Renault T35 i modell så jag har byggt min sambandsbil utgående från en Herpa VW LT. En riktig skräpmodell med få detaljer.

9/9-12

Bild 24. Flaket är bortsågat och det ser mest ut som en hög skräp.

Som vanligt är första steget att plocka isär alla delar. Flera delar var limmade så det krävdes milt våld med skalpell och mejsel för att separera alla delar. Det vågiga taket på hytten ska spacklas och slipas till ett plant tak.

Bild 25. Skåpet och hytten klara för målning.

Skåpet till sambandsbilen byggde jag av skivor och profiler (Everegreen) direkt på den gula delen av chassit. Taket på hytten krävde flera omgångar Tamiya Putty spackel och slipning innan det blev helt slätt. Axelbredden bak är ökad mha en ny axel av pianotråd. Backspeglarna tog jag från skräplådan. Nu har jag inte glömt att markera inre backspegeln med färg. Antennens spröt är gjorda av 0,3 mm pianotråd. Det krävdes några försök innan jag var nöjd med borrhålen på 0,35 mm så de var helt centrerade på den 1,0 mm plastrod som sitter överst på masten. Masten är en 0,64 mm plastrod.

Bild 26. På skåpets undersida så finns det en låda och ett trappsteg för att underlätta insteg in i sambandsbilens skåp.

Gul plast är inte så vanlig som inredning så förutom inredning har jag målat insidan på hytten. För att jag själv ska bli nöjd med undersida på chassi har jag målat allt med mörkgrå Humbrol 32. Avgasröret som jag limmat på ska få bli lite rostrött. Det är förberett för att montera reservhjul på vänstersidan.

Bild 27. Ett snabbt sätt att maskera inredning.

För att skydda inredningar från färg vid målning på utsidan så finns det ett mycket enkelt knep. Knyckla ihop lite silkespapper och tryck in i bilen eller flygplanet. Justera vid behov runt kanterna med en tandpetare så att det inte ligger papper över kanten.

Bild 28. Tandpetare och häftmassa är bästa hjälpen vid målning av mindre saker.

På de få bilder jag sett på sambandsbilen så har den varit enfärgad. På färgbilden jag hittade så liknar färgen väldigt mycket Humbrol 117. Inte alls så grå eller bruntonad.

Bild 29. Jag väntar med stödben bak tills terränglådan är klar.

Nu återstår några detaljer förutom målning av lampor, reflexer, speglar, mm. Utfällda stödben baktill, reservhjul och kanske lite last på takräcket. Dekaler med regnr sätter jag fast efter att först ha strukit ett lager med blank lack.

Bild 30. Dekaler med regnr är säkrade med Valejo matt akryllack.

Hoppas på bra väder till helgen för att kunna fota modellerna ute som ger en mycket bättre färgåtergivning och skarpare bilder.

Bild 32. Sambandsbil och personbil ute i solljuset.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Peter | Svar 14.01.2013 22.10

Stabsvagnen och sambandsbil användes väl inte samtidigt?Stabsvagnen utgick väl i mitten 80 tal.Sambandsbil kom väl början 90 tal.Däremellan fanns sambandshyddan

Hasse 19.01.2013 14.05

Jag har anvisning för gruppering där både stabsvagn och sambandsbil ingår. Men, det är nog så att sambandsbilen kom runt 1990. Ska kolla med F11 museum.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.03 | 20:46

Hej Thomas. Du får gärna maila till mig hans.fehrnstrom@telia.com även om detta nu är ett gammalt och avslutat projekt.

...
17.03 | 19:15

Måste ju bara uttrycka hur imponerad jag är av din skapelse! fantastiskt arbete! Jag har dessutom varit på platsen flera gånger med RBS-77! Så roligt att se!

...
17.03 | 19:11

Hej Hans! Jag är gammal tekniker i luftvärnet RBS-77 Hawk. Om du är intresserad av några synpunkter/felaktigheter jag hittat så hör av dig!

...
25.12 | 23:07

Undrar om inte storleken på tankarna överensstämmer med de s.k. 'farmaraggregaten'? De var/är väl i normalfallet på 3 kubik. Men det är en s.k. 'killgissning.

...
Du gillar den här sidan