VW Kamerabuss och personbilar

Bild 10. Kamerabuss. Bra bilder tack vare kunniga och hjälpsamma modellbyggare inom IPMS.
Bild11. Har flera bra bilder på kamerabussen.

1/9-12

Bild12. Köpte flera alternativa VW-bussar innan jag fastnade för italienska glassbilen.

Precis som med Rb68 bygget så börjar jag med lite enklare konverteringar som går fort. Grunden till kamerabussen är en Wiking VW-LT 28. För sent såg jag att en Herpa av samma modell kanske hade varit bättre som utgångsmaterial.

Bild 13. På F11 museum finns även en kamerabuss i hangarutställningen.

Förutom målning (in och ut) och regnr så begränsade jag konverteringsarbetet till backspeglar, takventiler, elkoppling, strålkastare, kofångare (fram) och stänkskydd. Trots att jag nu tagit isär ett antal olika bilar så är det alltid lite test. Det finns modeller med limningar som gör det riktigt pilligt.

Bild 15. Den uppmärksamme ser direkt en miss. Kylargallret skulle vart svart.

Vid målningen så är min bästa vän tandpetare och häftmassa. På bild 15 syns de ”horn” på kofångaren som saknas på modellen.

Bild 16. Notera den grå och blå kopplingen för el till höger. Jag har inte klart för mig om bussen behövde värme eller något annat som drog el?

Bakrutorna sitter för djupt men jag vågade mig inte på att spackla upp eller hälla ett lager resin.

2/9-12

Bild 17. En gammal trotjänare som kan ha tillhört FV?

 

Till Undplut S37 hörde två personbilar. Enligt en uppgift jag fått från F21 så användes där Volvo 145. Det kan säkert vara så att andra modeller användes i Undplutoner som sattes upp på andra flottiljer. Eftersom Volvo är en modell som finns i många versioner så kör jag med den. Lyckades hitta en bild på en fd milreg Volvo 145 så helt säkert var de vanliga inom försvaret.

 

Bild 18. Den röda inredningen undrar jag var Brekina har fått ifrån!

 

Modellerna jag utgick från är Brekina. Ljusgröna med röd inredning som krävde flera lager för att inte lysa igenom.

 

För att inte behöva måla om framlyktor och lampor bak så täckte jag dessa med Maskol. De svartmålade kofångarna som imiterade gummi skyddade jag med 0,7 mm tejp från Aizo.

 

Bild 19. Interiör Humbrol 29 och utsida Humbrol 75 med lite olika tillsats av ljugrått.

Man kommer alltid på saker som man glömmer, blir fel eller som kunde gjorts bättre. Ofta tittar man inte tillräckligt ofta på originalet. När jag tog bilderna på de färdiga bilarna noterade jag att jag borde ha satt lite svart färg på inre backspegeln.

Bild 31. Här syns tydligt hur olika färger blir i olika belysning. Solljus ger absolut bästa intrycket.

21/4-2013

Bild 126. Utgångsmodell av VW T2 inköpt på Tradera.

Enligt de uppgifter jag fått fram skedde persontransporterna vid Undplut med lite olika fordon för F13 respektive F21. Säkert var det olika vid olika övningar beroende på vad som fanns tillgängligt på körcentralen. För att visa på de alternativ som fanns ersätter jag en Volvo 145 med en VW T2 buss. Den överblivna Volvon kan jag använda i nästa diorama.

Bild 127. Den gröna färgen är blandad med lite beige för att få den rätta bleka tonen. Innan jag satte ihop bussen så målade jag blinkers och bromsljus samt satte dit regnr skyltar.

Jag har fått en hel del rutin på att omvandla fordon från civil till militär modell men det är alltid lite ”trial and error” när man ska ta isär ett fordon. Det verkar finnas otaliga sätt på att låsa fast bottenplattan och fönster till överdelen. Ratt och vindrutetorkare är penselmålade med svart. Även inredning och bottenplatta är målade för att få bort plastigheten. Även om dessa knappt syns i ett diorama.

Bild 128. Bussen användes bl a för transport av flygförare mellan uppställningsplatta och stabsvagn.

Sista momentet är att säkra regnr dekaler med ett lager satin klarlack på hela bussen. Dessutom har jag lackat de blanka däcken med mattlack för att få en mer gummiliknande yta.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.03 | 20:46

Hej Thomas. Du får gärna maila till mig hans.fehrnstrom@telia.com även om detta nu är ett gammalt och avslutat projekt.

...
17.03 | 19:15

Måste ju bara uttrycka hur imponerad jag är av din skapelse! fantastiskt arbete! Jag har dessutom varit på platsen flera gånger med RBS-77! Så roligt att se!

...
17.03 | 19:11

Hej Hans! Jag är gammal tekniker i luftvärnet RBS-77 Hawk. Om du är intresserad av några synpunkter/felaktigheter jag hittat så hör av dig!

...
25.12 | 23:07

Undrar om inte storleken på tankarna överensstämmer med de s.k. 'farmaraggregaten'? De var/är väl i normalfallet på 3 kubik. Men det är en s.k. 'killgissning.

...
Du gillar den här sidan