Grupperingsplats vid ETU Bakom område

Nedan är en bild från södra ändan av ETU basen med flygplanvägen in till basens Bakom område. Uppställningsplatserna syns inte men jag misstänker att de finns kvar. På västra sidan av vägen mellan Kjula och Ärla låg flygtjänstbaracken som användes som bas central (BAS C).

Bild 4. Södra delen av ETU basen med Bakom området.
Bild 20. Uppställningsplats på västra sidan av vägen. Bakom denna platta grupperade Undplutonen.

I Juli 2012 så gjorde jag ett besök på Bakomområdet och tog lite bilder och mått på uppställningsplattorna. Mycket av skogen runt var avverkad men plattorna var helt intakta med alla skogsvägar som gick kors och tvärs.

Bild 21. Uppställningsplats på östra sidan av vägen. Bakom denna platta ligger inflygningsstråket från söder.

På bild 21 syns den kraftiga avverkningen av skog. På 80-talet gav tallskogen ett bra insynsskydd. Bakom plattorna löper skogsvägen (nu blockerad med stenblock) för alla biltransporter som gjorde att man inte behövde störa flygplanrörelserna så mycket med bilar.

Bild 22. Vägen söderut mot Ärla och Uom.

Numera stryker både motorväg och järnväg helt nära den fd krigsbasen. Följer man vägen söderut så kommer man till det gamla Uom. Uom fungerade som en reparationsplats för flygplanen i Bas 60 konceptet. Där fanns även två äldre fälthangarer och baracker om jag minns rätt.

Uppställningsplattorna ligger här ganska tätt men trots detta måste jag komprimera  en del för att få plats med allt i dioramat.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.03 | 20:46

Hej Thomas. Du får gärna maila till mig hans.fehrnstrom@telia.com även om detta nu är ett gammalt och avslutat projekt.

...
17.03 | 19:15

Måste ju bara uttrycka hur imponerad jag är av din skapelse! fantastiskt arbete! Jag har dessutom varit på platsen flera gånger med RBS-77! Så roligt att se!

...
17.03 | 19:11

Hej Hans! Jag är gammal tekniker i luftvärnet RBS-77 Hawk. Om du är intresserad av några synpunkter/felaktigheter jag hittat så hör av dig!

...
25.12 | 23:07

Undrar om inte storleken på tankarna överensstämmer med de s.k. 'farmaraggregaten'? De var/är väl i normalfallet på 3 kubik. Men det är en s.k. 'killgissning.

...
Du gillar den här sidan