Släkt till Mats Jörgensson

Prosten i Trolle-Ljungby Heinricj Nissenius var född 1624 i Sonderburg. Han var på mödernet nästkusin med Karin von der Wettering i Hällaryd. Hustruns namn var Helene (Ellin) Pedersdotter Rumohr. Hon var ungdomsvän till dåvarande borgfrun på Ljungby, Öllegård Axelsdotter Gyllenstjerna. Heinrich Nissenius var rektor i Helsingborg, tills han genom sin hustru blev kallad till kyrkoherde i Ljungby och Gualövs pastorat. Prosten Nissenius var en lång och ståtlig man med särledes fördelaktigt och imponerande utseende. Han var en av de präster som helhjärtat hade anslutit sig till svenskarna och ansågs som en av de mest pålitliga prästerna i stiftet. Han var nog mera affärsman än präst och byggde upp ett enormt fastighetsimperium i Östra SKåne och i Västra och Mellersta Blekinge. I Näsum fanns Västanå Säteri som var hans högkvarter. Han skulle ha varit en lagvrängare av guds nåde och många gånger skickligare än domarna som satt i tingsrätten i Fjelkinge där han var en trägen gäst i alla fastighetsmål.

Heinrich Nissenius och Helene Rumohr fick 10 barn, varav endast sex nådde vuxen ålder:
Öllegård 1655-1713. Benämnd "Skön Öllegård", vars öde är skildrat i många berättelser.
Christenza, gift med generalmajoren Mattias Salomon-Königsfelt, kommendant på Karlshamns skans 1681.
Helena.
Peder, godsägare på Västanå Säteri.
Dorothea.
Anna.

I Trolle-Ljungby kyrka finns ett epitafium av familjen Nissenius.

På 1670-talet, när striderna stod som hetast mellan svenskar och danskar, hade Karl XI sitt högkvarter på Trolle Ljungby slott. Där utspelades en kärlekshistoria mellan kungen och prästdottern Öllegård. Om man får tro på vad ryktet säger, så skulle historien ha resulterat i två barn, Henrik Sigismund 1677 och Helena Christina 1679.
Karl XI var förlovad med den danska prinsessan Ulrika Eleonora och bröllopet mellan dem stod den 6 maj 1680. Öllegård gifte sig 1681 med borgmästaren i Malmö Henrik Sigismund Aschenborn. Hennes fader prosten Nissenius blev adlad 1679 och fick släktnamnet "von der Wettering", som fanns på hans moders sida.