Schapendoes

Schapendoes är en holländsk vallhund med en medelhöjd om ca:40-50 cm i mankhöjd.
Hunden anses gladlynt, pigg och aktiv. Den lämpar sig väl för agility då den har god förmåga att hoppa, men aven andra populära hundsporter såsom freestyle, lydnadsprov, viltspår,utställning, m,m. Alla färger är tillåtna men vanligast är svart och grå/blå samt vit/svart eller svart-dock har den bruna färgen ökat kraftigt i popularitet... Pälsvården är relativt lätt sköta i jämförelse med andra hundraser som har liknande längd och mängd av päls.
En Schapendoes kan bli upp till 15 år gammal.. 

 Mankhöjd Hane 43-50 cm
                Tik   40-47 cm

Rasgrupp  skk:  Grupp:1 vall,-boskaps- och herdehundar.
               Fci: Grupp :1 sektion 1 vall och herdehundar.
Utsprungsland Nederländerna
Rasklubb        Svenska schapendoesklubben

specialklubb   Svenska Gårds- och vallhunds klubben

Användningsområde

Schapendoes är en vallhund som användes och används även i dag för att valla får. Rasen deltar även med glädje och framgång i hundsporterna lydnad och agility. Inom rasen finns även hundar som tävlar i spår, eftersök, med mera.

Hälsa

Generellt är schapendoes en frisk ras. Höftledsdysplasi (HD), armbågsledsdysplasi (ED) och g-PRA (ögonsjukdom) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Schapendoes är intelligent, vaksam, glad, livlig, modig, vänlig och aktiv. En stor förmåga att hoppa är viktigt, liksom intelligens och förmåga att agera på egen hand. Mot människor i sin omgivning utvecklar den en stor tillgivenhet och lojalitet. Rasen ska fungera bra tillsammans med andra hundar och djur. Samarbetsviljan, glädjen och den goda fysiken gör den till en härlig tränings- och tävlingskompis. Nervositet, stress och aggressivitet är inte rastypiska egenskaper.