Händelser14-16

23. maj, 2013

17/5 Träff med uppfödaren med baby, Ambers mamma och kullsyster på Bro-Håbo BK, en solig och mycket varm dag. Vi tränade på hopp, apportering, och på positionen i fria föjlet. Tittade på när mamma och syster Fade tränades :-) Vi gjorde oxå en uppletandekorridor med föremål som hämtades in med glädje. Vi tog en promenad så hundarna fick busa samt fikade. En mycket givande dag.

9. maj, 2013

9/5 Sedan sist har vi varit på tvådagars sökläger i Hälsingland tillsammans med Sanna och Clippa. Vi var 6 st i gruppen och Karin Blom var instruktör. Tre schäfrar, en sheltie och två aussies var det. Vi bodde i en stuga som vi hade varsitt sovutrymme i. Amber skötte sig jättebra och sov hela nätterna samt fixade att vara "ensam" i stugan under lördagens middag och samvaro🙂 Det var ganska blåsigt när tränade men vindarna virvlade mycket, så det var svårt för hundarna att få vittring från stigen. Amber tyckte det var kul och spännande och drog ivrigt i kopplet på väg till banan andra passet. När Sanna var figurant var hon jätteglad och lekte med henne direkt. När det var tre för henne helt okända figuranter var hon mer försiktig, men hon var kvar vid figuranterna och lekte/åt godis utan att försöka lämna dem så det är kul. Nu är jag sugen på att fortsätta sökträningen framöver. Det är ju såååå kul 🤪 Förra veckan spårade vi en em/kväll och lade då ett 250-300 meter långt spår i blandad terräng av ängsmark och skog med flera stigar som övergångar. Glömde att lägga en pinne under själva spåret som jag hade planerat tyvärr. Lade lite torra kexsmulor i spåret vid start samt på tre ställen i spåret. På slutet "grävde jag ner" en burk med korv och lade en skogsspårpienn ovanpå. Detta var första skogsspåret sedan Amber var 11-12 veckor då vi lade ett på valpkursen. Dessutom har vi lagt ungefär 75-150 meterspår tidigare med max 1 vinkel. Så detta med 4 vinklar var ett stort hopp. Amber tuffade på jättefint, tog spåret och spårade redan på väg till "spårstarten". Spårade ungefär 20 meter då det korsade en stig, då fick hon litet huvudbry, men löste detta och tuffade sedan på hela spåret i lagom tempo. Hon blev glad o viftade på svansen vid pinnen/burken på slutet. Efter hon ätit upp korven lekte vi med pinnen som hon glatt hämtade till mig när jag kastade iväg den.👍 (Vid ett ställe hade myrorna gett sig på kexsmulorna o bet A när hon skulle äta upp dem, men hon vände sog o o kollade på mig och gick sen vidare). Duktig tjeja, så kul att hon är så spårintresserad och noga. Ser fram emot kommande spårsäsgong😀.

Vi har oxå varit till Ingrid som har Ambers mormor Lava, en trvlig och duktig vallhund (och fler släktingar) och träffat deras får och provat på att valla i fållan. Amber var intresserad och använde eye en del. Hon försökte både att ge lekinviter och att pussa på fåren för att röra på dem. Vid andra omgången i fållan så balanserade hon fåren några ggr. Det var jättekul att prova då hon var mycket lyhörd för vad jag sa (tyvärr kan jag inte tillräckligt för att vara en "god herde"). Är sugen på att valla igen, men är osäker på om jag ska göra det eftersom vi inte har egna får och inte har möjlighet att träna regelbundet. Framtiden får utvisa hur det blir.😉

Amber har förresten börjat löpa så nu är hon unghund och tyvärr ingen valp längre, eller ..?

9. maj, 2013

Ambers duktiga mamma Choice och "Rastafåri" :-)

20. apr, 2013

20/4 Oj vad tiden går. April har ju bara susat iväg och man har gått och vänta på våren och barmark, men allt blir inte som man tänkt jämnt. Nu är det redan i slutet av månaden och börjar väl töa bort även i skogarna nu, men med påföljd av översvämningar pga kraftigt regn i sambnad med tjällossningen. Kan väl samman fatta "våren" med att Amber haft en släng av kennelhosta 🤒 så vi att har haft karens igen, och pga detta inte tränat så mycket pga detta men nu är det förhoppningsvis slut med alla infektioner.

Vi har haft en lokal aussieträff på UBK där 18 hundar från ett tiotal olika uppfödare deltog, jättekul. 🙂Planen var att hålla bruksträning/lydnadsträning, men väder och underlag gjorde det svårt. Vi hade istället lagtävlingar med en uppletanderuta i snön med massor av föremål, där hundarna fick plocka in så mycket de hann på tid, samt en "gå fint i koppel när ägaren balanserade potatis på sked tävling. Dagen avslutades med en uppvallad korridor med sakletning i backen där det hade smält bort en del snö för halva gruppen och med rallylydnad med instruktioner från Elisabeth för övriga. Amber skötte sig fint och fick prova på uppletande i backen samt visa hur man skulle gå "potisstafettsbanan" fint 🙂 Tack alla som deltog och tack Stina, Lovisa och Elisabeth som hjälpte till att ordna. Nästa aussieträff i maj bestämdes det att vi ska ses i skogen för nosarbete. Vi har varit på en träningsdag för Niina Svarberg i Alunda tillsammans med 4 andra ekipage. Som tur var pga häftiga regnskurar hela dagen tränade vi i deras inomhushall. Amber klarade miljön och störningrna i hallen bra. Vi tränade på följa övning, lite utökat ff med Niinas ögon på oss. Hon tyckte att kontakten och positionen var bra och påpekade att jag kunde börja utmana mer innan belöning. Alltså gå lite längre och belöna efetr ex en vändning osv. Hon tyckte att jag skulle belöna mer i gåendet än sittandet, då hon sa att Amber sätter sig snabbt och bra (iaf den dagen :-)). Vi tog oxå fram apportbocken och övade gripanden samt påbörjade ingången till mig med apporten i munnen, genom att kasta belöningen bakåt på vänter sida om mig när hon påbörjade vändningen med apporten i munnen. Inget kastande utan nedläggande av apporten bara. Enligt Niinas tänk så tar man inte apporten av hunden utan tränar endast ingången och länger på den för att få ett stadigt hållande. Tror att det kommer att gå bra, men ska be någon kolla mig i början av träningen så jag inte "glömmer bort mig" hur jag ska fortsätta. Har spårat en gång på gräsmatta igen och då har Amber varit jättekoncentrerad och lite ivrig vid spårstart och hittat sin burk med belöning på slutet. Duktig tjej.👍Nästa helg ska vi på sökläger. Ska bli spännande att se vad Amber tycker om det, så nu hoppas vi på hyfsat väglag i skog och mark och gärna på lite "vårväder" framöver.

20. apr, 2013

Träning med apprtbocken hos Niina. Foto Veronica Hubner.