Händelser14-16

12. mar, 2014

12/3 Oj va tiden skyndar...efter MH i slutet av oktober, så har Amber hunnit med sitt andra löp i ordningen, då tränade vi en del lydnad inför LKL11 starten och sök. Tyvärr fick "matten" ryggskott med sviter av detta i november och därför har vi legat lite lågt med bla sökträningen tills för ett par veckor sedan.Vi haräven hunnit startat LKL11 med fin känsla men tyvärr 3,5p från ett förstapris! Fick ge ett DK i den annars fint genomförda rutan (som endast "belönades" med en 6:a), men för övrigt ok. Tyvärr även ett gnäll + dk på fjärren!!!

Vi behöver nu "säkra upp" apportering, rutstå samt självklart ff (som alltid behöver slipas tycker iaf jag speciellt med kommenderingar och "andra störningar"). Ny tävlings start är planerad om 1 månad.

Vi har som sagt börjat träna lite sök igen samt markerinsövningar separat. Markeringarna har gått kanonbra, men provade att sätta ihop sökarbetet med markering direkt på djupet o halvdold figge och då blev det svårt och lite förvirrat 🤨, så vi får nog backa lite och förlänga markeringarna succesivt nästa gång, kul är det iaf att vara igång igen🙂.

 

Vi har även varit på en kullträff då 4 av de sex syskonen samt mamma och deras ägare var med. Vi tränade lydnad för Anne Dahlin. Jag tränade ff med kommendering och då gick det över förväntan trots syskon och andra iakttagare nära inpå. Annes tips var att jag ska börja gå mycket längre sträckor innan belöning (typ 300m). Jag provade detta hemma i parken när vi tränade ensamma och det gick riktigt bra, men när vi fick "gästspela" i träningshallen med kommendering o andra hundar som tränade samtidigt (och alla spännande saker att kolla på utefter väggarna), gick det inte lika bra, det kändes VÄLDIGT okoncentrerat! Går tillbaka till kortare sträckor med precision, för att förlänga succesivt vid störningar. Gäller bara att få till det med någon träningsgrupp framöver (är ju svårt att ingå i grupp kontinueligt när man jobbar så mycket kvällar som jag gör). Apporteringen gick också bra hos Anne, men behöver träna upp säkerheten på ingångarna där!

 

Vi har varit deltagare på två temadagar/kvällar för Blomman. En med noseworkk9, koncentrerat sök av eteriska oljor (nejlikolja) även med störningar, detta klarade lilla Amber systematiskt o galant., jättekul! Vi ska även gå på en tema dag med koncentrerat sök av kong både inne och utomhus i slutet av månaden tillsamman med några kompisar. Det ska bli spännande! Vi var också med på en personsökdag i miljö, dvs ett lager med byggarbetsprodukter, staplade cementrör och likande. Det var då helt främmande "figgar" för oss och Amber gillade verkligen att få klättra o balansera o använda nosen och hitta roliga "figgar". Lite läskig var den manliga figgen i början, men när de bekantat sig lite vart han en favorit och jättekul att kampa med efter at han hade hittats. Kul och nyttigt att öva på👍 Mina tankar går tillbaka till räddningssökstiden med Sluggo. Synd man är för gammal (och otränad) själv för sådan utbildning  numera!👎

Vi var iväg till Fagersta BKi februari och tävlade vår tredje godkända nybörjarrallyrunda (med VÄLDIGT TAGGAD hund som det stod på protokollet) och därmed har Amber fått en ny titel RLDN 😀

Var själv på en inspirerande clinic en kväll på UBK för Anna Hilding i fjärren. Inspirerande och kul, hennes tänk går ut på att lära hunden kroppskontroll/balans i vardagen och hon visade roliga övningar men kan göra hemma och på lekplatser samt i naturen. Amber gillar ju den typen av fysiska utmaningar så det ska vi ta fasta på.🙂

Har som plan att starta lägrespår någon gång i år, så nu gäller det att komma igång med spårandet ordentligt oxå, har underhållt dtta i vinter med mestadels "hårda" o stadsspår som ej legat så länge, men även med vinklar. Behöver nu ut i skog o mark och även länga spåren!  Förutom detta behöver vi ju skot-tträning, lära in krypet och träna på "höga hoppet" , långa budföringar mm. Kul men när ska man hinna med allt??? 

Vi har bokat tid för röntgen av höfter och armbågar i början av april, så nu får alla hålla tummar o tassar att allt är ok!

 I söndags såg vi citronfjäril och UTSLAGNA blåsippor, så nu är våren på G, HÄRLIGT😎

 

 

31. okt, 2013

Hela Chapplelineskullen gjorde MH den 19/10 15 månader gamla. Vi startade hemifrån tidigt på morgonen för att få se övriga syskon beskrivas, Amber hade tid först på em. Tyvärr var det blixthalka på morgonen med flera olyckor och avspärrningar på vägen, så vi fick köra omväg, körde förstås fel och kom fram sent. Själv var jag trött och stressad när vi äntligen kom fram efter 2,5 timmars omkringirrande i Stockholm med omnejd i blixthalka och soluppgång. Missade de två första syskonens MH, vilket är så tråkigt😠. Speciellt när det för en gångs skull är ett kull-mh där alla i kullen kunde vara med. Har ff inte sett filmerna på dessa två, men hoppas kunna se dessa framöver. Alla hundarna gjorde "bra ifrån sig". Två hanar i kullen gjorde "extra bra ifrån sig" genom att agera/reagera kraftigt, vara nyfikna och leka och kampa ordentligt och sedan avreagera direkt👍. Alla i kullen hade 2-3 i aktivitet. Allla var skottfasta 5 hundar hade 1 och en hade 2 på skott🙂. Alla var lekfulla och startade snabbt på lek. Alla utom Amber (som ej ville dra emot utan bet sönder skumplasthandtagen istället!), kampade och drog emot ordentligt. Alla utom en gick ut på avståndsleken och engagerade sig/ lekte med figuranten🤪. På jakten gick 4 hundar (de andra två startade men avbröt) och  grep där föremålet mer eller mindre snabbt. Alla hundar accepterade hanteringen bra 2 hundar hade 3 och 4 hundar hade 4a där🙂. Det som imponerade mest var väl att alla hundarna var extremt nyfikna (och ganska modiga pga detta?) och gick själva snabbt fram till både avståndsleksfigge, dumpe och skrammel själva. Även till spökerna var de framme förhållandevis snabbt (3-5) allihop och tog sedan kontakt själva eller när föraren stod bredvid😎. Det jag var lite förvånad över (har ej sett filmerna ännu) var att i stort sett alla hundar (4 st) fick 2 på kvarstående på rädsla och 2-3 på kvarstående nyfikenhet. Detta med uppfattade jag inte på plats, såg inte att någon av de hundar jag såg (inklusive Amber som kändes helt avslappnad när hon varit framme) gjorde några teckan på att de ff var påverkade/rädda efter att de varit framme till skrammel och dumpen. Däremot såg jag att de var de lite nyfikna/nosiga vid något tillfälle (vid skrammlet hade i stort sett alla hanhundar kissat flera ggr, så det luktade nog spännande där!?) . Ska bli spännande att se på filmen så småningom. I vilket fall var det härligt att kullen var så jämn överlag, cool och social . Banan var fint ordnad och funktionärerna skötte sig jättebra och "proffsigt" överlag. Beskrivaren var väldigt förstjust och sa att "nästa gång för det nog bli en aussie"😉 MH finns nu upplagt på SKKs rasdata. Film kommer så småningom😙.

23. okt, 2013

23/10 Oj verkligen dax för uppdatering. Har inte kommit mig för att skriva på så länge då jag inte kommer åt mina bilder i datorn för att lägga in på hemsidan, och det känns lite tråkigt.

Föröker nu sammanfatta sommaren (och hösten hitills) som varit riktigt bra i år. Varm, torr och fin sommar/höst, lite väl varmt ibland för hundträning kanske men man har kunnat utnyttja kvällarna också. Toppen! Känns som vi hunnit med mycket kul i alla fall.

Vi har hunnit tävla i rallylydnad och fått två godkända rundor, tre LKL1 alla med  förstapriser och därmed LP1. Vi har tävlat appellspår med uppflyttning. Nu i helgen gick vi på kull-MH och nu har Amber känd mental status med 1:a på skotten.🙂

Vi har varit på tre olika kennelläger. hos Windedos där ett 30-tal ekipage deltog. Vi tränade brukslydnad i +30 för duktiga Mackan och provade på vallning under ledning av "kennelmamma" Lena. Vi hade förstås kullkamp med lekar på kvällen och grillade friskt. Toppendagar var det, tack för inbjudan, är glad att jag ff får känna mig delaktig bland er "Windedosare" och saknar förstås mina fina Minos och Lystra extra mycket när jag träffar alla fina släktingar! Vi blev också medbjudna på kennel Helylles läger (de är ju inte så många valpar från uppfödningen, men de deltog var trevliga bekantskaper) några varma augustidagar och hade det toppentrevligt. Vi tränade spår och sök gruppvis och hade även där lekar på kvällen i lag. Det grillades på de fina kvällarna och vi blev bjudna på jättegod middag hos Domtagrisen en kväll. Tack snälla Blomman och Janne👍. I augusti var det också dags för kullträff för Chapplelines hundarna. Vi var då bjudna till Sanna med kullbror  Dylan och faster Misty i Örebro. Vädret under den helgen var lite blandat med några riktiga åskskurar, men mestadels hade vi tur med uppehåll när vi tränade. Där tränades det vallning, lydnad och spår. Jättekul att få träffa kullsyskonen (och mamma Choice förstås) som alla är trevliga och sociala hundar och att få se dem "in action" var spännande. Vi åt middag i Sannas trevliga inglasade "uterum" och snackade hund långt in på natten. Tack Sanna för din gästfrihet och för att du ordnade detta tillsammans med uppfödar-Camilla förstås😎.

I början av september var Stina och jag och hundarna till Håverud på rasmästerskapet. Det var långt att köra och varma dagar även då. Vi bodde i en jättefin och fräsch stuga i vackra omgivningar. På plats fanns också delar av "Sugarwindsklanen", några för att tävla lydnad/bruks, några för att "supportra" och även för att hålla den traditionella kullkampen med lekar och frågesport. Tyvärr var jag jättetrött och lite "hängig" och orkade bara titta på en stund. De hade väldigt kul i alla fall och kulltvåan vann kampen. Grattis till det (bästa kullen förstås, med Lystras fina kullsyskon med ägare!). Sugarwindshundarna är ju alla trevliga, vänliga och duktiga hundar. Alltid lika kul att träffa dem (och deras ägare o uppfödare Sanna förstås). Kul att ni ordnar och ursäkta att jag inte deltog i lekarna!

Det var tävlingar i lydnad i alla klasser på fredagskvällen, med deltagare i alla klasser. Stina och Trolla tävlade elitlydnad och gjorde ett fint program. Tyvärr nollade de rutan pga ljud, trots ett jättefint skick. Flera fina och duktiga ekipage såg vi. Kan nämna Malin med Jamma(Minos barnbarn kull6) som vann LKL2 och blev rasmästare. Kul även att se duktiga Sofie med Milo (Lystras kullbror) och Camilla och Ambers kullsyster Fade debutera i LKL1 med  fina program. På lördag och söndag var det bruks och det var över 50 tävlande ekipage i spår och sök, jättekul med så många aussies i brukset.😉 Många fina prestationer vart det. Kan extra nämnnas  superteamet Malin med Vegas (Minos barnbarn kull1) som vann elitspåert med cert och blev rasmästare, samt Stig (Minos uppfödare) med Smita (Minos är morbror) till tredjeplacering i klassen med certpoäng. 18 ekipage deltog i klassen. I högrespår tävlade b la Sofie med Tristan och Camilla med Choice och fick båda tekniska problem i spåren och därmed omspår. Sofie och Tristan fick fullt på spåret och blev rasmästare🤩.I lägre tävlade bla Elisabeth med Ella från UBK/UHU och de vann med uppflyttning och blev rasmästare. Tvåa kom Sanna (Lystras uppfödare) med Pippi som är Lystras kullsyster, bara några poäng från uppflyttning. Även Camilla med Lystras kullbror Gizmo blev godkända med fina poäng på specialen.🙂

I spårappellen tävlade Amber och jag och kom trea och blev uppflyttade. Jag är så glad över det. Det var ju en stor tävling med "mycket störningar" på platsen, så jag tycker att Amber fixade det och hela helgen galant. En ganska cool tjej sammantaget.💋

I  lägre söket tävlade Sanna med faster Misty och blev godkända med klassvinst och därmed rasmästare och i applellsöket tävlade träningskompisarna Lovisa med Cinna med klassvinst, uppflyttning och blev därmed klubbmästare.😀 GRATTIS alla till fina prestationer! (hoppas jag inte glömt någon nu!!) Skriver ett nytt inlägg om MH:t .

Vi (jag :-)) hade också ordnat träningsdagar på UBK vid två tillfällen i sommar, då vi tränade tre dagar i sträck. Lydnad, spår och uppletande stod på schemat. Då var det också varmt (hett) , men hundarna (och ägarna) kämpade tappert på. Vi filmade varandra och tränade en och en där alla var delaktiga i ekipagen som tränade. Vi hade också en gemensam grillkväll och en kväll gick vi ut och åt tillsammans. Mysiga dagar. Speciellt tack till Agneta som filmade/fixade kopior oss👍. En halvdag har vi tränat för Niina Svartberg och fått lite input i lydnadsträningen. Förutom detta har vi förstås varit på dagsutflykter bla till Fågelsundet, vi har badat (och Amber har simmat jättefint och sansat) och besökt kompisar.

Nu i september var vi tillsammans med Lillian och Lisa (Minosdotter kull3)  på sökläger fredag-söndag i Hälsingland där Blomman var instruktör. Det var också toppendagar och söket gick riktigt bra för Amber och "debutanten" Lisa. Vi har nu börjat lite smått med rullmarkeringar på sidan om hittaövningarna.🤩

 

22. jun, 2013

22/6 Senaste månaden har vi hunnit med att prova på en hel del 👍. Vi har varit på koncentrerat/diskriminerings- sök där hundarna fick lära sig markera ett speciellt föremål i en söksnurra (som bla används för att träna polishundar för specialsök). Amber fick lära sig att markera ett en bit av ett läderhalsband. Hon arbetade koncentrerat och bra o fattade snabbt, jättekul! Vi ska succesivt träna vidare med flera olika föremål. Vi har också träffat delar av gänget från Mohedalägret för en gemnesam sökträningsdag i Sigtunaskogarna. Det var kul och Amber var jätteglad att träffa dem. Hon verkade minnas vad det hela gick ut på oxå, så nu ser vi fram emot att prova på söket med andra människor oxå framöver. Tack för en trevlig dag  allihop, speciellt Regina som ordnade mark mm!

Amber har varit med på "hundens dag" på ett äldreboende i Nyby, då ett gäng hundar av olika raser o åldrar med ägare visade upp sig i en parad, samt utförde olika tricks/konster samt minglade med de boende. Amber skötte sig kanonbra (vi kan ju inte några direkta konster), visade upp sitt ligg stå på avstånd, samt inkallning över hela gräsmattan samt fångande av boll. Hon skötte sig kanonbra 🙂, klarade störningar av hundar, ljud, högtalaranordning med megafon, mingel och värme hälsade fint på alla och blev kompis med flera av de boende.😘

Vi har varit på några rallytävlingar och hejat på kompisar och minglat och insupit tävlingsatmosfären. Amber har fixat två tävlingsbanor jättefint (trots helt "otränad" innan), med bra kontakt och endast lite nos på några skyltar. Matten däremot har lyckats med konststycket att ena gången missa en skylt helt och andra gången att glömma bort hur momnetet skulle utföras korrekt vid två skyltar!!!!!!!!, sutsats : duktig hund och lite vimsig matte,så skärpning! 

Vi har lagt 3 kortare hårda spår som Amber fixat kanonbra, fokuserat och i lagom tempo😎.

Senaste veckorna har vi tränat lydnad på olika ställen tillsammans med olika människor som även kommenderat, blivit filmade i momenten och även tränat platsliggning med olika hundar. Duktig liten Amber har hitills legat fint😘. Det som kan störa henne dock är insekter, flugor, bin, myggor mm vill hon gärna fånga!!!!!👎 Vi kämpar på med apporteringen som lossnat rejält och känns säker hemme o med egen apportbock, men när vi provat med andras så vill hon gärna nosa först och tar den INTE direkt, så vi tränar på och hoppas att det löser sig med idog träning.

Förra veckan var vi iväg till Ingrids (med Ambers mormor Lava mfl släktingar) får för andra gången och provade på lite vallning i fållan. Kändes jättebra och lugn och fin Amber som kunde vara lös i fållan och lyssna på mig, men var superfokuserad på fåren! Vi träffade uppfödare Camilla med mamma Choice och kullyster Fade samt Ingrid och kullbror Crazy (som provade på vallning för första gången). Choice vallade i stora hagen och Fade i fållan. Fade var ordentligt het denna gången, så Camilla fick säga till ordentligt så hon skulle lugna sig, efter det gick det riktigt bra. Crazy tog det också lugnt och försiktigt med fåren.🙂

Syskonen hade kul ihop och tog sig ett dopp i en närliggande damm, en riktigt härlig och trevlig dag. Tack för trevligt sällskap alla inblandade, hoppas vi kan ses snart igen.

Bilder från de olika träningstillfällena finns i Ambers fotoalbum. Ha en bra sommar!

26. maj, 2013

11/5 Vi har varit på kennelträff hos kennel Sugarwinds tillsammans med valpisarna från senaste kullen efter Thing samt Ayo från kulltrean. Maja och Sanna höll teori och sedan provade alla valpisarna på i fållan. Det var kul att se dem och att träffa alla fina hundsläktingar och deras trevliga ägare. Amber fick också träffa fåren en sväng i fållan. Hon var hetare än sist, men lugnade sig efetrhand. Hon har full fokus på fåren så det är kul :-) Tack för en trevlig och lärorik dag!