Trädgårdsdrömmar på Bondegatan

Ett förslummat Burträsk på Kammen.

Ska det verkligen vara så här ?  Burträsk är fint, där vi bor, men mindre välskött på Kamvägen. Norrmejeriets tomt ser vanvårdad ut med ogräs i stenläggningen och ovårdade buskplanteringar. Ingen offentlig konst har man kostat på sig, trots att mejeriet ligger så centralt i samhället.


     Det är skamligt med tanke på  Ostens Hus, som de döpt om till krångliga Västerbottens ostcenter ???och deras varumärke med Västerbottens osten ! Lite tycker man, att de borde kunna anstränga sig i bondekoperationen ! Ostens Hus är visserligen stängt i sommar, men någon vaktmästare borde väl finnas kvar,som sköter fastigheten ? 


   Det är viktigt att det ser trevligt ut runt mejeriet, som ligger så centralt i Burträsk. På samma sätt reagerar jag för hus, som ser förslummade och vanskötta ut på Kamvägen speciellt. Finns det verkligen ingen ting som Skellefteå kommun kan göra åt detta ? 


     Jag bara undrar, hur länge detta ska få fortgå i Burträsk. I stan hade fastighetsägarna antagligen fått förelägganden om, att städa upp sina tomter och sköta sina fastigheter. Varför inte här ? Dessutom tar kommunen bort viktiga trottoarer, istället för att underhålla dem.  Det är trafikfarligt och dessutom skjuter man över skötsel av gräsmattorna utanför tomterna på oss tomtägare.


    Gatorna är fulla av potthål. Dags med upprustning , även i kommunens ytterområden. Att ta sig fram med en rullator, där är inte lätt. Vi är 50 % av kommunens befolkning, som bor i ytterområdena, lite borde också satsas på vår trevnad, inte bara på centrala stan.      

  

I morgon händer det !

     😮  Äntligen ska min spalje komma upp. Siljebygg kommer klockan 7 i morgon bitti och börjar montera min spalje. Det ska bli spännande, att se hur det blir. 

     Då kan Ove från Oves plant, Ersmark plantera humle i veckan, vilket vore toppen ur växtsynpunkt. Det får inte bli för torrt i marken och för varmt, för då blir det svårt ,att hålla plantorna vid liv. 


    Tack och lov har sjövattnet satts igång och i morse kunde jag vattna för första gången, det var jättehärligt. Jag känner mig riktigt taggad att få min trädgård någorlunda färdig i år. 


     Jag ska försöka anlägga min örtagård med hjälp av pallkragar på kortsidan. Även om jag inte hinner fylla dem med örter i år, så kan jag sätta annat i dem. Squash eller zuccini tex.  

Sakta men säkert växer min trädgård fram.

     😀 Nu börjar det hända grejer. Oves Plant, Ersmark var här i tisdags och planterade häggmispelhäcken mot grannen i sydväst klar, så den går ner bakom det lilla uthuset. Han planterade också klänghortensia  vid carporten, där HE satt upp en armeringsmatta.  Det blir jättebra !


     Jag bestämde mig också för kryp en i slänten mot uthuset plus tujor vid sopkärlen. Ett stort träd ska planteras bakom uthuset, antagligen lind plus blågröna funkior i hörnplanteringen, där det nu är vintergröna. 

     Vilken häck, som ska vara avskiljare, plus mot grannen rakt fram var lite trixit. Till slut bestämde jag mig för en sibirisk lärkhäck, som kan göras väldigt smal. Den är också vackert ljusgrön på våren. Det ska bli mycket spännande, att se hur det blir.

     Gångarna är ett problem. Jag vill inte ha stora cementplattor mot väggen, som det är nu. Jag tycker det är fult ! Måste fundera på en annan lösning. I köksträdgården blir det antagligen flis, som vi kan hämta i Bygdsiljum och göra gångar av.  Pallkragarna ska målas svarta, så de tar åt sig värmen. Det behövs verkligen denna kalla vår.

     Hantverkarna som ska göra nytt tak på uterummet plus ett nytt golv, skulle komma i veckan, men de har inte dykt upp än. De ska också montera upp spaljen, som ska stå vid entren in till huset. Ove ska plantera humle på den.forts. följer....

    Ps såg en söt igelkott häromkvällen i min trädgård, blev så jätteglad över den. Hoppas det kommer flera !
 
Utsikten från köksfönstret i Kvarnriset. Jag saknar utsikten över Bureälven. Vi borde ha bott vid Burträsket.

Att skapa en ny trädgård med mikroklimat.

        😀 Idag har vi äntligen börjat kratta gräsmattan och lagt ut den sista jorden i bänkarna. Elisa kom vid 12 tiden och hon är jätteduktig. He körde jord med skottkärran och Elisa krattade. Jag är mest arbetsledare. 

      Det känns jätteroligt, att vi hunnit så mycket i trädgården i år. I morgon ska Elisa och jag börja så i pallkragarna. Det blir grönkål, morötter, rödbetor, sockerärtor, rädisor, sallad, dill och persilja och sommarblommor. 


      Vädret är kallt, i morse var det noll gradigt ??? Någon global uppvärmning ser vi inte till. I Jokkmokk är det så mycket snö, att renarna får kalva i snön, burr.....
hoppas att värmen kommer snart, nu vill vi ha sommar !

    I morgon ska vi plantera pallkragarna, om det inte är snöstorm.
Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

29.06 | 21:01

Man gör det med pennan, som mor Helena sa.

...
29.06 | 08:34

Bra skrivet syrran!

...
19.05 | 21:25

Finns på www.facebook.com/anncharlotte.olsson.92 och på Messenger på m.me/anncharlotte.olsson.92

...
19.05 | 21:23

Mycket troligt att de var kusiner! Åh, jag skulle bli oerhört glad om du kunde berätta lite om Jonas och Hanna! Jag har ju aldrig träffat dem.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS