Elles konst

    Kanske har jag fel eller ? Hur kommer det sig att många konstutställningar ser så likadana ut ? Kuber, rektanglar obegriperliga krumelurer, som kallas min olivträdgård, mitt, mitt, mitt, utan ett uns av samhällsengagemang. Ju obegripligare ju bättte enligt de ofta ganska fördömande och snobbiga konstkännarna, som mest verkar tänka på hur verken säljer och marknaden. Då får tavlorna inte beröra, det kan vara farligt.

 

     De konstnärer som anses " lyckade " verkar bo i något annat universum, än vi vanliga nänniskor. Hur kan man vara så okänslig för den värld vi alla lever i ? Hur kan man, som konstnär sätta sig och till verka en kub och ställa ut, när jorden och världen är fylld av så mycket annat ? Människor, byggnader, djur och växter tex. Jag förstår det inte.

 

     Den delen tycks helt passe, trots att vetenskapsmännen varnar för, att klimatet ska försämras och att djur och växter försvinner i en svindlande fart. Vi kan ju faktiskt behöva påminnas om , vilka djur och växter vi fortfaraande har och har haft ! Hur kan konstvärlden vara så opåverkad, när tom tillverkarna av pepparkakshus på moderna museet följer med sin tid på det mest underbara sätt.

 

Elle

Konstnärer har alltid varit kritiska och utmanande, men nu är det slut på det i Sölvesborg, där SD styr. Sverigedemokraterna säger att kulturpolitiken är viktig, men skär samtidigt ner på anslagen i budgetpropositionen och tar ner prideflaggan i kommunen, där man har makten.

 

Man sparar på museer, filmstödet, allmänn kulturverksamhet och ersättning till konstnärerna. Det parti som säger sig vara folkets parti sparar in 920 miljoner på folkbildningen dvs folkhögskolor, stidiecirklar mm.

 

Åkesson menar, att kulturpolitiken bygger på meningslösa integrationsprojekt, som bygger ändå mera splittring. Jag kan som gammal grundskollärare, folkhögskollärare och SFI lärare inte hålla med honom. Han har bara ett mål, att skylla allting på våra utlandsfödda. Hitler gjorde detsamma mot judarna, utan att tysken i gemene man reagerade, innan det blev för sent.

 

Man lyssnade bara på det man ville höra dvs att tyskarna var          " herrefolket " och bättre än alla andra. Att hitta syndabockar har alltid varit effektivt, när samhället prioriterat fel och i lågkonjunktur. Det är för att motverka "sprittringen" i samhället som SD drar ner anslagen till kulturen. Mötesplatser i samhället, som teater, studiecirklar, folkhögskolekurser, mötesplatser där vi alla kan träffas, oberoende varifrån vi kommer, får inte finnas längre.

 

Alla som har "lite" att tänka med kan ju höra, hur dumt detta låter. Åkesson menar, att vänsterpropagandan inom kulturen har fått växa i decennier och tror att det går, att spara ännu mera. Kultur betyder att "odla" eller växa , det vill Åkesson inte att svenska folket ska göra, då kanske de inte röstar på SD, därför vill han på samma sätt som nazisterna ta bort sk. degenerativ dvs kritisk konst.

 

Jag ryser vid blotta tanken ! Varför förstår inte folk i allmännhet, vad SD och Åkesson håller på med ? Är det brist på bildning eller ? Hur kan dessa åsikter accepteras i Sverige idag ? Jag förstår det inte !

 

Elle

      Ja, tänk vad ljuset och humöret kan spela en ett spratt. Jag åt lunch på Edelvik i fredags och såg då Peter Öhnells tavlor som hastigast uppställda men ej hängda ännu, eftersom utställningen öppnade på söndag kl. 13.

 

   Jag tyckte vid den första anblicken, att tavlorna var dystra, mörka och " mainstream" de tilltalade mig inte alls. Nej Usch ! På söndag såg jag utställningen hängd, jag hade varit till stan med min dotter och hälsat på mitt barnbarn. Jag kände mig glad och nöjd och hade tom köpt cheese cake, som vi skulle mumsa på, eftersom de var fars dag. Jag sprang in med den utskrivna prislistan och tittade då på den hängda utställningen.

 

   Det var helt andra tavlor ! Jag kunde inte tro mina ögon. Speciellt tavlan med den röda fåtöljen gillade jag, men erkännas ska att jag saknar samhällsengagemanget i konsten. Det mesta är väldigt inåtvänt och mycket egotrippat med jag, jag, jag i centrum. Konsten och dess motiv har privatiserats. 

 

   Konst ses numera mest, som en penninginvestering, man måste vara känd, helst man, de vågar ta betalt, ha ett varumärke för att få ställa ut, inte ses som en fröjd för ögat eller vara tankeväckande, om du är okänd. Ingen verkar vilja stöta sig med någon, navelskådning är ofarligt.  Konsten saknar visionerna om det framtida samhället tom menskonst, grafitti eller muralmålningar skulle vara kul.

 

    Min dröm är en jättestor muralmålning på Burträsk mejeris röda vägg med tema från osttillverkning i det gamla Burträsk mejeri och två rejäla skulpturparker i Burträsk. En flexibel skulpturpark i Edelviks trädgård gjord varje år av eleverna på Edelvik  och en fast skulpturstig gjord av lokala konstnärer i det underbart vackra Kvarnrisberget, som numera inte används speciellt mycket. Då skulle den fina skidstugan också kunna användas mycket mera.

 

     Ett fint område både för vandring i fin natur  och konstupplevelser.  Svartmålningarna och dystropierna brer ut sig i konsten på samma sätt, som samhället i övrigt. Nu börjar det vara dags, att tänka nytt med lokalproducerad konst eller har jag fel ?

 

Elle

   😠 Jag drivs inte direkt av energi och skaparkraft. Jag har fortfarande inte inrett min atelje eller möblerat om så, att att jag kan sätts igång och jobba med monotypi eller gjutning.

 

    Köksön står sedan flera veckor i sin kartong och absolut ingenting händer i huset....absolut ingenting, utom det vanliga, tvätt, städning, matlagning, gympa, vattengympa, hundpromenader, teaterbesök, trevliga besök av dotter och vänner, canasta osv, osv var tar tiden vägen ?  

 

  Måste kanske få ett utbrott, innan mannen börjar reagera på, att omflyttningen inte ens påbörjats....mitt skräprum fullt med dukar mer eller minder färdiga måste tömmas, färgtuber sorteras, två sängar flyttas ner i sommarsovrummet i källaren, en jättedubbelsäng ska flyttas upp på 2a våningen plus två byråer.

 

      Minst ett gammalt skåp ska flyttas ut från köket plus matbordet. I morgon påbörjas tömningen av det sk. sommarsovrummet. Jag beställer " Flyttfåglarna " senast fredag för flyttningen av möbler. Jag hade ju lovat mig själv ,att ateljeerna ska bli klara till jul....hur ska vi hinna ?

 

Elle

 

I går lyssnade jag på Emerlie Karlsmo, prof. i konstvetenskap från Uppsala Universitet, som pratade om ämnet "Varför offentlig konst ?"

 

Minnet av ett landskap, väven som sitter i riksdagshuset sedan 1983 av Elisabeth Hasselberg- Olsson tog hon upp som ett ex. på ett av sveriges mest kända konstverk.

 

Frågorna som ställdes var:

VARFÖR ?

FÖR VEM ? AV VEM ?

EN KONST SOM VILL GÖRA GOTT ELLER SOM SÖKER KONFLIKTER ?

VÄRDEN FÖR MILJONER !

 

Offentlig konst , där allmännheten har tillträde.

" ursprungligen" från härskarmiljöer.

1800talet från arv till " meritokrati" förskjutning dvs de som är värda, att minnas.

ex. Karl XII i Stockholm                             Gjejer i Uppsala

 

 

Monumenten är ute i 1900 talets början.

den offentliga konstens syfte ?

- konsten till folket

- kvalificerade uppdrag till konstnärer

- Statens Konstråd startades 1937

 

införde " en procentsregeln " med förhoppningen att andra skulle följa efter. Iden kom från Norge. P. Kroghs konst på Sjömansskolan i Oslo. A Revolds konst i Bergens Börshus på 1920 talet.

 

Det vanligaste offentliga konstverken är skulpturer.

Nakenskulptur = konst på 1940 talet.

Sega strukturer ?

Zlatan 2019 av P. Linde

Löparna 1937 av Carl Eldh

 

Offentlig konst är ideologisk

ex. Jag tänker på mig själv, Marianne Lindberg de Geer, Växjö 2005

Karin Boye, P Linde 1987

Moa Martinsson , P Linde 1994

Margareta Krook, M-l Ekman 2002

 

Hur länge räcker det kollektiva minnet ?

Vad ska vi göra av alla statyre på människor som vi har glömt bort ?

Senaste kommentarer

29.06 | 21:01

Man gör det med pennan, som mor Helena sa.

...
29.06 | 08:34

Bra skrivet syrran!

...
19.05 | 21:25

Finns på www.facebook.com/anncharlotte.olsson.92 och på Messenger på m.me/anncharlotte.olsson.92

...
19.05 | 21:23

Mycket troligt att de var kusiner! Åh, jag skulle bli oerhört glad om du kunde berätta lite om Jonas och Hanna! Jag har ju aldrig träffat dem.

...
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS