Elles konst

11/9-19 Lokalproducerad konst i Burträsk vore kul !

      Ja, tänk vad ljuset och humöret kan spela en ett spratt. Jag åt lunch på Edelvik i fredags och såg då Peter Öhnells tavlor som hastigast uppställda men ej hängda ännu, eftersom utställningen öppnade på söndag kl. 13.

 

   Jag tyckte vid den första anblicken, att tavlorna var dystra, mörka och " mainstream" de tilltalade mig inte alls. Nej Usch ! På söndag såg jag utställningen hängd, jag hade varit till stan med min dotter och hälsat på mitt barnbarn. Jag kände mig glad och nöjd och hade tom köpt cheese cake, som vi skulle mumsa på, eftersom de var fars dag. Jag sprang in med den utskrivna prislistan och tittade då på den hängda utställningen.

 

   Det var helt andra tavlor ! Jag kunde inte tro mina ögon. Speciellt tavlan med den röda fåtöljen gillade jag, men erkännas ska att jag saknar samhällsengagemanget i konsten. Det mesta är väldigt inåtvänt och mycket egotrippat med jag, jag, jag i centrum. Konsten och dess motiv har privatiserats. 

 

   Konst ses numera mest, som en penninginvestering, man måste vara känd, helst man, de vågar ta betalt, ha ett varumärke för att få ställa ut, inte ses som en fröjd för ögat eller vara tankeväckande, om du är okänd. Ingen verkar vilja stöta sig med någon, navelskådning är ofarligt.  Konsten saknar visionerna om det framtida samhället tom menskonst, grafitti eller muralmålningar skulle vara kul.

 

    Min dröm är en jättestor muralmålning på Burträsk mejeris röda vägg med tema från osttillverkning i det gamla Burträsk mejeri och två rejäla skulpturparker i Burträsk. En flexibel skulpturpark i Edelviks trädgård gjord varje år av eleverna på Edelvik  och en fast skulpturstig gjord av lokala konstnärer i det underbart vackra Kvarnrisberget, som numera inte används speciellt mycket. Då skulle den fina skidstugan också kunna användas mycket mera.

 

     Ett fint område både för vandring i fin natur  och konstupplevelser.  Svartmålningarna och dystropierna brer ut sig i konsten på samma sätt, som samhället i övrigt. Nu börjar det vara dags, att tänka nytt med lokalproducerad konst eller har jag fel ?

 

Elle

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

29.06 | 21:01

Man gör det med pennan, som mor Helena sa.

...
29.06 | 08:34

Bra skrivet syrran!

...
19.05 | 21:25

Finns på www.facebook.com/anncharlotte.olsson.92 och på Messenger på m.me/anncharlotte.olsson.92

...
19.05 | 21:23

Mycket troligt att de var kusiner! Åh, jag skulle bli oerhört glad om du kunde berätta lite om Jonas och Hanna! Jag har ju aldrig träffat dem.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS