Elles konst

😀 Jippi, äntligen en konstkurs som passar mig på Edelviks folkhögskola, här i Burträsk. Start den 26 augusti, det passar mig perfekt. Jag längtar. En dag i veckan det är perfekt för mig eftersom, jag vill jobba i mina ateljeer hemma också. Skulptur har varit min dröm de senaste åren och nu går den drömmen i uppfyllelse. Så jätteroligt !

 

    Det är nästan för bra för, att vara sant. Kursen har 13 anmälda och blir säkert av. Vi startar den 26 augusti....om inte coronan ställer till det ytterligare. Vi får alla hålla tummarna !

 

Tiden går verkligen fort, nu längtar jag efter att få sätta igång med skapandet. Det riktigt kliar i fingrarna. Nu måste jag göra mina ateljeer klara,,,,nu finns inga ursäkter längre....

     Nästa år 2022 var det 150 år sedan Ulrika Elionora Lindström "uppfann " Burträskosten dvs nuvarande Västerbottensosten, WBn. Det kunde tex. firas med en fin skulptur på mejerskan vid sitt ostkar  på den stenlagda ytan framför Burträsk mejeri. Den skulle pryda sin plats väl. På väggen mot samhället kunde man göra en fin målning med anknytning till mjölk eller Ost.

 

       Jag har skänkt tre akvareller till Ostens hus, som skulle göra sig ganska bra på väggen, om jag får säga det själv. En bild på morbror Verner , när han cyklar med ost, en bild inifrån Burträsk mejeri och en bild av en gammal mjölkbil med mjölkutkörare.  Alla tre bilderna skulle göra sig bra på mejeriets vägg. Själv skulle jag nog välja den gamla mjölkbilen med sin mjölkutkörare.

 

     Jag har skrivit till BBU om  saken plus till Norrmejerier. Dess marknadschef svarade mig häromdagen, att de skulle tänka på saken, eftersom det är 150 årsjubileum 2022. Jag hoppas verkligen, att det blir en upprensning och uppsnyggning av Mejeriets tomt, det skulle vara bra för Burträsk Centrum och bra reklam Västerbottensosten.

      Jag har inte släppt min plan, att kombinera skulpturer och trädgård. Då måste en skulptur och trädgårdsförening med en aktiv styrelse bildas snarast, så vi kan få igång vår första utställning redan nästa år. Burträsk trädgårds förening saknar ordförande , vilket jag har erbjudit mig, att vara eftersom odling är så viktigt i Burträskbygden.

       

       Än viktigare är det, att kunna odla med tanke på framtida livsmedelsförsörjning. Det är inte hållbart, att importera alla grönsaker, om vi kan odla själva. Det gjorde vi förr, det kan vi göra nu också. Själv är jag född i en by, där alla barn, nästan lärde sig att odla av JUF. Jordbrukarnas ungdomsförening, som hade anställt en konsulent John Jacobsson, som åkte runt med fröpåsar och lärde oss barn i Risliden , hur man gör ett trädgårdsland.

 

       Nästan alla odlade tack vare John. I slutet av sommaren fick vi ställa ut våra grönsaker och dessutom åka på läger på Prästudden i Norsjö. Där hade vi växtkunskap, frökunskap och friidrott i en helvecka. Det var jätteroligt ! Själv odlade jag och sålde potatis till I 20 i Umeå, som 12 åring. Inte illa !

 

      Konst ägnade vi oss inte åt, men det kan vi göra nu, som vuxna dvs kombinera odling och trädgårdskonst. Det kan bli riktigt spännande och unikt ! Det skulle verkligen behövas lite trädgårds och offentlig konst i Burträsk. Det finns många kreativa människor i Burträsk.

 

    Speciellt då tänker jag på Mejeriets fula tomt, som skulle behövas fiffas upp med skulpturer och fina planteringar till nästa sommar eller på Edelviks trädgård, som skulle bli mycket mera sevärd med ett antal trädgårdsskulpturer utsatta i trädgården sommartid. Varför tveka - låt alla duktiga och kreativa människor i Burträsk försöka förverkliga det ! Du som är intresserad av skulptur och trädgård i Burträsk-hör av dig till mig ! 076-138 11 50

🙂 Tänka sig, nu håller min skulpturträdgård att växa fram. Komplettering av häckar plus tre stora spaljeer gjorde susen. Kom på häromdagen att spaljeer istället för häckar går mycket fortare och blir kanske tom mindre arbetskravande. En häck tar några år att växa upp, en spalje med växter blir klar på ett år. Att jag inte tänkt på det tidigare. Fortsättningen tål att tänka på. Skulle vilja ha spalje mot grannarna, eftersom de har sitt lusthus bara en meter från vår tomtgräns, alldeles för nära.

 

     Alternativet är att de får flytta in tre meter på sin tomt, vilket de egentligen ska vara eller att jag sätter upp en avskiljande spalje. En anna lösning är en låg spalje eller en häck, som inte kräver deras medgivande. Få se vad lösningen blir. det kan inte vara kul för dem att vara så inpå oss.

 

    Vi sitter ju för det mesta i vårt uterum, så oss gör det minndre, men..Hur som helst å blir det tå spaljeer till och en lärkhäck, antagligen. Få se vad Ove säger på tisdag. I morgon ska jag bygga min örtagård av pallkragar. Det aka bli spännande. Hoppas bara att vädret blir någorlunda bra.

 

 

      🙂 Nu börjar jag se hur min trädgård får tak och väggar. Rumsindelningen är på gång. Min dröm är en trädgård med rum, där jag kan presentera olika skulpturer, som jag har tillverkat själv.

 

      Vilket material det blir har jag inte bestämt, utan det får växa fram, men jag har tänkt lite på trä, smide, glas och cement. Antagligen gör jag skulpturer i ett material i taget, så att det blir enhetligt. Jag gillar, det lugna och ganska enhetliga.

 

     Plotter avskyr jag både, när det gäller växtval och konst. Stort, tydligt, distiknt ska det vara. Gärna i klara färger, men i en enhetlig ton. Det kan bli ganska dramatiskt med skulpturer och växter i en symbios utomhus.

 

     Vilken grej, jag gläds redan över, att kunna förverkliga mina ideer. Torfrid Olsson, Bygdeträskliden är min förebild med sina vackra skulpturer i smide, ofta gjorda av gamla jordbruksredskap. Hans museum med skulpturparken utomhus gjorde mig alldeles andlös första gången jag såg den.

 

      Jag måste absolut lära mig, att svetsa, det skulle jag ha nytta av. dags att börja samla material till de olik skulpturerna i min lilla skulpturpark i trädgården. 

Senaste kommentarer

19.12 | 17:40

Vad har hänt med din arm, när du måste op:a den. Krya på hälsningar från kusin Gunnel

...
19.12 | 08:54

Heja 👏👏 Syster Gunhild, du är så fin i håret. Du är som vanligt, alltid snygg och elegant. Jag ser dina långa välmålade naglar framför mig 🥰 kramar

...
25.11 | 15:53

Den finaste vännen i världen

...
12.11 | 12:50

Ja, visst gäller det att hålla ut. Här i Uppsala har vi haft extra restriktioner ett tag. Och nu har ni i Västerbotten också fått det. Kram

...
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS