Ragatavarning

Jag skäms över hur vu behandlar människor i Skellefteå idag. En del ska ut på anbud medan medelklassens barn " måste " få ett äventyrsbad, Vad är det för samhälle vi har fått ?

 

   Här i Skellefteå kan vi inte skylla på borgarna eftersom det är s och v som styr. Jag skäms över att "mitt parti " socialdemokraterna har sjunkit så lågt att de låter de bostadslösa och fattigaste auktioneras ut till de lägstbjudande. Det gjorde man på 20 talet , men borde inte förekomma idag med tanke på det överflöd samhället har.

 

Min fråga är, gäller inte socialtjänstlagen längre ? Sluta skylla på att de hemlösa inte hör av sig dit, att det inte finns någon lokal eller att "upphandlingen " inte fungerar. Ta istället ert ansvar och visa lite medkänsla och solidaritet.

 

  Låt mig dessutom påminna om varför den sk. allmännyttan bildades en gång i tiden. Jo, för att bostaden då av s betraktades som, en social rättighet, vilket tydligen inte gäller längre. För SKEBO verkar det idag viktigare att bygga för de rika och att sponsra Skellefteå AIK , än att bygga för de som verkligen behöver en bostad.

 

Mitt förslag är att Skellefteå kommun driver ett härbärge i egen regi, som startas snarast. Varför inte börja med att placera det i de SKEBO ägda lägenheterna på Strömsör, det är centralt och bra placerade. Dessutom tycker jag att det är bättre att SKEBO dvs hyresgästerna sponstrar sina egna  hyresgäster, än hockeyspelare som bor i miljonvillor.

 

Min fråga till Skebos ordf. och soc. nämdens orfdf. är : Hur kan man så totalt glömma bort de svagaste i samhällen, när man planerar nya bostadsområden ? Samhällsplaneringen har alltid varit och är fortfarande viktig när det gäller social jämlikhet . Det tyckte i alla fall s tidigare, men tydligen inte nu längre.

 

Ragata

 

 

Jag har verkligen grubblat och funderat. Vaknade tom klockan 6 i morse och insåg, att motionstiden till den socialdemokratiska partikongressen 2021 går ut snart. Ska jag hinna skriva min motion om bildning, så måste det göras omedelbart dvs. idag.

 

  Sverker Sörlins bok, Till bildningens försvar hjälpte mig på traven plus Jonna Bornemarks bok, Det omätbaras renässans. Jag har läst och funderat, läst och funderat och i morse satte jag mig vid datorn och skrev min motion till bildningens försvar. Jag är så trött på alla psevdodiskussioner om skolan ska vara kommunal eller statlig och Jan Björklunds idiotiska kunskapsdebatt, där sk. kunskap ska ersätta " flumskolan", som han själv gått i.

 

 Professionen robotiseras och mekaniseras, bara det mätbara har något värde, vilket innebär, att eleverna dränks i prov. Ungdomarna på högstadiet blir utmattningsdeprimerade och håglösa.  

 

    Pojkarna i förorterna inser, att de inte har en chans i den svenska sk. kunskapsskolan, utan ägnar sig åt kriminalitet istället och börjar skjuta på varandra , när konkurrensen på drogmarknaden blir för tuff och inkomsten för liten för att kunna hjälpa familjen och sig själv till ett någorlunda drägligt liv.

 

     Någon utbildning i hur man blir en svenska medborgare med tillit till det svenska samhället och de svenska institutionerna får de inte. Det hinns inte med i jakten på betyg och individuella prestationer. Utbildning i demokrati får man inte i den svenska kunskapsskolan, det räknas som "flum" och är inte mätbart. 

 

Tack Sverker Sörlin och Jonna Bornemark för att ni ökade min förståelse för, varför det ser ut, som det gör i Sverige i dag. Hoppas bara, att bildningen verkligen går att försvara mot populism och högerextremism och att det omätbara får sin renässans genom att New Public Management iden avskaffas i stat och kommun och vi åter blir medborgare istället för kunder.

Jag förstår mig inte på liberalerna. Det parti, som ständigt värnar vår frihet från politikernas ingripande. Nu helt plötsligt ska dödshjälp utredas och beslutas politiskt. Vad är det för frihet ? Självmord har väl människor alltid själva beslutat om, oavsett vad politikerna tycker.

 

     Visserligen har den inte varit assisterad, men ändå ...ingen annan än den som begått handlingen har blandats in och behövt ha samvetskval. Anhöriga kan få det tillräckligt svårt ändå. Om jag är svårt sjuk och har bestämt mig för, att dö , när det blir för svårt, så skulle jag nog tro att jag ordnar det själv, utan assistens. 

 

  Idag är problemet, att läkarna skriver ut smärtstillande läkemedel, neuroleptika och blodtrycksmedicin i omöjliga kombinationer på grund av tidsbrist, så många äldre dör av läkemedelsförgiftning, istället för av sin sjukdom. Hur många politiker bekymrar sig för det ?

 

 

 


Sjukvården är undermålig
skolan är dålig
äldre omsorgen
en katastrof
invandrarna förstör vår välfärd
den offentliga sektorn är för dyr
och för ineffektiv
enl. vissa politiker

allt som bedrivs i vår egen
dvs offentlig och gemensam regi
är dålig, dålig, dålig
ständigt denna svartmålning
har oppositionspolitikerna idag
ingenting annat att säga
ingenting bättre att föreslå ?

Jag tycker
att min hälsocentral är jättebra
vår skola och förskola
fungerar utmärkt
och jag vill bli gammal
i Burträsk

här finns omtanke och empati
jag har än så länge
sluppit privata vårdalternativ
som Carema
som hade det billigaste anbudet

om det nu är så dåligt
varför vill man då inte
tillskjuta pengarna
bara finansiera "välfärdens kärna "
dvs dra bort pengar sk. bidrag från
de som är sjuka, arbetslösa, barn och gamla
av Ragata

     Tala om att använda språket, som vapen. Numera värnar alla borgerliga partier, utan undantag,( även socialliberaler ) VÄLFÄRDENS KÄRNA, SAMTIDIGT, SOM DE ALLA VILL SÄNKA SKATTEN, PRIVATISERA OCH GÖRA DET BILLIGARE GENOM KONKURENS.  

 

 För det första : vad betyder välfärdens kärna ?

Enl. Reinfeldt vill man inte ha ett samhälle , där folk svälter, men i övriga ska inga standard krav finansieras. De hälsosamma riskerna är mycket mänskligare, än den falska tryggheten. Den falska tryggheten är enligt Reinfeldt och numera alla borgerliga partier= sjukförsäkring, föräldra försäkring och arbetslöshetsförsäkring, som räknas, som "bidrag". Här gäller det att förhindra "bidragsberoende."

 

  Man säger det inte rent ut, men underförstått så slösas våra skattepengar bort till "onödiga bidrag" till småbarnföräldrar, som har föräldrapenning, sjuka som har sjukpenning och arbetslösa som har förlorat sina jobb. Det är de borgerliga partiernas sätt att " minska bidragsberoendet ". De har redan kommit en bra bit på vägen.

 

    Svartmålningen av vår gemensamma egendom dvs den offentliga sektorn" och de arbete, som utförs där är total. Allt är numera bättre privat. Då skulle jag vilja påstå, att de borgerliga partierna inte tagit del av den forskning, som finns.

 

    Jag efterlyser här inte bara politisk retorik efter ideologi, utan bildning. Ett vackert ord, som användes före Björklunds skola kom till, där "kunskap" bara blev ett redskap för konkurrens och yrkeskarriär, inte ett redskap för att bilda sig. Läs Sverker Sörlins bok, Till bildningens försvar, så förstår du vad jag menar.

 

Många tror numera på bilden av lata och sjuka människor, och fuskande föräldrar, som lurar till sig bidrag. Artiklar om detta är betydligt frekventare i tidningarna numera, än artiklar om företagare, som lurar till sig miljardbelopp. Ingen tidning skriver om de övervinster, som företagen idag roffar åt sig. Pengar som skvalpar omkring i den finansiella sektorn, utan nämvärd nytta, när det gäller jobbskapande.

 

   300 miljarder per år är näringslivet skyldiga de arbetare, som avstått en del av sin lön för att de skulle återinvesteras. Varför bryr sig ingen om det ?

 

För det andra : finns det inga som helst bevis på att privat verksamhet är effektivare än offentlig.

 

 För det tredje: konkurrens är inte alltid av godo. Den har alltför många nackdelar. Den misslyckade upphandlingen av sjukvårdsartiklar ett utmärkt ex. på detta. Betygshets och oändliga prov ett annat.

 

" Välfärdens kärna" är ett utmärkt exempel på hur språket kan förvrängas, så att många tror, att det är någonting jättebra för dem, trots att det är förödande för barnfamiljer, sjuka och arbetslösa dvs de som mest behöver samhällets omsorg. Är det så vi vill ha det eller ?

 

 

Ragata  

Senaste kommentarer

09.11 | 12:12

Låter väldigt bra! Må gott och hälsa H-E!💕

...
08.11 | 07:48

Det låtee härligt, Elle! Ja, ibland lönar det sig att invänta sig själv.😘❤

...
07.11 | 23:46

Det låter väldigt bra Elle! Fortsätt på samma sätt! Vi ses snart i stora staden .
Kram från Stig och mig

...
09.10 | 12:23

Bra skrivet ElseMarie! Jag var också där och tyckte det var tänkvärt och intressant ur många synvinklar!

...